ОПРОВЕРЖЕНИЕ ОТНОСНО ПУБЛИКАЦИЯТА НА В-К МОНИТОР Печат
Автор Експерт   
Вторник, 01 Май 2001 13:02
До
Зам. главния редактор на вестник "Монитор"

ОПРОВЕРЖЕНИЕ*
София, 23 юли 2001 г.

Уважаеми госпожо заместник Главен редактор,


С любопитство прочетохме в брой 859/23 юли 2001 година на "Монитор" за пъклената роля на Българското дипломатическо дружество (БДД) в случая с българските медици в Либия. "Приближени до външния ни министър" не за пръв път лансират подобни "хипотези" и отдавна са престанали да ни учудват с недоброжелателното си отношение към нас. Като цяло, "стилът Влайков" в информационната политика на Външно министерство е печално известен на българската общественост, включително и във връзка с либийското дело. Тъжен и срамен е този пореден опит да се прехвърля отговорността за собствения политически и професионален провал върху други, в случая - върху една неправителствена организация. Очевидно след българските медии, Слави Трифонов и "Гергьовден", адвокат Шейтанов и експосланик Кръстю Илов е дошъл редът и на БДД в списъка на "виновниците" за безхаберието и неадекватното поведение на политическото ръководство на МВнР през цялото време на процеса.
В същото време, поласкани сме от мнението на отиващия си политически кабинет на министерството за нашите възможности да влияем върху външните отношения на страната. Но скромността ни задължава да оценим като значително преувеличена ролята, която ни се приписва в този случай.
Използуваме случая да Ви уверим, че БДД няма никакво отношение към публикациите във вестник "Труд" и вестник "Република", които Вие цитирате. Нашата позиция по процеса в Бенгази, на всеки един етап от неговото развитие, е била изразявана публично. Още на 13 октомври 1999 година Управителният съвет изпрати официално писмо до министър Михайлова, в което бе изразена готовност за съдействие, в рамките на възможностите, на общите усилия за облекчаване на съдбата на българските медици. Това писмо така и остана без отговор.
В няколко свои декларации през 2000 и 2001 г. ние призовахме медиите и държавните институции да не търсят виновници на този етап, да оставят адвокатите на подсъдимите да си свършат работата, да установят тясно взаимодействие помежду си и концентрират усилията си върху спасението на българските затворници в Либия. Трагичният случай в Бенгази е бил и предмет на разговорите ни с български политически сили, с представители на чуждите посолства у нас, на други граждански структури.
Що се отнася до връзките на членове на БДД с Държавна сигурност, считаме темата за пределно изчерпана, за да й отделяме сериозно внимание. Ще подчертаем само, че злепоставянето на цели организации в очите на българската общественост въз основа на слухове и "доверителни" информации е не само рецидив от миналото, но и удар срещу прохождащото гражданско общество у нас. Във връзка с това изразяваме надежда, че "приближените до външния министър" ще излезат от анонимност и ще отправят своите претенции открито към конкретните адресати. Иначе у нас остава впечатлението, че точно онези, които имат намерение да търсят съдебно възмездие за мними или действителни клевети срещу тях, си служат със същите методи, срещу които се обявяват.
Уважаеми госпожо заместник Главен редактор,
БДД цени високо приноса на средствата за масово осведомяване, включително и на вестник "Монитор", за обективното отразяване на фактите по процеса в Бенгази. Надяваме се, че това наше опровержение ще намери място във вашия вестник и сме готови да продължим доброто сътрудничество с вас по въпроси на българската външна политика и международните отношения.

Управителен съвет
на Българското дипломатическо дружество

* Отпечатано във в. "Монитор" от 26 юли 2001 година, стр. 3