БЛИЗЪК ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА
ВОЙНАТА В ИРАК И МЕЖДУНАРОДНИЯТ ПРАВОВ РЕД Печат
Автор Димитър Костов   
Сряда, 01 Януари 2003 03:00
Международен отзвук на войната. Войната на САЩ и Англия срещу Ирак предизвиква бурна реакция на юристите международници в целия свят. В огромното си болшинство те осъждат тези действия като нарушения на основни принципи и норми на Устава на ООН и международното право. Ето някои примери:
продължава>
 
И САУДИТСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ВЪЗРАЗЯВА НА САЩ, ПОДГОТОВКАТА ЗА ОПЕРАЦИЯТА ОБАЧЕ Е В ХОД Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Февруари 2002 03:00
Очевидно Саудитска Арабия няма да подкрепи военна операция на САЩ срещу Ирак с всички произтичащи от това последствия както за операцията /ползването на военни бази/, така и за двустранните отношения. Недоволството на Саудитското кралство от американската политика в региона обаче не е от вчера, нито от периода след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон. На 27 август 2001 г. саудитският крал пише писмо до президента Буш, в което обръща внимание на следното: "...идват времена, в които хората и нациите се разделят. Ние сме на кръстопът. Време е САЩ и Саудитска Арабия да погледнат своите собствени интереси. Това правителство, което не усеща пулса на народа си и не е отворено към хората ще изтрада съдбата на шаха на Иран." По-нататък в писмото това е конкретизирано така: "Ако сме много близки със САЩ, ние, кралското семейство можем да бъдем детронирани точно така, както беше детрониран шаха на Иран."
продължава>
 
УВЕЛИЧАВАТ СЕ СИМПТОМИТЕ ЗА УСЛОЖНЕНИЯ В ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ И БЛИЗКИЯ ИЗТОК Печат
Автор Симеон Николов   
Вторник, 01 Януари 2002 03:00
През последните дни и седмици започнаха да придобиват по-ясни очертания симптоми, които предсказват едно евентуално нарастнване на сложността и опасността на обстановката в Центална Азия и Близкия Изток. Те намират израз най-вече в следните направления:
продължава>
 
СЪСТОЯНИЕ И ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД БЛИЗКОИЗТОЧНИЯ КОНФЛИКТ СЛЕД АТЕНТАТИТЕ В САЩ НА 11 СЕПТЕМВРИ Печат
Автор Росен Руфев   
Вторник, 01 Януари 2002 03:00
След почти десетгодишно относително затишие тлеещият арабско-израелски конфликт се разпали през изминалата година с нова сила, особено след идването на власт на Шарон в Израел и взривяването на Световния търговски център в Ню Йорк. Свидетели сме на поредния омагьосан кръг от редуващи се мирни инициативи и насилия.
продължава>
 
СЪСТОЯНИЕ И УСЛОВИЯ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПАЛЕСТИНСКО-ИЗРАЕЛСКИЯ КОНФЛИКТ Печат
Автор Симеон Николов   
Вторник, 01 Януари 2002 03:00
Близкият и Среден Изток и интересите на ислямския свят дълго време бяха подценявани от Запада. След събитията от 11.09. 2001 год. сегашният американски опит да бъдат корегирани политическите пропуски с военни средства, вече показва, че това ще бъде трудно и ще продължи дълго.

продължава>
 
АЛТЕРНАТИВАТА Е МИР ПО ПЪТЯ НА ПРЕГОВОРИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКО РАЗРЕШАВАНЕ НА ВСИЧКИ ОТВОРЕНИ ПРОБЛЕМИ... Печат
Автор Д-р Мохамед Салайме   
Вторник, 01 Януари 2002 03:00

АЛТЕРНАТИВАТА Е МИР ПО ПЪТЯ НА ПРЕГОВОРИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКО РАЗРЕШАВАНЕ НА ВСИЧКИ ОТВОРЕНИ ПРОБЛЕМИ МЕЖДУ ПАЛЕСТИНА И ИЗРАЕЛ

 Лекция на Извънредния и пълномощен посланик на Държавата Палестина в Република България Д-р Мохамед Салайме пред Клуба за международна политика в София

продължава>
 
ЗАЩО ИЗРАЕЛСКО-ПАЛЕСТИНСКИЯТ КОНФЛИКТ, А НЕ АФГАНИСТАН, Е БАРУТНИЯТ ПОГРЕБ ? Печат
Автор Експерт   
Сряда, 01 Август 2001 03:00
След 11 септември 2001 г. в редки случаи се коментираше, че песрсонифицирането на проблема с Бен Ладен е само стъпка от една много по-широка и стратегически обоснована операция с дълбоки последствия за световната политика и сферите на влияние. Само отделни анализатори стигаха дори до тезата, че Афганистан е само средство за отклоняване на вниманието, докато се подготви следващата, съществена част от операцията. Дори когато се задаваха въпроси за милионите долари, които трябваше да бъдат изхвърлени под формата на бомби над цивилни обекти и пещери, не възвикна логичния коментар, какво следва след това. Български анализатори подсказаха обаче, че обвързването на темата за афганистанскиге терористи с палестинския въпрос е най-опасната тенденция и че Израел ще се възползва от ситуацията, за да се опита да реши завинаги проблема си с Палестина. А за да постигне това, той ще въвлече САЩ във война, разчитайки на стратегическите цели, които преследва пък Вашингтон в Централна Азия и Близкия Изток.
продължава>
 
БЛИЗЪК ИЗТОК Печат
Автор Експерт   
Сряда, 01 Август 2001 03:00
С развитието на войната в Афганистан, считана за успешна и след разкритието, че един от терористите -пилоти на един от самолетите, сринал Световния търговски център, Мохамед Ата се е срещнал в Прага с представител на разузнаването на Ирак, позициите на "ястребите" в САЩ, настояващи за операция срещу Ирак, на пръв поглед силно укрепват. Към тази група принадлежат бивш шеф на ЦРУ, сегашен зам.министър на отбраната, но и неговият шеф- военният министър, съветничката на президента по въпросите на сигурността, влиятелна група сенатори както от Републиканската, така и от Демократическата партия и др.
продължава>
 
ЗАПАДЪТ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИ ПОЛИТИКАТА СИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК Печат
Автор Експерт   
Неделя, 01 Юли 2001 03:00
Интервю с политолога професор Вернер Руф - Германия
продължава>
 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 2 от 2