СЪМНЕНИЯТА ЗА ЗАГОВОР ВЛИЗАТ В АМЕРИКАНСКИЯ КОНГРЕС Печат
Автор Елена Николова   
Петък, 01 Март 2002 03:02
Конгресменката Cynthia McКinney настоява за разследване на възможностите американското правителство да е замесено в събитията от 11.09.2001 г.
Докато любителите на теории за заговор се ровят в множеството открити въпроси около събитията на 11.09.2001 г, противниците им, смятащи, че се опират на разума си, са значително по-пасивни в потвърждаването на истината на официалната версия. Често острото и необосновано отхвърляне на тезите на скептиците изглежда е свързано с консервативното поведение: не бива да мислиш за нещо, което не можеш да си представиш и при съмнение е по-добре да повярваш на правителството, отколкото на някакви фантазьори. Но ето, че скептиците намериха своя представителка в лицето на конгресменката Cynthia McКinney от Джорджия, която внесе на политическата арена съмнението, че "тук нещо би могло да не е както трябва". Очевидно и на нея не са чужди тезите за съществуването на някакъв заговор.
Всъщност в САЩ тезите за заговор не са заглъхвали нито за момент от страшния ден на атентатите. Техни изразители не са случайни лица, а често уважавани и известни анализатори, експерти, учени, някои от тях със завидни връзки в разузнавателните служби. В Европа техните версии за случилото намериха ограничен отзвук. Но от друга страна именно разследващи журналисти от европейски издания стигнаха до данни на разузнавания на европейски и други страни, хвърлящи нови съмнения за механизма на атентатите и истинските им автори.
Според Cynthia McКinney специално разледване трябва да изясни, дали президентът Буш или други членове на правитестлството са знаели за атентатите, но не са предприели нищо за предотвратяването им. Подозрението съществувало, защото "лица, стоящи близко до това правителство извличат вероятно огромни печалби от новата война на Америка". Тя твърди, че е имало множество предупреждения преди атентатите: "Какво знаеше правителството преди събитията от 11.09. и кога е знаело нещо? Кои знаеха за това и защо не предупредиха невинните хора от Ню Йорк, които бяха безпричинно убити?....Какво е трябвало да прикрият?"
В декларация Cynthia McКinney заяви, че тя няма доказателства за това, че Буш или други членове на правителството са се обогатили лично от последствията на атентатите, но че едно разледване би могло да открие такива. Военният бюджет на САЩ например трябва да нарастне през 2003 г. с 11% на общо 379 милиарда долара. При това много от парите не влизат директно в областите, които имат нещо общо с борбата срещу тероризма, а в големи проекти на военната промишленост, които преди правителството на Буш бяха застрашени от отпадане.
Конгресменката обръща внимание на това, че правителството би могло да е тясно свързано с Carlyle Groupe, която пък принадлежи към военнопромишления концерн United Defence, който пък получи например поръчка за 11 милиарда долара. Освен други политици и бившият президент Джордж Буш старши е съветник на голямата инвеститорска група, инвестираща предимно във въоръжения, група в която е имал участие и Бин Ладен. Тесните връзки на Carlyle Groupe със Саудитска Арабия се допълват и от други такива връзки на членове на правителството с нефтенти концерни като вицепрезидента Чейни или съветничката по сигурността Кондолейз.
"Безспорно е, че фирми, стоящи близко до правителството, спечелиха дирекнто от нарастващите разходи за въоръжение след 11.09.2001 г.", казва McКinney. "Лицето на Америка пред света и пред гражданите зависи от намирането на убедителни отговори на тези въпроси."
Говорителят на президента Буш каза по този повод: "Америкаците знаят фактите и не обръщат внимание на такива смешни, безпочвени виждания." McКinney е убедена обаче, че не може с лека ръка да бъдат отстранени съмненията спрямо правителството.
"Престанете да ми изпращате "e-mail"-и. Знаете кого имам предвид. И знаете какви "e-mail"-и имам предвид. О кей, ще ви кажа: онези "e-mail"-и, които внушават или направо твърдят, че ЦРУ и правителството по някакъв начин са замесени в страшните атентати от 11.09.2001-а.", се оплака неотдавна Вашингтонския редактор на списание "The Nation" Дейвид Корн. "e-mail"-и за един младеж, който лежи в Канадски затвор и твърди, че е бивш служител на американските тайни служби и още през август 2001 г. е предал писмено предупреждение за предстоящите атентати, или "e-mail"-и, според които Бин Ладен е бил лекуван от бъбреци в американска болница в Дубай, където е приел резидент на ЦРУ. Освен това има "e-mail"-и, позоваващи се на книга, излязла във Франция, в която се твърди, че атентатите са извършени месец след като ръководителят от страна на САЩ на преговорите с талибаните по един проект за нефтопровод, който ги е заплашил: "или ще акцептирате нашите предложения за килим постлан с пари, или ще Ви погребем под килим от бомби".
В действителност обаче, не бива и да се пренебрегват така горните информации, защото не имат по-голяма стойност, отколкото един обикновен "e-mail". Цитатът от тайните преговори с талибаните беше потвърден от външният министър на Пакистан, съобщението за среща на Бин Ладен с резидент на ЦРУ идва всъщност от френския "Фигаро" и се базира на наблюдения на френска разузнавателна служба, а младежът в канадския затвор Делмарт "Майк" Фрииланд можа категорично да докаже принадлежността си към ВМС на САЩ: адвокатът му телефонира от съдебната зала в Пентагона и поиска да му дадат номера на бюрото и вътрешния номер на Фрииланд и ги получи пред смаяните съдии. Разбира се, това още нищо не значи. Може ли военноморското разузнаване да е толкова немърливо, че да не изтрие името и номера на служителя си? Има ли Франция собствени геополитически интереси, за да пуска дезинформация като пясък в мотора на алианса, доминиран от САЩ? Трябва ли да вярваме на външния министър на Пакистан, особено когато става дума за талибаните? Но редакторът на "The Nation" Дейвид Корн въобще не стига до тези въпроси. Той изнъква само, че при подготовката на книгата си за ЦРУ е интервюирал над 100 служители на ЦРУ. "Биха ли били способни тези служители на САЩ на такова подло деяние? Способни в смисъл, били ли са в състояние: те не са нито толкова добре подготвени, нито достатъчно зли, нито достатъчно смели да инсценират такава операция.", обяснява Дейвид Корн. Тогава какво надминава способностите на американското разузнаване, въпреки 30 милиардния му годишен бюджет: един зъл дух в една Пещера някъде в Афганистан и 19 бандити, някои от които с няколко учебни летателни часа?
Междувременно 35 годишният Фрииланд е освободен от затвора в Торонто срещу парична гаранция и се бори с всички сили срещу екстрадация в САЩ, където според собствените му опасения, няма да остане жив повече от няколко часа. Той беше арестуван на връщане от Москва в Торонто за фалшификация на банков документ. След като канадските власти отказали да му организират поисканата от него среща с военното разузнаване, в средата на август 2001 г. той пише писмо, предава го запечатано на затворническата администрация, която го отворя на 14. септември. В него наред със списък на сградите- Световния търговски център, Белия, дом, Пентагона, намират и едно странно изречение: "Пусни първия да мине, спрете останалите". Адвокатите на Фрииланд не му разрешават да коментира изречението. На въпрос на издателя Мейк Рупърт, до който бе писал отворено писмо, значи ли това, че САЩ или друга тайна служба са внедрили свои хора в изпълнителната терористична ядка, Фрииланд онговаря: "Това е така, безусловно. Понякога определени правителства създават мрежи като "Ал Кайда", които наистина управляваха нещата в Афганистан. И тези единици създават специални проблеми в интерес на управляващото ги правителство." Отговорът му на въпроса "А възможно ли е терористичната ядка да е била "ръководена", без самата тя да е знаела за това" е: "Абсолютно!"
Според Фрииланд, през юли 2000 год. иракското разузнаване се добира до информация за подготвян атентат от терористична група. През ноември същата година предава информацията на приятелска Русия. Най-късно в края на годината за това научават и американските тайни служби, но изглежда, че не предприемат нищо, освен само да изпратят паролата "Пусни първия да мине, спрете останалите." Изречението звучи като указание за агентурата на американците, внедрена в терористичната група. Възниква въпросът, по какви канали тези неофициални сътрудници на службите са могли да проникнат в "Ал Кайда"? Чрез близката, приятелска Пакистанска тайна служба ISA, с която ЦРУ поддържа най-тясно сътрудничество в региона? От тази служба през юли 2001 г. Мохамед Атта получи 100 000 долара. Ако в "Ал Кайда" има внедрени агенти, както в неонацистките организации в Европа, тогава на двойния агент Бин Ладен след изпълнената роля му се полага спокойна пенсия, каквато сигурно му е обещана, в някой саудитски оазис или с нов паспорт във Флорида.
А дребния агент Фрииланд, опитали се да представят като мошеник, очевидно е съвсем истински. Лейтенант Делмарт "Майк" Фрииланд, освбоден от служба 1986, но продължил да работи като "свободен сътрудник" с месечна заплата от 4.620 долара, организарал през следвнащите 2 години контрабандата с наркотици. Но какво го е накарало през август 2001 г. да предупреди арестувалите го канадци за предстоящите терористични акции? Ако беше фалшив агент, сътрудник и мошеник, едва ли би го заплашвала смърт, защото и Буш не осъжда на смърт за фалшифицирана кредитна карта. Но нежеланието му да даде разяснения за най-важното изречение е понятно- само така може донякъде да гарантира живота си.
Не може с лекота да се отхвърля и случая със срещата на Бин Ладен с резидента на ЦРУ в Дубай. Много хора са видяли американеца да влиза в асансьора към покоите на Бин Ладен в урологията. А това става 8 седмици преди атентатите в САЩ. Какво е трябвало да си предадат? Едва ли са били поздрави от семейство Буш или пакет антракс с поздрави от химическата лаборатория /доказано беше, че произходът на антракса е американски/. А може би кодовете за преодоляване на противовъздушната отбрана и за директни телефонни разговори с военновъздушните сили? /Буш е получил заплаха на борда на самолета си веднага след терористичния удар./
Без отговор трябва да остане въпросът, защо на 14 юли Бин Ладен бе оставен от американските военновъздушни сили да отлети на собствения си самолет от Дубай за Пакистан и да изчезне в своята пещера. Но все пак и това е една причина повече ЦРУ да бъде взето на прицел от критиците на неговата дейност или бездействие.
Има още десетки примери, които вече не са в сферата на конспиративните фантазии. По-важното е, че предположенията в резултат на конкретни данни и логически връзки преминаха в сферата на фактологията. Професор Мишел Шосудовски бе един от първите, които подплати изложението си с факти в своята разработка "Прикритие или съучастник на администрацията на Буш. Ролята на Пакистнското военно разузнаване в атаките на 11 септември". Къде беше междувременно освободениянт заради предавено на парите на Мохамед Атта директор на разузнавателната служба генерал-лейтеннат Махмуд Ахмад на 11 септември? В САЩ. И какво правеше там? Още дни преди атентатите той водеше разговори с високопоставени представители на Пентагона и Комисията по външни работи..... ....относно изграждането на държавата след войната.