НАТО
Какво се крие зад резултатите от срещата на НАТО в Уелс и за какво са споровете в България Печат
Автор Експерт   
Събота, 13 Септември 2014 20:23

Какво се крие зад резултатите от срещата на НАТО в Уелс и за какво са споровете в България

Симеон Николов

Срещата на НАТО на  върха в Уелс беше от изключителна важност и затова беше и натоварена с много очаквания. Важността се определяше от сериозно променената среда за сигурност. А винаги, когато и в миналото са се дискутирали заплахите, е имало различия в тяхната оценка. Същественото е, че този път се стигна до една обща оценка, предпоставка за взетите решения.

продължава>
 
Във „Визия 2020” на МО са заложени рискове при отсъствие на политически консенсус и гарантиран финансов ресурс Печат
Автор Експерт   
Сряда, 27 Август 2014 21:47

Във „Визия 2020” на МО са заложени рискове при отсъствие на политически консенсус и гарантиран финансов ресурс

Симеон Николов

За съжаление, предложената от Министеството на отбраната „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана”, оправда опасенията, които изразихме, още в първите дни на служебното правителство, а именно за дългосрочните рискове, пред които служебният кабинет би могъл да изправи България в полето на международната сигурност, без да има зад себе си действащ парламент и подкрепата на българската общественост.

продължава>
 
Енергийната война на НАТО Печат
Автор Експерт   
Събота, 26 Юли 2014 12:58

Енергийната война на НАТО

Нако Минчев

През есента на миналата година (14 октомври 2013) Парламентарната асамблея на НАТО прие на заседанието си в Загреб резолюция, подкрепяща добива на "нетрадиционен" (т.е. шистов) газ в Европа. На практика, това беше първият документ, приет на наднационално равнище и подкрепящ разработката на шистов газ в Европа. В него се посочва, че т.нар. "шистова революция" може радикално да промени енергийната сигурност не само на много държави, но и на света като цяло.

продължава>
 
TRANSATLANTIC HOMELAND SECURITY IN THE 21st CENTURY Печат
Автор Експерт   
Вторник, 25 Декември 2012 13:10

TRANSATLANTIC HOMELAND SECURITY IN THE 21st CENTURY

Dr. John M. Nomikos
(Director, Research Institute for European and American Studies (RIEAS), Athens, Greece)

The end of the Cold War more than a decade ago created a world in which the relative stability between the two superpowers has disappeared. During the Cold War, a country’s every action was conducted in the light of the adversary relationship between the United States and the Soviet Union. As the possibility of a major power declined dramatically, large military organizations with the primary mission of fighting interstate war became somewhat redundant.

 

продължава>
 
Противодействието на тероризма–проблеми, изводи и поуки Печат
Автор Експерт   
Петък, 02 Ноември 2012 12:11

Противодействието на тероризма – проблеми, изводи и поуки

Проф. д-р Николай Слатински, Военна академия „Г. С. Раковски”.


/ Доклад на конференция „Международният тероризъм и България – позиции на гражданското общество”, 30 октомври 2012 г., София, Централен военен клуб/

Всички разсъждения, предположения и изводи в този доклад са само мои и единствено мои. Те с нищо и по никакъв начин не ангажират институциите, в които работя или на които под някаква форма сътруднича.

Тероризмът е стратегически риск за страната ни и това означава, че нашата система за национална сигурност трябва да се обърне с лице към този риск и да създава необходимия нормативен, финансов, информационен и човешки капацитет за ранно сигнализиране, превенция, реагиране, противодействие и ефективно овладяване на последиците от него.

 

продължава>
 
МРЕЖОВО ОБЩЕСТВО ЗА НОВО ОБЩЕСТВЕНО СЪГЛАСИЕ Печат
Автор Стефан Ночев   
Понеделник, 05 Декември 2011 18:38
            На кръглата маса по горната тема, организирана от „Джордж Маршал Център–България” на 30. 11. 2011 г. във Военно–информационния център в София, бе акцентирано на два изключително важни и интересни въпроса: „Стълбове параметри и пресечни компоненти на мисията на НАТО за стабилност”, представен от Томас Уйнгфийлд от „Дж.Маршал– Център –Германия” и „Публичната власт и политически мрежи в глобализиращия се свят”, представен от професор Тодор Танев от СУ „Кл. Охридски”.
продължава>
 
НАТО МЕЖДУ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА, ПРОБЛЕМИТЕ И УСПЕХИТЕ Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 19 Септември 2011 18:02
  /Доклад, изнесен на кръгла маса „България и „голямата игра” на 19. 09. 2011 г./

            Списание „Международни отношения”, чийто 40 годишен юбилей отбелязваме днес,  помести в първия си брой на 2011 г. анализа „НАТО след Лисабонската среща– проблемите предстоят”. Оказахме се лоши пророци, нещо повече, реалността надмина очакванията и опасенията ни.  Въпреки че срещата на високо равнище на Алианса тогава постави изключително важни основи в няколко направления като новата Стратегическа концепция, коренната промяна в подхода с Русия, обединяването около стратегията по Афганистан, решението по Противоракетната отбрана и издигането на кибернетичната сигурност като основен елемент от концепцията на Алианса, последвалите събития в света показаха непредсказуемостта на съвременните заплахи и мащаба на предизвикателствата в сферата на сигурността.

продължава>
 
ОТЛАГАНЕТО НА ПРОЕКТА „МНОГОЦЕЛЕВИ ИЗТРЕБИТЕЛ” КРИЕ СЕРИОЗНИ РИСКОВЕ Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 18 Септември 2011 08:13
Интервю със Симеон Николов за БГНЕС

БГНЕС: Преди седмица министър-председателят Бойко Борисов каза, че България ще купува нови изтребители за военновъздушните сили, когато това е крайно необходимо заради членството ни в НАТО и когато имаме възможност.

С.Н.: Разбира се, че възможностите за реализиране на проекта за придобиване на многоцелеви изтребител са финансови. Но те са предрешени още с подхода при съставяне на бюджета и определяне на 1,5% от БВП за отбрана, при препоръчан норматив в страните членки на НАТО 2,0% и до 15% от бюджета на МО за капиталови разходи, при тенденция във всички страни тези разходи да се над 25%. Няма яснота и за растежа на БВП през следващите 10 години, през които би се изплащал многоцелевия изтребител. При така погрешно заложени показатели е почти невъзможно да се осигури финансирането му.

продължава>
 
ГРУЗИЯ С ВСЕ ПО-МАЛКИ ШАНСОВЕ ЗА НАТО Печат
Автор Христо Минчев   
Събота, 18 Декември 2010 14:21
Клуб „Европа на демокрациите и различията”

В една своя статия, появила се в края на ноември в “The American Conservative”,  Даниел Ларисън от Чикагския университет посочва, че след като НАТО отдавна е надживяла целта, заради която навремето е била създадена, нейното евентуално по-нататъшно разширяване би следвало да се приема, не като признак на добро здраве или доказателство за успех, а по-скоро за упорит отказ да признае несъответствието си на новите реалности. Според него, „ако НАТО все още може да има някаква цел, това със сигурност не е „уестърнизацията” на Изтока... Всички вероятни кандидатки за присъединяване към пакта от постсъветското пространство (авторът има предвид Грузия, Молдова, Украйна и Беларус – Х.М.) са ужасяващо неподготвени и не са особено ценни, като съюзници. Напротив, всяка от тях би била, в един или друг аспект, очевидно бреме за пакта. Така, идеята за включването на Молдова изглежда достатъчно смешна, имайки предвид руското военно присъствие източно от Днестър, а пък разговорите за евентуално присъединяване на Беларус и Украйна са просто абсурдни. Както е известно, Украйна вече декларира, че няма да участва в каквито и да било алианси, а пък дори ако в Минск вече не управляваше Лукашенко е ясно, че тази страна е съвършено неподходящ кандидат, заради бедността, корупцията и енергийната си зависимост от Москва”.
продължава>
 
ЛИСАБОНСКАТА СРЕЩА НА НАТО – СЛЕД ОБЕЩАВАЩИТЕ РЕЗУЛТАТИ СЕ ОЧЕРТАВАТ И МНОГО ПОДВОДНИ КАМЪНИ Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 18 Декември 2010 14:20
Симеон Николов- интервю за радио К2 на 22. 11. 2010 г. и агенция “Фокус” на 23. 11.2010 г.

    Обективността изисква при всички положителни резултати от Лисабонската среща на НАТО, някои от които наистина с историческо значение и дългосрочни последскнвия, да отбележим, че далеч не всички противоречия са преодолени и е добре да прогнозираме тяхното проявление в бъдеще.
    Освен това, постигнатите формулировки в документите от срещата на НАТО трябва да се четат внимателно, защото в тях се забелязват нюансите на постигнатото и на компромисите.
продължава>
 
СПОДЕЛЕНИ ЦЕННОСТИ В СТРАТЕГИИТЕ ЗА СИГУРНОСТ Печат
Автор Михаил Найденов   
Понеделник, 03 Май 2010 21:40
Доклад, изнесен пред научнопрактическата конференция „Стратегии и политики на сигурност”, организирана от Центъра за изучаване на рисковете и сигурността към Нов български университет, със съдействието на “Балкански форум по сигурността”, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” и Съюза на българските журналисти, София, Военна академия „Г.С. Раковски”, 09.04.2010 г.
продължава>
 
МЕЖДУНАРОДНАТА СРЕЩА ПО СИГУРНОСТТА В МЮНХЕН- НОВИ МОМЕНТИ, ПОСЛАНИЯ, СИГНАЛИ Печат
Автор Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Германия   
Понеделник, 08 Март 2010 16:37
Интересът към 46-тата поредна Мюнхенска конференция по сигурността, проведена от 05 до 07 февруари 2010 г. е оправдан поради високия й авторитет на форум, на който ежегодно си дават среща държавни и политически лидери, политици и военни, политолози и експерти от цял свят и което се използва за сондиране на мнения и реакции, търсене на решения и лансиране на политики, както и  предначертаване на бъдещо развитие на важни насоки в международната сигурност. Затова анализът на резултатите от конференцията и тази година може да се окаже изключително интересен, ако си поставим за задача изясняването на няколко основни въпроси:
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ СЛЕД СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА НАТО- ПРЕД ВЪЗМОЖНОСТИ, НО И ПРЕД ПРОБЛЕМИ Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 24 Април 2009 03:00
    След такива важни срещи, като тази на върха на НАТО, е логичен въпросът, какво произтича от това за България. Фактът обаче, че докато някои европейски страни излязоха с декларации на парламентите си с ясно формулирани позиции, а българският парламент го направи в последния ден без особени и запомнящи се формулировки, не оставя големи очаквания за български принос. Другите страни напривиха конкретни предложения, поставиха идеи на обсъждане.
продължава>
 
УЧАСТИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МВР В МИСИИ НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ Печат
Автор Георги Иванов   
Петък, 24 Април 2009 03:00

/Доклад на Конференция на тема “Опита на българските военни наблюдатели в мироопазващи мисии/

Уважаеми колеги и гости, дами и господа,

Участието на Република България в международните мироопазващи мисии съвпадна с края на студената война. Историята на тези международни операции започва през 1948г.когато Съветът за сигурност на ООН оторизира изпращането на военни наблюдатели в Близкия Изток за контролиране спазването на примирието между Израел и съседните арабски страни.От тогава досега, по линия на световната организация са били проведени общо 68 мироопазващи операции по света.

продължава>
 
ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ РЕЗЕРВА В МИРООПАЗВАЩИ МИСИИ Печат
Автор проф. Румен Стефанов   
Петък, 24 Април 2009 03:00
/Изказване на конференция на тема “Опита на българските военни наблюдатели в мироопазващи мисии/

    Уважаеми дами и господа,

    Настоящото изказване има за цел да разкрие възможностите за още по-успешно участие на Р България и по-специално МВР в мироопазващите мисии на ООН и другите международни организации, както и да осигури достойно съществуване на лица, които са отдали по-голямата част от живота си в служба на полицията.
продължава>
 
НЯМА АЛТЕРНАТИВА НА ПРОЕКТА “МНОГОЦЕЛЕВИ ИЗТРЕБИТЕЛ” ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 07 Февруари 2009 03:00
    Световната финансова криза вероятно ще се отразии и на проектите за модернизация на армията. По-опасно е обаче кризата в мисленето, с чиято промяна  всъщност е придружена всяка трансформация. Според Министъра на отбраната за големите проекти за модернизация не са планирани финансови средства , а приоритет ще се даде на Сухопътните войски.
продължава>
 
RELATO: ESCENARIOS DE CRISIS PARA LA SEGURIDAD INTERIOR EN ALEMANIA Печат
Автор Elena Nikolova, nuestro corresponsal permanente en Berlнn   
Събота, 29 Ноември 2008 02:00
продължава>
 
BODY: CRISIS SCENARIOS FOR THE INTERIOR SECURITY OF GERMANY Печат
Автор Elena Nikolova, our permanent correspondent in Berlin   
Събота, 29 Ноември 2008 01:59
продължава>
 
КРИЗИСНИ СЦЕНАРИИ ЗА ВЪТРЕШНАТА СИГУРНОСТ В ГЕРМАНИЯ Печат
Автор Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Берлин   
Събота, 29 Ноември 2008 01:40
Депутати от различни политически сили в германския Бундестаг  /ГСДП, СвДП, ХДС и Б90Зелени/ заедно с експерти от различни области,  публикуваха през септември 2008 година Зелена книга с възможни кризисни сценарий за вътрешната сигурност, в която повдигнаха въпроси, отсъстващи от политическото ежедневие. Изследването разкрива  тенденции, които звучат предупредително. Поради размиването на вътрешна и външна сигурност в анализите на възможните сценарий е посочено, как явления и катастрофи в една страна могат бързо да обхванат целия континент.
продължава>
 
МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ.... Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 18 Септември 2008 03:00

МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА  БЪЛГАРИЯ И БИЗНЕС-ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ОТБРАНИТЕЛНАТА ИНДУСТРИЯ

 Доклад на Симеон Николов,  изнесен на Македонско-българския бизнес-форум в Скопие на 20 септември 2008 г.  

    Въпросът за военните способности на въоръжените сили е в центъра на вниманието на последните срещи на върха на НАТО. Виждането е, че те трябва да бъдат  разширени в три основни области:
- повишаване капацитета за провеждане на операции в отдалечени райони и за противодействие срещу различни заплахи;
- увеличаване на способността за интегрирани  политико-военни действия;
- противоракетна отбрана.

продължава>
 
ХАРМОНИЗАЦИЯ НА НОРМАТИВНАТА УРЕДБА В ОТБРАНАТА Печат
Автор Илия Налбантов   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:29
„На нас не ни трябва армия с която сме свикнали, а армия която да върши работа”. Никола Саркози

Организираната военна сила пряко или косвено, е въвлечена в политическия процес и по този начин е придобила особен рефлекс към специфична власт, определяна с понятието „военна”. Тя притежава значителни ресурси и специфична организация и се подхранва поне отчасти от неувереността на политическите мениджъри да поемат отговорности, свързани с необходимостта от непрекъснато регулиране на отношения с военния фактор.
продължава>
 
ПОДХОД И МЕТОДОЛОГИЯ ЗА ПОДГОТОВКА И ПРОВЕЖДАНЕ СТРАТЕГЧЕСКИ ПРЕГЛЕД НА ОТБРАНАТА Печат
Автор проф. Йордан Аврамов   
Вторник, 01 Април 2008 03:00
Динамично променящата се отбранителна среда предопределя необходимостта от своевременно и ясно дефиниране на възможности за неутрализиране на предизвикателствата, които възникват. Отчитайки посочената потребност, компетентните ръководни на съюзно, национално и ведомствено ниво периодично провеждат стратегически преглед на отбраната (СПО). Такива прегледи в НАТО се правят на всеки две години. 
продължава>
 
МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ - ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕАЛНОСТИ Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 01 Декември 2007 03:00
/Встъпителен доклад на заместник-министъра на отбраната
господин Симеон НИКОЛОВ на международната конференця “Представяне на проектите за комплексна модернизация на БА
AFCEA, София, 29.11.2007 г./
продължава>
 
СПОКОЙНО ЛИ Е В СТРАНИТЕ, В КОИТО ОСНОВНО СА РАЗПОЛОЖЕНИ БЪЛГАРСКИТЕ КОНТИНГЕНТИ? Печат
Автор Генерал-майор д-р Валери Лазаров Лазаров   
Неделя, 01 Юли 2007 03:00
Като страна-член на Алианса, България е длъжна да спазва поетите договорености, включително-участие в мисии на НАТО. Каква е обаче ситуацията в страните и какви са „подводните” камъни в страните, където България изпраща голяма част от подразделения на въоръжените сили?
продължава>
 
В МЮНХЕНСКАТА МЪГЛА И ЗАД РУСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА СЯКАШ НЕ БЯХА ЧУТИ Печат
Автор Елена Николова - Наш постоянен кореспондент в Берлин   
Четвъртък, 01 Март 2007 03:00
Ежегодната конференция по сигурността в Мюнхен отдавна се е превърнала в място, където винаги се е правило опити за сондиране на мнения по важни международни въпроси, за “опипване на почвата” чрез лансиране на различни тези, за неофициални срещи и разговори в кулоарите на този форум с конкретни външнополитически задачи. Разпространената от световните медии новина за изказването на президента на Русия Путин срещу политиката на САЩ във военната област и разширяването на НАТО предизвика много коментари, но замъгли истинската картина на ставащото в Мюнхен, попречи да се чуят важни оценки и предложения по редица други въпроси. Тази новина изтласка на заден план и други тези на самия президент Путин, които заслужават внимание и анализ.
продължава>
 
РАЗВИТИЕ МОДЕРНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ- ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:02
/Доклад пред международната конференция “Политиката на сигурност и отбранителната промишленост”, организирана от “Ханделсблат” и МО на Германия в Берлин, 18/19 септември 2006 г. /

Конференцията “Политика на сигурност отбранителна индустрия” се провежда за трети пореден път и е едно от основните мероприятия на авторитетното икономическо издание “Ханделсблат” в тясно сътрудничество с Минстерството на отбраната на Германия.
продължава>
 
ENTWICKLUNG UND MODERNISIERUNG DER BULGARISCHEN ARMEE - HERAUSFORDERUNGEN UND PERSPEKTIVEN Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:00
Simeon Nikolow- stellevertretende Veretedigungsminister – Bulgarien
продължава>
 
ПРОМЯНАТА НА МИСЛЕНЕТО Е ЧАСТ ОТ ПРОЦЕСА НА ТРАНСФОРМАЦИЯ Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:02
Интервю със Симеон Николов, заместник-министър на отбраната: Според мен най-реалният срок за завършване на професионализацията на армията ни е 1 януари 2009 г. България и Чехия са единни в оценките за ролята на човешкия фактор в професионалната армия
продължава>
 
АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ НА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:00
Изказване на заместник-министъра на отбраната Симеон Николов при откриване на срещата на тема: "Актуални въпроси на модернизацията на Българската армия", резиденция "Лозенец", София
продължава>
 
ЗА ВОЕННО-ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА И ПРОФЕСИОНАЛИЗМА Печат
Автор Илия Налбантов   
Неделя, 01 Май 2005 03:00
Анализът на плана за организационното изграждане и модернизацията на въоръжените сили до 2015 г. (План 2015) е доста трудоемка задача. Всеки експерт, който се заеме с нейното изпълнение, може да попадне в капана от противоречивите постановки, сами по себе си верни от гледна точка на корпоративните интереси на ръководството на Генералния щаб и на щабовете на видовете въоръжени сили. В търсенето на обединяваща идея за анализ на този документ ще се позовем на изискванията на Политическата рамка на Стратегическия преглед на отбраната (СПО).
продължава>
 
ЗАДАЧИ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА Печат
Автор Ген. Н.Колев   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:03
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

Генерал Н.Колев, началник на Генералния щаб на Българската армия

Позволете ми от името на Генералния щаб на Българската армия и лично от свое име да ви приветствам и да пожелая ползотворна работа.

В последно време станахме свидетели на безпрецедентна ескалация на тероризма по целия свят: от остров Бали през Афганистан, Москва, Истанбул, Косово, Мадрид и от Близкия Изток до Америка – терористичните действия се активираха до степен на терористична война. Направената оценка на рисковете и предизвикателствата за сигурността в международен план определя тероризма като основна заплаха на настоящия етап, а борбата срещу него придоби първостепенно значение.
продължава>
 
РОЛЯТА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИЯ В ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО НА ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ЗАПЛАХИ Печат
Автор бригаден генерал Галимир Пехливанов   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:02
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

бригаден генерал Галимир Пехливанов
Началник на Главно оперативно управление на Генералния щаб на Българската армия бригаден генерал


В началото на ХХІ век светът се изправи пред нови предизвикателства в областта на сигурността. Трагичните събития в САЩ и Испания промениха глобалната среда за сигурност. Като ключови заплахи за света на първо място се разглежда тероризма, редом с разпространението на ОМП, регионалните конфликти, разпада на държавността и организираната престъпност.
продължава>
 
ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО НА ТЕРОРИЗМА - ОБЩО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Печат
Автор Генерал-майор Пламен Студенков   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:00
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

Генерал-майор Пламен Студенков- директор на Служба “Военна информация”

Акцентите в моето изложение ще бъдат върху някои моменти в еволюцията на терористичната заплаха, противодействието срещу неяи в този контекст – ролята на разузнаването и в частност на стратегическото военно разузнаване.
Подготвяйки се участие във форума се запознах с различни материали, между които беше и докладът на Националната комисия по тероризма на САЩ, озаглавен “Доброто разузнаване – най-силното оръжие срещу международния тероризъм”, което избрах и като своеобразно мото на моето изказване.
продължава>
 
“НЕ ГЛЕДАЙТЕ НА АРМИЯТА КАТО НА ФИРМА ЗА РИСКОВИ ОПЕРАЦИИ В ЧУЖБИНА” Печат
Автор Елена Николова   
Вторник, 01 Юли 2003 03:00
Поне три са причините, поради които проведената на 23 и 24 юни в Берлин конференция “Импулси 21” предизвика определен интерес. Организаторите- Министерството на отбраната и издателите на вестник “Франкфуртер Алгемайне” бяха събрали “тежката артилерия” по въпросите на сигурността от НАТО, МО, Парламента и научните институти. На втората сесия участва с доклад лично генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън. В дискускията се включи и министърът на отбраната на Полша.
продължава>
 
ДВОЙНИЯТ ОТКАЗ Печат
Автор Елена Николова   
Петък, 01 Март 2002 03:00
Извадки от статията, с която авторката участва в конкурса на електронното издание www.e-politik.de в Германия, март 2002 г.

"Двойният отказ" /както от ЕС, така и от НАТО/ ще бъде равносилен на зементресение за двете страни. Последствията могат да бъдат непредсказуеми. Дори фактът, че правителството на България веднага след срещата на НАТО в Прага ще бъде пометено, не е най-важното. Очакваният взрив на евроскептицизъм, който ще обземе тези страни, също не е най-значимото. Причините не се изчерпват нито със свръхочакванията на българи и румънци, нито с обективни причини. Те имат своите корени както в ЕС, така и в резервираността на НАТО. Под тежестта на своите проблеми в ЕС и при тенденцията на намаляване на интереса на САЩ към НАТО, западните държавници са на път да направят стратегическа грешка с последствия за сигурността на Европа.
продължава>
 
НАМАЛЯВА ИНТЕРЕСЪТ НА САЩ КЪМ НАТО Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Февруари 2002 03:02
В Европа вече си задават невероятния доскоро въпрос, дали американците няма да са тези, които ще нанесат смъртоносния удар на НАТО. Невероятен, защото досега се изразяваха опасения, че само европейците биха могли отвътре да уязвят и намалят ролята на военния съюз.
продължава>
 
ЩЕ НИ ИЗПРЕВАРЯТ ЛИ БАЛТИЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ С ЧЛЕНСТВО В НАТО? Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Февруари 2002 03:00
Оценките на западноевропейските специалисти по сигерността са, че развитието на Естония, Латвия и Литва през последните години като цяло е протичало холожително. Държавните структури значително са се утвърдили, а икономическият растеж ясно се откроява. Приемането и на трите страни в ЕС през следващите години е много вероятно. Това положително развитие се простира общо взето и върху областите на сигурността. Трите държави са обвързани вече в една многопластова мрежа на международно сътрудничество. Стремежът им за влизане в НАТО през последните години е непрекъснат.
продължава>
 
АРГУМЕНТИТЕ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА РАКЕТИТЕ СС-23 НЕ ИЗДЪРЖАТ Печат
Автор Симеон Николов   
Сряда, 01 Август 2001 03:00
Във връзка с твърде вялата, неаргументирана и често некомпетента от страна на политиците дискусия за снемане от въоръжение на ракетите СС-23 и на Скъд-С трябва да конкретизираме следното:
България притежава 8 пускови установки и 16 ракети СС-23, както и 12 пускови установки с 47 ракети Скъд-С. Радиусът на действие на СС-23 е 400 км, а на Скъд-С е 600 км. Ракетите Скъд-С имат годност до 2014 година.
продължава>
 
ВОЕННИТЕ ДОКТРИНИ НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ СЛЕД ПРОМЕНИТЕ 1989/1990 ГОДИНА /ЧАСТ ВТОРА/ Печат
Автор Елена Николова   
Неделя, 01 Април 2001 03:02
След разглеждане на новите заплахи и рискове през 21 век, промените в понятията на основните елементи на сигурността и концепциите за национална сигурност и военни доктрини на централноевропейските страни- Чехия и Словакия, Унгария, Полша, които можете да намерите в архива на "Експерт", сега Ви предлагаме Втора част на разработката: Русия-Новата концепция за национална сигурност, Руската военна доктрина. България - Военната доктрина- основни насоки, слабости и пропуски
продължава>
 
ВОЕННИТЕ ДОКТРИНИ НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ СЛЕД ПРОМЕНИТЕ 1989/1990 ГОДИНА Печат
Автор Елена Николова   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:02
Новите заплахи и рискове през 21 век. Промени в понятията на основните елементи на сигурността. Концепции за национална сигурност и военни доктрини на централноевропейските страни- обща окнова и въздействуващи фактори. Чехия и Словакия, Унгария, Полша, Общи характеристики. Русия-Новата концепция за национална сигурност, Руската военна доктрина. България Военната доктрина- основни насоки, слабости и пропуски. 
продължава>
 
ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ВОЕННА ПОЛИТИКА Печат
Автор Проф. Евгений Гиндев   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:00
Първи раздел
От дидактична гледна точка и за яснота можем да формулираме следните заключения:
1. Сегашното състояние на въоръжените сили /ВС/ и на Българската армия /БА/ в частност, изключва всякаква възможност те да изпълнят или да изпълняват своите конституционни задължения.
2. Провежданата военна политика не притежава национални черти и не работи в интерес на българската нация.
продължава>
 
В СЪСТОЯНИЕ ЛИ Е ЕВРОПА ДА ИЗГРАДИ СОБСТВЕНА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА? Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
НАТО, под натиска на САЩ, възнамерява да реализира собствена комплексна противоракетна отбрана, независимо от съдбата проекта за национален ядрен чадър на САЩ. Както е известно, с идването на новия американски президент на власт, бе заявено възобновяването на проекта, но още много преди това по него се разгоряха доста спорове и възникнаха дори неодобрителни оценки и сред европейски военни среди.
продължава>
 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 2 от 2