БЪЛГАРСКА ДИАСПОРА
Откриха парк в Канада с името на Игнат Канев Печат
Автор Експерт   
Неделя, 17 Септември 2023 16:27

Откриха парк в Канада с името на Игнат Канев

Официалното откриване на първия български парк в Северна Америка се състоя в неделя – 10 септември в гр. Мисисага, провинция Онтарио.

продължава>
 
Изоставените българи от слабите, безлични и безотговорни политици Печат
Автор Експерт   
Вторник, 12 Юли 2022 17:25

Изоставените българи от слабите, безлични и безотговорни политици

Доц. Д–р Йордан Величков

Една от предпочитаните пропагандни изяви на български политици при пътуване в чужбина са срещите им с нашите сънародници. Българите, откъснати от родината, виждат в лицето на тези официални представители една връзка с родния край.

продължава>
 
Българите и корабите в Северното черноморие. Ковачницата на българския елит Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 06 Юни 2022 10:50

Българите и корабите в Северното черноморие. Ковачницата на българския елит

Проф. Румяна Миихнева

При преброяването през 2001 година в град Николаев на 3–то място по численост са българите, традиционно населяващи Северното Черноморие и Приазовието. Най-много живеят в бившето с. Терновка, днес квартал на Николаев.

продължава>
 
Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! С ум и разум! Печат
Автор Експерт   
Вторник, 24 Май 2022 11:55

Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! С ум и разум!

Красен Химирски

Пишат на нашата азбука руснаци, сърби, беларуси, украинци, македонци, монголци, казахи..

продължава>
 
Българските храмове зад граница – много родолюбие и търпение и малко помощ от държавата и църквата Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 13 Май 2019 10:02

 

Българските храмове зад граница – много родолюбие и търпение и малко помощ от държавата и църквата

Симеон Николов

На фона на изчезващите църкви в Германия осветеният на 11 май т.г. нов православен храм „Св.Св. Кирил и Методий” в Хамбург от митрополита на Средна и Западна Европа  Антоний за 35–те хиляди българи в този град е забележително събитие. Дългият и труден път до такива редки радостни събития отваря темата за родолюбието на българите в миграция и грижите на Държавата и църквата за тях.

продължава>
 
От древността към бъдещето – Българите и Крим Печат
Автор Експерт   
Неделя, 22 Януари 2017 14:34

От древността към бъдещето – Българите и Крим

Инж. Дочо Шипковенски*

Идеята на този проект е един интердисциплинарен подход при изследване на древните корени на нашите предци населяващи Черноморския район, като предпоставка за преодоляване на проблемите на съвремието и развитие на културните и икономически връзки в региона и ролята на българската народност. Регионът ще наричам понтийски за да подчертаем древния му характер.

продължава>
 
ЗА НОВИТЕ ЗАДАЧИ И ПРОБЛЕМИ ПРЕД ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА Печат
Автор Стойко Пеев   
Понеделник, 01 Март 2004 03:00
На чие подчинение да бъде Държавната агенция за българите в чужбина- към МВнР, Министерството на правосъдието или другаде? Не трябва ли преди това да променим Закона за българите в чужбина, без което много усилия ще остават безплодни? Защо създаваме бюрократични пречки на желаещите да получат българско гражданство?
продължава>
 
БЪЛГАРИТЕ В БЕРЛИН Печат
Автор Коянка Димитрова   
Понеделник, 01 Декември 2003 03:00
В Българския културен институт в Берлин бе представена брошурата на Виолета Йорн “Българите в Берлин”, част от поредицата “Заедно да живеем в Берлин”. Сънародниците ни в Берлин наброяват 5 000 души. Българското присъствие тук е проследено от възстановяването на държавността ни през 1878 г. до наши дни.
продължава>
 
БЪЛГАРИТЕ – НАРОД С ВЕЛИКО МИНАЛО, СРАМНО НАСТОЯЩЕ И ПОТЕНЦИАЛ ЗА ЗНАМЕНАТЕЛНО БЪДЕЩЕ Печат
Автор Д-р Васкен Кантарджиев   
Събота, 01 Март 2003 03:00
1. НЕПОЗНАТИЯТ НАЙ-ДРЕВЕН ПРОИЗХОД И КАЧЕСТВА НА БЪЛГАРИТЕ.
Френският президент Франсоа Митеран определя българите като едни от създателите на цивилизацията на планетата. Защото се позовава на най-старата арменска историография – “Ашхарацуйц” – определила българите като един от 15-те цивилизовани народа, които обитавали някога пространството между Туркестан и Ариите, в подножието на планината Имай, наричана още Имон –това са масивите на Памир – Хиндукуш. През своята история българите са създали 5 стаби5лни държави, 3 от които са в Европа. А от 25 някога значими в древността народи на Изтока днес са оцелели само 3 – Арменци, българи и индийци. Българите са създали календар, признат от ЮНЕСКО за най-точния в човешката история. По начина на подреждането на дните и месеците календарът на българите е превъзхождал индийските и китайските календарни системи.
продължава>
 
ГРОБЪТ НА КУБРАТ СЪБРА БЪЛГАРИ ОТ НЯКОЛКО СТРАНИ Печат
Автор Eлена Николова   
Петък, 01 Юни 2001 03:00
  За проведения Събор на българите в украинското село Малая Перешчепина в Полтавска област от 17 до 19 август. Една добра идея не получи достатъчна организационна подкрепа от България. Тревожи внасяните промени в имената на българите от украинските власти при смяна на личните документи
продължава>
 
ВЪПРОСИТЕ НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА И СИГУРНОСТТА В ПРЕДИЗБОРНИТЕ ПРОГРАМИ НА ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ... Печат
Автор Елена Николова   
Неделя, 01 Април 2001 03:00

 ВЪПРОСИТЕ НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА И СИГУРНОСТТА В ПРЕДИЗБОРНИТЕ ПРОГРАМИ НА ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

Опит за сравнителен анализ на частта за външната политика и въпросите на сигурността в програмите на основните политически сили и в изявленията на техни представители в телевизионните дискусии. Допирните точки преобладават пред различията. Коя партия е най-конкретна и ясна в посланията си? Единство в общите насоки на външната ни полотика. Нюанси във формулировките и аргументите по отношение на европейската и евроатлантическа интеграция. Изненадващи пропуски по регионалната политика и отношенията ни със съседите. Гафове на политици. За професионализъм в дипломацията. Пак се сетихме за българите в чужбина.

 

продължава>
 
СИМЕОН II И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА Печат
Автор Рачо Колев   
Неделя, 01 Април 2001 03:00
"Той е роден политик!". Тази фраза произнасяна все по-често от привържениците на Симеон II създава впечатлението, че в България се е появаила такава личност, която коренно се различава от познатите ни политически личности за последните дванадесет години. Като изключим факта обаче, че нито един човек не се е родил научен, нужно е да се отбележи, че пътят към формиране на личността на един политик е доста дълъг. С неясно формулираните, непосредсвено след своето пристигане, цели и приоритети в бъдещото управление на страната, лидерът на сочената за един от фаворитите на предстоящите избори коалиция НДС II не остави силно впечатление за политическа зрялост. И досега, когато вече сме свидетели на започналата предизборна кампания и преди Симеон II предимно се уповава на голямото доверие, с което го дарява т.нар. "протестно мнозинство" от населението, както и на емоцията на хората, която е способна да го издигне в култ. В същото време тактиката на монарха е да изчаква грешките на основните политически сили, а на задаваните му конкретни въпроси да отговаря твърде уклончиво и неясно. Въпреки всичко обаче ходовете на Симеон II преди изборите за Народно Събрание имат до някаква степен и своето историческо обяснение.
продължава>
 
ДО РЕДАКЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ СМИ Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:00
Повод за настоящото писмо е изявлението на Надежда Михайлова, публикувано в българските медии на 8 май 2001 г. Външният министър твърди, че "до този момент нито една политическа сили или личност извън държавните институции не се е ангажирала да съдействува за спасяването на шестимата" български медици в Либия.
продължава>
 
ОБРЪЩЕНИЕ ДО РЪКОВОДСТВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:00
УС на БДД изразява своята тревога относно опитите за използване на външната политика като основен "коз" и аргумент в предстоящата предизборна кампания. Едностранчивото представяне на успехите може да предизвика закономерна ответна реакция - посочване на гафовете и грешките във външните отношения. В предстоящата предизборна кампания не трябва да се допускат каквито и да било опити за разбиване на политически консенсус, обидни квалификации и оценки за политиката на една или друга международна организация, на един или друг наш партньор.
продължава>
 
СЪЗДАВА СЕ “МОЗЪЧЕН ТРЪСТ” ОТ ВИДНИ ТВОРЦИ НА НАУКАТА И КУЛТУРАТА Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
Обичта ражда разум, а омразата - мизерия. Вярата в човечността спасява и издига народите. Светите български братя Кирил и Методий ни завещаха едно необикновено наследство. Движението на техните ученици и последователи винаги обединява и извисява България. То преведе нашия народ през хилядолетията.
продължава>
 
ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ПОСОЛСТВА СА ЗАТВОРЕНИ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА? Печат
Автор д.и.н. Огнян Гърков   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
Едва ли в обозримо бъдеще лелеяната евроатлантическа и европейска интеграция на България ще замести пълноценно националната идея за поддържане на топла връзка с българската диаспора в чужбина, нараснала през последното десетилетие със стотици хиляди наши съотечественици в разцвета на трудовите си възможности. Помпозният егоцентризъм на “Българския Великден” през пролетта на м.г. илюстрира недвусмислено, че управляващата върхушка има твърде едностранчива, сепаративна и опростенческа представа за смисъла на контакта с българските граждани в чужбина. Пренебрегнати бяха мнозинството от поколенията и сънародниците, живеещи в обширни географски региони и държави, приели българи от десетилетия. Това впечатление се потвърждава и след анализа на актуализираната програма на правителството “България 2001”, в която на тази тема се отделят цифром и словом 5,5 реда. Законът за българите, живеещи извън Република България, е също недостатъчен инструмент за реализиране на тази връзка, след като мнозинството от българските посолства вече са функционално непригодни за каузата поради професионалната дилетанщина на своите ръководители, непознаване на спецификата на българските землячества по света и в страната-домакин, чиновническия подход и равнодушие.
продължава>