НЕОБХОДИМИ СА ДЪРЖАВНИЦИ С УСЕТ ЗА ТЕНДЕНЦИИТЕ Печат
Автор ристо Генчев   
Понеделник, 12 Декември 2011 22:13
Оценки на известния геополитик и урбанист арх. Христо Генчев в интервю за списанеие „България Македония” бр. 4–5 от 2011 година /със съкращения/

За процесите в света с геополитическо отражение– рухването на кулите в Ню Йорк, световната финансово–икономическа  криза, събитията в арабския свят:
– Според мен тече процес на обезправяване на народите, т.е. превръщане на демокрацията в процедура, във формалности, свеждане на демокрацията само до институциите, които я предстанвляват. Обезправяването на хората, отнемането на възможността по някакъв начин да заявяват своята воля, своето желание, даже нещо по–лошо да формулират възглед. Това най–добре си проличава от настъплението срещу идеологиите от всякакъв вид. Национализмът като идеология обединяваща класи; религията като идеология, която обединява всички...Замяната на идеологиите с едно пасивно конссумиране, забави, блага в по–имотните страни, заменяне на собствената народна воля с времегубене... неслучайно така мощно се развива информазционната индустрия, която безспорно е прогресивен фактор и в същото време, в голяма степен, тя е начин за затваряне на индивида в себе си, на псамозадоволяване и в крайна сметка ограничава личната перспектива. Налага се едно управление, което бих нарекъл олигархично, което обаче не се заявява. Това управление приобщава съответните кръгове в различните страни. Например, създадоха си олигархия в Русия и я направиха част от този световен тръст. По този начин постъпват и с Китай–приобщават една върхушка, пкоято зарязва вече интересите на собствения си народ, радва се на това, че е част от една световна група, сила... Тя може дори и да не е организирана и която в основата си споделя страх от народа, тя се страхува в крайна сметка от неговата разрушителна сила....

Рухването на кулите близнаци даде началото на един тотален контрол, който не беше обичаен преди това. Ти се движиш и се знае къде се намираш всеки едни момент. Ти имаш GSM  в джоба си, а се знае с кого говориш, а личните документи са нещо небивало с тези биометрични данни.  Стана това, което беше предсказано от Джек Лондон в „Желязната пета”. Сега на всекиго се предоставя някаква възможност, в зависимост, в коя страна живее, на сигурност, на блага, , с които разполага... оттук нататък гласът ти в големите дела вече е заличен. Да вземем нашите партии. Те нямат идеологии. Те заявяват само, че са леви или десни.

Световната финансова криза е може би резултатът от разпадането на двуполюсния модел по време на Студената война. Двуполюсното развитие беше едно контролирано развитие, което не беше източник на рискове–обратно, беше източник на стабилност, предвидимост. Народни въстания–не. Тук се смазваха, от другата страна народите биваха купувани. Сега нещата станаха много сложни. Политическите субекти се умножиха. Не само Китай, който се появи на сцената. Страни като Бразилия, Южноафриканската република и др. укрепват и контролът става труден. Във всяка една от тях народът може да стигне до властта. Това може да ставе в Китай. Там бедността е небивала........... Това са невероятни рискове да другите страни, за олигархичните страни. И затова е тодзи процес на приобщаване на всичко, което се съпротивява, към Запада.

За арабските бунтове:

– Целта е на се разложи ислямът като идеология, защото тя обединява страхотно много хора. Тази жертвоготовност, самовзривяванията колкото и да са чужди на нашия възглед за ценността на живота, те говорят за възможна мобилизация, която утре може да се прояви. Тази идеология е мощна идеология. Ислямистите вече не работят за народа, не работят за класата си, работят за това, което те наричат мюсюлмански свят–Уммата. Когато американците влязоха в Ирак те смазаха един режим, който беше светски и сега след толкова години никой не знае кой ще дойде там на власт. Случайнио ли Никола Саркузи и Дейвид Камерън побързаха да се озоват в Либия, за да дадт някаква насока–светска и даже прозападна. . Това е голямото просветление пред света: народите вече не се страхуват, с грубия натиск трудно може да се наложи контрол върху тях и затова се използват средствата на илюзията, на забавата, на консумативния нагон. Просто народите трябва да се вдетенят. Процесът е обратното вдетеняване.

 

За ролята на Турция днес и утре:

– Много предвидима е Турция. Пред възможността да бъде редови член на ЕС или да стои начело на мюсюлманския свят, няма да има турчин, който да не избере възможността да се покаже като бабаит. Това е ясно, но в случая има и нещо друго, което е преграда за тези амбиции– силите, които посочих, че се стремят да вдетеняват света. За мераците на Турция да оглави мюсюлманския свят се изисква на практика голяма организация. Независимо, че Турция си остава най–организираната държава в целия мюсюлмански свят, тези нейни цели няма да могат да бъдат осъществени. Известно е, че когато боговете решат да унищожат някого, те му отнемат чувството за мярка. Загубиш ли чувството за мярка, възгордееш ли се, ти се самоунищожаваш. Ердоган и Давутоглу водят цялата система към унищожение. Първо. Тази система няма потенциал да се изправи срещу целия свят колкото и петрол да притежава, колкото и въодушевена млада кръв да има, която иска да се наложи, колкото и силни да са спомените от имперското минало. Тенденциите, за които говорим, към вдетеняване на света, към обратно вдетеняване, те са начин да контролираш масата и тези, които налагат тези тенденции, те няма да търпят една Турция като фактор, глава на целия мюсюлмански свят. Даже и тези непремерени изявления по отношение на Израел, демаскират мита, че турската дипломатическа школа е велика. Тази школа е голяма когато трябва да брани статуквото, когато трябва да отлага, да протака. За да промениш статуквото се иска обаче висши умения.

 

За Турция и България, Турция и Балканите дне:

Колкото и парадоксално да звуче тази склоност към себеизтъкване, към себеналагане на Турция е положителна за България. Ние се превръщаме в нещо като акритите в Ромейската империя, аз избягвам името Визанития. Това са свободни и независими феодали–военоначалници на източната граница на империята. Те са служили като преграда прет турските племена по пътя им към Мала Азия. И това е функционирало идеално, но се намира един император, който решава да отнеме привилегиите на акритите и да ги облага с данъци, както всички останали. Той разрушава тази преграда. Тогава идва битката при Манцикерт на 19 август 1071 г., императорът Роман Диоген е победен и цяла Мала Азия е завладяна.

Институцията на акритите разполага със свободи, които другите нямат, имат привилегии, икономически са независими и имат ясна цел да спират войнствените набези дотук. Днес България трябва да пази Европа. За да пазиш Европа трябва да изгубиш някои свободи, но зад гърба ти трябва да има опора. Итова трябва да е известно на цялото общество. Няма нищо по–добро за едно общество от ясно формулираната цел. Тя звучи много войнствено, дори архаично, но след като има такива претенции, след като има страхове, които не са само български, това е оправдано. Нашите глупави западни протектори преди 20 години направиха всичко за да убият националния ни опит, да му се надсмеят, сега те изпитват върху гърба си нашите с векове подхранвани опасения. Така че едно подобно развитие, преместване на посоката на опасностите тук, на Балканите, прави нашето значение по–осезаемо. България става много важна за Европа.

Необходими са обаче държавници с усет за подолбни тенденции.

За задълбочаването на световната финансово–икономическа криза:

– Това е оздравителен симптом. В продължение на 50 г. САЩ потребяваха повече, отколкото произвеждаха. В техния бюджет приходите покриваха само 70% от разходите, 30% трябва да дадат другите страни. Това става с така наречения инфлационен данък, киойто те налагат на целия свят, защото американската валута е основно обменно средство. Контролът върху печатането на тази валута не е международен, а американски, даже частен. По времето на Никсън една тройунция злато струваше 32 долара, днес струва 1900 долара. Колко много пари са напечатали американците за да се обезцени долара до такава степен. Всичко това е нездравословно за икономиката. Много от войните, които се водят се обясняват с това, че немалко държави се отказват от долара като международно платежно средство. Очевидно това не може така да продължава. Последният ход на американците беше да продадат ипотечни ценни книжа. Глупавите европейци, руснаци, китайци купуват нещо, което се оказа, че няма никаква стойност.

Кризата е оздравителен симптом,  оздравяването идва като потребяваш това, което печелиш.

По отношение на Гърция: Всички са наясно, че Гърция ще фалира, защото няма откъде да намери 350 милиарда долара. Чехи и словаци си задават въпроса на какво основание те и другите страни на европа ще бъдат третирани по правилата, а гърците не. Защо Меркел и Саркози трябва да бъдат солидарни с 25– те гръцки милиардери, които са ограбили европейските пари, а не с българските пенсионери? Щом ЕС са толкова солидарни, как търпят един български пенсионер да получава 150 или 200 лева, а в същото време голяма част от европейските пари, предназначени за Гърция, по неведоми канали се озовават в частни сметки в швейцарски банки. И понеже досега няма правила, какво става с една страна, когато фалира, гръцкият случай дава основание да се измислят правилата. Аз мисля, че частните притежания на гърците също трябва да бъдат предмет на оглед и съответно станат източник на обезщетение на кредиторите. Как например, когато България влезе в Първата световна война на страната на Тройния съюз, всички авоари на Евлоги Георгиев в лондонските банки бяха запорирани. Това което става в момента, в действителност е война. Битката е между кредиторите и дебиторите. 

 

За идеята относно Балканско ядро – България, Р.Македония, Албания:
– Едно е вярно, че периферията понесе големи, престижни поражения. Е, в Гърция, и в Сърбия виждаме какво става. Румъния също не блести. Албания може би се развива по–добре. Разбира се, стожер на Балканското ядро си остава България. Ако България намери сила да излезе от кризата укрепнала, това означава, че и Балканското ядро ще се укрепи. Албанците гледат с интерес и даже  с надежда към едно сближаване с България. Но не виждам международен интерес за развитието на Балканското ядро. Имаше интересн у американците за изграждане на нефтопровода Бургас–Вльора, но нашите направиха всичко възможно той да бъде осуетен.