ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО Печат
Автор Експерт   
Събота, 18 Декември 2010 14:10
По повод на поредния доклад на Комисията, създадена със Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия и появилите се коментари и предложения по него, Българското дипломатическо дружество като първото и най-голямо сдружение на дипломати-професионалисти, създадено в демократична България, е длъжно да заяви следното:
    - Ние решително се противопоставяме на  опитите  да се използва един безнадеждно закъснял и несъвършен закон за политически цели и да се лансират лустрационни предложения със двадесетгодишно закъснение.
           - Същевременно ние искаме да напомним, че отдавна сме осъдили тоталитарните структури от един отминал строй и сме изключително разочаровани, че политиците не съумяха своевременно и категорично да решат въпросите с така наречените досиета на политическата полиция, на онези, които са били истинските доносници и са допринасяли за потъпкване на  правата на гражданите  и за разрушаване на човешки съдби. За съжаление обаче, с приетия в 40-тото Народно събрание Закон  за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, бяха добавени служби, работили за националната сигурност извън страната ни и нямащи нищо общо с репресии, доноси и политическа полицейщина  - външнополитическото разузнаване и стратегическото военно разузнаване,  само за това, че част от тях са били под административната “шапка” на Държавна сигурност, а други– към ГЩ на БНА.
    - Като хора с богат дипломатически опит ние определено смятаме, че такъв подход  ще се отрази негативно на поддържаните от страната ни международни отношения, да не говорим за рисковете за живота на много чужди граждани, работили за България.
    -Дипломатите от МВнР бяха първите, които се деполитизираха след промените през 1989 г. и активно съдействаха за установяване на демократичните промени в страната ни. Сред имената на хората, които виждаме днес в пресата, изнесени от Комисията по досиетата и дамгосвани като агенти и доносници, има такива, които са с определен принос за приемането на България в ЕС и НАТО, а повечето  от тях се ползват с авторитет в тези организации и сред дипломатическата общност. Те са изключителни професионалисти с много опит и знания и нямат никакво основание да се срамуват защото са дали много повече за националната сигурност на демократична България, отколкото някои от изказващите се днес срещу тях политици. Ако от нещо трябва да се срамуваме, това са гафовете с назначенията на Румяна Желева, на Шкумбата и други подобни.
    - Ние се изказваме твърдо за обновяването на Дипломатическата  служба за подобряване на подготовката и квалификацията на младите дипломати и сме готови да съдействаме с всички средства, с които разполагаме, но това трябва да бъде постепенен процес, при който младите да използват опита на по-възрастните си колеги. И без друго сега в Дипломатическата служба липсва генерацията на средното поколение дипломати, което е резултат от масовите чистки, извършени в Министерството в периода 1992-2000 г. от правителствата на СДС. Обявеното намерение за масово, ан блок отзоваване на  половината от действащите посланици само затова че фигурират в списък, често без тяхно съгласие и знание, още повече ще задълбочи този разрив между младите и опитните дипломати, което неминуемо ще нанесе дългосрочна вреда  на отношенията ни с другите държави.
    
    Ние призоваваме политиците към спокоен, диалогичен и конструктивен подход при  спазване на  принципите на професионализма и кариерното развитие, заложени в Закона за дипломатическата служба, за който Българското дипломатическо дружество има свой реален принос и да решат веднъж завинаги проблема с т.н. досиета,  който се използва за създаване на нестабилност в държавата, за отклоняване на вниманието от релните проблеми на гражданите и то в един важен за страната ни момент на развитие и утвърждаване като достоен и равноправен член на ЕС и НАТО.


                            Управителен съвет на БДД