БЮРОКРАЦИЯТА ВРЕДИ НА НАЦИЯТА Печат
Автор Посланик Христо Халачев   
Вторник, 01 Юли 2003 03:03
След като България тръгна по пътя на демократизацията и особено след като получи ясна перспектива за скорошно членство в ЕС, интересът на живеещи в други държави граждани от български произход към майката-родина нарасна неимоверно много. Едни искаха да си получат имотите, други – да получат българско гражданство. А управляващите в София помагат, кой както може. Така например министър Васил Гоцев със заповед № 10 03 259 от 03.11.1997 г. постанови, че напусналите България между 29.03.1948 и 22.11.1950 г. не са загубили гражданството си. Тъй като това са български евреи, подтекстът беше – да могат да си получат имотите.
    През последната година български турци, изселили се в Турция, масово пожелаха да получат заветния български паспорт. Причините са ясни. България има безвизов режим със страните от ЕС.
    От Македония напливът за получаване на българско гражданство също е много силен. Но от цели 6 месеца в Агенцията за българите в чужбина отказват да придвижат документите за българско гражданство на хора от Мкедония. Поне още 15 000 души чакат българско гражданство. Вече 7000-8000 македонци са получили български паспорти. Те масово продават имотите си и купуват жилища в България, прехвърлят бизнеса си у нас.
    Не е лесно обаче, за българин в Македония да каже, че е такъв. Да си припомним, че дори българи туристи дръзнали да кажат, че не се срамуват, че са българи, бяха арестувани, бити и изгонени от страната с черен печат в паспорта. За местните граждани е по-страшно. Но въпреки това те намират начин и ако имат основателни причини и могат да докажат, че са с български произход, предприемат тази стъпка.
    В България обаче ги посрещат бездушни бюрократи. От кандидата се искат 16 документа: молба с описани обстоятелства, поради които иска да получи българско гражданство. Вярно е, че сред желаещите има такива от криминалния контингент на западната ни съседка. Има и хора с чисто икономически намерения- да отиде да работи и живее по-добре някъде другаде. Сигурно е трудно да се отсеят тези хора от онези, които би трябвало да напишат: защото обичам България, или защото съм горд, че съм българин. Естествено, че се иска и свидетелство за съдимост и документ от прокуратурата, че няма наказателно производство. Но поиска ли такова от македонски съд, нали се досещате, какво става с него и семейството и децата му? Иска се и медицинско. А ако си болен, нямаш ли право да обичаш родината си? Документите са описани от Дирекция “Българско гражданство и осиновяване” в Министерството на правосъдието.
    Наскоро наш сънародник поиска съдействие за получаване на гражданство. Носеше дори военната книжка на дядо си, който е бил български войник и се е бил за родината си. Български бюрократ от наше министерство обаче, му я хвърлил обратно, заявявайки, че това не важи. А нашенецът кътал документа и го показал с такава гордост, че дядо му пролял кръвта си за България! Смачкват самочувствието му на българин!
    След като няколко пъти идват в България и удрят на камък, български бюрократи накрая им заявява, защо не опитате чрез посредническа фирма в Македония. Да, има такива, цели 28 фирми. Срещу 1000 лева получаваш българско гражданство за 3 седмици! От наша проверка обаче се установи, че само 300 лева остават у посредника. Останалите 700 отиват в джобовете на български служители! А тук в България и 1 ? година не стигат!
    А българи, живеещи в Албания получават за дни македонско гражданство. Македонец отива до Белград и се връща със сръбски документи. Гърците улесниха “възстановяването” на гражданство.
    Ако трябва да сме точни, всъщност те всички са си българи. Отворете Държавен вестник на Царство България, брой 124 от 10.06.1942 година и вижте Постановлението на МС. Какво повече трябва да доказват?
    Не мислете, че не се обърнахме и към съответните началници, отговарящи по тези въпроси. Отговорът бе: такива са законите!
    Да не говорим за македонските студенти, които дори след като са станали вече български граждани, трябва да продължат да плащат такса за чуждестранен студент. Защо? Отговорът на бюрократа е: ами защото не сте държали приемни изпити! Но нали са българи!?
    Дали премиерът и президентът са наясно с тези абсурди?