ПЕСИМИЗЪМ В БОРБАТА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА ОБЗЕМА НЕМСКИТЕ ЕКСПЕРТИ Печат
Автор Елена Николова   
Понеделник, 01 Декември 2003 03:00
Екстремистки ислямисти от Европа участват в атентатите срещу американски военни в Ирак, съобщи шефът на външнополитическото разузнаване на Германия- БНД- г-н Ханинг. Фактът обаче, че Ирак се превърна в притегателна точка за терористи не само от съседни страни като Сирия, но и от други континенти не само че е известен преди да проговори шефът на едно разузнаване, а беше и прогнозиран в анализи на експерти още преди да започне войната.
Дискусиите по тероризма, които понастоящем се организират в Германия от някои научни институти и организации обикновено акцентират върху опасността терористичната вълна, особено след събитията в Истанбул, да нахлуе и в Европа. На второ място в дискусиите продължава вече втора година да се търси отговор на въпроса, може ли да се демократизира исляма и какво е бъдещето на Близкия изток.
Опасенията по първия въпрос произтичат от това, че в Германия живеят над 2,5 милиона турци, 600 000 от които притежават германски паспорти. Освен това, в Западна Европа, главно във Великобритания и Германия отдавна съществуват организации, под чието прикритие функционират ислямски екстремисти. Те се наблюдават от специалните служби, но това не е гаранция за предотвратяване на някои техни действия. В миналогодишния доклад на Службата за защита на конституцията /западногерманското контраразузнаване/ се цитира името на организацията, която преди седмици само извърши атентатите в Истанбул- IBDA-C /Фронт на борците на Великия ислямски Изток/, но се отбелязва, че ставало дума за отделни активисти. При това, именно тази организация извърши и пое отговорността за терористичния акт срещу турското Генерално консулство в Дюселдорф през 2001 година.
Втората теза на разузнавач номер едно на Германия Хенинг, че в ислямския свят се разраства чувството на унизени от Запада, поради което се “опасяваме, че в Ирак ще се създаде същата ситуация както в Афганистан по време на съветската му окупация.”, също не е новост и се съдържа в анализи и предупреждения както на чужди, така и на български експерти още преди започване на войната. Това не променя нищо във факта, че Хенинг наистина е прав.
“Много спорно е, дали може да се въведе демокрация със сила отвън”, каза Томас Филип, професор по политика и съвременна история и експерт по Близкия Изток на проведената преди две седмици Трета кръгла маса по Близкия Изток в Мюлхайм- Германия. Изтъкнати немски учени припомниха, че Ирак на Саддам Хюсеин имаше светска насоченост, но това не бе достатъчно за да бъде демократичен. В нито една от 22-те арабски държави няма истинска демокрация. Освен това като цяло Западът никога не е водил дискусия с исляма и за исляма, а след Първата световна война не бе позволено, както се обещаваше, създаването на арабска държава, а регионът бе разделен. “Мисля, че този исторически опит има много по-голямо значение от това, дали ислямът е демократичен или не.”, казва професор Томас Филип.
Поради това, че Близкият Изток е стратегически и икономически толкова важен, великите сили или една велика сила никога няма да го оставят да се развива сам, нито ще позволят на обществата в региона да се трансформират самостоятелно в демократични общества, изтъкват немските учени. Но тогава този регион действително задълго ще бъде инкубатор на терористи, а Европа е твърде близко за да се чувства незастрашена.
Подходът на САЩ за създаване на Временния съвет в Ирак на принципа на представителство на етноси и религиозни различия е спорен, ако говорим за въвеждане на демокрация. Въвеждането на демокрация е логично да се базира на идеи, ценности, политическа воля, а не на различия. Същият подход го имахме вече в Бивша Югославия и вместо многоетническо, се роди едноетническо Косово, кръстопът на организирана престъпност, тероризъм, напиращ към Македония и Сърбия, огнище, което и в близко бъдеще ще дестабилизира региона.
Западът узря за признанието, че “тероризмът отдавна е в Европа”, както се изрази шефът на Съюза на германските криминалисти Клаус Янсен. Според него подстрекателите към терористични действия са 45-50 годишни и като правило са дошли в Германия още преди десетилетия поради политическо преследване в страните им. Това силно напомня за стотиците представители на ислямски страни, които през последните години намериха убежище в България.
Тези дни и във Франция гръмна новината, че в Париж и Лион се създавали групи на водене на “свещена война срещу неверниците”, в които се записвали десетки млади хора. Мюсюлманите отричат това, но след Нова година френските специални служби в сътрудничество с тези на съседните Белгия и Холандия ще приключат проверката си в това направление.
Службата за защита на конституцията в Германия наблюдава 69 екстремистки организации на чужденци. Техните членове и твърди привърженици наброяват общо 57 350 души. По преценка на същата служба, около 200 са фанатиците, които биха могли да се поддадат на увещанията на терористите и да се превърнат в техни оръдия. Без съмнение, авторите на този анализ са прави, но всички си спомняме, че източниците на писмата с антракс в САЩ не бяха от представители на ислямистки държави, а американци, а терористите, добрали се до най-секретните кодове за защита на въздушното пространство над Пентагона, е изключено да са го направили без помощта на много високопоставени американци. Затова би било разумно да се запитаме, а какво е поведението на хилядите немци, приели исляма. Тогава веднага ще си спомним, че от България заминаха за Ирак, за да защитават режима на Саддам Хюсеин не само някои младежи, но и млади момичета, за които информира широко българската преса.

Поучително за българските антитерористи би било да се проследи опита от въвеждането на “пакета от антитерористични мерки” на вътрешния министър Ото Шили в Германия. Оказа се, че той съвсем не е ефективен. Разрешено беше да се преследват чуждестранни терористични групи на германска територия, но това не помага много срещу временни съюзи на екстремисти под прикритие. Немските съдилища още дълго изглежда няма да се разберат дори по въпроса, що е това “терористична организация”. А планираното снемане на биометрични показатели не помага, когато информацията не може да се използва във всеки един момент. “Твърде много наблюдаваме, а малко можем да предотвратим. Привържениците на джихад експлоатират безпощадно либералната правова държава”, твърди Ролф Тофосен от Института за изследване на тероризма и политиката за сигурност в град Есен, Германия.

Само на пръв поглед изглежда странно, че две години след атентатите в САЩ на 11.09.2001 дори ЕС не може да се обедини около една обща дефиниция на тероризма, която е необходима като юридическа основа за едно ефективно сътрудничество на полициите на страните-членки. Нещо повече, много конвенции на ООН продължават да бъдат неефективни, защото едни виждат в насилието тероризъм, а други- освободително движение. Безспорно, тероризмът се възползва от тази ситуация и придобива различни форми на прикритие, когато подготвя своите удари.
В многобройните дискусии и коментари отсъства и един друг съществен момент. Докато националните специални служби анализират групи чужди граждани, предимно от арабските страни и техни организации, малко експерти обръщат внимание на факта, че международният тероризъм се осъществява от малки автономни групи, състоящи се от хора от различни националности. Затова не е целесъобразно охранителните органи да се концентрират само по произхода на влизащия в страната потенциален терорист. По някои данни в света оперират над 30 ислямски групи проповядващи джихад, с около 20 000 добре обучени бойци, които съвсем не са само от мюсюлманския свят, твърди експертът по тероризма Берн Георг Там.
В малко страни, например в Холандия, се прави проучване на това, как екстремистите привличат, вербуват, нови терористи - например в клубове на религиозни организации, културни центрове, джамии, при това не само араби, но и хора от други националности, ветерани от войната в Афганистан, изселници от Мароко и др. За това е интересно да се научи, дали българските органи за сигурност са наясно с детайлите от дейността на многобройните емисари плъзнали из Родопите и други краища на България или от дейността на секти, прикриващи се под лозунга за свобода на религиите.
На срещата на експерти по сигурността през втората събота и неделя на декември т.г. в Берлин беше потвърдено песимистичното очакване за нови терористични актове на Ал Кайда. И не само това- внушенията на САЩ, че Сирия и Иран ще създават проблеми са намерили добра почва и експертите вече не изключват противопоставянето на международната общност с тях.