България и „голямата игра” Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 08 Септември 2011 22:55
По случай 40-годишния юбилей на списание “Международни отношения” на 19 септември 2011 г. от 10,30 до 14,00 часа в Националния дворец на културата, зала 8, ще се проведе кръгла маса на тема: „България и „голямата игра” в три модула:  България в ЕС и НАТО–политика, перспективи и проблеми,  Българските национални интереси на Балканите  и  Професионализъм и политически промени.

Организатори са Издателското сдружение Международни отношения, Национална Асоциация за международни отношения, редакцията на списанието с главен редактор Чавдар Минчев, УНСС, подкрепени и от Българско дипломатическо дружество.

Честването се провежда под патронажа на Георги Първанов, президент на Република България.

Почетни гости ще бъдат Сергей Станишев, председател на БСП, Ивайло Калфин, член на Европейския парламент и заместник председател на комисията по бюджета. Във форума ще участват и   други евродепутати, представители на НС на Р България, на МВнР, МВР, МИТ, посланици на чужди държави, акредитирани в България, представители на академичните среди, студенти, представители на неправителствени организации, журналисти.   

П Р О Г Р А М А  

КРЪГЛА МАСА «БЪЛГАРИЯ И ГОЛЯМАТА ИГРА»

(19 септември 2011 г., понеделник, 10.30 - 14.00 ч., НДК, зала №8) 

Откриване: Водещ: Бойко Димитров, бивш министър на външните работи и главен редактор на списанието. 

10.30 -    Встъпителни думи от посланик Чавдар Минчев, главен редактор и председател на Издателския съвет на сп. Международни отношения;

10.40 -    Поздравления и поздравителни адреси, във връзка с 40-годишния  юбилей на сп. Международни отношения;

10.50 – Изказване на Сергей Станишев, Председател на БСП;

11.00 – Изказване на Ивайло Калфин, член на Европейския парламент и зам.-председател на Комисията по бюджети.  

Водещ кръгла маса: Владимир Павлов 

11.20-11.50 - Първи модул: «България в ЕС и в НАТО – политика, перспективи и проблеми» 

Докладчици: Доц. Динко Динков, Университет за национално и световно стопанство; Национална асоциация за международни отношения;Проф. Чавдар Николов, Югозападен университет «Неофит Рилски»;Симеон Николов, Българско дипломатическо дружество.   

11.50-12.20 – Втори модул: «Българските национални  интереси и Балканите»                                                        

Докладчици: Проф. Пламен Пантев, Софийски университет «Св. Климент Охридски»; Боян Чуков, Национална асоциация за международни отношения; Проф. Венелин Цачевски, Център за съвременни външнополитически  изследвания. 

12.20–12.50 – Трети модул:«Професионализъм и политически промени» 

Докладчици:Димитър Костов, Българско дипломатическо дружество; Тихомир Стойчев, Национален антикриминален и антитерористичен форум; Горан Симеонов, Асоциация на разузнавачите от запаса.

 13.00-14.00 – Коктейл 

Тайната на дълголетието на списание „Международни отношения” очевидно се дължи на съвкупността от много фактори, неразривно свързани с историята на България, външната й политика и дипломация и научно–изследователска дейност в тези области. Най– съществените от тях обаче са:

  •  поддържането на високо научно ниво;
  • професионализма на редакторските екипи през годините;
  • живата връзка между науката–дипломацията и държавното управление с широк читателски кръг;
  • формирането на мнение и становища по външната политика и прокарване на конструктивни идеи и предложения;
  • високо експертно ниво на авторите и сътрудниците;
  • присъствието на много и известни чужди политици, дипломати и учени с техни интересни виждания и позиции по важни въпроси на международната политика и сигурност;

Екипът на изданието за анализи на БДД „expert-bdd.com” поздравява най–сърдечно колегите от Издателското сдружение Международни отношения и редакцията на списанието с 40–годишния юбилей и им пожелава много успехи и още дълги години творческа работа.