ПОЛИТИКА И ДИПЛОМАЦИЯ
ПРИСТРАСТЕН НАБЛЮДАТЕЛ Печат
Автор Експерт   
Вторник, 01 Юли 2003 03:02
Това е книгата на нашия колега Емил Асемиров, която включва негови статии и анализи от периода 1989 – 2002 г. Издателство “Знание” ЕООД- София, 198 страници.
продължава>
 
ТАЙНАТА КЛАУЗА “СИМЕОН ІІ” НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ТАЙНА Печат
Автор Жоржета Пехливанова   
Вторник, 01 Юли 2003 03:00
Припламналият спор за гражданството на премиера напомня и за клаузата “Симеон ІІ”, договорена между България и Испания преди над 30 години. Истината е, че след промените през 1989 г. Външно министерство не си е свършило дипломатично работата, ако тази клауза е останала да тегне. Тя трябваше да бъде обявена за невалидна още в първите българо-испански консултации след промените в Източна Европа.
продължава>
 
ПРЕДСТАНЯМЕ ВИ НОВОИЗЛЯЗЛИ КНИГИ НА ЧЛЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО: Печат
Автор Експерт   
Събота, 01 Март 2003 03:00

 “ПО ВЪЛНИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА” – ЖОРЖЕТА ПЕХЛИВАНОНА
“ПОЛИТИЧЕСКО ВЕТРИЛО”- ЖОРЖЕТА ПЕХЛИВАНОВА
МЕЖДУНАРОДНОПРАВНИ И КОНСТИТУЦИОННОПРАВНИ АСПЕКТИ НА КИПЪРСКИЯ ВЪПРОС – ЗЛАТКО ДИМИТРОВ 

продължава>
 
САТЕЛИТНИЯТ СИНДРОМ В БЪЛГАРСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА НЕ Е ИЗЖИВЯН (БЪЛГАРСКИЯТ САТЕЛИТ СМЕНЯ ОРБИТАТА) Печат
Автор Доц. д-р Динко Динков   
Сряда, 01 Януари 2003 13:00
Въпреки многото закани в годините на прехода, че в международните отношения България ще скъса със създадения й  образ на сателит и ще се ръководи от своите национални интереси, очевидно това не се получава на практика. Последните развития в международната политика показват, че реално България е изправена пред необходимостта да доказва, че умее да се ориентира в сложните процеси в международното общуване и че владее изкуството на дипломацията. След 13 години промени и заклинания се натрапва изводът, че не е направен пробив в това, което е в дъното на национални катастрофи и други провали - традиционната неспособност на българския външнополитически механизъм да осмисля реалностите в международната система и да приема издържани от гледна точка на националните интереси решения. Структурните промени в международната система налагат тези интереси да се видят от нов ъгъл за да се разбере как се вплитат в новата архитектура на сигурност и как да се намери нишата за България в новото международно разделение на труда. Осигуряването на препитание за населението трябва да се търси според сравнителните предимства на страната в съвременните световностопански връзки.
продължава>
 
ТЕРМИЧНИТЕ БОМБИ И МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО Печат
Автор Вася Илиева   
Петък, 01 Март 2002 03:00
В началото на месеца Пентагонът използва за първи път термични бомби под налягане в Афганистан . Те позволяват чрез взривяване на въздушно-бензинова смес да бъде насочена силна и продължително действаща вълна в пещери, бункери и тунели, която убива и унищожава всичко. Тези бомби не са изрично забранени, но очевидно нарушават международното право.
продължава>
 
ВЕСТНИК *РАБОТАТА НЕ ЩЕ МОЛИТВА, А ИСКА МОТИКА* Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Февруари 2002 03:02
Още в началото на мандата си новият президент Георги Първанов заяви, че ще изисква от посланиците да променят коренно работата си с българите в чужбина. Като вестник, който вече 6-та година реализира на практика своята концепция за информиране и даване на трибуна на българите от цял свят, си поставихме въпросите, а как президентът мисли да осъществи тази напълно логична стъпка, която приветстваме и няма ли да остане тя само лозунг, като онези, на които сме се наслушали много досега.
продължава>
 
ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ХУМОР Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Февруари 2002 03:00
- Полски дипломат споделя за новите назначения след демократичните промени: Парламентаристите задават въпроси към нов кандидат-посланик- "Запознахте ли се с Виенската конвенция?" Той дълго мисли, мисли и накрая отговаря- "Аз няма да пътувам за Виена, а за Лондон."
Посланик Христо Халачев
продължава>
 
ЗАКОН ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА СЛУЖБА Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Юни 2001 03:03

Уважаеми читатели,

Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество от името на своите членове изпрати до българския премиер, до министъра на външните работи и до министъра на държавната администрация проект за Закон за дипломатическата служба. Проектът бе изпратен също до Народното събрание с надежда, че то ще отдели необходимото внимание на този жизненоважен за дипломатическата служба въпрос. Като структура на гражданското общество, специализирана по въпросите на външните отношения и дипломацията, БДД счете за свой дълг да предостави своя опит и даде своя скромен принос за регулиране на функциите на дипломатическото ведомство, формулирането на основните механизми на неговата дейност, правата и задълженията на дипломатите и т.н.

продължава>
 
РЕФОРМИТЕ В МВНР НА ГЕРМАНИЯ ПРЕМИНАВАТ В НОВ ЕТАП Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Юни 2001 03:02
От 03 до 05 септември в Берлин се проведе Втората годишна конференция на посланиците на Германия от цял свят. От всичко 220 посланици и генерални консули се явиха 200. Почетни гости на конференцията бяха: министърът на външните работи на Полша проф. Бартошевски и координаторът на ЕС по разширяването Гюнтер Ферхойген.
Основно беше акцентирано върху темата "Бъдещето на Европейския съюз".Тук безпорен интерес от българска гледна точка представляваше докладът на Гюнтер Ферхойген.
продължава>
 
КРАЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ МОДЕЛ Печат
Автор Рачо Колев   
Петък, 01 Юни 2001 03:00

ЗАЕМАНЕТО НА ПОСТА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ОТ СИМЕОН II ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СЪЩЕСТВЕНИ ПРОМЕНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ

Безспорно появата на Симеон II и неговото национално движение в рамките на българското политическо пространство внесе особен нюанс в най-новата ни история. Победата на НДСВ на парламентарните избори проведени на 17.06 2001 г. донесе редица новости, които драстично промениха политическата обстановка в България. Причините за едно такова мнение са комплексни. Те се дължат от една страна на факта, че политическа сила формирана от два месеца преди изборите ги спечели безапелационно, като се сдоби със 120 места в парламента. Както и да бъде погледнато това е безпрецедентен случай за дванадесет годишното посттоталитарно развитие на държавата. 

продължава>
 
ТРЯБВАТ НИ ИСТИНСКИ ПОСЛАНИЦИ Печат
Автор Стоян Танев   
Петък, 01 Юни 2001 03:00
Нашите сънародници по всички краища на света винаги са били много чувствителни на тема дипломатическо представителство, грижата му за българската диаспора и работата му в интерес на България. След парламентарните избори и особено сега, след избирането на новия президент, с нова сила се разрази дискусията за удачните и неудачни назначения. Публикуваха се материали и оплаквания на български граждани от наши посолства, като това в Берлин, Лисабон и др. Президентът Георги Първанов беше принуден ядосано да заяви при завръщането си от командировка в чужбина, че не приема за нормално една лавина от назначения на посланици в края на мандата на досегашния президент Петър Стоянов. На среща с премиера Симеон Сакскобурготски бяха изяснени позициите на правителството и на новия президент. Министърът на външните работи Соломон Паси най-после зае някаква конкретна позиция като изрази неодобрение на практиката "вечни посланици", прерпращането на избрани хора от столица в столица. Рекордьор между последните е посланикът с жълтите чорапи и любител на рахлабваща доматена супа /според готвача му/ Стефан Тафров, сменил през последните 10 години Рим, Лондон, Париж, а сега в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С името посланик незнайно защо дълги години се кичи г-жа Олга Кирчева. Нито изнесеното от швейцарската преса за брака и с местен неофашист и за търговията с вино, нито предупрежденията на местни българи за нейните подвизи не привлякоха вниманието за отстраняване на това недоразумение.
продължава>
 
ИНСТИТУЦИОННА РАМКА НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ Печат
Автор Георги Димитров, Горан Йонов, Златин Тръпков   
Вторник, 01 Май 2001 13:03
Институционната рамка на външната политика на България е основана на Конституцията. Процесът на нейното изграждане не е приключен, доколкото редица области, имащи отношение към външната политика и механизмите на прилагането й не са регламентирани.
продължава>
 
ОПРОВЕРЖЕНИЕ ОТНОСНО ПУБЛИКАЦИЯТА НА В-К МОНИТОР Печат
Автор Експерт   
Вторник, 01 Май 2001 13:02
До
Зам. главния редактор на вестник "Монитор"
продължава>
 
НЕКОНВЕНЦИОНАЛНИ ИДЕИ Печат
Автор Елена Николова   
Вторник, 01 Май 2001 13:00
"Обществеността е зажадняла за неконвенционални идеи и ние й ги предлагаме" казва Тет Холстет, шеф на Нова американска фондация. Около 300 големи и няколкостотин малки "тинк-тенк"-ове лансират постоянно нови идеи и се борят в САЩ за вниманието на политиците и обществеността, а броят им прогресивно нараства. Те определят интелектуалния живот преди всичко в столицата Вашингтон. Седалищата на най-големите от тях са разположени само на около 20 минути пеша от Белия дом: Брукингс, Карнеги, Институтът за международна икономика, Америкън Ентърпрайс инститют и др. Нова американска фондация е сравнително нов "тинк-тенк", но само за две години разгърна работа, която днес се финансира с бюджет от 4 милиона долара.
продължава>
 
НЕОБХОДИМИ СА НИ ЕВРОПЕЙСКИ КРИТЕРИИ В ПОДБОРА И РАЗВИТИЕТО НА КАДРИТЕ Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Април 2001 03:00
В много развити държави по света отношението към подбора и развитието на кадрите, като важен елемент от една печеливша стратегия на всяко ведомство и фирма е в центъра на вниманието на съответното ръководство. В продължение на години са създадени традиции, на чиято база днес се гради имиджа на повечето от тях.
Наблюденията показват, че държавните ведомства и фирми в страните-членки на ЕС изключително гъвкано реагират на промените в света, на предизвикателствата на свободния пазар и конкуренцията, на изискванията за стратегическо планиране и развитие на кадрите.
продължава>
 
НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ, ОБЕЗПЕЧАВАЩА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА ПРАКТИКА- ОСНОВНО ИЗИСКВАНЕ... Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:00

 НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ, ОБЕЗПЕЧАВАЩА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА ПРАКТИКА- ОСНОВНО ИЗИСКВАНЕ ЗА ДОКТРИНАТА НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА 

За да постигне стратегическите си цели, да утвъри залегналите в основата й принципи и да изпълни с реално съдържание приоритетите си, българската външна политика трябва да може да се опре на:
- стабилно демократично вътрешнополитическо развитие, което вече е постигнато, и на стабилно икономическо развитие на базата на свободното пазарно стопанство;
- модели на политика в ситуации, при които би се създала неблагоприятна за България външнополитическа среда;

продължава>
 
ВЪНШНАТА НИ ПОЛИТИКА, АКО ДВИЖЕНИЕТО СИМЕОН ВТОРИ СПЕЧЕЛИ Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
Ще претърпи ли промени външната ни политика, ако Движението Симеон Втори спечели значимо мнозинство, позволяващо му сформиране на коалиция и участие в управлението?
Предварително трябва да се направи уговорката, че е още рано за такива практически ориентирани прогнози, тъй като след еуфорията очакванията доста ще се поохладят и изборният резултат ще е много далеч от съобщенията след допитванията до населението днес, а и самата регистрация може да бъде осуетена.
продължава>
 
«НачалоПредишна123456789СледващаКрай»

Страница 9 от 9