ГЕОПОЛИТИКА


ООН И СВЕТОВНАТА БОРБА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА Печат
Автор Димитър Костов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:03
Известно е, че ООН претърпя голяма метаморфоза след разпадането на СССР и Варшавския договор. Една от най-важните последици беше, че се установи трайно сътрудничество по основните въпроси между Русия и САЩ. Първото изпитание за новата роля на световната организация бе агресията на Ирак срещу Кувейт през 1990 год. След като бяха изчерпани всички мирни средства, Съветът за сигурност определи действията на Ирак като агресия и в съответствие с с чл.39 от Устава се взе решение за прилагане на военни мерки. По инициатива на САЩ тогава бе сформирана широка международна коалиция, в която взеха участие повече от 30 държави в т.ч. България. Президентът Буш - старши обяви своята доктрина за нов световен ред, сърцевина на която беше засилване ролята на ООН в потушаване на агресията, в която и да е част на света.
продължава>
 
СВЕТЪТ Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ВТОРА СТУДЕНА ВОЙНА Печат
Автор Светослав Малинов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:02
Темата за последиците и изводите от терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември има изключително много измерения. Един от аспектите й е политологическият. Преди да нанесе ответен удар срещу терористите американското правителство предостави на правителството на Пакистан безспорни доказателства за участието на Осама бен Ладен и неговата мрежа като основен фактор в атентатите. Наличието на категорични доказателства - верифицирани и приети- позволява да правим хипотези за характера, причините и последиците от случилото се.
продължава>
 
СЪВРЕМЕННИЯТ ТЕРОРИЗЪМ – СЪВРЕМЕННИЯТ ТЕРОРИЗЪМ И НЕГОВИЯТ ГЕНЕЗИС Печат
Автор Йордан Начев   
Неделя, 01 Юли 2001 03:00
След терористичните актове в САЩ често срещаме израза "Светът вече не е същият!". Светът не може да се промени за няколко часа. Тенденциите в световното развитие се пораждат и зависят от множество фактори. Тези тенденции са стабилни по отношение на своята проява във времето и са достатъчно инертни, за да бъдат повлияни от един терористичен акт, бил той и от такъв голям мащаб. Очевидно самото действие е следствие. То би трябвало да се изследва не като акция, а като реакция, породена от дългогодишните тенденции в световното развитие, които по някаква причина не са били забелязвани или са били омаловажавани.
продължава>
 
БУШ ВОДЕЛ СВЕТА ЗА НОСА С ПЛАНОВЕТЕ СИ ЗА ПРОТИВОЯДРЕН ЧАДЪР Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Юни 2001 03:00
"Всъщност няма кой знае какъв проблем. Две неща са ясни: Първо, Америка ще построи система, която нарушава Договора за ограничаване на противиракетната отбрана. Второ, това няма по никакъв начин да наруши нашия отбранителен потенциал.", заяви наскоро директорът на Московския Институт за стратегически изследвания Андрей Пиотковски пред германски кореспондент. Според обясненията му, една американска противоракетна система през следващите 10 години ще може да "прехваща" 15 до 20 бойни глави, докато руският потенциал за втори, ответен удрар, е 1000 бойни ракети. "Разликата между 1000 и 980 не променя следователно нищо", казва Пиентковски. Това го знаят и експертите в Москва, следователно има много пространство за компромиси. Така например Договорът за ограничаване на противоракетните системи от 1972 г. може да бъде променен така, че да не разрешава една нова противоракетна система да прехваща повече от 50 изстреляни бойни глави. Това би било напълно достатъчно за неутрализиране на опасност от така наречените "проблемни държави", но няма да наруши равновесието между САЩ и Русия.
продължава>
 
ГЛОБАЛНА ЕКОНОКСОСИТУАЦИЯ И ПЪЛЗЯЩА ЕКОКАТАСТРОФА Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:02
Като дамоклев меч е надвиснала глобална екоопасност и буди тревога. Затова в статията ще представя накратко възгледа, оформил се у мен въз основа на поровинвековен научно-изследователски, педагогичен и обществен опит и ще се постарая да убедя читателя в необходимостта и той да даде някакъв минимален принос за решаване на назрелите проблеми.
       Позволявам си да се обявя срещу шаблонните призиви за опазваме въздуха, водите и почвите и да поставяме скъпи пречиствателни съоръжения като главно направление в опазване на околната среда. Въпросът е: КОГО ОПАЗВАМЕ И ОТ КАКВО?
продължава>
 
«НачалоПредишна11121314151617181920СледващаКрай»

Страница 20 от 21