НАТО
МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ - ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕАЛНОСТИ Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 01 Декември 2007 03:00
/Встъпителен доклад на заместник-министъра на отбраната
господин Симеон НИКОЛОВ на международната конференця “Представяне на проектите за комплексна модернизация на БА
AFCEA, София, 29.11.2007 г./
продължава>
 
СПОКОЙНО ЛИ Е В СТРАНИТЕ, В КОИТО ОСНОВНО СА РАЗПОЛОЖЕНИ БЪЛГАРСКИТЕ КОНТИНГЕНТИ? Печат
Автор Генерал-майор д-р Валери Лазаров Лазаров   
Неделя, 01 Юли 2007 03:00
Като страна-член на Алианса, България е длъжна да спазва поетите договорености, включително-участие в мисии на НАТО. Каква е обаче ситуацията в страните и какви са „подводните” камъни в страните, където България изпраща голяма част от подразделения на въоръжените сили?
продължава>
 
В МЮНХЕНСКАТА МЪГЛА И ЗАД РУСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА СЯКАШ НЕ БЯХА ЧУТИ Печат
Автор Елена Николова - Наш постоянен кореспондент в Берлин   
Четвъртък, 01 Март 2007 03:00
Ежегодната конференция по сигурността в Мюнхен отдавна се е превърнала в място, където винаги се е правило опити за сондиране на мнения по важни международни въпроси, за “опипване на почвата” чрез лансиране на различни тези, за неофициални срещи и разговори в кулоарите на този форум с конкретни външнополитически задачи. Разпространената от световните медии новина за изказването на президента на Русия Путин срещу политиката на САЩ във военната област и разширяването на НАТО предизвика много коментари, но замъгли истинската картина на ставащото в Мюнхен, попречи да се чуят важни оценки и предложения по редица други въпроси. Тази новина изтласка на заден план и други тези на самия президент Путин, които заслужават внимание и анализ.
продължава>
 
РАЗВИТИЕ МОДЕРНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ- ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:02
/Доклад пред международната конференция “Политиката на сигурност и отбранителната промишленост”, организирана от “Ханделсблат” и МО на Германия в Берлин, 18/19 септември 2006 г. /

Конференцията “Политика на сигурност отбранителна индустрия” се провежда за трети пореден път и е едно от основните мероприятия на авторитетното икономическо издание “Ханделсблат” в тясно сътрудничество с Минстерството на отбраната на Германия.
продължава>
 
ENTWICKLUNG UND MODERNISIERUNG DER BULGARISCHEN ARMEE - HERAUSFORDERUNGEN UND PERSPEKTIVEN Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:00
Simeon Nikolow- stellevertretende Veretedigungsminister – Bulgarien
продължава>
 
ПРОМЯНАТА НА МИСЛЕНЕТО Е ЧАСТ ОТ ПРОЦЕСА НА ТРАНСФОРМАЦИЯ Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:02
Интервю със Симеон Николов, заместник-министър на отбраната: Според мен най-реалният срок за завършване на професионализацията на армията ни е 1 януари 2009 г. България и Чехия са единни в оценките за ролята на човешкия фактор в професионалната армия
продължава>
 
АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ НА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:00
Изказване на заместник-министъра на отбраната Симеон Николов при откриване на срещата на тема: "Актуални въпроси на модернизацията на Българската армия", резиденция "Лозенец", София
продължава>
 
ЗА ВОЕННО-ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА И ПРОФЕСИОНАЛИЗМА Печат
Автор Илия Налбантов   
Неделя, 01 Май 2005 03:00
Анализът на плана за организационното изграждане и модернизацията на въоръжените сили до 2015 г. (План 2015) е доста трудоемка задача. Всеки експерт, който се заеме с нейното изпълнение, може да попадне в капана от противоречивите постановки, сами по себе си верни от гледна точка на корпоративните интереси на ръководството на Генералния щаб и на щабовете на видовете въоръжени сили. В търсенето на обединяваща идея за анализ на този документ ще се позовем на изискванията на Политическата рамка на Стратегическия преглед на отбраната (СПО).
продължава>
 
ЗАДАЧИ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА Печат
Автор Ген. Н.Колев   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:03
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

Генерал Н.Колев, началник на Генералния щаб на Българската армия

Позволете ми от името на Генералния щаб на Българската армия и лично от свое име да ви приветствам и да пожелая ползотворна работа.

В последно време станахме свидетели на безпрецедентна ескалация на тероризма по целия свят: от остров Бали през Афганистан, Москва, Истанбул, Косово, Мадрид и от Близкия Изток до Америка – терористичните действия се активираха до степен на терористична война. Направената оценка на рисковете и предизвикателствата за сигурността в международен план определя тероризма като основна заплаха на настоящия етап, а борбата срещу него придоби първостепенно значение.
продължава>
 
РОЛЯТА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИЯ В ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО НА ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ЗАПЛАХИ Печат
Автор бригаден генерал Галимир Пехливанов   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:02
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

бригаден генерал Галимир Пехливанов
Началник на Главно оперативно управление на Генералния щаб на Българската армия бригаден генерал


В началото на ХХІ век светът се изправи пред нови предизвикателства в областта на сигурността. Трагичните събития в САЩ и Испания промениха глобалната среда за сигурност. Като ключови заплахи за света на първо място се разглежда тероризма, редом с разпространението на ОМП, регионалните конфликти, разпада на държавността и организираната престъпност.
продължава>
 
ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО НА ТЕРОРИЗМА - ОБЩО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Печат
Автор Генерал-майор Пламен Студенков   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:00
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

Генерал-майор Пламен Студенков- директор на Служба “Военна информация”

Акцентите в моето изложение ще бъдат върху някои моменти в еволюцията на терористичната заплаха, противодействието срещу неяи в този контекст – ролята на разузнаването и в частност на стратегическото военно разузнаване.
Подготвяйки се участие във форума се запознах с различни материали, между които беше и докладът на Националната комисия по тероризма на САЩ, озаглавен “Доброто разузнаване – най-силното оръжие срещу международния тероризъм”, което избрах и като своеобразно мото на моето изказване.
продължава>
 
“НЕ ГЛЕДАЙТЕ НА АРМИЯТА КАТО НА ФИРМА ЗА РИСКОВИ ОПЕРАЦИИ В ЧУЖБИНА” Печат
Автор Елена Николова   
Вторник, 01 Юли 2003 03:00
Поне три са причините, поради които проведената на 23 и 24 юни в Берлин конференция “Импулси 21” предизвика определен интерес. Организаторите- Министерството на отбраната и издателите на вестник “Франкфуртер Алгемайне” бяха събрали “тежката артилерия” по въпросите на сигурността от НАТО, МО, Парламента и научните институти. На втората сесия участва с доклад лично генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън. В дискускията се включи и министърът на отбраната на Полша.
продължава>
 
ДВОЙНИЯТ ОТКАЗ Печат
Автор Елена Николова   
Петък, 01 Март 2002 03:00
Извадки от статията, с която авторката участва в конкурса на електронното издание www.e-politik.de в Германия, март 2002 г.

"Двойният отказ" /както от ЕС, така и от НАТО/ ще бъде равносилен на зементресение за двете страни. Последствията могат да бъдат непредсказуеми. Дори фактът, че правителството на България веднага след срещата на НАТО в Прага ще бъде пометено, не е най-важното. Очакваният взрив на евроскептицизъм, който ще обземе тези страни, също не е най-значимото. Причините не се изчерпват нито със свръхочакванията на българи и румънци, нито с обективни причини. Те имат своите корени както в ЕС, така и в резервираността на НАТО. Под тежестта на своите проблеми в ЕС и при тенденцията на намаляване на интереса на САЩ към НАТО, западните държавници са на път да направят стратегическа грешка с последствия за сигурността на Европа.
продължава>
 
НАМАЛЯВА ИНТЕРЕСЪТ НА САЩ КЪМ НАТО Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Февруари 2002 03:02
В Европа вече си задават невероятния доскоро въпрос, дали американците няма да са тези, които ще нанесат смъртоносния удар на НАТО. Невероятен, защото досега се изразяваха опасения, че само европейците биха могли отвътре да уязвят и намалят ролята на военния съюз.
продължава>
 
ЩЕ НИ ИЗПРЕВАРЯТ ЛИ БАЛТИЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ С ЧЛЕНСТВО В НАТО? Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Февруари 2002 03:00
Оценките на западноевропейските специалисти по сигерността са, че развитието на Естония, Латвия и Литва през последните години като цяло е протичало холожително. Държавните структури значително са се утвърдили, а икономическият растеж ясно се откроява. Приемането и на трите страни в ЕС през следващите години е много вероятно. Това положително развитие се простира общо взето и върху областите на сигурността. Трите държави са обвързани вече в една многопластова мрежа на международно сътрудничество. Стремежът им за влизане в НАТО през последните години е непрекъснат.
продължава>
 
АРГУМЕНТИТЕ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА РАКЕТИТЕ СС-23 НЕ ИЗДЪРЖАТ Печат
Автор Симеон Николов   
Сряда, 01 Август 2001 03:00
Във връзка с твърде вялата, неаргументирана и често некомпетента от страна на политиците дискусия за снемане от въоръжение на ракетите СС-23 и на Скъд-С трябва да конкретизираме следното:
България притежава 8 пускови установки и 16 ракети СС-23, както и 12 пускови установки с 47 ракети Скъд-С. Радиусът на действие на СС-23 е 400 км, а на Скъд-С е 600 км. Ракетите Скъд-С имат годност до 2014 година.
продължава>
 
ВОЕННИТЕ ДОКТРИНИ НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ СЛЕД ПРОМЕНИТЕ 1989/1990 ГОДИНА /ЧАСТ ВТОРА/ Печат
Автор Елена Николова   
Неделя, 01 Април 2001 03:02
След разглеждане на новите заплахи и рискове през 21 век, промените в понятията на основните елементи на сигурността и концепциите за национална сигурност и военни доктрини на централноевропейските страни- Чехия и Словакия, Унгария, Полша, които можете да намерите в архива на "Експерт", сега Ви предлагаме Втора част на разработката: Русия-Новата концепция за национална сигурност, Руската военна доктрина. България - Военната доктрина- основни насоки, слабости и пропуски
продължава>
 
ВОЕННИТЕ ДОКТРИНИ НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ СЛЕД ПРОМЕНИТЕ 1989/1990 ГОДИНА Печат
Автор Елена Николова   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:02
Новите заплахи и рискове през 21 век. Промени в понятията на основните елементи на сигурността. Концепции за национална сигурност и военни доктрини на централноевропейските страни- обща окнова и въздействуващи фактори. Чехия и Словакия, Унгария, Полша, Общи характеристики. Русия-Новата концепция за национална сигурност, Руската военна доктрина. България Военната доктрина- основни насоки, слабости и пропуски. 
продължава>
 
ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ВОЕННА ПОЛИТИКА Печат
Автор Проф. Евгений Гиндев   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:00
Първи раздел
От дидактична гледна точка и за яснота можем да формулираме следните заключения:
1. Сегашното състояние на въоръжените сили /ВС/ и на Българската армия /БА/ в частност, изключва всякаква възможност те да изпълнят или да изпълняват своите конституционни задължения.
2. Провежданата военна политика не притежава национални черти и не работи в интерес на българската нация.
продължава>
 
В СЪСТОЯНИЕ ЛИ Е ЕВРОПА ДА ИЗГРАДИ СОБСТВЕНА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА? Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
НАТО, под натиска на САЩ, възнамерява да реализира собствена комплексна противоракетна отбрана, независимо от съдбата проекта за национален ядрен чадър на САЩ. Както е известно, с идването на новия американски президент на власт, бе заявено възобновяването на проекта, но още много преди това по него се разгоряха доста спорове и възникнаха дори неодобрителни оценки и сред европейски военни среди.
продължава>
 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 2 от 2