ГЕОПОЛИТИКА


ЗА „МАЛКИТЕ ДЪРЖАВИ” КАТО ЧЛЕНОВЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ Печат
Автор Михаил Найденов   
Четвъртък, 18 Септември 2008 03:00
„Малката държава” (1) в международните отношения се характеризира с недостатъчност на наличните ресурси (2) и произтичаща от това невъзможност самостоятелно да гарантира собствената си сигурност и сама да реализира интересите си. В опит да преодолее това състояние тя следва политика на придържане към принципите и нормите на международното право и се стреми към интеграция в международни структури (3) – икономически, финансови, политически и военни. Именно интеграцията в такива структури й осигурява възможности да реализира по-ефективно и в по-пълна степен националните си интереси в условията на нарастваща взаимна зависимост.
продължава>
 
БЪДЕЩИТЕ ВОЙНИ... Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:47

БЪДЕЩИТЕ ВОЙНИ И ВОЕННОТЕХНИЧЕСКИТЕ И НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ
/ Доклад пред научна конференция в под патронажа на президента на Република България Георги Първанов в Софийски университет “Св.Клмент Охридски” /
В началото на XXI век светът се отличава с висока взаимна зависимост между формиращите го политически и икономически субекти. Взаимодействието между тези субекти превръща средата за сигурност в динамично и агресивно пространство, оцеляването, утвърждаването и развитието в което е предизвикателство пред всеки от участниците в международния живот.

продължава>
 
СУВЕРЕНИТЕТЪТ – ОСНОВНА ЦЕЛ НА МРЕЖОВИТЕ ВОЙНИ Печат
Автор Боян Чуков   
Вторник, 01 Април 2008 03:00
Светът отдавна е навлязал в нова епоха. Развитието на човешката цивилизация се намира в едно ново състояние. За определяне на новото общество се използват термините „ постиндустриално” или „информационно”, някои ползват понятието „епоха на постмодерна”. Същността на явлението „мрежови войни” се състои в абсолютната глобализация на цялото човечество в планетарен мащаб, където като основен комуникационен ресурс се явява информацията. Мрежовите войни са войни, които се водят предимно в информационната сфера и са основани на използването на ефекта на резонанса, когато най-разнообразни не свързани помежду си идеологически, обществени граждански, икономически, етнологични, миграционни процеси се манипулират от външни оператори за постигане на конкретни цели. В случая основната цел на мрежовата война е десуверенизацията на този срещу, когото се води войната.
продължава>
 
„НАБУКО” ОТ ОПЕРА СЕ ПРЕВЪРНА В ОПЕРЕТЕН ГАЗОПРОВОД Печат
Автор Боян Чуков   
Събота, 01 Декември 2007 03:03
Отново Вехтозаветната история, за покоряването на Юдея от асирийско-вавилонския цар Навуходоносор, превърната от гениалния италиански композитор Джузепе Верди в операта „Набуко”, само със своето име отново възбуди газовите емоции в Европа, а и не само там.
продължава>
 
БЪЛГАРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ПРЕЗ 21 ВЕК И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ Печат
Автор Боян Чуков   
Събота, 01 Декември 2007 03:02
/Доклад изнесен на конференция на тема «Конликтологя и сгурност», проведена на 17-18 октомври 2007 г- в УНСС, София/

Тема: Въпросът с националната сигурност и очакваното създаване на НАС (Национална агенция „Сигурност”) почти ежедневно в България поставя на дневен ред в националните медии въпроса за осъвременяването на българските специални служби. Често се коментира и дейността на разузнавателните ни централи. За съжаление, трябва да се констатира, че „коментаторите” по въпросната чувствителна материя са в по-голямата си част сравнително неприемливо некомпетентни. Това не пречи на едно определено малцинство да бъде много шумно и да ползва темата за междупартийни боричкания и корпоративни интереси. Въпросният тесен кръг от хора се ползва постоянно с достъп до медиите, което създава илюзията за това, че изказваните дълбоко погрешни постановки са нашироко приети от общественото мнение. Време е темата за специалните служби да бъде извадена от ежедневния политически кеч и да бъде предоставена предимно на експертната общност за сериозни и компетентни коментарии, изводи и предложения. Разузнаването (естествено и контраразузнаването) са елемент от високотехнологичния инструментариум, с който се гради българската държавност. През последните 17-18 години се оказа, че целейки се в комунизма и Тато, изпотрошихме Родината и държавата. Разузнаването, като изключително специфична и високо интелектуална дейност, която обслужва националните интереси на държавите в света, в края на миналия век, претърпя забележителни и огромни качествени промени. Това налага при критични забележки към разузнавателните служби да се съобразяваме с настъпилите транформации в глобален мащаб. Прословутата тема за „досиетата” и множество от коментарии по нея в националните медии само профанизират пред общественото мнение тази изключително професионална тема, която е свързана с „ядрото”на българската държавност и съответно национална сигурност.
продължава>
 
«НачалоПредишна11121314151617181920СледващаКрай»

Страница 12 от 21