ГЕОПОЛИТИКА
СВЕТЪТ Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ВТОРА СТУДЕНА ВОЙНА Печат
Автор Светослав Малинов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:02
Темата за последиците и изводите от терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември има изключително много измерения. Един от аспектите й е политологическият. Преди да нанесе ответен удар срещу терористите американското правителство предостави на правителството на Пакистан безспорни доказателства за участието на Осама бен Ладен и неговата мрежа като основен фактор в атентатите. Наличието на категорични доказателства - верифицирани и приети- позволява да правим хипотези за характера, причините и последиците от случилото се.
продължава>
 
СЪВРЕМЕННИЯТ ТЕРОРИЗЪМ – СЪВРЕМЕННИЯТ ТЕРОРИЗЪМ И НЕГОВИЯТ ГЕНЕЗИС Печат
Автор Йордан Начев   
Неделя, 01 Юли 2001 03:00
След терористичните актове в САЩ често срещаме израза "Светът вече не е същият!". Светът не може да се промени за няколко часа. Тенденциите в световното развитие се пораждат и зависят от множество фактори. Тези тенденции са стабилни по отношение на своята проява във времето и са достатъчно инертни, за да бъдат повлияни от един терористичен акт, бил той и от такъв голям мащаб. Очевидно самото действие е следствие. То би трябвало да се изследва не като акция, а като реакция, породена от дългогодишните тенденции в световното развитие, които по някаква причина не са били забелязвани или са били омаловажавани.
продължава>
 
БУШ ВОДЕЛ СВЕТА ЗА НОСА С ПЛАНОВЕТЕ СИ ЗА ПРОТИВОЯДРЕН ЧАДЪР Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Юни 2001 03:00
"Всъщност няма кой знае какъв проблем. Две неща са ясни: Първо, Америка ще построи система, която нарушава Договора за ограничаване на противиракетната отбрана. Второ, това няма по никакъв начин да наруши нашия отбранителен потенциал.", заяви наскоро директорът на Московския Институт за стратегически изследвания Андрей Пиотковски пред германски кореспондент. Според обясненията му, една американска противоракетна система през следващите 10 години ще може да "прехваща" 15 до 20 бойни глави, докато руският потенциал за втори, ответен удрар, е 1000 бойни ракети. "Разликата между 1000 и 980 не променя следователно нищо", казва Пиентковски. Това го знаят и експертите в Москва, следователно има много пространство за компромиси. Така например Договорът за ограничаване на противоракетните системи от 1972 г. може да бъде променен така, че да не разрешава една нова противоракетна система да прехваща повече от 50 изстреляни бойни глави. Това би било напълно достатъчно за неутрализиране на опасност от така наречените "проблемни държави", но няма да наруши равновесието между САЩ и Русия.
продължава>
 
ГЛОБАЛНА ЕКОНОКСОСИТУАЦИЯ И ПЪЛЗЯЩА ЕКОКАТАСТРОФА Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:02
Като дамоклев меч е надвиснала глобална екоопасност и буди тревога. Затова в статията ще представя накратко възгледа, оформил се у мен въз основа на поровинвековен научно-изследователски, педагогичен и обществен опит и ще се постарая да убедя читателя в необходимостта и той да даде някакъв минимален принос за решаване на назрелите проблеми.
       Позволявам си да се обявя срещу шаблонните призиви за опазваме въздуха, водите и почвите и да поставяме скъпи пречиствателни съоръжения като главно направление в опазване на околната среда. Въпросът е: КОГО ОПАЗВАМЕ И ОТ КАКВО?
продължава>
 
РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ - ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:00
   Три основни центъра на сила (влияние) могат с различна степен на ефективност най-активно да способстват за създаването на многополюсен свят - Китай, Индия и Русия. Те обективно са заинтересовани от развитието на света по този начин, което вече получи израз в някои техни външнополитически документи (Русия - Китай). Демографските различия между Русия и Китай могат да представляват потенциална опасност за Русия. Времето работи за Китай и против Русия. Индия е добре известен и предсказуем партньор на Русия в политическо и икономическо отношение. Русия е заинтересована да подкрепя усилията на Китай, Индия и други заинтересовани държави, насочени към форимирането на многополюсен световен ред. Става въпрос за дългосрочно и разностранно стратегическо партньорство на двустранна и многостранна основа.
продължава>
 
БАЛКАНИТЕ И КАВКАЗ - ГЛИНЕНИТЕ КРАКА НА КОЛОСА РУСИЯ Печат
Автор Д-р Васкен Кантарджиев   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
Историята на политическите събития в Eвропа след перестройката, организирана от съветската олигархия начело с Горбачов, е точно и успешно прилагане на замисъла за дестабилизация и възпиране на пътя на Русия към Централна и Западна Европа, който Адолф Хитлер и Уинстън Чърчил не успяха да осъществят. Те не са авторите на самия замисъл, а само проводници на една стара политика на Запада, породена от успешните войни на Русия срещу Турция и превръщането и в колос по отношение на Европа, целяща този колос да бъде поставен на “глинени крака”, които трябва да се символизират от Балканите и Кавказкия регион.
продължава>
 
ДОКЛАД НА ЦРУ ЗА ОПАСНОСТИТЕ КЪМ 2015 ГОДИНА Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Януари 2001 13:00
"Глобални тензенции 2015" е заглавието на най-новия доклад на ЦРУ, изготвен съвместно с независими изследователски институти. В съкратения вариант от 37 страници, който стана известен тези дни, се съдържат прогнози за развитието на света към 2015 година. За познавачите на тенденциите и други разработки не е изненада акцентирането върху заплахи като тероризма, разпространението на биооръжията, компютърната престъпност и други. Докладът се отличава обаче с оценки, които на места действително придават апокалиптичен характер на визиите, както между другото вече го оцениха в Западна Европа. Изводите от проучването, макар и да оставят впечатлението, че преследват целта да внушат насоките на усилията на новото ръководство на САЩ и необходимостта от заделяне на повече финансови средства в определени области и на първо място за разузнаването и сферата на сигурността, представляват интерес, защото засягат глобални теми като недостига на суровини, разпространението на болести, свръхнаселението в някои части на света, както и развитието на държави с глобално влияние и очаквани конфликти в някои региони. За съжаление, той подхранва и определени страхове в Западна Европа и в отделни моменти е доста уязвим на контрааргументи. Противно на днешните политически обещания, Балканите са сред регионите на бъдещи конфликти, България- с намаляващо и застаряващо население, емигриращо към Западна Европа.
продължава>
 
«НачалоПредишна1234СледващаКрай»

Страница 4 от 4