БЛИЗЪК ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА
„Гнездото на омразата“: Истината заслужава да се бориш за нея Печат
Автор Експерт   
Сряда, 15 Май 2024 11:30

 

„Гнездото на омразата“: Истината заслужава да се бориш за нея

На 14. Май в Централния военен клуб бе представена книгата на Иван Гарелов „Гнездото на омразата“, издадена от издателство „Изток Запад“. Присъстваха приятели и почитатели на легендарния журналист и телевизионен водещ на „Панорама“, с богат опит и познания по Близкия Изток.

продължава>
 
Израелски служители ужасени от „влюбването“ на Байдън в идеята за палестинска държава Печат
Автор Експерт   
Сряда, 14 Февруари 2024 19:07

Израелски служители ужасени от „влюбването“ на Байдън в идеята за палестинска държава

Симеон Николов

В държавната администрация на САЩ се оформиха две групи от които едната се обявява против „Хамас“, а другата– за незабавно прекратяване на огъня. Характерно за тях е, че и двете групи погрешно смятат израелското дясно крило  за най–голямата пречка  и че подкрепата на Байдън за войната на Израел се отразява негативно върху важна част от избирателите му.

продължава>
 
Български оръжия в ръцете на бойците от Хамас Печат
Автор Експерт   
Сряда, 17 Януари 2024 11:38

Български оръжия  в ръцете на бойците от Хамас

Симеон Николов

Военни експерти са проучили над 150 видеоклипа и снимки на информационна агенция АП от последните три месеца на конфликта в Газа и са стигнали до заключението, че бойците от Хамас разполагат с изключително разнообразен арсенал от оръжия. Това повдига различни въпроси, първият от които е за начина на внасянето им на палестинската територия, която 17 години беше изолирана именно за да пресече пътя на членовете на Хамас до нови оръжия. Разбира се, по–голямата част от оръжията са внесени контрабандно и вероятно са укривани в други пратки на храни, стоки, материали.

продължава>
 
Губи ли Западът контрол над Близкия Изток? Печат
Автор Експерт   
Вторник, 09 Януари 2024 09:22

Губи ли Западът контрол над Близкия Изток?

Симеон Николов

„Призракът на по-нататъшно регионално разпространение на война е опасно близо“, каза Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси. Предупреждението му е съвсем реалистично. Основанията за това са не само в продължаващите атаки на Израел срещу опустошената и обезлюдена вече ивица Газа, а и в израелска атака с дрон срещу офис сграда в ливанската столица Бейрут. САЩ пък се подготвят за бомбардиране на Йемен в отговор на атаките на хутите срещу кораби в Червено море.

продължава>
 
Как Израел попадна в антитерористичния капан на Хамас Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 06 Ноември 2023 10:09

Как Израел попадна в антитерористичния капан на Хамас

Джефри Д. Сакс, 6 ноември 2023 г.

След ислямисткото клане Израел е изложен на риск от извършване на военни престъпления. Това съответства на брутално изчисление, казва американският автор Джефри Д. Сакс и очертава изход. С оглед на все по-заплашващите военни конфликти в Израел и Палестина, които са придружени от ужасяващи жестокости и от двете страни, американският икономист Джефри Д. Сакс спешно предупреждава срещу етническо прочистване на ивицата Газа. Това би означавало още една Накба (на арабски: катастрофа), сравнима с масовото прогонване на палестинци от домовете и земите им през 1948 г.

 

продължава>
 
Близкият Изток на ръба на бездната. Има ли изход? Печат
Автор Експерт   
Сряда, 01 Ноември 2023 09:31

Близкият Изток на ръба на бездната. Има ли изход?

Симеон Николов, 31.10.2023

Безспорно е, че със силовия подход, избран от израелска страна, ще се стигне до унищожаване на щабове, укрития, производствени мощности, прословутите тунели, но по никакъв начин това не е пътя за победа над идеологията, която е в основата на признаването на „Хамас“ от палестинците, които виждат в нея съпротивата срещу израелското господство.  Следователно в дългосрочен план Израел трябва да търси способи за откъсване на организацията от подкрепящото я население било то поради страх, убеждение или обвързаности.

продължава>
 
Избухна ли войната Армагедон на ивицата Газа? Печат
Автор Експерт   
Петък, 27 Октомври 2023 13:02

Избухна ли войната Армагедон на ивицата Газа?

Жоржета Пехливанова

В световния печат след бруталната атака на Хамас над Израел на ивицата Газа на 7 октомври често се прокрадва тежката връзка и безпокойствата с предсказанията : „Градините на Армагедон са в пламъци”, „Избухна ли войната на Армагедон ?”...

продължава>
 
Байдън се проваля в опита си да създаде помирителен образ между арабите и израелците, докато кризата се задълбочава Печат
Автор Експерт   
Събота, 21 Октомври 2023 04:54

Байдън се проваля в опита си да създаде помирителен образ между арабите и израелците, докато кризата се задълбочава

Макарена Видал Лий, 19.10.2023

Президентът на САЩ Джо Байдън се завърна във Вашингтон след по-малко от осемчасово посещение в Тел Авив, по време на което отправи силно послание в подкрепа на Израел. Белият дом беше планирал пътуването му като опит за посредничество, за да се предотврати ескалация на конфликта и да се смекчи израелската реакция на атаките на Хамас.

продължава>
 
Мното народи имат своя Карабах. Каква е историята? Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 28 Септември 2023 18:26

Мното народи имат своя Карабах. Каква е историята?

Юри Михалков

Днес, 28 септември 2023 г. президентът на непризнатата Република Нагорни Карабах (НКР) Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на нейното съществуване от 1 януари 2024 г. На населението е наредено да обмисли предложените от Баку условия за реинтеграция и да вземе собствено решение относно възможността за оставане.

продължава>
 
Фон дер Лайен пожертва Армения Печат
Автор Експерт   
Сряда, 27 Септември 2023 22:57

ФОН ДЕР ЛАЙЕН ПОЖЕРТВА АРМЕНИЯ!

Божидар Чеков, 27.09.2023

Въпреки примирието, азерската армия нахлу в Горни Карабах на 20 септември и след като изби повече от 200 арменци, сепаратистите от Нагорни Карабах капитулираха. Арменската армия в Ереван си остана в казармите, подобно на българската армия по време на Илинденското въстание, но с по-малко жертви от 1903г.

продължава>
 
В сълзи -„НАВРУЗ“ - кюрдската Нова година Печат
Автор Експерт   
Вторник, 21 Март 2023 23:12

В сълзи -„НАВРУЗ“ - кюрдската Нова година

Жоржета Пехливанова

Професията ми сякаш ме бе обърнала с лице към Европа и Америка, към един свят, който наблюдавах и изследвах, с чиито събития, история, политика и култура израснах като дипломат. Но същевременно останах с гръб към един друг свят, от който бягах да го докосна, защото нямах време да го опозная.

продължава>
 
Български дипломати за събитията в Афганистан Печат
Автор Експерт   
Събота, 28 Август 2021 11:39

Български дипломати за събитията в Афганистан

Симеон Николов, Любомир Кючуков, Радослав Деянов

Дванадесет  поуки от провала в Афганистан – Симеон Николов

Основният извод от провала на САЩ и съюзниците в Афганистан е, че не се учим от досегашните си грешки. Защото, ако прочетем 11–те причини поради които борбата срещу Северен Виетнам и Виетконг изобщо не е трябвало да започва, от книгата на Робърт Макнамара „Трагедията и поуките от Виетнам” ще видим, че повечето от тях са абсолютно валидни и за 20 годишната война в Афганистан.

продължава>
 
Смяна на стратегията или рискова игра на ЦРУ с талибаните? Печат
Автор Експерт   
Петък, 27 Август 2021 08:44

Смяна на стратегията или рискова игра на ЦРУ с талибаните?

Симеон Николов

Един асиметричен конфликт доведе до последствия с тектонични промени в съвременните международни отношения, които не бяха забелязани веднага от наблюдатели и коментатори, втурнали се да търсят вината за хаотичното  изтегляне на американските въоръжени сили от Афганистан. А всъщност ставаме свидетели на приключването на един етап, започнал след атентатите в САЩ на 09.11. под предлог борба срещу международния тероризъм, за осъществяване на американска хегемония в Централна Азия  с обкръжаването на Иран, Русия и Китай,  осъществуване контрол на Пакистан  и ориентиране към нов подход, започнал с провал.

продължава>
 
Тероризъм след бежанската вълна и „по–малкото зло” в Афганистан Печат
Автор Експерт   
Петък, 13 Август 2021 17:16

Тероризъм след бежанската вълна и „по–малкото зло” в Афганистан

Симеон Николов

След множеството поуки от събитията в Афганистан след изтегляне на американските и съюзническите военни контингенти някои държави считат, че да заложат на талибаните е  неизбежното „по–малкото зло”. Но може ли да им се има доверие, когато  както пред САЩ, така и пред Русия поеха анжгажимент да не допуснат терористичните организации „Ал Кайда” и „Ислямска държава” да използват афганистанска територия?

продължава>
 
Около 6,5 млн. афганистанци ще напуснат страната си Печат
Автор Експерт   
Петък, 13 Август 2021 17:12

Около 6,5 млн. афганистанци ще напуснат страната си

Симеон Николов за „Българска армия”, 13.08.2021

След събитията в Афганистан, които  предизвикаха нова бежанска вълна, която заплашва България и Европа, въпросът е какви са тенденциите– към нарастване или към овладяване на кризата в страната.

продължава>
 
Шансове или потъване в пламъците на войната на Нагорни Карабах Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 19 Октомври 2020 18:29

Шансове или потъване в пламъците на войната на Нагорни Карабах

Симеон Николов, 17.10.2020

Бойните действия в Нагорни Карабах продължават и след „примирието” постигнато в Москва на 10. октомври. Равносметката обаче е, че Азербайджан не успява да постигне значителни резултати. А тактическите успехи, макар и да се представят за впечатляващи, може да не допринесат за оперативен пробив.

продължава>
 
Задкулисни интереси и фалшиви новини в една война Печат
Автор Експерт   
Събота, 10 Октомври 2020 17:30

Задкулисни интереси и фалшиви новини в една война

Симеон Николов

Две седмици след началото на поредния конфликт в Южен Кавказ, Азербайджан и Армения с посредничеството на Русияа се споразумяха за прекратяване на огъня. Но тъй като  не са договорени дори условията  и същинските преговори тепърва предстоят, а може би именно заради това, е полезно да хвърлим поглед върху изкривената и непълна информация в много случаи при отразяването на събитията от последните 14 дни.

продължава>
 
Войната в Кавказ цели да изтласка Русия от региона Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 08 Октомври 2020 10:16

Войната в Кавказ цели да изтласка Русия от региона

Интервю на Емил Спахийски със Симеон Николов за в–к «Труд»

Имаше достатъчно предвестници, че между Армения и Азербайджан ще се стигне до сблъсък, но малцина експерти, както Симеон Николов, предвиждаха пълномащабна война, с намесата на външни играчи. Каква обаче е крайната цел на тази война, защото едва ли само тези 4000 квадратни километра пуста земя са целта на операцията.

продължава>
 
Опитите за руско-турско разбирателство в Либия не са в интерес на САЩ Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 08 Юни 2020 16:55

Опитите за руско-турско разбирателство в Либия не са в интерес на САЩ

Интервю на Емил Спахийски със Симеон Николов за в–к «Труд», 08.06.2020

ЕС няма интерес от това, противоречията между Вашингтон и Пекин да се задълбочават и светът да се раздели на две сфери на интереси - американски и китайски

Докато светът беше фокусиран върху пандемията от коронавирус, напрежението в различни зони на планетата не само не секна, но нарасна. Между Турция и Европа, в Либия, в Сирия, Китай и САЩ заради Хонконг, между Русия и САЩ. Изглежда котелът клокочи, а върху него е занитен капак, който всеки един момент може да изгърми.

продължава>
 
Путин – Ердоган: Между сложни компромиси и неясно бъдеще Печат
Автор Експерт   
Събота, 07 Март 2020 18:55

Путин – Ердоган: Между сложни компромиси и неясно бъдеще

Симеон Николов, 06.03.2020

Резултатът от срещата между президентите на Русия и Турция на 05. март 2020 г. в Москва са в рамките на очакванията, защото и двете страни нямат интерес от изостряне на напрежението и военен сблъсък, към какъвто вървяха нещата. Тези очаквания обаче бяха придружени с голяма доза несигурност, предвид крайните позиции и непредсказуемостта на турския президент Ердоган.

продължава>
 
«Противозаконно, но легитимно»– перверзията на залязващия хегемон Печат
Автор Експерт   
Сряда, 08 Януари 2020 14:59

«Противозаконно, но легитимно»– перверзията на залязващия хегемон

Симеон Николов за «Клуб 24 май», 06.01.2020

Фактът, че генерал Касем Сюлеймани, командващ специалното подразделение «Аль-Кудс» на Иранския гвардейски корпус е бил следен с години и ликвидиран по заповед на американския президент Доналд Тръмп, предполага, че съответните разузнавателни, военни и политически екипи отдавна би трябвало да са анализирали, какви ще са последиците.

продължава>
 
Компромиси минират крехкото примирие в Сирия Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 28 Октомври 2019 14:24

Компромиси минират крехкото примирие в Сирия

Симеон Николов, 27.10.2019

Бъдещото развитие на обстановката в Сирия и обясненията за поведението на участващите в събитията актьори зависи до голяма степен от пробойните и умишлените или неизбежни пропуски в договореностите между президентите Ердоган и Путин, а преди това – между вицепрезидента на САЩ Пенс и Ердоган.

продължава>
 
Ако Путин и Ердоган не се договорят, войната в Сирия ще излезе от контрол Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 24 Октомври 2019 12:48

Ако Путин и Ердоган не се договорят, войната в Сирия ще излезе от контрол

Интервю на Емил Спахийски със Симеон Николов за вестник «Труд», 22.10.2019 г.

В обозримо бъдеще Анкара би могла да опита да създаде един вид „тюркска конфедерация“, обединяваща максимален брой турски народи, където кюрдите отново да са малцинство

продължава>
 
„Зона за сигурност” – смокиновото листо на Ердоган Печат
Автор Експерт   
Неделя, 13 Октомври 2019 19:20

„Зона за сигурност” – смокиновото листо на Ердоган

Симеон Николов, 12.10.2019

Турските лидери много харесват символиката. Но европейските коментатори не познават Ориента и въобще не им направи впечатление, че военната операция срещу Северна Сирия съвпадна със събития от октомври 2018 г. и по–конкретно със залегналите в т.н. Националния пакт граници, идентифициращи онези части от империята след поражението в Първата световна война, за които правителството е готово да се бори.

продължава>
 
Тероризмът с нова стратегия и амбиции да разширява териториите си Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 09 Май 2019 19:33

Тероризмът с нова стратегия и амбиции да разширява териториите си

Симеон Николов

Разпространеният през последните дни на април видеозапис с лидера на ДАЕШ /”Ислямска държава”/ Абу Бакр ал–Багдади, който е първият след цели 5 години, откакто през 2014 г. в Мосул бе провъзгласен Халифата и събитията през последните месеци не само в Сирия, а и в много други точки по света, дават основание за някои сериозни изводи за бъдещета стратегия и тактики на организацията.

продължава>
 
Войната срещу християнството Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 25 Април 2019 16:34

Войната срещу християнството (Част Втора)

Симеон Николов, за Клуб 24 май, 24.04.2019

След като в първата част на анализа от 18.04.2019  доказахме, че пожарът в катедралата Нотр Дам в Париж е само поредния инцидент в над 800 църкви от общо 1063 нападения върху християнски сгради или символи във Франция  за една година и подобна вълна има и в Германия, а оставащите църкви и в двете страни остават все по–празни, рушат се и на тяхно място се строят магазини и паркинги, докато броят на джамиите в Европа непрекъснато расте, изведохме тезата за «криза в християнството» и «война срещу него».

продължава>
 
Турция все повече се отдалечава от западните си съюзници Печат
Автор Експерт   
Сряда, 27 Март 2019 18:36

Турция все повече се отдалечава от западните си съюзници

Интервю на Емил Спахийски със Симеон Николов за вестник «Труд», 27. март 2019

Тези дни официално беше обявено окончателното заличаване на „Ислямска държава“ от Ирак и Сирия, но дали е така. В същото време САЩ призна суверенитета на Израел върху Голанските възвишения, окупирани от еврейската държава през войната от 1967 година. Целият арабски и ислямски свят настръхна. Президентът на Турция е изправен пред едни от най-важните си избори и той задейства това което действа най-добре по време вот – ислямския национализъм. Ердоган обяви, че ще превърне най-величествения храм-музей – „Света София“ в действаща джамия. И още много от Изток.

продължава>
 
Убитият саудитски журналист– жертва на междуислямски войни и разузнавателни служби Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 22 Октомври 2018 21:22

Убитият саудитски журналист–  жертва на междуислямски войни и разузнавателни служби

Симеон Николов

Бруталното убийство на журналист оправдано предизвиква възмущението на международната демократична общност. Но случаят със саудитския журналист и политически изгнаник в САЩ Джамал Кашоги, влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул за свидетелство във връзка с предстоящ брак с турска гражданка, за който вече бе признато от Рияд, че е убит, поражда въпроси поне в четири направления, които отсъстват в ежедневните публикации.

продължава>
 
Идлиб– фитил за подновяване на войната в Сирия или тест за световните сили Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 03 Септември 2018 18:43

Идлиб– фитил за подновяване на войната в Сирия или тест за световните сили

Симеон Николов, 02.09.2018

През последните седмици вниманието на света отново е приковано към най–горещата точка, в която се преплитат много интереси и катализира потенциал за широкомащабна война – Близкия Изток. Въпреки, че на пръв поглед в центъра са събитията в Сирия, основният замисъл и крайни цели имат отношение по–скоро към Иран.

продължава>
 
Развитие на отношенията ни с арабските страни Печат
Автор Експерт   
Петък, 22 Юни 2018 22:48

Развитие на отношенията ни с арабските страни

Венцеслав Кънев

Арабските страни са разположени във важен и близък геополитически район на света, което е предпоставка за широки възможности за развитие на отношенията и двустранно сътрудничество на България с тези държави в политическата, търговско-икономическата, финансова и културна област.

продължава>
 
Неизбежна ли е войната с Иран и къде грешим в оценките си? Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 14 Май 2018 20:48

Неизбежна ли е войната с Иран и къде грешим в оценките си?

Симеон Николов, 12.05.2018

Очакванията от Споразумението с Иран постигнато през юли през 2015 г. след над 2 годишни преговори, в които участваха 7 държави, така и днес, след оттеглянето на подписа на САЩ от него, бяха и са много по–широки и голями, а ограничаването на ядрената програма на Техеран за мирни цели беше само повод.

продължава>
 
„Разкритията” на израелското разузнаване – стъпка към война в Близкия Изток Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 03 Май 2018 09:28

„Разкритията” на израелското разузнаване – стъпка към война в Близкия Изток

Симеон Николов, 02.05.2018

Досегашните прогнози, че заплахата от гореща война е по–скоро в Близкия Изток, а не в Северна Корея, че провокациите и въздушни удари в Сирия не целят на този етап сблъсък с Русия, а са увертюра към такъв с Иран, започвайки от сирийска територия, че напрежението ще се покачва постоянно до 12 май, когато президентът на САЩ възнамерява да изпълни заканата си за оттегляне подписа си от споразумението с Техеран за ядрената му програма, се оправдаха на сто процента.

продължава>
 
Български дипломати за ракетните удари и кризата в Сирия Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 19 Април 2018 18:22

Български дипломати за ракетните удари и кризата в Сирия

Анелия Илиева

Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи и посланик на България във Великобритания, член на УС на БДД:

Ударите в Сирия не решиха и не можеха да решат който и да било от проблемите на страната, а и целта им предварително не беше такава.

продължава>
 
Следващите „спектакли” в Сирия може и да са фатално–трагични Печат
Автор Експерт   
Сряда, 18 Април 2018 16:41

Следващите „спектакли” в Сирия може и да са фатално–трагични

Симеон Николов, 16.04.2018

Повечето коментари по повод ракетните удари в Сирия за „спектакъл”, „режисирана постановка” и други, въздействат като упойка срещу сериозните оценки на проблемите, които те поставиха и очертаващите се прогнози. Не че не е имало „спектъкъл”, но той беше изигран по необходимост за да извади от неудобство и спаси имиджа на американския президент.

продължава>
 
Трудни съюзници в огнището на възможна бъдеща война Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 09 Април 2018 00:05

Трудни съюзници в огнището на възможна бъдеща война

Симеон Николов, 07.04.2018

Срещата между лидерите на Русия, Турция и Иран на 04 април в Анкара и срещата на ръководителите на ЕС и президента Ердоган на 26 март във Варна заслужиха сходни оценки за степента на трудност и постигнати резултати. Ако най–кратката характеристика за Варненската среща беше „Успешна, на без конкретни резултати”, то за Анкарската бихме могли да кажем: „Единство на трима със сериозни различия”.

продължава>
 
Отровната смес между премълчаване на фактите и нарушаване на международното право Печат
Автор Експерт   
Вторник, 06 Март 2018 23:28

Отровната смес между премълчаване на фактите и нарушаване на международното право

Симеон Николов за Епицентър, 05.03.2018 г.

Все по–честите нарушения на международното право в съчетание с ескалиращите фалшиви новини и манипулиране на общественото мнение дори на правителствено и международно ниво, могат да се превърнат в предвестник на скорошни военни конфликти.

продължава>
 
Спекулациите за участието на руския «Вагнер» в Сирия и американските военновъздушни удари Печат
Автор Експерт   
Петък, 16 Февруари 2018 12:54

Спекулациите за участието на руския «Вагнер» в Сирия и американските военновъздушни удари

Симеон Николов

На 08. февруари 2018 г. военновъздушните сили на САЩ нанесоха удар срещу сирийски проправителствени милиции край бившия нефтопреработвателен завод Ал–Исба на 17 км  югоизточно от Алхиях, в отговор на настъпление срещу охраняван от Сирийските демократични сили /СДС/ обект.

продължава>
 
„Маслиновата клонка” на Ердоган се оказа венец от съюзници терористи Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 12 Февруари 2018 09:35

„Маслиновата клонка” на Ердоган се оказа венец от съюзници терористи

Симеон Николов, 10.02.2018

Поради многото спекулации и безпрецедентна дезинформационна кампания, както и поради изявлението на президента Ердоган, че ислямистките групировки, които воюват на страната на Турция в Северна Сирия  ще спасяват населението от кюрдски „терористи”, е полезно да хвърлим един поглед върху тях: кои са, какви са досегашните им бойни подвизи, кой ги подготви и въоръжи, кой ги ръководи, какви са интересите им. Спазвайки правилото, че една информация трябва да е потвърдена поне от 2–3 независими източника, вече можем да пристъпим към оценката й, защото данните не само се потвърждават, а се допълват и разширяват.

продължава>
 
Сирийският покер може сериозно да ни изненада Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 12 Февруари 2018 09:32

Сирийският покер може сериозно да ни изненада

Симеон Николов, 09.02.2018

На пръв поглед изглежда, че един въздушен удар на бойната авиация на САЩ като този от 08 февруари в  сирийската провинция Дейр ез–Зор след нападение на проправитествени сирийски милици върху обект, контролиран от съюзническите кюрдски Сирийски демократични сили,  не заслужава голямо внимание. Та нали както коалицията на САЩ, нака и Русия и авиацията на Сирия нанасят често такива. Да, но в този момент, на това място и при тази разстановка на сблъскващите се сили, картината е много по–сложна и води до важни изводи.

продължава>
 
Миниран ли е пътят на преговорния процес по Сирия? Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Февруари 2018 13:33

Миниран ли е пътят на преговорния процес по Сирия?

Симеон Николов, 29.01.2018

Върху започналите  мирни преговори в Сочи хвърля сянка не толкова отсъствието на т.н. Комитет за преговори на опозицията, колкото усложняващата се обстановка в Сирия и турската военна операция в Северната й част. С очертаващото се ликвидиране на „Ислямска държава” неизбежните противоречия между различните фактори в Сирия изместиха акцентите си на нова плоскост.

продължава>
 
Кюрдите в Сирия – предадени или неразбрани. Ще има ли нов турски Кипър? Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 29 Януари 2018 21:11

Кюрдите в Сирия – предадени или неразбрани. Ще има ли нов турски Кипър?

Симеон Николов

Седем дни след началото на военната операция на турските въоръжени сили, подпомагани от местни групировки в Сирия срещу гр. Африн,  се появиха немалко анализи за преплетените интереси и сложната игра между Вашингтон– Анкара– Москва и Дамаск, но почти никой не постави фокуса върху становището на кюрдите, техните страхове, намерения и цели. А разпръснатата на 27 януари т.г. 20 000 –на демонстрация на кюрдите от цяла Германия в Кьолн с включването на огромни полицейски сили, бе отразена бегло, но и с тенденциозни заглавия.

продължава>
 
„Заслужена” почивка за терористи, или приказка за наивници Печат
Автор Експерт   
Събота, 30 Декември 2017 16:10

„Заслужена” почивка за терористи, или приказка за наивници

Симеон Николов

Анализите на експертите по въпроса, къде се разпиляха джихадистите от Сирия и Ирак пропускат една малка подробност. Тези дни стана известно, че в луксозен център „за интегриране отново в обществото” в столицата на Саудитска Арабия Риад се настаняват отявлени терористи. Центърът разполага с плувен басейн, фитнесцентър, обширни поляни и алеи с палми, скъпо обзаведени стаи с големи телевизори, т.е. прилича много повече на 5–звезден хотел за почивка. Терористите са настанени в самостоятелни стаи и могат да приемат съпругите си.

продължава>
 
Четири мотиви на Тръмп за решението по Ерусалим и три очаквани сценария Печат
Автор Експерт   
Неделя, 10 Декември 2017 00:40

Четири мотиви на Тръмп за решението по Ерусалим и три очаквани сценария

Симеон Николов за «Епицентър»

В настоящия момент създалата се в Близкия Изток взривоопасна обстановка вследствие на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, е уравнение с много неизвестни. Последствията са непредвидими и затова е логично да отсъстват сериозни прогнози за очаквани събития. Ако имаше яснота за мотивите на Доналд Тръмп, щеше да бъде по–лесно да опитаме да прогнозираме последствията. Но изложените досега такива от някои коментатори не са убедителни.

продължава>
 
Пет предизвикателства ще забавят поне с още година мирния процес в Сирия Печат
Автор Експерт   
Събота, 25 Ноември 2017 20:23

Пет предизвикателства ще забавят поне с още година мирния процес в Сирия

Преждевременното обявяване на победа над «Ислямска държава» може да ни донесе атентати в Европа

Симеон Николов за «Епицентър.бг»

Нито оптимизмът след срещата на  президентите на Русия, Иран и Турция  в Сочи, посветена на мирния процес в Сирия, нито някои злобни коментари срещу Русия на Запад и упреците в САЩ, че Доналд Тръмп нямал стратегия по тази страна,  отразяват вярно действителната ситуация и реалните перспективи.

продължава>
 
Маските падат– възстановяване или нова война в Сирия Печат
Автор Експерт   
Петък, 03 Ноември 2017 20:34

Маските падат– възстановяване или нова война в Сирия

Симеон Николов, 02.11.2017 г.

САЩ настояха пред правитеството в Белград да не изпраща сръбски сапьори в Сирия за обезвреждане на мините, заложени от джихадистите в освободените селища. Цивилното население започна да се завръща в тях и вече има редица инциденти, вкючително с деца и жени, които загубиха живота си или останаха инвалиди завинаги.

продължава>
 
Кюрдската независимост претърпя поражение, но надеждите умират последни Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 02 Ноември 2017 00:41

Кюрдската независимост претърпя  поражение, но надеждите умират последни

Зорница Илиева

Според „Хабер тюрк“ всички политически лидери винаги във времето са желаели Киркук, Северен Ирак и са го използвали като „мотивация за кюрдите“.

продължава>
 
226 милиарда долара събуждат надежди за възстановяване на Сирия на фона на военни заплахи и рискове Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 31 Август 2017 21:56

226 милиарда долара събуждат надежди за възстановяване на Сирия на фона на военни заплахи и рискове

Симеон Николов, 27.08.2017

След 6 години прекъсване вследствие на войната в Сирия отново отвори врати най–стария търговски панаир в арабския свят в Дамаск под мотото „Сирия е жива”. Безспорно това е сигнал за скорошно приключване на военните действия и надежда за започване на един интензивен процес на възстановяване. Кои държави и фирми обаче повярваха на това? Какви са последствията от санкциите на ЕС и САЩ? Реални ли са надеждите за скорошен мир? Военен сблъсък или икономическа война е по–изгодна за някои глобални икономически фактори?

продължава>
 
Буреносни облаци от Близкия Изток и задкулисни игри и интереси на големите играчи Печат
Автор Експерт   
Петък, 30 Юни 2017 10:02

Буреносни облаци от Близкия Изток и задкулисни игри и интереси на големите играчи

Симеон Николов, 29.06.2017

Обстановката в Близкия Изток е изключително сложна, динамична и рискова, затова изострянето й през последните 5 седмици е особено тревожно. Процесите, които отприщи посещението на американския президент Тръмп в региона, новата роля на Саудитска Арабия и Катарската криза налагат друг поглед върху предстоящото разместване на баланса на силите.

продължава>
 
Разместванията на пластовете в Близкия Изток през погледа на Турция Печат
Автор Експерт   
Вторник, 13 Юни 2017 18:00

Разместванията на пластовете в Близкия Изток през погледа на Турция

Зорница Илиева

През отминалата седмица едни от най-коментираните събития по света бяха отново събитията в Близкия изток, но този път погледите бяха насочени преди всичко към Катар и Иракски Кюрдистан.

продължава>
 
Ръст на доставките на българско оръжие за Сирия: за първи път и тежко въоръжение по маршрута Бургас –Джеда Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 25 Май 2017 12:31

Ръст на доставките на българско оръжие за Сирия: за първи път и тежко въоръжение по маршрута Бургас –Джеда

Нако Минчев

По данни на турските блогъри Юрюк Ишик (1) и Алпер Белер (2), специализирани в проследяването на корабите със съмнителни товари, минаващи Босфора, както и по сведения на специализирания сайт Marinetraffic, на 23 май 2017 през пролива е преминал поредният датски кораб Hanne Danica, изпълняващ рейс от Бургас до саудитското пристанище в Червено море Джеда и пренасяящ българско (и не само) оръжие, което в крайна сметка се оказва предназначено за джихадистите в Сирия.

продължава>
 
Повече интереси, отколкото решения в Сирия. Турция се отдалечава от Европа и превръща във високо рискова страна Печат
Автор Експерт   
Неделя, 14 Май 2017 00:04

Повече интереси, отколкото решения в Сирия. Турция се отдалечава от Европа и превръща във високо рискова страна

Симеон Николов за „Епицентър”, 13.05.2017

От информациите за срещата министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров с американския президент Доналд Тръмп прави впечатление, че между четирите основни международни теми най–голямо внимание изглежда е отделено на следващия кръг от преговори по Сирия в Астана и създаване на «зони за деескалация», докато по останалите въпроси като «Палестинско–израелския проблем», «Ситуацията в Афганистан» и «Спазване на Минските Споразумения в Украйна» почти няма конкретика.

продължава>
 
Необходима е кардинална промяна на подхода към конфликта в Сирия и колективна международна стратегия за региона под егидата на ООН Печат
Автор Експерт   
Петък, 21 Април 2017 23:47

Необходима е кардинална промяна на подхода към конфликта в Сирия и колективна международна стратегия за региона под егидата на ООН

Георги Димитров

Години наред страни като Афганистан, Сомалия, Йемен, Ирак са основна арена на международния тероризъм. Т.нар. арабска пролет добави към списъка Либия, Сирия, че дори Тунис и Египет. Географията на тероризма постепенно излезе от полето на Близкия и Средния изток и започна да нанася изненадващи и болезнени удари в Европа, САЩ и Азия.

продължава>
 
Според бивш разузнавач, слаб президент организира спектакъл за престиж Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 13 Април 2017 14:04

Според бивш разузнавач, слаб президент организира спектакъл за престиж

Д–р Огнян Гърков

Откровение на израелския анализатор, разузнавач-легенда Яков Кедми (роден като Яков Йосифович Казаков) за „спектакъла САЩ в Сирия” пред водещия предаване в НТВ Владимир Соловьов (по бащи и дядовци Виницковский-Шапиро) на тема: употреба на отровен газ в Сирия – „ракетна реакция” на САЩ

продължава>
 
Поуките от атентатите и бъдещето на терора: Чака ни „миграция на терористи”. Готова ли е България да ги посрещне? Печат
Автор Експерт   
Неделя, 09 Април 2017 12:20

Поуките от атентатите и бъдещето на терора: Чака ни „миграция на терористи”. Готова ли е България да ги посрещне?

Симеон Николов

Съобщения за теористични атаки ни застигат все по–често и странното е, че продължаваме да ги посрещаме с изненада и да се плъзгаме по повърхноста на събитията или прибързано да пришиваме към тях някакви конюнктурни оценки.

продължава>
 
Саудитска Арабия като генератор на нестабилност в региона на Големия Близък Изток Печат
Автор Експерт   
Вторник, 23 Август 2016 11:15

Саудитска Арабия като генератор на нестабилност в региона на Големия Близък Изток

Нако Минчев

Според мнозина анализатори, откакто тронът в Рияд се заема от сегашния крал на Саудитска Арабия Салман (т.е. от януари 2015 насам), страната окончателно се е трансформирала в една от най-суровите  и агресивни диктатури в арабския свят.

продължава>
 
Войните срещу тероризма– безсилие, двойни стандарти и последствия Печат
Автор Експерт   
Сряда, 13 Април 2016 13:00

Войните срещу тероризма– безсилие, двойни стандарти и последствия

посланик Андрей Караславов

След атаката на Ал Кайда срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11.09.2001 г. президентът Буш обяви „Война срещу терора“. Ако днес направим равносметка на резултатите от тази война, то би следвало единствено да се констатира нейния провал. Днес вместо да не се говори вече за тероризъм, той вече е глобализиран.

продължава>
 
Сирия: Уязвимото примирие. Фалшивите тези на Анкара Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 25 Февруари 2016 12:39

Сирия: Уязвимото примирие. Фалшивите тези на Анкара

Симеон Николов

Постигнатото спозарумение между САЩ и Русия за прекратяване на огъня от 27 февруари изпревари евентуални действия на Турция, които биха поставили началото на една военна авантюра с непредсказуеми последици. Ще има ли обаче наистина примирие? Защо възприемаме някои послания от Турция в разрез с европейските си ценности и заслужава ли доверие сегашният турски президент?

продължава>
 
Западът трябва да изработи нова стратегия за борбата с ДАЕШ Печат
Автор Експерт   
Сряда, 23 Декември 2015 14:56

 

Западът трябва да изработи нова стратегия за борбата с ДАЕШ

Интервю на Кристиела Симеонова със Симеон Николов, гл.редактор на „Експерт” за вестник Дума, 21. 12. 2015 г

 

Най–големият проблем, който генерира днешните кризи, е нарушаването на международно–правните норми, които са градени с десетилетия.

Истинските мотиви на сирийската опозиция са да наложи ислямистския си модел.

Целите на САЩ и Русия изглеждат съвместими, защото ИД се превърна в първостепенна заmлаха.

продължава>
 
Високите залози в Сирия пречат за бързо излизане от кризата Печат
Автор Експерт   
Неделя, 06 Декември 2015 23:14

Високите залози в Сирия пречат за бързо излизане от кризата

Симеон Николов за агенция БГНЕС, 04 12 2015 г.

 

Намаляването на напрежението между Русия и Турция, възникнало след  свалянето на  руски самолет в близост на сирийско–турската граница не може да стане нито така бързо, нито много лесно. Въпреки всеобщото мнение за прецизно подготвена провокация, нелогичните промени в аргументите на президента Ердоган и редуващите се негови емоционални и по–умерени изявления, издават раздразнение от това, че целите му не бяха напълно постигнати. Вместо очакваната антируска кампания, пробив на идеята му за „зона забранена за полети” в Сирия и сериозно предупреждение към Русия,  турската страна получи  остри критики, срив на доверието към нея и видима изолация на международната сцена. Реакциите на основните турски партньори обаче,  не бяха достатъчно категорични. Западът не си призна, че е виновен за създаденото в Турция чувство на безнаказаност.

продължава>
 
Пряка изгода от турско–руския сблъсък има „Ислямска държава” Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 30 Ноември 2015 21:31

 

Пряка изгода от турско–руския сблъсък има „Ислямска държава”

Интервю на Емил Спахийски със Симеон Николов за вестник „Труд”, 28 11 2015 г.


Изглежда сме свидетели на най–сериозното напрежение в Близкияь Изток след свалянето на руския самолет от турските ВВС. Как разчитате събитието г–н Николов?

Сложната ситуация в Сирия предполагаше рискови събития като свалянето на руския боен самолет на 24 ноември на границата между турската област Хатай и сирийската Латакия, но досега бяха избегнати такива поне между САЩ и Русия и Франция и Русия, благодарение на координацията между тях.  Поради фокусирането на медиите върху атентатите в Париж и последствията от тях обаче,  като че ли ни убегна задкулисието на събитията там, които в известна степен могат да обяснят част от причинте за случилото се.

продължава>
 
Ислямска държава проведе военна операция Печат
Автор Експерт   
Неделя, 22 Ноември 2015 12:50

 

Ислямска държава проведе военна операция

Симеон Николов, гл. редактор на „expert-bdd“, специално за сп. LIFE.bg


След като отшумяха дните на поднасяне на искрени съболезнования от хората за жертвите в Париж и декларативни изявления на политиците, трябва да признаем, че остана чувството за повтарящи се позиции и тези, отсъствие на признание за провалена антитерористична стратегия и ясна визия за промяна. Многопосочните, понякога взаимоизключващи се  оценки и предложения свидетелстват по–скоро за обърканост и немощ, за това, че не са разбрани особеностите на Ислямска държава /ИД/, целите, които си постави с жестокия удар в сърцето на Европа, а ние не си взехме поуки от последния атентат, когато имаше оценки, изводи, дори прогнози, че такъв и то по-мащабен, неизбежно ще последва. Затова не е добър сигнал, когато политиците посрещат с „изненада” всеки нов атентат, а екпертите в същото време все по–често се питат, а има ли смисъл да предупреждават, да препоръчват и разясняват.

продължава>
 
Русия иска да си върне влиянието в Близкия Изток и да покаже, че САЩ не е вече фактор Печат
Автор Експерт   
Събота, 17 Октомври 2015 15:32

Русия иска да си върне влиянието в Близкия Изток и да покаже, че САЩ не е вече фактор

Интервю на Румяна Генадиева със Симеон Николов за Седмичен Труд, бр. 41, 14–21. 10. 2015


- Г–н Николов, възможно ли е българско оръжие да стига  до Сирия?

За всяка сделка на българска фирма за износ или внос на оръжие се взема разрешение от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката, а Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС издава и отнема лицензи, което означава, че е невъзможно да се изнесе оръжие за Сирия, която е ембаргова държава. Води се  публичен регистър, в който  в момента  фигурират 55  български фирми с различна валидност на лицензите им максимум до 2020 година.

продължава>
 
Сигурността на България и конфликтът в Сирия Печат
Автор Експерт   
Вторник, 13 Октомври 2015 15:57

Сигурността на България и конфликтът в Сирия

Интервю със Симеон Николов за списание LIFE, бр. 46, 09.10.2015

Г-н Николов, бившият военен министър Бойко Ноев заяви, че военното министерство не излъчва сериозност и сигурност, което е притеснително с оглед на ситуацията в момента. Какво е състоянието на българската армия?

Българската армия от години вече е в критично състояние, което военните най–после открито казаха на политиците в годишния си доклад за предходната година, представен през  март 2015.Оказа се, че дори зад гръмко оповестяваните сертифицирания на декларирани за НАТО и ЕС формирования се крие използването на едни и същи материални и технически средства, като се счита, че те няма да бъдат задействани в едно и също време. Но подобни хитрувания са недопустими в средата на новите заплахи и динамични промени. На срещата на НАТО в Уелс преди една година бяха приети 11 измерители, отчитащи  нивата на инвестициите и на фактическия принос към съюза и истината лъсна. Затова не бе изненада, че на двустранните консултации с НАТО на 10 и 11 септември т.г. за преглед на националните отбранителни планове и тяхното финансиране бе констатирано, че „България е консуматор, а не генератор на сигурност”.

продължава>
 
WikiLeaks Reveals How the US Aggressively Pursued Regime Change in Syria, Igniting a Bloodbath Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 12 Октомври 2015 11:29

WikiLeaks Reveals How the US Aggressively Pursued Regime Change in Syria, Igniting a Bloodbath

Friday, 09 October 2015 00:00 By Robert Naiman, Verso Books | Book Excerpt

In 2010, WikiLeaks became a household name by releasing 251,287 classified State Department cables. Now, a new book collects in-depth analyses of what these cables tell us about the foreign policy of the United States, from authors including Truthout staff reporter Dahr Jamail and our regular contributors Gareth Porter, Robert Naiman, Phyllis Bennis and Stephen Zunes. "The essays that make up The WikiLeaks Files shed critical light on a once secret history," says Edward Snowden. Click here to order your copy today with a donation to Truthout.

продължава>
 
На картата на Сирия се разиграва сигурността на Европа Печат
Автор Експерт   
Петък, 11 Септември 2015 14:28

 

На картата на Сирия се разиграва сигурността на Европа

Любомир Кючуков٭

Руски самолет разтресе България - политически. Както и в случая с американските танкове и тежко въоръжение, и сега се създава впечатлението, че страната първо обявява едно неавтономно взето решение, а впоследствие изпада в обяснителен режим, като под натиска на публичния интерес то обраства с допълнителна информация и постфактум генерирана аргументация.

продължава>
 
Интересите и сделките на Ердоган носят рискове за Близкия Изток, Европа и България Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 06 Август 2015 16:14

Интересите и сделките на Ердоган носят рискове за Близкия Изток, Европа и България

Симеон Николов

Всяко следващо действие на Турция прави по категоричен начин все по–ясни мотивите й за рязката  смяна на политиката си, да провали мирния процес с Кюрдската работническа партия /ПКК/, да се включи по–активно в операцията срещу Ислямска държава /ИДИЛ/, както и за очевидни  договорки и сделки, постигнати преди всичко със САЩ. Нарастващото насилие в региона на Близкия Изток и броя на стотици цивилни жертви засега не променя двойствената позиция на Европа.

продължава>
 
Турция играе сложна и рискована игра срещу кюрдския сепаратизъм, Ислямска държава и режима на Асад Печат
Автор Експерт   
Петък, 31 Юли 2015 19:31

Турция играе сложна  и рискована игра срещу кюрдския сепаратизъм, Ислямска държава и режима на Асад

Любомир Кючуков

Турция обяви, че ще участва активно във въздушните удари срещу „Ислямска държава“ и поиска свикване на извънредно заседание на представителите на страните-членки на НАТО. Само по себе си това не носи изненада с оглед развитието на събитията в Близкия Изток. Анкара обективно има основание да е загрижена за своята национална сигурност и да очаква подкрепата на своите съюзници.

продължава>
 
Истинските причини за споразумението с Иран и очаквани геостратегически и регионални промени. Шансове, но за кого? Печат
Автор Експерт   
Неделя, 26 Юли 2015 17:11

Истинските  причини за споразумението с Иран и  очаквани геостратегически и регионални промени. Шансове, но за кого?

Симеон Николов


След 14 юли 2015 г., когато във Виена беше постигнато Споразумението по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPОA) между Иран и групата 5 плюс 1 (Франция, Германия, Великобритания, Китай, Русия и САЩ), коментарите и анализите в западната преса по това събитие изместиха тези за Гърция. Не беше толкова изненадващо групирането на авторите „за” и „против” споразумението, оптимизма на запада  и опасенията в региона, колкото пропуските в анализа на мотивите и последствията от него.

продължава>
 
България и арабските страни Печат
Автор Експерт   
Събота, 20 Юни 2015 15:07

България и арабските страни٭

Мирослав Зафиров

Вярвам, че държавата на едно определено ниво, представено от нейните институции, е в състояние да следи и да прилага превантивна стратегия, която да неутрализира възможна опасност от каквато и да било крайна радикална идеология, включително и такава, която изповядва ИДИЛ. Без съмнение това, което е много опасно обаче е допускането на радикализиране на обществото или поне в някои негови части. Определени сигнали от последните месеци в тази посока предизвикват тревога.

продължава>
 
Нови тенденции и рискове и пренебрегваните предизвикателства на „Ислямска държава” Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 16 Април 2015 22:56

Нови тенденции и рискове и пренебрегваните предизвикателства на „Ислямска държава”

Симеон Николов

Превръща ли се Ислямска държава от регионален в глобален играч? Защо новите й ходове продъжават да изненадват и изпреварват антитерористичната коалиция? Вслушват ли се политиците в предупрежденията на  експертите или  плетат прогнози за използването на терористични организации за свои цели?

продължава>
 
„Ислямска държава” сменя тактиката си – рисковете за сигурността нарастват Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 25 Септември 2014 10:47

„Ислямска държава” сменя тактиката си – рисковете за сигурността  нарастват

Симеон Николов

Пренасянето на въоенновъздушните удари на САЩ срещу „Ислямска държава” и в Сирия беше неизбежен и необходим, но недостатъчен ход за ликвидирането на терористичната организация. Още в първия си анализ „Задкулисието и риска от новата война в Ирак” от 20 06 2014 г. нашият Център за стратегически изследвания посочи , че при неспособност да се консолидират вътрешнополитическите усилия и възстанови спобосността на иракската армия, ще бъде необходима външна намеса. Случилото се подкрепи и една друга теза от този анализ, че създадената от Саудитска Арабия и използвана и финансирана от Катар „Ислямска държава в Сирия и Леванта” планирано или неволно ще изиграе роля за „връщане” на САЩ в региона, срещу чието пренасочване на стратегическите им акценти в Азия и нова политика към Иран, разгневи Саудитска Арабия и Израел и предизвика активни дипломатически совалки и натиск върху Вашингтон.

 

продължава>
 
Задкулисието и рисковете от новата война в Ирак Печат
Автор Експерт   
Събота, 21 Юни 2014 06:28

Задкулисието и рисковете от новата война в Ирак

Симеон Николов

«Ислямска държава Ирак и Леванта” /ИДИЛ/ не се появи „от нищото”. Още когато бе ликвидиран Осама бен Ладен само отделни експереи възразиха на еуфорията на политиците, че с тероризма било свършено. По–близо до истината бе, че такъв лидер вече не бе и нужен. Тогава посочихме, че силата на терористите нараства, а не отслабва, независимо от загубата на лидери и изпълнители. Нещо повече, предвид на новите технологични комуникационни възможности, силата на отделния терорист може за кратко време да нарастне хилядократно.  Досега в терористични актове по света бяха замесени над 300 различни групировки.

продължава>
 
Особености на позицията на Турция по Сирия Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 09 Септември 2013 14:28

Особености на позицията на Турция по Сирия

Зорница Илиева

Спокойно можем да перифразираме, че "Светът е Сирия". Светът отново е разделен в позиции, интереси, мотиви. Но редовите граждани май този път не са. Не и след Ирак и Афганистан. Не и след последствията от т. нар. арабска пролет. Онази пролет, която арабите уж направиха в името на демокрация и социални искания, като пометоха задържали се десетилетия диктаторски режими, но всъщност посяха ислямистки правителства. От Тунис, през Либия, та до Египет мюсюлманските братя или техни съмишленици изправиха Близкия изток пред дилемата управление според ислямски принципи или братоубийствени войни на етнорелигиозна основа.

продължава>
 
Рисковете, когато слон влезе в стъкларски магазин Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 11 Февруари 2013 10:36

Рисковете, когато слон влезе в стъкларски магазин

Ако България е извадила фалшива карта от ръкава, ще играе ли ЕС тази игра?

Симеон Николов

 

С политическото решение да бъде обвинена организацията „Хизбула” за терорстичния акт в Бургас на 18 юли 2012 год., преди да бъде завършено разследването и да има категорични доказателства, България натисна копчето „Старт” на една предварително добре подготвена и съгласувана програма на международно  ниво, зад която стояха Израел и  САЩ. Интернационализирането на проблема бе съпроводено с подготвени изявления, писма и похвали, срещи с посланици, медийна кампания, политически послания и призиви почти в целия свят. Целта: за пореден път да се окаже натиск върху ЕС за разглеждане на въпроса за включване на „Хизбула” в списъка на терористичните организации.

 

продължава>
 
РАВНОСМЕТКА НА ЕДНА ПЛАНИРАНА ОТ ИЗРАЕЛ АВАНТЮРА– ЦЕНА И СЛЕДВАЩИ ЦЕЛИ Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 26 Ноември 2012 20:54

РАВНОСМЕТКА НА ЕДНА ПЛАНИРАНА ОТ ИЗРАЕЛ АВАНТЮРА– ЦЕНА И СЛЕДВАЩИ ЦЕЛИ

Интервю на Анелия Димова със Симеон Николов– директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

Господин Николов, стабилно и трайно ли е постигнатото Споразумение за примирие в сектра Газа след последното развитие на Израелско–палестинския конфликт?

Примирието не е стабилно по няколко причини:

продължава>
 
Опитите за дестабилизиране на Ливан не минаха, но ще продължат Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 25 Октомври 2012 19:29

Опитите за дестабилизиране на Ливан не минаха, но ще продължат

Симеон Николов

Атентатът в Бейрут, в който бе убит ръководителя на на ливанските тайни служби и полиция и бяха ранени десетки цивилни, стресна международната общност, защото подхрани опасенията за пренасяне на конфликта в Сирия извън границите й.  А няколко дни по–късно България я застигна новината, че използвания експлозив е дошъл от България. Най–малко след атентата в Бургас не изненадва, че страната ни не е изолиран остров от събитията, още повече в близък до нас регион.

 

продължава>
 
Прикриването на истината за сирийската опозиция в името на разрушаването на една от последните светски държави в региона Печат
Автор Киряк Цонев   
Понеделник, 06 Август 2012 15:48

В последно време положението в Сирия придобива неконтролируемо развитие. Твърденията "да не се стигне до гражданска война" са твърде слаби - гражданската война вече бушува с всички сили и разрушава институциите и икономиката на тази прекрасна страна. От една страна са силите на правителството, които са поставени в положение на отчаяна самозащита.

продължава>
 
Българска ли е българската дипломация? Печат
Автор Киряк Цонев   
Вторник, 17 Юли 2012 13:06

Интервю на Алберт Аврамов с Киряк Цонев

Международната политика на нашата страна, известна преди със своята конструктивност, адекватност и толерантност, днес търпи крах, казва известният дипломат

продължава>
 
Трагичните инциденти в Афганистан и перспективите за изтегляне на коалиционните сили Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 19 Март 2012 10:47

Трагичните инциденти в Афганистан и перспективите за изтегляне на коалиционните сили

Интервю на Георги Марков със Симеон Николов от Българско дипломатическо дружество в предаването „Събота 150” на Програма Хоризонт–БНР

Трагичният инцидент, при който американски сержант, на 38 години, с 10 годишна служба, застреля в три села недалеч от Кандахар 16 души, от които 9 деца, предизвика напрежение и остри реакции в момент, когато още не бяха затихнали съвсем протестите заради изгорени екземпляри на корана в базата Баграм, северно от Кабул и когато се помни още гаврата на американски войници с телата на убити бунтовници. Реакциите и напрежението този път бяха по–слаби, но не се знае дали те няма тепърва да нарастват. Във всички случаи настроенията срещу военното присъствие отиват рязко в негативната част на скалата.

продължава>
 
НАТО в Либия: изводи и поуки Печат
Автор Пламен Иванов   
Събота, 28 Януари 2012 18:55
Това, което стана в Либия през 2011 г., бе свършено от либийския народ. НАТО само помогна. Либийците, както и другите народи от зоната на Арабската пролет, прибегнаха до оръжията, за да намерят свобода и справедливост след десетилетия и дори векове тирания и лъжи. Но без участието на Северноатлантическия алианс едва ли щеше да бъде постигнато нещо в Либия.
продължава>
 
СИРИЯ: Нека не се самозалъгваме, а да погледнем истината в очите! Печат
Автор Киряк Цонев   
Петък, 13 Януари 2012 13:50
Масмедиите отново гърмят. Сирия се вълнува, Дамаск се тресе от непознатите доскоро бомбени атентати на терористите, „опозицията” твърди едва ли не, че сирийското правителство чрез тях само избивало собствените си войници, за да хвърлело вината върху онези, които си приписват правото да бъдат истински патриоти, революционери и т.н.  настояваше за арабски международни наблюдатели
продължава>
 
ИНТЕРЕСИ И ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ВЗРИВЯВАНЕТО НА БЛИЗКОИЗТОЧНОТО БУРЕ С БАРУТ Печат
Автор Симеон Николов   
Сряда, 11 Януари 2012 17:07
Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

Центърът за стратегически изследвания в междунаридните отношения и сигурността представи изводите от второ свое изследване след това от 30 април 2011 г. по събитията в Близкия Изток и Северна Африка. В него се изразява тревога от паралелното динамично нарастване на  процеси в няколко направления  приближаващи се  към точката на кипене и създаващи очакване за верижна взривоопасна ситуация:
продължава>
 
ВОЙНА СРЕЩУ ИРАН ВЕЧЕ СЕ ВОДИ, А ЗАПЛАХАТА ЩЕ ДОЙДЕ ПО–КЪСНО Печат
Автор Симеон Николов   
Вторник, 20 Декември 2011 22:29
Заплахата от военна интервенция в Иран досега винаги е била използвана като средство за натиск с цел принуждаване на страната да се откаже от ядрената си програма. За първи път обаче, на настоящия етап се очертават по–ясни симптоми на възможни скорошни воени действия. Те зачестиха през последните два месеца и съвпадат по време и с прогнозите, които бяха направени през пролетта на миналата година за началото на войната– от 1 до 1 1/2 години. 
продължава>
 
ПРИОРИТЕТИТЕ НА ИРАНСКАТА РАКЕТНА ПРОГРАМА–ГЛОБАЛНИ ИЛИ РЕГИОНАЛНИ? Печат
Автор Румен Мишев   
Събота, 24 Септември 2011 15:29

Румен Мишев,  Група за превенция и преодоляване на конфликтите и ограничаване на въоръженията

Провелите се в Иран, в края на юни и началото на юли 2011, мащабни учения на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) под кодовото название „Велик Пророк 6”, по време на които бяха осъществени около трийсет изстрелвания на различни типове и модификации ракети, продължават да се коментират във военно-политическите среди по целия свят. При това, във фокуса на внимание на експертите са както чисто техническите аспекти на ученията, така и оценката на иранската ракетна програма, като цяло.

продължава>
 
АРАБСКИЯТ СВЯТ – РЕВОЛЮЦИИ ИЛИ…? Печат
Автор Акад. МАБИК Киряк Цонев   
Събота, 16 Юли 2011 14:33

Доклад на   Международна конференция „Неделимостта на сигурността в международните отношения”, 30 юни 2011 година

Във връзка със събитията в арабския свят все по-често масмедиите и политическите коментатори отляво и отдясно използват термина революция. Струва ми се, че и нашите журналисти се увличат по онова, което пишат и квалифицират техни колеги от други държави, търсещи сензации дори в самата терминология, или самите араби – преки участници в събитията и странични техни наблюдатели.

продължава>
 
ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ОТРАЖЕНИЯ И РИСКОВЕ ОТ СЪБИТИЯТА В СЕВЕРНА АФРИКА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 16 Юли 2011 14:16
Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурсността и международните отношения 

/Доклад пред Международната конференция на тема „Неделимостта в международната сигурност” проведена на 30 юни и 01 юли 2011 г. в София/ 

Центърът за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения предложи още в началото на май 2011 г. първото задълбочено проучване „Причини, особености и последствия от събитията в Северна Африка и Близкия Изток и предизвикателствата пред България”. До появата му нямаше такъв обобщаващ анализ, а в най–добрия случай такива по отделни страни като Египет например, разработени от някои институти в Европа. 

продължава>
 
ПРИЧИНИ И ПОСЛЕДИЦИ ОТ РЕШЕНИЕТО ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ НА АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ ОТ АФГАНИСТАН Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 03 Юли 2011 16:13
Причините за решението на президента на САЩ Барака Обама за поетапно изтегляне на въоръжени сили от Афганистан, което бе определено като повратен момент в политиката на САЩ и ангажираността й в кризисни региони, са в съчетанието на няколко фактора, свързани с развитието на обстановката в Афганистан, обществените настроения срещу войната и геополитически съображения в защита на американските интереси в региона.
продължава>
 
ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ БЕШЕ ОЧАКВАНА, ЗАКЪСНЯЛА И ПОЛОЖИТЕЛНИЯТ Й КРАЙ Е ПРЕД РИСК Печат
Автор Експерт   
Вторник, 05 Април 2011 09:53

Интервю на Веселина Йорданова със Симеон Николов за Агенция „Фокус”

Фокус: Има ли благоприятен изход от военния конфликт в Либия?
Симеон Николов: Нашият Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения още на 10-ти март приключи едно експресно изследване на ситуацията в цяла Северна Африка и в Близкия изток. Ние бяхме предвидили три сценария, по които ще се развиват нещата в Либия. Първият беше продължителна гражданска война, вторият – именно тази намеса, която стана от страна на коалиция, но след разрешение на Съвета за сигурност на ООН. Това беше очаквана реакция, известна е вече оценката, че тя е изключително закъсняла и именно заради нейното закъснение се поставя под риск и положителният й край. Ние предупредихме още тогава, че изграждането на една въздушна зона, забранена за полети по същество ще бъде военна операция, ще има жертви, загуби на техника и най-вече голяма опасност да се създаде настроение срещу САЩ и Европа. Не сме особено желани там, има доста силни настроения срещу нас, независимо че част от опозицията призова ООН да гласува такава декларация и дори Арабската лига също отправи такова искане. Това е първият политически риск, на който ние като международна общност отидохме – рискът хората, които са в Либия да изградят в себе си чувството, че заменят вътрешния диктатор и опекун с външен.

продължава>
 
ЛИБИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ ВТОРИ ИРАК И В НОВО ГНЕЗДО НА “АЛ КАЙДА” Печат
Автор Експерт   
Вторник, 05 Април 2011 09:50
Интервю на Геновева Червенакова със Симеон Николов за „Всеки ден”

Г-н Николов, Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за налагането на зона, забранена за полени над Либия. Какво точно означава това?
Идеята на налагането на забранена за полети зона е да се поставят под контрол полетите на Военновъздушните сили на Либия, за да не им се позволи да действат срещу бунтовниците. Това е основното предназначение на въздушната зона. По мнение на експерти тя може да бъде изградена в два района – единият е около столицата Триполи, а другият – около Бенгази. Югозападните части на Либия са пустини, така че става дума за тези урбанистични центрове по брега на морето.
продължава>
 
THE LIBYAN FACTOR: HYPOTHESES FOR THE VULNERABILITY OF THE ENERGY MARKETS Печат
Автор Delyan Kapitanov   
Вторник, 05 Април 2011 09:46

A fact of life

  • The unrest in Libya, a country contributing for around 2 %i,ii of the world oil, led to a cut by two thirdsiii of its production. Given that the country exports approximately 90%iv,v of its output, the cut counts for a reduction of roughly 1.2 % of the world total. The export is additionally limited by blocked or damaged distribution infrastructure. As a result, the real-life decrease of the international supply induced by the developments in Libya goes even beyond 1.2 %.

  • A gas production of approximately 85 million cubic meters per day is also considered at riskvi. Normally, around 60 % of it would be exported.vii

The reduced supply is by itself a source of pressure over the prices to go up. Despite the increased production in countries such as Saudi Arabia, Venezuela, Angola, Kuwait and the UAEviii the expected increase became a fact of life.

продължава>
 
ЗАКОНОМЕРНОСТИТЕ НА РЕВОЛЮЦИОННИЯ ХАОС– РЕГИОНАЛНИТЕ И ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ... Печат
Автор Експерт   
Неделя, 13 Март 2011 14:34

ЗАКОНОМЕРНОСТИТЕ НА РЕВОЛЮЦИОННИЯ ХАОС– РЕГИОНАЛНИТЕ И ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ СЪБИТИЯТА В СЕВЕРНА АФРИКА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД БЪЛГАРИЯ
Актуално експресно проучване на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

 Динамиката на събитията в Северна Африка и Близкия Изток е такава, че всеки анализ днес трябва да се допълва и корегира след броени дни, а някои  прогнози трябва да се преформулират като свършен факт. Първоначалната изненада и недостиг на информация постепенно бе заменен с изобилие от репортажи, коментари и анализи от този регион на света. Изхождайки от това, смисълът на всеки опит за анализ на този етап би могъл да бъде в опита за обобщаване на оценките и изводите, за посочване на погрешните реакции и възможни сценарии на по–нататъшното развитие, както и за последствията в геополитически план и необходимата реална политика  в близко бъдеще, включително и на България.

продължава>
 
НАРОДНИТЕ ВЪСТАНИЯ В АРАБСКИЯ СВЯТ Печат
Автор Емил Асемиров   
Неделя, 13 Март 2011 14:32
Може би съвсем изненадващо за останалия свят през декември 2010 г. започна революционна вълна от размирици и протести на населението в няколко страни от Северна Африка и Близкия Изток. В 9 държави протестите са оценени като силни от международните анализатори, а в други 8 арабски държави като по-слаби или умерени. Протестите обхващат стачки, демонстрации, походи и събрания, гражданско неподчинение и новото в случая – използването на модерните социални мрежи Фейсбук и Туитър като основно средство за организиране и общуване от протестиращите, както и за преодоляване на цензурата в интернет и другите медии. Събитията в Тунис и Египет засега доведоха до оставката на дългогодишните местни диктатори Зин Ел Абидин Бен Али и Хосни Мубарак и бяха наречени народни революции (според мен основателно). Рано е да се говори за истинска смяна на политическия режим, тъй като властта в Тунис беше поета от хора от партията на Бен Али и повечето досегашни министри запазиха постовете си, а в Египет военните обявиха извънредно положение и поеха пряко властта на 11 февруари  чрез Върховния съвет на въоръжените сили до провеждането на обещаните от тях демократични избори след 6 месеца. Сериозен страх обаче буди доверяването на демократичните избори за разрешаване на политическата криза в Египет, тъй като най-организираната опозиционна сила е фундаменталистката организация “Мюсюлмански братя”, създадена още през 1928 г.
продължава>
 
РЕКВИЕМ ЗА НЕУМИРАЩАТА ГАЗА Печат
Автор Киряк Цонев   
Вторник, 11 Януари 2011 08:43
Прощавай, Газа!
Прощавай, че не успях да се докосна до теб, да те видя дори от разстояние, макар да познавах много добре твоята мъка и страдания!
Газа за мен беше нереализирана мечта. Като професионален дипломат-арабист съм посещавал, понякога многократно, всички арабски държави. Но с Палестина се разминавах, макар че, вече като посланик-пенсионер, бях избран за председател на Дружеството за българо-палестинско приятелство, защото познавам проблема от самото му начало - от далечната 1956 година. Тогава България изведе армията си на турската граница, за да не позволи задълбочаване на тристранната агресия срещу Египет на Израел, Франция и Великобритания.
продължава>
 
ИЗРАЕЛСКО-ПАЛЕСТИНСКИТЕ ПРЕГОВОРИ – ТАКТИКА ЗА ОТЛАГАНЕ ИЛИ ШАНСОВЕ ЗА УСПЕХ Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 10 Октомври 2010 21:37

Интервю със Симеон Николов по БНР Хоризонт, 18.09.2010 г.

    Първите преки разговори между израелския министър председател Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас след 20 месечно прекъсване имаше амбициозната цел да бъде постигнато мирно споразумение до една година, а крайната цел – създаването на две суверенни независими демоктратични и жизнени държави. След първите няколко разговори през септември 2010 г. ентусиазмът на американският президент бързо охладня, осъзнавайки очевидно колко непримирими са позициите на двете страни и най-вече, колко сложни са пречките за преодоляване. 

продължава>
 
НАТО - НАКЪДЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ В АФГАНИСТАН? Печат
Автор Симеон Николов   
Вторник, 10 Ноември 2009 14:00
“Близкият Изток не се нуждае от кървави революции или нови тирани, но отчаяно се нуждае от промяна”, бе казал неотдавна авторът на книгата “След Ирак и Афгантистан” Гуин Дайер. Събитията през последните години действително показват, че в този регион на най-старата цивилизована част на света всичко е пред промяна. Проблемът е, че трудно може да се прогнозира, какво би възникнало там и на каква цена. Сложната мозайка от фактори и нееднозначната им оценка затрудняват формирането на единна стратегия на международната общност за ангажиментите й в региона. След провала на политиката на бившия американски президент Буш в Ирак и сериозното усложняване на обстановката в Афганистан, довело до съмнението, дали войната там въобще може да бъде спечелена, западната общественост се раздели по фундаментални въпроси.
продължава>
 
ВЗАИМОВРЪЗКИТЕ НА ПРОЦЕСИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК И ВЗРИВООПАСНИЯ ИМ ПОТЕНЦИАЛ Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 07 Февруари 2009 03:00
През последните 10 години обстановката в Близкия Изток постоянно се влошава.
Новата политика на американския президент и срещата на върха на НАТО освен надежди, събират в един фокус и въпроси,  касаещи взаимовръзката между събитията, които ни заливат в ежедневието и които възприемаме поотделно сами за себе си, като пропускаме понякога да си дадем сметка, до какви  последствия би могло да доведе  сложното им преплитане  и до какви  сценарий на развитие.
продължава>
 
СТРАТЕГИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СФЕРА“ Печат
Автор Експерт   
Събота, 07 Февруари 2009 03:00
„СТРАТЕГИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СФЕРА“ и
„АНАЛИЗ НА ПУБЛИЧНИТЕ ПОЛИТИКИ” (public policy analysis):
науката за създаване на конкретни политики”
от проф. Тодор Танев
издадени от Военно издателство през 2008 г.
продължава>
 
БЪЛГАРСКИЯТ ПРИНОС ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ НА АФГАНСТАН Печат
Автор Експерт   
Събота, 01 Декември 2007 03:00
/Доклад на Международна конференция проведена в София на 29.11.2007 г./

Районът на Централна Азия придобива все по-голямо значение за сигурността и стабилността в глобален аспект. Неговата близост до основните енергийни източници, нарастващото производство на наркотици и опитите за разширяване на влиянието на радикалния ислям обуславят загрижеността на международната общност. Изграждането на силна централна власт в Афганистан, способна да консолидира страната, да ограничи производството на наркотици и предприеме активни мерки за икономическо развитие, ще намали източниците на финансиране на международната организирана престъпност и терористичните мрежи. Реалните възможности за постигане на тези цели и влиянието на ситуацията в Афганистан върху регионалната сигурност наложиха поемането на сериозни ангажименти от страните-членки на Алианса и международната общност за изграждане на способност у местните институции за гарантиране на сигурността в страната и осигуряване на икономически прогрес за подобряване на състоянието на населението.
продължава>
 
ПОГЛЕД ОТ ГЕРМАНИЯ КЪМ АФГАНИСТАН Печат
Автор Елена Николова - Наш постоянен кореспондент в Берлин   
Неделя, 01 Юли 2007 03:00
Поредното активизиране на дискусията по Афганистан в Германия след кървави самоубийствени атентати, вследствие на които загинаха 3-ма германски войници и след решението на Федералния конституционен съд   от 03 юли 2007 г. относно участието в мисия със самолетите Торнадо е показателно за трудностите, пред които е изправено не само германското общество. Един анализ на коментарите разкрива грешките и причините, които пречат за намирането на верен път за справяне с проблемите.
    Средствата за масова информация в Германия, които формират общественото мнение, останаха на нивото на сензационните съобщения и ужасяващи снимки на загинали. Отсъстваха задълбочени коментари относно ситуацията, причините, възможностите за стабилизиране на Афганистан. Този подход косвено внушава на гражданите, че страната им се е забъркала в сложна и рискова мисия, което макар и да не е далеч от истината, подкопава държавната политика на страната –членка на НАТО и я лишава в известна степен от обществена подкрепа.
продължава>
 
В ИРАК ИЗБЛЕДНЯВА СВЕТЛИНАТА В КРАЯ НА ТУНЕЛА Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Юли 2005 03:00
Ситуацията в Ирак вместо да се подобрява след проведените избори и съставено правителство, както оптимистично прогнозираше президента Буш в своите изявления, продължава да се влошава. Но дори когато официални лица от САЩ признават за усложняващата се обстановка, когато нараства критиката срещу администрацията заради водената досега иракска политика и когато както републиканци, така и демократи обвиняват Белия дом, българските медии и главно БТА премълчават истинските факти, срамежливо заобикалят важни проблеми. Създава се погрешното впечатление, че в Ирак всичко върви към по-добро. Може би е погрешно разбрана партньорска солидарност. От изявленията от американска страна става ясно, че администрацията няма план за излизане от ситуацията и възстановяване на реда в Ирак. Тома обаче е доказателство за БЕЗИЗХОДИЦА.
продължава>
 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 1 от 2