ПОЛИТИКА И ДИПЛОМАЦИЯ


ЗАКОН ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА СЛУЖБА Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Юни 2001 03:03

Уважаеми читатели,

Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество от името на своите членове изпрати до българския премиер, до министъра на външните работи и до министъра на държавната администрация проект за Закон за дипломатическата служба. Проектът бе изпратен също до Народното събрание с надежда, че то ще отдели необходимото внимание на този жизненоважен за дипломатическата служба въпрос. Като структура на гражданското общество, специализирана по въпросите на външните отношения и дипломацията, БДД счете за свой дълг да предостави своя опит и даде своя скромен принос за регулиране на функциите на дипломатическото ведомство, формулирането на основните механизми на неговата дейност, правата и задълженията на дипломатите и т.н.

продължава>
 
РЕФОРМИТЕ В МВНР НА ГЕРМАНИЯ ПРЕМИНАВАТ В НОВ ЕТАП Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Юни 2001 03:02
От 03 до 05 септември в Берлин се проведе Втората годишна конференция на посланиците на Германия от цял свят. От всичко 220 посланици и генерални консули се явиха 200. Почетни гости на конференцията бяха: министърът на външните работи на Полша проф. Бартошевски и координаторът на ЕС по разширяването Гюнтер Ферхойген.
Основно беше акцентирано върху темата "Бъдещето на Европейския съюз".Тук безпорен интерес от българска гледна точка представляваше докладът на Гюнтер Ферхойген.
продължава>
 
КРАЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ МОДЕЛ Печат
Автор Рачо Колев   
Петък, 01 Юни 2001 03:00

ЗАЕМАНЕТО НА ПОСТА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ОТ СИМЕОН II ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СЪЩЕСТВЕНИ ПРОМЕНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ

Безспорно появата на Симеон II и неговото национално движение в рамките на българското политическо пространство внесе особен нюанс в най-новата ни история. Победата на НДСВ на парламентарните избори проведени на 17.06 2001 г. донесе редица новости, които драстично промениха политическата обстановка в България. Причините за едно такова мнение са комплексни. Те се дължат от една страна на факта, че политическа сила формирана от два месеца преди изборите ги спечели безапелационно, като се сдоби със 120 места в парламента. Както и да бъде погледнато това е безпрецедентен случай за дванадесет годишното посттоталитарно развитие на държавата. 

продължава>
 
ТРЯБВАТ НИ ИСТИНСКИ ПОСЛАНИЦИ Печат
Автор Стоян Танев   
Петък, 01 Юни 2001 03:00
Нашите сънародници по всички краища на света винаги са били много чувствителни на тема дипломатическо представителство, грижата му за българската диаспора и работата му в интерес на България. След парламентарните избори и особено сега, след избирането на новия президент, с нова сила се разрази дискусията за удачните и неудачни назначения. Публикуваха се материали и оплаквания на български граждани от наши посолства, като това в Берлин, Лисабон и др. Президентът Георги Първанов беше принуден ядосано да заяви при завръщането си от командировка в чужбина, че не приема за нормално една лавина от назначения на посланици в края на мандата на досегашния президент Петър Стоянов. На среща с премиера Симеон Сакскобурготски бяха изяснени позициите на правителството и на новия президент. Министърът на външните работи Соломон Паси най-после зае някаква конкретна позиция като изрази неодобрение на практиката "вечни посланици", прерпращането на избрани хора от столица в столица. Рекордьор между последните е посланикът с жълтите чорапи и любител на рахлабваща доматена супа /според готвача му/ Стефан Тафров, сменил през последните 10 години Рим, Лондон, Париж, а сега в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С името посланик незнайно защо дълги години се кичи г-жа Олга Кирчева. Нито изнесеното от швейцарската преса за брака и с местен неофашист и за търговията с вино, нито предупрежденията на местни българи за нейните подвизи не привлякоха вниманието за отстраняване на това недоразумение.
продължава>
 
ИНСТИТУЦИОННА РАМКА НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ Печат
Автор Георги Димитров, Горан Йонов, Златин Тръпков   
Вторник, 01 Май 2001 13:03
Институционната рамка на външната политика на България е основана на Конституцията. Процесът на нейното изграждане не е приключен, доколкото редица области, имащи отношение към външната политика и механизмите на прилагането й не са регламентирани.
продължава>
 
«НачалоПредишна51525354555657585960СледващаКрай»

Страница 59 от 60