ПОЛИТИКА И ДИПЛОМАЦИЯ


ТАЙНАТА КЛАУЗА “СИМЕОН ІІ” НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ТАЙНА Печат
Автор Жоржета Пехливанова   
Вторник, 01 Юли 2003 03:00
Припламналият спор за гражданството на премиера напомня и за клаузата “Симеон ІІ”, договорена между България и Испания преди над 30 години. Истината е, че след промените през 1989 г. Външно министерство не си е свършило дипломатично работата, ако тази клауза е останала да тегне. Тя трябваше да бъде обявена за невалидна още в първите българо-испански консултации след промените в Източна Европа.
продължава>
 
ПРЕДСТАНЯМЕ ВИ НОВОИЗЛЯЗЛИ КНИГИ НА ЧЛЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО: Печат
Автор Експерт   
Събота, 01 Март 2003 03:00

 “ПО ВЪЛНИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА” – ЖОРЖЕТА ПЕХЛИВАНОНА
“ПОЛИТИЧЕСКО ВЕТРИЛО”- ЖОРЖЕТА ПЕХЛИВАНОВА
МЕЖДУНАРОДНОПРАВНИ И КОНСТИТУЦИОННОПРАВНИ АСПЕКТИ НА КИПЪРСКИЯ ВЪПРОС – ЗЛАТКО ДИМИТРОВ 

продължава>
 
САТЕЛИТНИЯТ СИНДРОМ В БЪЛГАРСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА НЕ Е ИЗЖИВЯН (БЪЛГАРСКИЯТ САТЕЛИТ СМЕНЯ ОРБИТАТА) Печат
Автор Доц. д-р Динко Динков   
Сряда, 01 Януари 2003 13:00
Въпреки многото закани в годините на прехода, че в международните отношения България ще скъса със създадения й  образ на сателит и ще се ръководи от своите национални интереси, очевидно това не се получава на практика. Последните развития в международната политика показват, че реално България е изправена пред необходимостта да доказва, че умее да се ориентира в сложните процеси в международното общуване и че владее изкуството на дипломацията. След 13 години промени и заклинания се натрапва изводът, че не е направен пробив в това, което е в дъното на национални катастрофи и други провали - традиционната неспособност на българския външнополитически механизъм да осмисля реалностите в международната система и да приема издържани от гледна точка на националните интереси решения. Структурните промени в международната система налагат тези интереси да се видят от нов ъгъл за да се разбере как се вплитат в новата архитектура на сигурност и как да се намери нишата за България в новото международно разделение на труда. Осигуряването на препитание за населението трябва да се търси според сравнителните предимства на страната в съвременните световностопански връзки.
продължава>
 
ТЕРМИЧНИТЕ БОМБИ И МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО Печат
Автор Вася Илиева   
Петък, 01 Март 2002 03:00
В началото на месеца Пентагонът използва за първи път термични бомби под налягане в Афганистан . Те позволяват чрез взривяване на въздушно-бензинова смес да бъде насочена силна и продължително действаща вълна в пещери, бункери и тунели, която убива и унищожава всичко. Тези бомби не са изрично забранени, но очевидно нарушават международното право.
продължава>
 
ВЕСТНИК *РАБОТАТА НЕ ЩЕ МОЛИТВА, А ИСКА МОТИКА* Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Февруари 2002 03:02
Още в началото на мандата си новият президент Георги Първанов заяви, че ще изисква от посланиците да променят коренно работата си с българите в чужбина. Като вестник, който вече 6-та година реализира на практика своята концепция за информиране и даване на трибуна на българите от цял свят, си поставихме въпросите, а как президентът мисли да осъществи тази напълно логична стъпка, която приветстваме и няма ли да остане тя само лозунг, като онези, на които сме се наслушали много досега.
продължава>
 
«НачалоПредишна515253545556575859СледващаКрай»

Страница 56 от 59