ГЕОПОЛИТИКА


РАЗМРАЗЕНИЯТ КОНФЛИКТ В АБХАЗИЯ Печат
Автор Емил Асемиров   
Събота, 29 Ноември 2008 01:34

РАЗМРАЗЕНИТЕ КОНФЛИКТИ В ЮЖЕН КАВКАЗ    
Част Втора:  РАЗМРАЗЕНИЯТ КОНФЛИКТ В АБХАЗИЯ

Абхазците се гордеят със своята дълга история, самостоятелна от грузинците в политически план. Абхазкото царство се формира през 6.-7. век и по време на разцвета си включва цяла днешна западна Грузия с племената свани и мегрели и столица град Кутаиси. В 975 г. след продължителна борба за надмощие абхазката държава е включена в състава на обединеното грузинско царство. Тогава сред абхазците наред с византийската се разпространява и грузинската култура и език. През 15. век след разпада на грузинското царство на множество феодални владения абхазките князе от рода Чачба обявяват своята територия за независимо Абхазко княжество.

продължава>
 
ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКЦИИ И АСПЕКТИ НА СИГУРНОСТТА И ОТБРАНАТА В ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 29 Ноември 2008 01:20
/ Доклад на Симеон Николов, Кръгла маса “Черноморската синергия – нови хоризонти пред европейската интеграция”- 31 октомври- 01 ноември 2008, гр. Варна

Уважаеми дами и господа,
В началото на 21 век настъпиха значителни изменения в международната обстановка, а през последните няколко години и дори месеци те придобиха такава динамика, че е трудно да започнем  анализ на каквато  и да е тема на регионално или надрегионално ниво, без да я поставим в рамката на сложните геополитически процеси. Вярно е, че все по-трудно става да се направи точна прогноза и да се очертаят най-вероятните сценарий на развитие, но от друга страна ясно се очертават няколко фундаментални промени:
Първо, наблюдава се тенденцията на израстване на регионални сили, които излизат на международната сцена, заявявайки свои претенции и поставяйки под въпрос създадения по времето на студената война световен ред. Те демонстрират нарастващ стремеж към регионално и глобално влияние. Все по-голямо става значението на Китай и Индия, но и на  Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Африка. Очевиден става мултиполярния характер на международната система.
продължава>
 
LAS PROYECCIONES GEOPOLITICAS Y LOS ASPECTOS DE LA SEGURIDAD Y DE LA DEFENSA EN LA ... Печат
Автор Simeon Nikolov   
Петък, 28 Ноември 2008 03:00
Las proyecciones geopolíticas y los aspectos de la seguridad y de la defensa en la región del Mar Negro
Resumen
del informe de Simeón Nikolov, presentado en la mesa redonda “La sinergia del Mar Negro – nuevos horizontes delante de la integración europea” – 31 de octubre – 01 de noviembre de 2008, Varna
продължава>
 
ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ, ПРАВНИ И ВОЕННИ АСПЕКТИ НА ВОЙНАТА В ГРУЗИЯ И ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕЯ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 18 Септември 2008 03:00
Войната в Грузия беше посрещната от някои коментатори с възклицанието, че няма логика в действията на президента Саакашвили. Но имаше ли логика в събитията на 11.09.2001 г. във Вашингтон, които промениха света? Сериозни политици, включително и познати с антируските си  позиции, категорично определиха президента на Грузия като недалновиден и неуравновесен политик. Но резултатите показват, че предизвиканата от него криза има и ще има последствия, които далеч надхвърлят проблемите на две малки провинции и  имат геополитически измерения.
продължава>
 
ЗА „МАЛКИТЕ ДЪРЖАВИ” КАТО ЧЛЕНОВЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ Печат
Автор Михаил Найденов   
Четвъртък, 18 Септември 2008 03:00
„Малката държава” (1) в международните отношения се характеризира с недостатъчност на наличните ресурси (2) и произтичаща от това невъзможност самостоятелно да гарантира собствената си сигурност и сама да реализира интересите си. В опит да преодолее това състояние тя следва политика на придържане към принципите и нормите на международното право и се стреми към интеграция в международни структури (3) – икономически, финансови, политически и военни. Именно интеграцията в такива структури й осигурява възможности да реализира по-ефективно и в по-пълна степен националните си интереси в условията на нарастваща взаимна зависимост.
продължава>
 
«НачалоПредишна11121314151617181920СледващаКрай»

Страница 11 от 21