ПОЛИТИКА И ДИПЛОМАЦИЯ


НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ: АСПЕКТИ, АНАЛИЗИ, АЛТЕРНАТИВИ Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Октомври 2004 03:02
Няколко години след излизането от печат на книгата “Измерения на сигурността” читателите могат за се запознаят с новата творба на Николай Слатински “Националната сигурност: аспекти, анализи, алтернативи (изд. “Българска книжарница”, С. 2004, 278 стр.). Както сам отбелязва авторът, в публичното пространство е недостатъчен достъпът до много от това, което се е разисквало и продължава да се обсъжда на различните международни срещи, конференции, кръгли маси и други форуми във връзка със сигурността – национална и международна. Неоспоримо е, че в този план времето е наситено със събития както в глобален, така и в регионален и национален мащаб. За тях трябва да се говори ясно и открито, за да може не само политическата класа и експертите, но и българската общественост да участва в тази дискусия, макар и индиректно, да бъде наясно с въпросите, касаещи националната сигурност на България.
продължава>
 
ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД -2004 – НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Октомври 2004 03:00
Изданието включва доклади и изказвания на проведена в София международна конференция под патронажа на президента Георги Първанов, организирана от Българско дипломатическо дружество и три германски фондации- “Зайдел”, “Фридрих Еберт” и “Конрад Аденауер”.
продължава>
 
ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕРОРИЗЪМ Печат
Автор Иван Гарвалов   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:02
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

Иван Гарвалов, Посланик, Дружество за ООН в България

Защитата и съблюдаването на правата на човека са едни от устоите на гражданското общество във всяка страна. Те са приоритетни и за ООН. Няма държава в света, която да не е прокламирала по някакъв начин защитата и съблюдаването на правата на човека.
продължава>
 
ДИПЛОМАТИ СИ СПОМНЯТ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:00
Освобождават отвлечени българи от уважение към България
През 1983 г. в Ангола силите от УНИТА отвличат 4-ма българи /трима учители и една лекарка/ в град Сумбе. Един от тях успява да избяга, а останалите са закарани в южните провинции на страната. Временно управляващият посолството на България Тодор Благьов е уведомен от кубинците, които имат 100 000-на войска в страната и разполагат с информация. Той незабавно уведомява МВнР в София. Същевременно прави декларация пред посланика на Куба, че българското посолство желае да не се провеждат никакви силови мерки за освобождаването на българите, за да не се застраши живота им. На следващия ден Тодор Благьов прави същата декларация и пред МВнР на Ангола.
продължава>
 
ИЗПИТАНИЕТО ЛИБИЯ Печат
Автор Стефан Ночев   
Събота, 01 Май 2004 03:00
Проблемите с делото срещу българските медици в Либия вече са интернационализирани. Това се възприема като ход за спасяването на сънародниците ни, но то крие и много рискове. Сега вече стана пределно ясно, че българите в затвора на Либия бяха само заложници, чиято съдба се превръща в карта за решаване на политически проблеми.
За това призивите на президента Георги Първанов за повече умереност са много правилни, но едва ли един министър като Соломон Паси би се вслушал в тях. Необяснимо е, кой съветва нашия външен министър да демонстрира подкрепата на САЩ, когато и редовият читател знае, че само споменаването на тази страна предизвиква гняв и протести в Либия. Следователно обвързването й с нашите проблеми повече ще навреди, отколкото ще помогне да спасим живота на медиците ни.
продължава>
 
«НачалоПредишна515253545556575859СледващаКрай»

Страница 53 от 59