ПАПСКА ДИПЛОМАЦИЯ Печат
Автор Експерт   
Вторник, 23 Юни 2009 07:26
На 26 май във Военния клуб се проведе кръгла маса на тема “Ролята на папската дипломация в съвременния свмят, на която бе представена книгата “Папска дипломация. Светият престол в международните отношения през понтификата на Йоан Павел ІІ” от Кирил Карталов. Организатори на събитието бяха Министерството на културата, Посолството на Република Италия, Апостолическата нунциантура в България, Италианският културен институт, СП Консулт и Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии.
На представянето присъстваха проф. Масимо де Леонардис, преподавател по история на международните отношения и институции и декана  на Факултета по политически науки в Католическия университет на Милано, известният ватиканист и журналист от италианския всекидневник „Кориере делла Сера” д-р Луиджи Акатоли, председателя на Комисията по Външна политика в Парламента Соломон Паси, апостолическия нунций в България монс. Януш Болонек и дипломати.

 

Кирил, 27-годишният син на директора на Националната опера Пламен Карталов, е завършил един от най-престижните университети в Италия - католическия в Милано, където е учил и бившият премиер Романо Проди. Представената книга  е плод на дипломната му работа и е написана под ръководството на декана на Факултета по политически науки в Милано, проф. Масимо де Леонардис. Книгата е писана първо на италиански и е изключително трудна за превод. С нелеката задача се е наел 84-годишният преводач Симеон Тодоров, командор на Високия орден “Звезда на италианската солидарност” на Република Италия. Художник на корицата е проф. Буян Филчев /фреската “Предаване на ключовете” /1481/ от Перуджино е изобразена в Сикстинската капела във Ватиканските музеи. Поздравителният адрес е от Н.Пр. монсиньор Джузепе Леанца, архиепископ на Лилибеум, Апостолически нунций в Ирландия. Предисловието към книгата е от проф. Масимо де Леонардис. Обемът на книгата е 600 страници. Написването й отнема цели 2,5 години. Проф. Стоян Денчев, ректор на Висшето училище по библиотекарство и информационни технологии прави възможно издаването на книгата у нас от издателство “За буквите, о писменех”.

Първата част на „Папска дипломация” представя основни познания за Римокатолическата църква, за Светия престол, за Държавата Ватикански град, за дипломацията като наука и изкуство, за участието на Светия престол мв международната дейност, за библейския смисъл на мира и войната и учението на Католическата църква за “справедливата война”

Втората част на книгата е посветена изцяло на делото на първия Папа славянин в историята – Йоан Павел ІІ и нея се открояват темите за християнството в корените на Европа, приноса на икуменическия и междурелигиозния диалог в изграждането на мира, ролята на религията в международната политика.

На въпросите, има ли научен принос тази книга и научаваме ли неизвестни досега неща от нея проф. Масимо де Леонардис отговаря: "Да, това е една книга, която е изцяло научен труд. Тя е на основата на дипломната работа на автора. Подготвена от автора под моето ръководство. Книгата е фундаментална за българския читател, но е интересна и за италианците, защото тя предлага едно общо представяне на папската дипломация, такава каквато ние в Италия нямаме. Основното отношение на папата през този период е казано още в неговото първо изявление, когато каза онази известна фраза: "Отворете си вратите към Христос". Т.е. Йоан Павел II продължи идеята за диалог с Източна Европа.

Кирил Карталов имал наскоро лична аудиенция при папа Бенедикт XVI и му подарил новоиздадената си книга “Папска дипломация. Светият престол в международните отношения през понтификата на Йоан Павел II”. Срещата продължила 8 мин. “Щастлив съм, че в православния свят излиза такава книга, и то написана от православен, докато в католическия трудно може да се намери подобен труд”, похвалил папата българина. “
“Папска дипломация” е книга преди всичко за тези, които се занимават професионално със сложната материя “международни отношения”. Но този труд би могъл да представлява голям интерес и за всеки, който се интересува от миналото и настоящето на света, пречупено през призмата на пхристиянството. В тази книга всеки читател може винаги да открива нещо ново, защото в нея присъства християнската традиция, направила от Европа това, което е днес.