ИСЛЯМСКИЯТ ТЕРОРИЗЪМ - АКТУАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА ЗАПЛАХИТЕ Печат
Автор Хайнц Хаумер   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:00
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

Хайнц Хаумер - Германия, бивш директор на Баварската криминална служба

В настоящия момент най-големите заплахи за Германия произтичат от ислямския тероризъм.
Многобройните арести , някои от които и на ръководни членове на “Ал Кайда” и разкриването на много терористични ядра, не отслабиха терористичните структури в световен мащаб. Те както и преди продължават да съществуват и са напълно дееспособни.
Опасността идва преди всичко от ядра на муджахедини, които провеждат своите атентати под собствена режисура. Голяма е опасността и от отделни терористи, действащи под емоция.

Освен известните и наблюдавани от органите за сигурност екстремисти в Германия и Европа има един неразкрит досега потенциал на членове на мрежи на арабски муджахедини, които са свързани с многообразни контакти помежду си и разглеждат Германия и европейските страни не само като място за подготовка, но и като район и цел на своите удари.

При нас особено застрашени са американски, израелски и британски обекти. Предвид на емоционализирането в рамките на палестински и иракски кръгове може да се очаква по-висока степен на опасност от акции на насилие на отделни, емоционално засегнати лица срещу граждани и обекти на тези държави.

След атентатите в Мадрид се увеличи заплахата за обекти на онези държави, които бяха изрично споменати от страна на ръководството на “Ал Кайда” в изявления и освен това участват с военни контингенти в Ирак, или изпълняват някакви дейности в следвоенен Ирак. Това са освен САЩ и Великобритания, преди всичко Испания, Италия, Норвегия, Република Корея, Япония и Австралия.

За особено застрашени се считат обекти на САЩ и Израел, но и символи на юдейската вяра в арабски мюсюлмански региони /Югоизточна Азия,Африканския рог, арабския полуостров, Северна Африка/.

Продължават да са застрашени германски интереси в чужбина. В сравнение с интересите на САЩ, Великобритания и Израел обаче те са на по- задно място.

Не може да се очаква намаляване на напрежението в краткосрочен план.

Не разполагаме с информация за конкретни цели, места, време и подробности за възможни удари на терористите.