БЮЛЕТИН

 

ИНФАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 62

Международни отношения, Дипломация и Сигурност

(Съвместно издание на expert-bdd.com и csr-bg.com)

15.– 31. юли 2023 г.

  1. 1. Геополитическа динамика и международни конфликти

1.1. Войната в Украйна

▪ Според Службата на Върховния комисар за правата на човека от началото на войната са убити 9287 цивилни, а 16 384 са били ранени, каза заместник генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари Дикарло на заседание на Съвета за сигурност.

Източник: Укринформ, 17.07.2ОРМ023

▪ Британският всекидневник Financial Times пише, че в Евросъюза само 28 на сто от анкетираните са съгласни да се купува военна техника и боеприпаси за Украйна (през януари те са били 32 на сто). Най-малко съгласни да се харчат пари за военна помощ за Украйна са в Словакия, Кипър, България, Унгария, Австрия, Гърция. Само 11 на сто от унгарците са убедени, че Зеленски провежда правилна международна политика. В Гърция така смятат 28 на сто, а в Италия – 38 на сто.

Източници: Financial Times, Pew Research Center, 17.07.2023

▪ Главнокомандващият ВСУ генерал Валерий Залужний пред Вашингтон Пост практически пренареди стратегическия пъзел пред съюзниците. На първо място Залужний ревизира "графика" на операцията и изведе на преден план минимизирането на загубите на личен състав и бронетехника, за сметка на прецизно и селективно унущожаване на вражеската артилерия. На второ място отказва да включи стратегическите резерви на ВСУ, давайки ясен сигнал, че армията се подготвя за продължителен боен маратон, без никакви "зрелища" и "договорняци по принуда" да влизат в сметките.  И трето НАТО да гарантира дългосрочно военно-техническото обезпечаване.

Източник: https://twitter.com/WarintheFuture/status/1679964983353053185, 16.07.2023

▪ Според украинския заместник-министър на отбраната Ханна Маляр руските сили са предприели мащабно настъпление на Купянското направление и Харковска област. Говорителят на украинската източна групировка войски счита, че Русия е съсредоточила над 100 000 армия и над 900 танка в тези направления.

Източник:Ройтерс,18.07.2023

▪ Председателят на Обединения комитет на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ Марк Мили заяви, че контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна срещу укрепените руски сили в Запорожие и Донбас ще бъде "дълго, трудно и кърваво“, но "далеч не е провал".

Източник: Politico, 19.07.2023

▪ Представител на мозъчния тръст "Civitas"-Лондон допуска, че правителството на Украйна може да бъде принудено да се съгласи да направи териториални отстъпки на Русия.

Източник: Дейли Телеграф, 19.07.2023

▪ След като Русия обвини Украйна за атаката на мост към окупирания Крим, Русия започна атаки от Черно море. На 18.07. руското министерство на отбраната заяви, че е извършило удар срещу „съоръжения, където са подготвяни терористични актове срещу руски войски“. Но Украйна отговори, че ударите са опит на Русия да възпре доставките на зърно от украинските пристанища.

Източник: The New York Times, 19.07.2023

▪ Тъй като контранастъплението на украинските сили не протичаше както се очакваше, бе предприета смяна на тактиката. Вместо на големи танкови атаки, украинците сега разчитат на операции на по–малки отряди, прикриващи се в горски райони и проправяйки си път през руските отбранителни линии, подкрепяни от артилерия, обяснява военният експерт Стефан Гади.

Източник: Zeit Online vom 20.07.2023

▪ Появиха значителни подробности за последното нападение на Кримския мост, изнесени от  Латвийският онлайн вестник Meduza и украинският Ukrajinski Pravda, позовавайки се на източници от украинските тайни служби. Атаката е съвместна акция на тайните служби и украинския флот. Използвани са нови американски морски дронове с по–голям обсег от Mantas T-12. Те се направляват през сателитната комуникационна система Starlink на американския мултимилиардер Илон Мъск и неговата космическа компания SpaceX.

Източник: The Insider, 20.07.2023

▪ Според Белия дом Украйна вече използва касетъчните боеприпаси доставени от Съединените щати в югоизточната част на фронта за пробив в руската отбрана. „Те ги използват по подходящ начин, те ги използват ефективно“, каза директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност на правителството на САЩ Джон Кърби. /каквото и да значи „подходящо и ефективно“/.

Източник: ntv.de, 20.07.2023

Словения продължава да изпраща военна помощ за Украйна, но без да съобщава подробности. „Политика“ пише, че наред с българите, словенците са сред най–малко поддържащите в ЕС войната на Украйна.  Стана известно обаче, че последната пратка, изпратена в строга секретност, е от шест безпилотни разузнавателни апарата „Белин“ с обсег 40 км, максимална височина 5 хиляди метра. Преди това са били изпратени 28 танка М55S  и 20 бронетранспортьори.

Източник: politika.rs, 20.07.2023

New York Post публикува и коментира части от писмото на бившия президент Ричард Никсън от 21 март 1994 г. до тогавашния президент Бел Клинтън, което анализира и професора по история Люк Нихтер в „Уолстрийт Джърнал и в което предупреждава за бъдеща война в Украйна, ако ситуацията излезе извън контрол. "Босна ще изглежда като градинско парти на родителския комитет.", пише Никсън.

Източник: New York Post, 23.07.2023

▪ Олексий Арестович, досега виден и много активен съветник в кабинета на украинския президент, бивш агент на разузнаването , развенчава тезата на украинското правителство, че липсвали само изтребители като F-16 и ракети с голям обсег. Много украински бригади нямат основно оборудване, на армията липсват прости превозни средства, автомобили. Няма достатъчно картечници, минохвъргачки, стрелково оръжие. Населението може да се радикализира, защото държавата не е в състояние да превърне страната във военна икономика.  В същото време се възстановяват стадиони, завършва се Музея на гладомора или се финансират филмови продукции.

Източник: OVMagazin, 24.07.2023

 

▪ "Бундесверът за първи път критикува украинската армия“ От началото на годината в Европа са обучени и екипирани поне девет ударни бригади от около 20 000 украински военнослужещи. Но Киев ги "раздробява“ и напада с малки групи А украинската "бойна доктрина и офицери противодействат на това, което учат на Запад, и по този начин губят преимуществото“.

Източник: Bild Zeitung, 25.07.2023

▪ Украинските сили са въвели допълнителни части от т.н. резерв на югоизток, с цел да развият постигнати отделни пробиви в руската отбрана. Министърът на отбраната Резников обаче предупреждава, че резултатът може да не е незабавен поради силните и многопластови отбранителни линии на руските сили.

Източници: CNN, New York Times,27.07.2023

Киев все още има сили за продължаване на контранастъплението, заяви ръководителят на Пентагона Лойд Остин. „И ако това се направи в правилния момент, надяваме се  ще предостави възможности и може би ще им позволи да променят динамиката на бойното поле“. Според Остин Киев „все още има известен капацитет“ по отношение на настъпателни операции.

Източник: ТАСС, 27.07.2023

▪ Анализ на "Файненшъл таймс" от 27.07. изразява съмнение, дали Украйна може да се придържа към прилаганата понастоящем нова тактика в бойните действия достатъчно дълго или да постигне военен пробив, който да принуди Москва да седне на масата за преговори. Най-вероятният успех според украински военни би било превземането на Бахмут.

Източник: Файненшъл таймс" от 27.07. 2023

▪ Премиерът на Унгария Виктор Орбан в радиоинтервю заяви: „Тази война вече не е война на украинци. Украинците изчерпаха силите си, само парите на Запада поддържат Украйна“, каза още Орбан и добави, че „Украйна на практика е загубила своя суверенитет“. „Страна, която не може самостоятелно да финансира въоръжените си сили обаче, не може да се счита за суверенна”, подчерта Орбан.

Източник: радио Kossuth, 28.07.2023

▪ Анализът на мозъчния тръст Stimson Center във Вашингтон сочи, че напредъкът на украинската офанзива е по–бавен от очакваното, защото Киев все повече изостава във въздушните битки. Освен това и двете страни имат изключително ефективни наземни противовъздушни системи. Не е ясно колко дълго Русия може да поддържа своята променена и ускпешна тактика с новите вертолети Ка-52М. Киев спешно се нуждае от повече отбранителни системи, особено такива с малък обсег, за да поддържа въздушното пространство оспорвано. „Ако Украйна загуби тази способност, Русия вероятно ще успее да промени хода на войната.

Източник: Frankfurter Allgemeine, 29.07.2023

▪ "Постепенно войната се връща на територията на Русия - в нейния символичен център и военни бази и това е естествен и напълно справедлив процес", заяви президентът Зеленски , след като в нощта на 30 юли дронове атакуваха Москва.

Източник: euronews, 30.07.2023

▪ Изследване на украинската Фондация за демократични инициативи "Илко Кучерив" показва, че над 30% от украинските граждани смятат, че войната трябва да приключи възможно най-скоро на всяка цена, а 53% са готови да продължат борбата. /Доколкото може да се доверим на изследване във военновременна обстановка от заинтересована страна. Бел. Ред./

Източник: "Еспресо", 30.07.2023

▪ Италианският министър Гуидо Крозето заяви в интервю, че войната е навлязла в много сложна и безизходна ситуация, което утежнява нейното прекратяване затова трябва да се търси политическо решение. "Украинската контраофанзива се сблъска с редица трудности. Следователно може би краят на конфликта ще зависи от политическия избор“, допълни той.

 

Източник: Corriere della Sera, 30.07.2023

 

▪ След почти два месеца украинците са успели да преодолеят силно минираната зона край град Орихов в Запорожие. Първите отбранителни линии на руската армия са достигнати, но до  Мелитопол на Азовско море остават още 115 километра. Руската армия е изградила няколко отбранителни линии. Минните полета са причина украинските въоръжени сили да променят тактиката си в тази контраофанзива и да преминат от механизирани към пехотни сражения, разчита на малки войскови единици.

Източник: "Тагесшпигел", 31.07.2023

 

1.2.РУСИЯ

▪ Президентът на РФ Владимир Путин свиква спешно заседание на Съвета по сигурността на РФ след атаката с два морски дрона срещу моста към Крим, при която загина руско семейство. Путин определи атаката като терористичен акт „Разбира се, че ще има отговор от Русия", заяви той.

Източник: RND, 17.07.2023

▪ Русия официално е уведомила Украйна чрез руското посолство в Минск, че спира продължаване участието си в зърнената сделка сделка, считано от 18.07.2023 г. "Веднага след като руската част от договореностите бъде изпълнена, руската страна ще се върне към изпълнението на тази сделка, веднага", каза Песков. Тоест тя не се е оттеглила от споразумението. Американският държавен секретар Антъни Блинкен смята обаче за неприемливо решението на Русия.

Източници: ТАСС и БТА, 17.07.2023

▪ Социологическо проучване, завършено през юли т.г. , показва, че три четвърти от руснаците са против страната да използва ядрени оръжия в Украйна, дори ако – както е формулиран въпросът – тя ще спечели войната.

Източници: ТАСС, 17.07.2023

▪ Путин обяви, че от 18.07. Черно море вече е зона, в която за Русия има повишена бойна опасност и готовност на страната за отговор срещу вражески кораби и движение.

Източник: ТАСС, 18.07.2023

▪ Русия ще смята цивилните търговски кораби в определени морски райони на Черно море за „врагове“. Товарните кораби, акостиращи в украинските пристанища, ще бъдат класифицирани като "потенциални носители на военни товари". Държавите, плаващи под знамето на товарни кораби на път за украински пристанища, в бъдеще ще бъдат считани за страни в конфликта. Например, Москва може да класифицира Германия като страна във войната.

Източник: morgenpost.de, 20.07.2023

▪ Турският президент Ердоган призова западните страни да разгледат исканията на Русия и това ще доведе до възстановяване на зърнената сделка. Очаква се Путин да посети Турция през август т.г.

Източник: Ройтерс, 21.07.23

▪ От 1-ви ceптeмвpи руските yчeници щe започнат да изyчaвaт ocнoвитe нa бoйнoтo изпoлзвaнe нa дpoнoвe в чacoвeтe пo нaчaлнa вoeннa пoдгoтoвĸa, съобщи зам-пpeдceдaтeлят нa Cъвeтa нa фeдepaциятa пo въпpocитe нa paзвитиeтo нa цифpoвaтa иĸoнoмиĸa в Pycия ceнaтop Apтьoм Шeйĸин.

 

Източник: PИA Hoвocти, 20.0.2023

 

▪ С преместването на военни части на „Вагнер“ в Беларус нарасна напрежението между Беларус и Полша. Министерството на отбраната на Полша съобщи за провеждане на военно учение с цел подготовка за противодействие при дестабилизация. Руският президент обвини Полша, че има намерение да завземе части от Западна Украйна. След проведени съвместни военни учения между Беларус и Русия,  Беларус завършва въоръжаването и военното обучение на своя персонал.

Източници: morgenpost.de , Ройтерс, 25 07 23

▪„Путин предупреди Полша, че ще разглежда всяка агресия срещу Беларус като нападение срещу собствената си страна, след решението на Варшава да изпрати войски за укрепване на източната си граница в отговор на присъствието“ на бойци на ЧВК „Вагнер“ в Беларус.

Източник: агенция Bloomberg 26.07.2023

▪ Според Британското Министерство на отбраната честото свалянe на дронове от украинската ПВО свидетелства, че продължават доставките от Иран за Русия. Според американския Институт за мир, Русия използва разузнавателните дронове Shahed-129 и Shahed-191, както и Mohajer-6. Дронът „Камикадзе“ Shahed-136 носи екплозив 50 кг и достига цели на 2000 км. Поради ниската скорост /185 км.час/ обаче е лесен за сваляне.

Източник: FAZ, 26.07.2023

▪ Във Втората среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург взеха участие 49 африкански делегации. Приети бяха  цялостна декларация и план за действие на Форума за партньорство Русия-Африка до 2026 г. Русия е  в състояние да замени украинското зърно както с търговски продукти, така и под формата на безвъзмездна помощ за най-нуждаещите се страни в Африка. Само през първата половина на тази година Русия е изнесла 10 милиона тона зърно за Африка и е готова да достави още 25 млн т. в близко бъдеще, заяви президентът Путин. На срещата бе съобщено, че Русия е опростила 23 млрд. дол.дългове на африканските държави. Путин е обещал 90 млн дол. за развитие. Русия има споразумения за военнотехническо сътрудничество с повече от 40 африкански държави.

Източници: Lenta.ru, БНР, 28.07.2023

▪ Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса призова Владимир Путин за подновяване на зърнената сделка и да отвори Черно море за световните пазари. И египетският лидер Абдел Фатах ал-Сиси подчерта, че е „от съществено значение да се постигне споразумение“ за съживяване на сделката.

Източник: Lenta.ru, 29 07 2023

▪ Сателитни снимки на Maxar показват четири ракети "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави в хангар, изграден и завършен през май т.г.  в близост до Осиповичи в Беларус.

Изтоник: Украина Сейчас новости, 29.07.2023

▪ По повод идеята за въвеждане на полски подразделения в Украйна президентът на РФ Владимир Путин отбеляза, че това ще стане начало на откъсване на западни украински територии в полза на Полша. Той счита за заплаха и създаването на полско–литовски–украински подразделения за разполагането им на границата с Беларус.

Източник: gazeta.ru, 30.07.2023

▪ Собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е разпратил съобщение до всички свои наемници да прекратят спешно отпуските си и да се явят в новоизградените лагери на територията на Беларус в срок до 5 август. на много от наемниците им раздават униформи на беларуски граничари

Източник: mod.gov.ua, 31.07.2023

▪ Кремъл предупреди за влошаване на ситуацията в Европа с оглед на обявените от Украйна преговори за западните гаранции за сигурност на Киев. Подобни двустранни гаранции противоречат на международния принцип за "неделимостта" на сигурността, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, според руските информационни агенции. С това Песков има предвид, че сигурността на Украйна не трябва да бъде за сметка на интересите на Русия.

Източник: rnd.de, 31.07.2023

САЩ

▪ Съединените щати изпращат разрушител, както и изтребители F-35 и F-16 в Близкия изток с цел да възпре Иран да пленява кораби в Персийския залив, съобщават от Пентагона, след като иранските военноморски сили се опитаха да завземат два търговски кораба в Ормузкия проток и Оманския залив по-рано този месец.

Източник: АФП, 17.07.2023

▪ Проектът за бюджет на Пентагона бележи ръст от 2% и достига 880 млрд долара, въпреки постигнатата договореност между републиканци и демократи за стабилизиране на държавния дълг и свързаното с това изискване да не се увеличават държавните разходи с повече от 1% през следващите 10 години. За възстановяването обаче на 2 млн снаряди и десетки хиляди ракети за Украйна са необходими 5–7 години, а за някои оръжия, дори 10 г.

Източник: Regnum, 17.07.2023

▪ САЩ обявиха нов план за военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда долара. Планът предвижда доставката на четири ракетни системи за противовъздушна отбрана, противотанкови ракети, артилерийски боеприпаси, оборудване за разминиране и дронове камикадзе, посочи в комюнике Пентагонът.

Източник: Франс прес, 19.07.2023

▪ Бившият външен министър на САЩ Хенри Кисинджър посети Китай и се срещна с министъра на отбраната Ли Шангфу. Кисинджър заяви: „Нито Съединените щати, нито Китай могат да си позволят да се отнасят към другия като към противник. Ако двете страни влязат във война, това няма да доведе до никакви значими резултати за двата народа “

Източник: The Guardian, 18.07.2023

▪ Законът за разрешение за национална отбрана (NDAA), който беше приет в Камарата на представителите на 14 юли 2023 г., включва изменение за създаване на SIGUA, който да наблюдава помощта на САЩ за Украйна. Четирите допълнителни пакета помощ, приети от Конгреса от началото на войната, възлизат общо на над 113,4 милиарда долара. Отпуснатите в тези пакети са 62,3 милиарда долара за Министерството на отбраната, 46,1 милиарда долара за Държавния департамент и USAID и 5 милиарда долара за други правителствени агенции.

Източник: CSIS, 21.07.2023

▪ Пентагонът се опасява, че изпращането на армейската тактическа ракетна система MGM-140 (ATACMS) на Украйна би подкопало сериозно готовността на САЩ за други възможни конфликти. А Украйна имала други, по-належащи нужди.

Източник: "Вашингтон пост",22.07.2023

▪ На 21.07. президентът на САЩ Джо Байдън покани директора на ЦРУ да стане член на неговия кабинет.

Източник: www.whitehouse.gov/briefing, 22.07.23

▪ Компанията Draken International започна набиране на пенсионирани военни пилоти, които да обучават украинци, твърди служител от САЩ. Иначе е публично известно, че това ще се случи в Румъния, къдео се изгражда център за подготовка. Друг такъв ще има в Дания.

Източник: www.draken.aero, 24.07.2023

▪ Доналд Тръмп подчерта, че САЩ са в "много глупава и опасна позиция" заради конфликта в Украйна. Но американската администрация греши, като отделя "в пъти повече от Европа" за подкрепа на Киев - 200 милиарда долара срещу 25 милиарда долара.

Източник: Forbes Breaking News, 30.07.2023

  1. 2. ПРОБЛЕМИ НА СИГУРНОСТТА И ОТБРАНАТА

2.1.НАТО

▪ Долната камара на парламента на Чехия гласува със 115 на 18 гласа в подкрепа на Споразумението за сътрудничество за сътрудничество в отбраната със САЩ,  което ще улесни разполагането на американски войски на чешка територия. САЩ имат такива споразумения с още 24 страни от НАТО, в това число Полша, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България.

Източник: Асошиейтед прес, 19.07.2023

 

Италия възнамерява да снабди армията с повече от 250 модерни основни бойни танка. Най-малко 125 новопроизведени основни бойни танка Leopard 2 A8 трябва да бъдат закупени от Германия и също толкова голям брой съществуващи основни бойни танкове Ariete трябва да бъдат модернизирани. Периодът за изпълнение е 2024–2037 г.

Източник: esut.de, 19.07.2023

▪ Комисарят на въоръжените сили на Германия Ева Хьогл, изрази мнение: „Много съмнително е дали заявената цел за разширяване на Бундесвера до 203 000 войници до 2031 г. може да бъде постигната с мерките и подходите, предприети досега“. /Понастоящем– около 182 000 войници./

Източник: IMI, 21.07.2023

▪ Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 24 бойни самолета F-35A Lightning II за Чехската република,  съобщи Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA). Включени са допълнително 2 двигателя, ракети, оборудване, софтуер и др. Стойността на програмата се оценява на 5,6 милиарда щатски долара (5,1 милиарда евро).

Източник: DSCA, 25. 07.2023

▪ Бившият върховен главнокомандващ на съюзническите сили Джеймс Ставридис предложи кораби на НАТО, или "коалиция от желаещи", съставена от САЩ, Великобритания и техните черноморски партньори да поеме охраната на съдовете транспортиращи украинската зърнена продукция. Ставридис смята, че няколко ескадрили от изтребители могат да бъдат разположени в бази на НАТО в Северна Турция, Румъния или България. Рискът е очевиден - той ще доведе до пряка конфронтация с Русия, ако не непременно до военни действия.

Източник: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2023-07-25/nato-convoys-can-protect-ukraine-s-grain-harvest-from-putin?in_source=embedded-checkout-banner&leadSource=uverify%20wall#xj4y7vzkg

 

 

▪ Според британското министерство на отбраната прекратяването на зърнената сделка и предупреждението

на Русия увеличават потенциала за интензивност и разрастване на въоръжения конфликт в района

на Черно море. Черноморският флот на Русия е променил позициите си в готовност да наложи блокада

на Украйна.

 

Източник: ДПА, 26.07.2023

 

Съветът НАТО–Украйна заседава на 26. юни за първи път на ниво посланици по искане на президента Зеленски. Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморската сделка  и ракетните атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други пристанищни градове. Съюзниците отбелязаха, че новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създаде нови рискове за погрешни изчисления и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването.

Източник: nato.int, 26.07.2023

Българското МО уточни в свое съобщение, че тези действия на руската страна не представляват формално нарушение на международноправните норми, но те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса.

Източник: bgnes.bg, 27.07.2023

Министерството на вътрешните работи на Германия съобщи, че има данни за участие на германски граждани във войната в Украйна още от самото й начало. С доказана политически мотивирана престъпност са 69 души. Терористи, които доброволно са се присъединили към руски или терористични групи за участие в нападения в Украйна ще бъдат правно преследвани след завръщането им в Германия.

Източник: faz.net, 29.07.2023

2.2.Военни учения

За първи път части на Бундесвера участват от 22.07. до 04.08.2023 в голямото военно учение в региона на Азиатско–Тихооеканския регион Talisman Sabre 2023. В него напоследък е привлечена и Япония. Участващите германски части са под австралийско и американско ръководство. От 2021 г. вече всички германски видове войски– СВ, ВМС и ВВС са участвали във военни учения в Австралия.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Източник: bundeswehr.de, 20.07.2023

2.3.Разузнаване

▪ Милиони имейли, някои от които съдържат секретна информация, са били случайно изпращани на грешни имейл адреси в продължение на години. Сред тях има пароли за криптирани документи, списъци на персонала, карти на военни бази, доклади от инспекции, подробни планове за пътуване и финансови записи. Тази информация можела чрез Мали евентуално да стигне  до съюзника й Русия.

Източник: Financial Times, 17.07.2023

▪ Президентът на Федералната разузнавателна служба Бруно Кал сравнява действията на китайските и руските тайни служби: „Руснаците често са много по-груби и земни. Те ценят повече ефективността, отколкото възможността да отрекат участието си след това. Китайците са по-предпазливи тук. И те насочват своя опит много повече към бизнеса и науката.

Източник: Tagesspiegel vom 17.07.2023

▪ Парламентарната комисия по разузнаване и сигурност на Обединеното кралство съобщи, че китайското правителство е проникнало във всеки сектор на британската икономика.

Източник: FA, 19.07.2023

▪ Службата за защита на конституцията предупреждава политиците и властите срещу шпионаж от Китай Международния отдел на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай (ID-CPC) всъщност действа де факто като разузнавателна служба на Китайската народна република и следователно е част от китайския разузнавателен апарат. Експертите смятат предупреждението на германските власти за закъсняло.

Източник: Handelsblatt, 28.07.2023

2.4. Военна индустрия

▪ С нов рамков договор и разширяването на съществуващ на обща стойност 1,3 милиарда евро, Бундесверът създаде условия за доставка на голям брой артилерийски боеприпаси с калибър 155 mm от Rheinmetall. Договорена е доставката на различни видове снаряди, взриватели и горивни модули в периода до 2029 г. с потенциален обем на поръчката от 1,2 милиарда евро.

Източник: esut.de, 18.07.2023

▪ В доклада на SASAD, организация на турските износители от отбранителната и авиокосмическа промишленост, публикуван на 13 юли 2023 г., се казва, че секторът на турската отбранителна и авиокосмическа индустрия е достигнал приходи от 12,2 млрд. долара през 2022 г., което е увеличение с 20% спрямо 2021 г.

Източник: defensenews.com, 18.07.2023

▪ Германия увеличава значително износа на най–новия модерен танк Леопард 2А8. Чехия ще закупи 77 броя. Нидерландия и Италия показват също интерес към танка. Германската система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM, производство на фирмата Diehl показа добри способности във войната в Украйна и интерес към нея проявяват нови клиенти, между които и Чехия.

Източник: GFP, 24.07.2023

▪ „Германската оръжейна индустрия иска значително да разшири обхвата си в изследванията. Ханс Ацподиен, генерален мениджър на Асоциацията на индустрията за сигурност и отбрана, разкритикува политическата регулация: „На ниво ЕС в момента е трудно за компаниите да извършват разработки, свързани с ИИ, с биометрични или други данни, свързани с личността, каквито обаче са необходими в областта на военното и ориентираното към сигурността развитие.“

Източник: Stuttgarter Nachrichten, 21 юли 2023 г

▪ Министерството на отбраната на Германия  планира да закупи до 82 небойни хеликоптера Airbus H145M. След това те трябва да бъдат въоръжени и използвани като атакуващи хеликоптери. Секретни документи обаче показват спорна сделка с Airbus, високи рискове за проекта, които правят много вероятни забавяния, увеличения на разходите и дори провал на проекта за въоръжение на стойност 7,6 милиарда евро.

Източник: Business Insider, 28.07.2023

▪ От 25 до 28. Юли 2023 г. в Турция се проведе 16-ти Международен панаир на отбранителната промишленост IDEF'23, един от 4-те най-големи в света. Тази година в него участваха 1461 компании от 55 държави,  включително 689 местни и 772 чуждестранни. Сред новите въоръжения бе представен новия украински ударен дрон MAGURA V5.

Източник: expointurkey.org, 28.07.2023

  1. 3. ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ На конференция, посветена на "Променящия се геополитически пейзаж - икономически последици за Централна, Източна и Югоизточна Европа" Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди за две значителни промени, които могат да имат дълбоки последици за региона: нарастващо геополитическо напрежение и отслабването на световната търговия.

Източник: БТА, 17.07.2023

▪ Съгласно споразумение, подписано от и ЕС и Тунис, Брюксел ще предостави на Тунис 105 милиона евро за отблъскване на бежанците и заеми от 900 милиона евро, ако в замяна Тунис не пуска бежанците в Европа. Споразумението според Брюксел трябва да послужи като основа за "всеобхватно стратегическо партньорство". Междувременно тунизийските власти депортираха няколкостотин бежанци в пустинна зона и ги изоставиха там без защита.

Източник: GFP, 17.07.2023

▪ На срещата на върха ЕС-Латинска Америка Берлин и Брюксел искат да получат по-голям достъп до суровини за енергийния преход и да позиционират латиноамериканската асоциация CELAC срещу Русия. Аржентина се стреми към членство в BRICS, който вече изпреварва G7.

Източник: GFP, 17.07.2023

▪ ЕС ще инвестира 45 милиарда евро в Латинска Америка. Срещата на върха ЕС-CELAC обаче не успя да осъди атаката на Русия срещу Украйна. Куба и Венецуела, също много тясно свързани с Русия, се отказаха от съпротивата си, след като параграфът за Украйна беше силно смекчен.

Източник: Дойче Веле, 18 юли 2023 г

▪ В допълнение към пакета от 50 милиарда евро помощ за Украйна, предложен от Европейската комисия, Европейския съюз ще създададе и фонд на стойност 20 милиарда евро за подкрепа на украинската армия за четири години.

Източник: Politico, 19.07.2023

▪ Според данни на ЕС само 40 процента от зърното на Украйна се изнася през собствените й пристанища на Черно море. 60 процента се доставят в ЕС по суша и се изпращат оттам през пристанища на Балтийско море, Адриатическо море и други пристанища на Черно море, като Констанца в Румъния.

Източник: Handelsblatt, 24.07.2023

▪ Процесът на присъединяване на Украйна може да се окаже в застой. Европейската комисия сега оценява каква трябва да бъде следващата стъпка, като доклад се очаква през октомври. Ако препоръча продължаване на преговорите за присъединяване и ако Европейският съвет се съгласи да направи това през декември, преговорите с Украйна и Молдова могат да започнат някъде през 2024 г. И ако това се случи, има шанс преговорите да бъдат приключени в рамките на следващия петгодишен мандат на Комисията.

Източник: Project Syndicate, 19.07.2023

  1. 4. ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

▪ Съветът по правата на човека към ООН прие резолюция, свързана с религиозната омраза, след изгаряне на екземпляр от Корана в Швеция миналия месец.

Източник: Ройтерс, 12.07.2023

▪ Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди най–остро руските нападения над пристанището в Одеса, както и оттеглянето на Русия от споразумението за доставките на зърно, което вече има отражение върху световните цени на пшеницата и царевицата.

Източник: rnd.de,  20.07.2023

▪ Третата двудневна среща на Г–20 под председателството на Индия завърши с Обобщение и заключителен документ, т.е. без съвместно заявление поради възникналите различия по войната в Украйна.

Източник: "Ройтерс", 18.07.2023

  1. 5. БАЛКАНИТЕ В УСЛОВИЯ НА ГЛОБАЛНА КОНФРОНТАЦИЯ

▪ Ден след като премиерът на Косово Албин Курти обяви закупуването и доставката на дронове Bayraktar TB-2 от Турция, силите на НАТО в Косово предупредиха правителството, че мироопазващата операция държи контрола над въздушното пространство на страната.

Източник: АФП, 17.07.2023

▪ Държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лорънс Бун заяви, че ако Северна Македония не направи конституционни промени, в края на тази година страната ще бъде отделена от Албания по пътя на нейната евроинтеграция.

Източник: КРОСС, 22.07.2023

▪ След проведени военни учения с участието на 743 военнослужещи президентът на Сърбия оцени високо новите възможности на армията. Сърбия не само закупува безпилотни средства, но ще произведа и собствени. Поръчани са вече дронове–камикадзе. „Инвестициите ни в армията са огромни, защото само така можем да съхраним своето присъствие в региона“, отбеляза президентът.

Източник: Танюг, 25.07.2023

▪ Ръководителят на Албанския национален съюз и бивш посланик на Черна Гора в Косово Ферхат Диноша призова към политическо единство и постоянна координация със САЩ като гаранция да се избегнат евентуални инциденти и конфликти в Касово или на Западните Балкани.

Източник: КосоваПрес, 30.07.2023

  1. 6. ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА

▪ Ден на българската дипломация:

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2638:2023-07-18-02-40-13&catid=17:--&Itemid=36

 

▪ На 27 юли т.г. посланик Петко Дойков проведе среща с д-р Елма Елфич-Зукорлич,  помощник-министър по правата на човека и малцинствата в сферата на образованието в Министерството

Филтър по заглавие     Покажи # 
# Заглавие на статията Автор Посещения
1 ИНФАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 65 Експерт 259
2 ИНФАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 63 Експерт 216
3 ИНФАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 62 Експерт 248
4 ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 61 Експерт 227
5 Информационен бюлетин № 74 –600– 23– 24. 06. 2015 Експерт 6559