ГЕОПОЛИТИКА
ГЛОБАЛНА ЕКОНОКСОСИТУАЦИЯ И ПЪЛЗЯЩА ЕКОКАТАСТРОФА Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:02
Като дамоклев меч е надвиснала глобална екоопасност и буди тревога. Затова в статията ще представя накратко възгледа, оформил се у мен въз основа на поровинвековен научно-изследователски, педагогичен и обществен опит и ще се постарая да убедя читателя в необходимостта и той да даде някакъв минимален принос за решаване на назрелите проблеми.
       Позволявам си да се обявя срещу шаблонните призиви за опазваме въздуха, водите и почвите и да поставяме скъпи пречиствателни съоръжения като главно направление в опазване на околната среда. Въпросът е: КОГО ОПАЗВАМЕ И ОТ КАКВО?
продължава>
 
РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ - ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:00
   Три основни центъра на сила (влияние) могат с различна степен на ефективност най-активно да способстват за създаването на многополюсен свят - Китай, Индия и Русия. Те обективно са заинтересовани от развитието на света по този начин, което вече получи израз в някои техни външнополитически документи (Русия - Китай). Демографските различия между Русия и Китай могат да представляват потенциална опасност за Русия. Времето работи за Китай и против Русия. Индия е добре известен и предсказуем партньор на Русия в политическо и икономическо отношение. Русия е заинтересована да подкрепя усилията на Китай, Индия и други заинтересовани държави, насочени към форимирането на многополюсен световен ред. Става въпрос за дългосрочно и разностранно стратегическо партньорство на двустранна и многостранна основа.
продължава>
 
БАЛКАНИТЕ И КАВКАЗ - ГЛИНЕНИТЕ КРАКА НА КОЛОСА РУСИЯ Печат
Автор Д-р Васкен Кантарджиев   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
Историята на политическите събития в Eвропа след перестройката, организирана от съветската олигархия начело с Горбачов, е точно и успешно прилагане на замисъла за дестабилизация и възпиране на пътя на Русия към Централна и Западна Европа, който Адолф Хитлер и Уинстън Чърчил не успяха да осъществят. Те не са авторите на самия замисъл, а само проводници на една стара политика на Запада, породена от успешните войни на Русия срещу Турция и превръщането и в колос по отношение на Европа, целяща този колос да бъде поставен на “глинени крака”, които трябва да се символизират от Балканите и Кавказкия регион.
продължава>
 
ДОКЛАД НА ЦРУ ЗА ОПАСНОСТИТЕ КЪМ 2015 ГОДИНА Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Януари 2001 13:00
"Глобални тензенции 2015" е заглавието на най-новия доклад на ЦРУ, изготвен съвместно с независими изследователски институти. В съкратения вариант от 37 страници, който стана известен тези дни, се съдържат прогнози за развитието на света към 2015 година. За познавачите на тенденциите и други разработки не е изненада акцентирането върху заплахи като тероризма, разпространението на биооръжията, компютърната престъпност и други. Докладът се отличава обаче с оценки, които на места действително придават апокалиптичен характер на визиите, както между другото вече го оцениха в Западна Европа. Изводите от проучването, макар и да оставят впечатлението, че преследват целта да внушат насоките на усилията на новото ръководство на САЩ и необходимостта от заделяне на повече финансови средства в определени области и на първо място за разузнаването и сферата на сигурността, представляват интерес, защото засягат глобални теми като недостига на суровини, разпространението на болести, свръхнаселението в някои части на света, както и развитието на държави с глобално влияние и очаквани конфликти в някои региони. За съжаление, той подхранва и определени страхове в Западна Европа и в отделни моменти е доста уязвим на контрааргументи. Противно на днешните политически обещания, Балканите са сред регионите на бъдещи конфликти, България- с намаляващо и застаряващо население, емигриращо към Западна Европа.
продължава>
 
«НачалоПредишна1234СледващаКрай»

Страница 4 от 4