САЩ И РУСИЯ
БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ВРЪЗКИ ПРЕД НЕИЗПОЛЗВАНИ ВЪЗМОЖНОСТИ Печат
Автор Александър Михайлович Семерньов   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:02
Експортът на Русия за България през 2000 година се е увеличил с 42,5% в сравнение с 1999 г., като достига 1,58 милиарда щатски долара, докато импортът ни от България е намален с 37%, чийто стойностен параметър е само 119 милиона щатски долара. Независимо от това, общият външнотърговски обмен през 2000 година бе увеличен с 32% и достигна цифрата 1,4 милиарда щатски долара.
продължава>
 
ШПИОНСКИЯТ СКАНДАЛ И БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
Стара истина е, че зад всеки шпионски скандал се крие политическо решение. В демократичните страни спецслужбите не могат да арестуват чужди агенти и да гонят чужди разузнавачи “под прикритие” на официални представители на друга държава без политическото ръководство на страната да им даде разрешение. В подобни случаи политическото решение се взема след внимателен анализ на последствията за външната политика на дадената страна и това решение се приема без по-нататъшни, в повечето случаи излишни, коментари.
продължава>
 
БЪЛГАРО-ТУРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НЕ ОСТАНАХА БЕЗПРОБЛЕМНИ Печат
Автор Елена Николова   
Понеделник, 01 Януари 2001 13:00
Един от основните проблеми на ЮИЕ се крие в наличието на премного история в сравнително ограниченото демократично пространство на региона. Главно поради това и след промяната през 1989 г. противоречията на България със съседните й страни се преодоляват бавно и трудно. Едва през лятото на 1996 година например бе стартирана нова форма на всестранно сътрудничество в ЮИЕ за укрепване на мира и стабилността на всички страни от региона, вземаща предвид новите условия и изисквания, както на регионално, така и на европейско ниво. Едва 8 години след промените бе решен спора с Турция по статута на устието на река Резовска. Но освен историята, бавният процес на отстраняване на противоречията на Балканите се дължи и на различния етап на узряване на демокрацията и на развитие на икономиката в отделните държави. Погрешно се смята, че когато говорим за изоставане се имат предвид винаги новите демокрации /изключваме режима на Милошевич/. Напротив, известни и уважавани турски учени подчертават през 1999 г.: "В България днес има много повече демокрация, отколкото в Турция". При това те не визират само Кюрдския проблем.
продължава>
 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 2 от 2