ГЕОПОЛИТИКА


БЪЛГАРИЯ И СЪВЕТЪТ ЗА СИГУРНОСТ НА ООН Печат
Автор Иван Гарвалов   
Сряда, 01 Август 2001 03:00
Република България бе избрана за трети път в 46 годишната си история като членка на ООН за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Това е безпорно голям успех за Република България и за българската дипломация. Защо?
продължава>
 
БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА / ПРИНОСЪТ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ РАЗВИТИЕТО НА ТЕРОРИЗМА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ВЕК Печат
Автор Рачо Колев   
Неделя, 01 Юли 2001 03:08
След атентатите от 11 септемри 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон отнела живота на хиляди човешки същества, световната общественост и голяма част от политическия елит на планетата взе курс към неутрализиране и унищожаване на явлението тероризъм. Сред десетките страни, участващи в антитерористичната коалиция и заявили пълна подкрепа в борбата с международния тероризъм е и България.
продължава>
 
ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ АСПЕКТИ В ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ СЪБИТИЯТА В САЩ... Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:07

ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ АСПЕКТИ В ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ СЪБИТИЯТА В САЩ В ИНТЕРЕСИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ, СТРАНИТЕ ОТ РЕГИОНА, РАЗУЗНАВАНЕТО И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ВЪВ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

Една от основните тези, с които се налага да коригираме неточните внушения на средствата за информация и някои коментари е, че проблемите не започват с 11 септември и че трагичните събития не са стопроцентова изненада. Новите заплахи бяха отчетени в доктрините, в насоките на работа на разузнавателните служби и в концепциите за развитие на въоръжените сили.

продължава>
 
НОВИ ЗАДАЧИ ПРЕД СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ - ПОТЕНЦИАЛ И ИЗИСКВАНИЯ Печат
Автор Горан Симеонов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:06
Терористичните атаки срещу САЩ показаха, че при сега съществуващите национални системи за сигурност няма застраховани държави. В същото време изминалите дни след 11 септември и след началото на т.нар."Ответен удар" на САЩ и Великобритания в Афганистан ясно показаха нееднозначната реакция на международната общност. Докато всички или почти всички страни са против тероризма, включително и за наказване на терористите на бен Ладен, проблемите, породени от войната в Афганистан, невинните жертви на американските военни операции далеч не срещат безрезервна подкрепа. Ощи по-резервирано се посрещат декларираните намерения за военни наказателни акции срещу други страни, подкрепящи отделни терористични организации.
продължава>
 
НОВИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ НА РИСКА В СВЕТА СЛЕД ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АТАКИ СРЕЩУ САЩ Печат
Автор доц. д-р Чавдар Николов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:05
Само преди 20 години тероризмът се считаше за своеобразна издънка на свободата, както подчертаваше Хелмут Шмидт. Днес, докато светът все още спори за и против глобализма, докато продължават протестите срещу него, станахме свидетели на проява на глобален тероризъм. Негова хранителна среда са сенчестите страни на капитализма - сивата икономика, контрабандата, незаконната търговия с оръжие и наркотици. Към тях трябва да прибавим безпрепятственото движение на капитали, което е характерна черта на глобалната икономика. Тя пък на свой ред е част от либералния капитализъм. Свободата на продажба на огнестрелно оръжие в някои страни, съществуването на данъчни оазиси - оспорвана, но съществуваща форма, функционирането на интернет - всичко това се използва от тероризма.
Трябва да се запитаме какви са най-общо икономическите причини за появата и съществуването му. Тук ще посоча само една, но тя не дава изчерпателно обяснение. 70% от ресурсите на света, са съсредоточени в 10% от човечеството. Съществуват, разбира се, и други мотиви. Индивидуализмът като идеология не дава възможности за глобални социални решения. Примери има достатъчно: протестите на развиващите се страни по повод монополните цени на лекарствата за СПИН; протоколът от Киото, който най-голямата страна не пожела да подпише и др. Това е част от индивидуализма, от модела на световния ред, който се налага години наред.
продължава>
 
«НачалоПредишна11121314151617181920СледващаКрай»

Страница 19 от 21