ПРОДАЖБА НА ИНТЕРЕСИ И СУВЕРЕНИТЕТ В МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА И НА ДЪРЖАВНИ ИМОТИ В ЧУЖБИНА Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 07 Юли 2011 22:32

ЗАД КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ВЛАСТ И МАСОВОТО ВРЪЩАНЕ НА ПОСЛАНИЦИ 

Българското дипломатическо дружество, Националната Асоциация по международни отношения, Центърът за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения и Студентската асоциация за изследване на международните отношения поискаха срещи с Президента на Републиката, Председателя на Народното събрание, министър председателя, ръководствата на парламентарните групи в НС и с Омбудсмана на Републиката във връзка с приетия на първо четене Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба.

 Първи на молбата ни се отзоваха от „Коалиция за България”  и Омбудсмана на Републиката. След срещата на 04 07 2011 г. с ръководството на парламентарната група на „Коалиция за България” се проведе пресконференция. Предоставяме  на вниманието Ви част от публикациите по този повод.

Новото в аргументите срещу проектозакона е в по–задълбоченото търсене на причините за едно грубо нарушаване на Конституцията, на Европейска конвенция и на административни закони от авторите на проекта. Първото логично заключение на участниците в дискусията с депутатите от парламентарната група на „Коалиция за България”, макар и да не е откроено ясно в последвалите публикации е, че съсредоточаването на прекалено много власт в ръцете на министъра на външните работи всъщност ще му позволи да действа по–свободно на международната сцена и прокарва еднолични решения, което някои определиха като „продажба на суверенитет”.

Второто заключение, намерило по–шороко място в публикациите, е очакването на базата на конкертна инфорамция и сигнали, че управляващите се освобождават от десетки посланици, за да направят по–лесно продажбата на много български имоти на обща стойност към 2 милиарда,  в период, в който не би трябвало да се продава, защото цените в кризата са неизгодни за страната.

 Третият важен момент е, че представители на Парламентарната група признаха за пъри път официално на пресконференция, а не само в пленарна зала, че съжаляват за подкрепата си за Закона за досиетата, защото той се е превърнал в инструмент на политическите сили „за разчистване на сметки, за пране на гузни съвести, в инструмент на политическата целесъобразност и на избирателния подход към хора, които са служили на своята родина”.

Не се открои обаче достатъчно отчетливо, че този закон е първопричината за възникването на предложенията за промени в Закона за дипломатическата служба. Повторен бе силния аргумент от пресконференцията на БДД от 26 юни 2011 г за новите назначения– само един професионален дипломат от всички 12 нови генерални консули и случая с Ирина Белева, новоназначената генерална консулка на България в Шанхай, която притажава заедно със съпруга си   няколко фирми за търговия в  Китай и офшорни зони, което е крещящ пример за конфликт на интереси. Всички тези въпроси обаче, допринесоха в известен смисъл за оставяне на заден план на изключително непрофесионалните предложения за промени в Закона за дипломатическата служба, които ще имат пагубни последствия за България в близко бъдеще.    

Законът за дипломатическата служба обслужва частни интереси

Генералният консул в Шанхай е в конфликт на интереси, има фирми за търговия в Китай        

  Законът за дипломатическата служба обслужва частни интереси,  заяви председателят на НС на БСП и на ПГ на „Коалиция за България" Сергей Станишев. Ръководството на ПГКБ и представители на Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения и Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения обсъдиха промените в Закона за дипломатическата служба.Станишев изтъкна, че има всички основания да се предполага, че зад отстраняването на професионални служители се крият намерения за разпродажба и приватизация на огромните имоти на българската дипломация в чужбина, които се оценяват на милиарди. Лидерът на БСП предупреди,че ще следи всяка крачка на външния министър Николай Младенов  и всеки опит да бъде продаден български имот зад граница ще бъде съобщаван на българското общество. 

На провелата се среща е имало пълно съвпадение на позициите по отношение на промените на закона за дипломатическата служба, ясно заяви Сергей Станишев. Той ги определи като антиконституционни  и затова „Коалиция за България" ще направи всичко възможно текстове от закона да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Според лидера на БСП промените в закона за дипломатическа служба  изцяло ревизират закона за дипломатическата служба от 2007 година, който е един стабилен и демократичен закон.       

С промените се съсредоточават всички правомощия  в ръцете на Николай Младенов, в това число се изземват функции на министър-председателя и Министерския съвет, поясни лидерът на социалистите. „Николай Младенов иска да бъде едноличен началник на българската външна политика и дипломацията", възмути се Станишев. Той обясни, че точно затова се унищожават и позициите на постоянния секретар,  колегиума на министерството и системата за атестации. Сергей Станишев с притеснение отбеляза, че министър Младенов слага кръст на българската професионална дипломация. Той изтъкна, че няма нито един факт за риск за авторитета на България, от това че някои служители са били служители на българското разузнаване.

Заместник- председателят на ПГКБ Ангел Найденов смята, че поправките в Закона за дипломатическата служба са недемократични. Това е законопроект с откровено противоконституционен характер, законопроект нарушаващ основни човешки права, законопроект, който вменява колективна отговорност, законопроект, който противоречи  на редица решения на Конституционния съд и на редица международни актове, аргументира се  Найденов. Той обеща левицата да търси намесата на европейски партньори и да сезира редица организации.

Този закон е антидемократичен, антиконституционен, нарушаващ правата на човека, каза Димитър Костов, председател на Българското дипломатическо дружество. Според него последиците от  приемането на поправките ще бъдат по-големи от очакваните и ще се наложи да се занимаят европейските институции. Връщането на посланиците и назначаването им във МВнР противоречи на Закона за държавния служител", обясни посланик Костов. Промените противоречат и на Закона за администрацията, отнемат се компетентности на други институции.Според Димитър Костов Законът за дипломатическата служба сега  не дава път на младите, както  афишира  министърът на външните работи Николай Младенов. Той даде пример с първото назначаване на 12 генерални консули- няма нито един млад човек, а отгоре на всичко само един професионален служител е назначен за консул.Българското дипломатическо дружество разполага с оригинална  документи , че новоназначеният консул в Шанхай Ирина Делева има фирми на тази територия и развива търговска дейност. Председателят на Българското дипломатическо дружество се закани да сезира Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в Народното събрание за случая.

Държавните интереси се подчиняват на изпълнението на частни икономически интереси, смята Чавдар Минчев, председател на Националната асоциация за международни отношения. Според него този законопроект за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба води до отслабване на държавата.

 Сергей Станишев: Нищо няма да спаси Николай Младенов, ако има сигнали за продажба на имоти на България в чужбина

04 юли 2011 | 14:54 | Агенция "Фокус" София.

Ако има сигнали за продажба на имоти на България в чужбина, ако нещо подобно се направи, Николай Младенов няма да го спаси нищо, дори ако си намери след този мандат работа в чужбина, защото има и европейска заповед за арест и други механизми. Това каза на пресконференция председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Станишев Николай Младенов е един провален министър. „Николай Младенов носи пряка отговорност за това, че за първи път от 2000 г. и от по-рано, национална цел, която е обявена като приоритетна от правителството, не се постига. Кой носи пряка политическа отговорност за това, че беше отложено членството в Шенген – Николай Младенов?”, заяви Станишев.
Според Станишев законопроектът за промени в Закона за дипломатическата служба не заслужава да бъде обсъждан сериозно, защото е пълен с недоразумения.


По думите на Ангел Найденов парадоксални са заповедите за командироване в страната на една група посланици, опоменати от Комисията за закриване на принадлежност към ДС, като може да се очаква, че до края на месеца всички ще бъдат върнати в страната.
Тези заповеди имат начална дата, но нямат крайна дата, издадени от министъра на външните работи за командироване на посланиците в България. „По този начин се променя седалището, местонахождението на тези посланици, което се опоменава в самия акт на акредитация на тези посланици. Със сигурност подобно поведение на МВнР буди недоумение – да отзовеш посланика си, говори за наличие на проблеми в двустранните отношения. Ние питаме какви са проблемите, които има България със страните, в които посланиците на България са отзовани или върнати в страната. Не на последно място това означава понижаване на ранга на дипломатическите отношения със съответните държави. Как реагират нашите партньори на подобно поведение от страна на МВнР? Какъв тип дипломация, как се решават взаимоотношенията, възникващите въпроси от страна посолствата, там, където ръководителите на тези дипломатически представителства са върнати в България. Как изобщо работи персоналът в тези дипломатически представителства?”, попита Найденов.


„В законопроекта се изземат функции от Министерски съвет и от министър-председателя. Аз се чудя, честно казано, г-н Борисов, който държави да бъде център на правителството, къде е гледал, когато са одобрявали този законопроект. Имаме основания за противоконституционност и в това отношение”, заяви Станишев.
Той каза, че от партията ще общуват с международните си партньори и ще наблюдават съдбата на огромни имоти на България в чужбина. „Неслучайно нашата оценка е, че зад този законопроект, освен другите цели, стоят и икономически възможности и интереси за бърза, непрозрачна и без достатъчни приходи разпродажба на държавни имоти в чужбина”, каза Станишев.
„Имаме много точна информация за състоянието на българските имоти в чужбина. Отправих предупреждение към министър Младенов, че ще наблюдаваме много внимателно неговите действия по отношение на тяхното бъдеще. Ако има сигнали за продажба на имоти, ако нещо подобно се направи, няма да го спаси нищо, дори ако си намери след този мандат работа в чужбина, защото има и европейска заповед за арест и други механизми. Защото тук става дума за сериозни държавни интереси. Нашето подозрение е, че една от причините да се махнат професионални, опитни дипломати с държавно мислене, с лични назначения на г-н Младенов, могат да целят и това. Нека да има едно наум министър Младенов”, заяви Станишев.
Весела БАРЪМОВА   

Сергей Станишев: Ники Младенов иска да бъде едноличен началник на българската дипломация 04 юли 2011 | 13:42 | Агенция "Фокус" София.

Законопроектът за промени в Закона за дипломатическата служба е антиконституционен и ние ще направим всичко възможно той да падне в Конституционният съд, ако бъде приет в този му вид. Това каза на пресконференция председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Ръководството на Парламентарната група на Коалиция за България се срещна с представители на Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения и Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.


По думите на Станишев - промените в закона изцяло ревизират дипломатическата служба, пълна фалшификация е използването на стратегическия преглед на дипломатическата служба като водещ мотив. Според Станишев това е едноличен законопроект на министъра на външните работи Николай Младенов. „С този едноличен законопроект на Младенов се цели изземане на всички правомощия и функции в ръцете на министъра на външните работи. Ники Младенов иска да бъде едноличен началник на българската дипломатическа служба и дипломацията”, заяви Станишев. Според него с тези промени външният министър ще сложи кръст на много постижения на дипломацията.

Със законопроекта се изтъква, че съществува риск за авторитета на България, заради дипломати зад граница, които са били служители на бившата Държавна сигурност. Според Станишев обаче не съществува нито един факт, който да потвърждава, че от чужди страни е изразено недоверие към български дипломати.


„Имаме всички основания да предполагаме, че една от целите на чистката на българската дипломация са икономически интереси за приватизация и продажба на огромните имоти на българската държава в чужбина, които са трупани десетки години и се оценяват на милиарди”, заяви Станишев. Той предупреди, че от БСП ще следят всяка крачка на външния министър Николай Малденов в това отношение. Всеки опит да бъде продаден държавен имот в чужбина, ще бъде съобщаван на българското общество и ще бъде търсена отговорност.


По думите на Станишев, когато се премахне дипломатическото начало, няма кой да спре едноличните сделки на министър Младенов.
„Независимо от съдбата на този законопроект, при следващите избори БСП ще настоява този законопроект да бъде анулиран и да се възстанови нормално функциониране на дипломатическата служба”, заяви Станишев. Той заяви, че много внимателно ще бъдат наблюдавани лицата, които се канят да заемат освободени дипломатически позиции зад граница. „Много внимателно ще наблюдаваме кои са тези хора. Да си помислят два пъти, защото времето лети и нищо не е вечно”, заяви Станишев.
Весела БАРЪМОВА 

 Ангел Найденов: Коалиция за България ще сезира Конституционния съд за промените в Закона за дипломатическата служба

 04 юли 2011 | 14:17 | Агенция "Фокус" София.

 Коалиция за България ще сезира Конституционния съд за законопроекта за промени в Закона за дипломатическата служба и очаква да бъдат променени не само текстовете по отношение на лустрацията, които са една откровена дивотия. Това каза на пресконференция депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ръководството на Парламентарната група на Коалиция за България се срещна с представители на Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения и Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.


ПГ на Коалиция за България е направила предложения за отпадане на повече от 20 текста от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба. Очаква се тази седмица предложенията да бъдат разгледани в Комисията по външна политика. Вероятно другата седмица или до края на месеца законопроектът ще бъде приет в пленарна зала. „Аз съм скептичен по отношение на готовността на мнозинството да приеме каквито и да е аргументи от страна на опозицията по простата причина, че видяхме упорството и ината и на министъра на външните работи и на представителите на мнозинството при разглеждане на законопроекта в пленарна зала на първо четене.


По думите на Найденов законопроектът е недемократичен, с откровено противоконституционен характер, съдържащ текстове, нарушаващи основни човешки права. Според него законопроектът вменява колективна отговорност и противоречи на редица решения на Конституционния съд и на редица международни актове.
Коалиция за България настоява днес да има ясно заявена позиция на омбудсмана на България.
Силно се надяваме, че ако законопроектът бъде приет във вида, в който беше внесен от Министерството на външните работи, ще срещне вето на президента.


„Ние съжаляваме за Закона за досиетата по начина, по който той беше приет от миналото Народно събрание. Съжаляваме за своята подкрепа за този закон, по простата причина, че той се превърна в един инструмент за лов на вещици в съвременна България. Този закон се превърна в средство за разчистване на сметки, за пране на гузни съвести, в инструмент на политическата целесъобразност и на избирателния подход към хора, които са служили на своята родина. Не говорим за доносниците, които вероятно имат своята вина, отговорност и които могат да понесат тази отговорност и морална, и съдебна. Говорим за хора, които са работили за интересите на структурите на сигурността и за своята държава. Ще търсим намесата на нашите европейски партньори. Имаме подкрепата и на представителите на социалистическата партия в ЕП. Ще сезираме редица международни организации за това откровено нарушаване на човешките права в съвременна България”, заяви Найденов.
Весела БАРЪМОВА Всеки ден

БСП: Отзовават посланици, за да продават имоти

Станишев се закани да дири Младенов с европейска заповед за арест

понеделник, 4 юли 2011 17:43

БСП заподозря, че зад отзоваването на посланиците, свързани с ДС, се крие желание за приватизация на апетитни имоти зад граница. Имаме всички основания да предполагаме, че една от целите за премахване на професионални служители са намерения за разпродажба и приватизация на огромните имоти на българската дипломация в чужбина, които се оценяват на милиарди, заяви соцлидерът Сергей Станишев след среща с бивши дипломати, недоволни от новия Закон за дипломатическата служба. Той бе приет на първо четене от парламента.

“Имаме много точна информация за състоянието на българските имоти в чужбина. Отправих предупреждение към министър Младенов, че ще наблюдаваме много внимателно неговите действия по отношение на тяхното бъдеще. Ако има сигнали за продажба на имоти, ако нещо подобно се направи, няма да го спаси нищо, дори ако си намери след този мандат работа в чужбина, защото има и европейска заповед за арест и други механизми. Защото тук става дума за сериозни държавни интереси. Нашето подозрение е, че една от причините да се махнат професионални, опитни дипломати с държавно мислене, с лични назначения на г-н Младенов, могат да целят и това. Нека да има едно наум министър Младенов”, заяви Станишев.

Социалистите за пореден път се заканиха, ако законът бъде окончателно приет, да го атакуват пред Конституционния съд. Ще търсим намесата на нашите европейски партньори, ще сезираме и редица международни организации, обеща зам.-шефът на ПГ на “Коалиция за България” Ангел Найденов.

Така, както сме тръгнали, скоро ще създадем музей на дипломатическата служба, заяви Чавдар Минчев, изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения. Той е убеден, че законопроектът води до отслабване на държавата. „В България, когато не се говори за пари, става дума за много пари. Нашата асоциация взе решение и ние ще създадем структура за мониторинг и преглед на това какво става с българските имоти зад граница, за да знаем кой какво продава и купува и ще разпространяваме тази информация до всички политически партии и ще очакваме от тях реакции“, обяви той.

Виждаме дългата ръка на финансовия министър Симеон Дянков, който явно се стреми да си пълни бюджета с продажба на имоти зад граница, каза от своя страна президентът на Българското дипломатическо дружество Димитър Костов.Ние съжаляваме за Закона за досиетата по начина, по който той беше приет в миналото Народно събрание. Съжаляваме за подкрепата си за този закон, защото той се превърна в инструмент за лов на вещици, в средство за разчистване на сметки и пране на гузни съвести, в инструмент на политическата целесъобразност, заяви Ангел Найденов.

Актуално.бг

Станишев: Младенов иска да е едноличен началник на дипломацията 

04.07.2011 14:09 websit

 Законопроектът за промени в Закона за дипломатическата служба е антиконституционен и ние ще направим всичко възможно той да падне в Конституционният съд, ако бъде приет в този му вид. Това каза на пресконференция председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Ръководството на Парламентарната група на Коалиция за България се срещна с представители на Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения и Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

По думите на Станишев - промените в закона изцяло ревизират дипломатическата служба. Пълна фалшификация била използването на стратегическия преглед на дипломатическата служба като водещ мотив. Според Станишев това е едноличен законопроект на министъра на външните работи Николай Младенов. „С този едноличен законопроект на Младенов се цели изземане на всички правомощия и функции в ръцете на министъра на външните работи. Ники Младенов иска да бъде едноличен началник на българската дипломатическа служба и дипломацията”, заяви Станишев. Според него с тези промени външният министър ще сложи кръст на много постижения на дипломацията. Със законопроекта се изтъква, че съществува риск за авторитета на България заради дипломати зад граница, които са били служители на бившата Държавна сигурност. Според Станишев обаче не съществува нито един факт, който да потвърждава, че от чужди страни е изразено недоверие към българските дипломати.„Имаме всички основания да предполагаме, че една от целите на чистката на българската дипломация са икономически интереси за приватизация и продажба на огромните имоти на българската държава в чужбина, които са трупани десетки години и се оценяват на милиарди”, заяви Станишев. Той предупреди, че от БСП ще следят всяка крачка на външния министър Николай Малденов в това отношение. Всеки опит да бъде продаден държавен имот в чужбина, ще бъде съобщаван на българското общество и ще бъде търсена отговорност.

По думите на Станишев, когато се премахне дипломатическото начало, няма кой да спре едноличните сделки на министър Младенов.„Независимо от съдбата на този законопроект, при следващите избори БСП ще настоява този законопроект да бъде анулиран и да се възстанови нормално функциониране на дипломатическата служба”, заяви Станишев. Той заяви, че много внимателно ще бъдат наблюдавани лицата, които се канят да заемат освободени дипломатически позиции зад граница. „Много внимателно ще наблюдаваме кои са тези хора. Да си помислят два пъти, защото времето лети и нищо не е вечно”, заяви Станишев

Консулка търгува частно с китайски стоки

Ще преследваме Младенов дори зад граница, има и механизми като европейска заповед за арест, закани се Станишев

Дума 5. Юли 2011, брой 151

Новоназначената генерална консулка на България в Шанхай ръководи няколко фирми за търговия с Китай. Ирина Белева бе изпратена в Шанхай през май от министър Николай Младенов. Към момента на назначаването й данните на Агенцията по вписванията обаче сочат, че тя и съпругът й заедно търгуват именно с китайски стоки. Ясно прозират тесни икономически интереси и дори конфликт на интереси, обяви вчера Димитър Костов, председател на Българското дипломатическо дружество. Той и колегите му разполагат с пълната документация за фирмите на Белева и ще сезират парламентарната комисия за борба с конфликт на интереси.


Дипломатите остро разкритикуваха промените в Закона за дипломатическата служба, прокарани от Николай Младенов. Скритата цел на текстовете е приватизация и разпродажба на огромните имоти на българската държава зад граница. Финансовият министър цели да получи свеж ресурс, с който да запълни бюджета, предупреди Димитър Костов. Имотите на България в чужбина се оценяват на милиарди лева.


Категорична закана към Николай Младенов отправи лидерът на БСП Сергей Станишев. Всеки опит да бъде продаден български имот зад граница ще бъде съобщаван на обществото. Младенов няма да се спаси, дори и да си намери работа извън България след мандата. Защото има европейска заповед за арест и други механизми, отсече бившият премиер. Вестник ТРУД, 22:56, 04.07.11

Станишев: Младенов, наблюдавам те!

автор(и): Йова Апостолова, прочитания: 396,  

БСП заподозря икономически интереси зад смяната на посланиците с досиета. Според левицата целта на външния министър Николай Младенов е с поправките в закона за дипломатическата служба да стане едноличен началник на сектора. И след чистката в мисиите да се направи бърза, непрозрачна и евтина приватизация и разпродажба на държавните имоти зад граница.“Искам да предупредя Николай Младенов, че ще следим всяка негова крачка. Имаме информация за имотите”, каза с остър тон соцлидерът Сергей Станишев след среща с дипломати. Ако има злоупотреби с имоти, Младенов няма да го спаси нищо дори ако си намери след този мандат работа в чужбина, защото има и европейска заповед за арест и други механизми, каза Станишев, явно надявайки се, че следващата управляваща партия ще е БСП.

Червените очакват президентът Георги Първанов да наложи вето на поправките в закона, които предстои да бъдат приети на второ четене, каза и соцдепутатът Ангел Найденов. Ако ГЕРБ и тогава не променят лустрационните, според БСП, текстове за отзоваване на посланици с досиета, ще атакуват закона в Конституционния съд. Поправките “Младенов” имали поне 9 противоречия с основния закон.

Шефът на Българското дипломатическо дружество Димитър Костов съобщи, че ще дадат на Комисията за конфликт на интереси новата консулка в Шанхай Ирина Белева. Към момента на назначаването си тя имала регистрирана фирма в Китай за търговия.БНР17:36 часа 

БСП: Има интереси зад промените на Младенов 

Автор: Лиляна Царева - БНР 

Икономически интереси за приватизацията на имоти на България в чужбина стоят зад внесените от министъра на външните работи Николай Младенов промени  в закона за дипломатическата служба. След среща на левицата с представители на Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения лидерът на социалистите Сергей Станишев предупреди, че ако законът бъде приет и на второ четене, левицата ще сезира Конституционния съд:

Какво се цели с този едноличен законопроект на министъра. Изземане на функциите на министър-председателя. И на Министерския съвет. Ники Младенов иска да бъде едноличен началник на българската външна политика и дипломация. И ние имаме всички основания да предполагаме, че една от целите за чистката в българската дипломация са икономически интереси и намерения за приватизация на огромните имоти на българската държава в чужбина. За милиарди. Искам да предупредя Николай Младенов, че ще следим всяка негова крачка и всеки опит да бъде продаден български имот зад граница, особено на безценица, в тази криза, ще бъде съобщавано на българското общество. Трябва да го знае навреме.

Нова телевизия Николай Младенов: Имоти зад граница ще се продават, само ако са разход за държавата

Николай Младенов: Имоти зад граница ще се продават, само ако са разход за държавата

06/07/2011 - 08:56 ч.

Имоти зад граница ще бъдат продавани, но само ако поддръжката им представлява единствено разход за държавата или ако са с неплатени данъци и глоби. Това заяви в "Здравей, България" министърът на външните работи Николай Младенов. Според него такива имоти имаме в Европа, в Щатите. По думите му няма връзка между имотите, които предстои да бъдат продадени, и посланиците, стопанисващи имотите. Държавата ни няма да продължи да харчи грешни пари за неща, от които няма нужда, категоричен е министърът.

Ангел Найденов от БСП обаче смята, че зад отзоваването на посланици се крие интересът да се продадат имотите на България зад граница, които се оценяват на 1,5 милиарда. Проблемът е назначаването и развитието а кадрите в дипломатическата служба като цяло, подчерта Ангел Найденов. По думите му е лошо, когато тези имоти се продават на занижени цени. Едно от първите неща, които външният министър Ниуколай Младенов докладва, е с колко са били намалени средствата за издръжка на държавните имоти извън страната, припомни Найденов.

По повод думите на лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, че всяка крачка на външния министър, свързана с продажбата на имоти извън граница, ще бъде следена, Николай Младенов каза: "Винаги съм смятал, че Станишев е разумен човек, та да говори такива неща. Това, което ме възмути, беше откритата заплаха, която той отправи за разправа с хората във външно министерство".