ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Акцентите в телевизионния дебат на кандидатите за председател на ЕК Печат
Автор Експерт   
Събота, 17 Май 2014 14:10

Акцентите в телевизионния дебат на кандидатите за председател на ЕК

Жоржета Пехливанова

На 15 май, в пленарната зала в Брюксел в Европейския парламент се състоя деветдесет минутен отворен телевизионен дебат между Жан-Клод Юнкер от Европейската народна партия, Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти и социалдемократи, Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите за Европа, Ска Келер от Зелената партия и Алексис Ципрас от Партията на европейската левица, петимата водещи кандидати на основните европейски политически семейства за най-високия и важен пост в Европа за следващите пет години, този на председател на Европейската комисия.

продължава>
 
Напрегната надпревара и още неизвестни в предстоящите европейски избори Печат
Автор Експерт   
Събота, 22 Март 2014 19:20

Напрегната надпревара и още неизвестни в предстоящите европейски избори

Жоржета Пехливанова

 

Европейските избори навлизат в разгара, въпреки напрежението, което ескалира около събитията в Украйна. Групата на ПЕС, която е в център-ляво и групата на ЕНП в център-дясно си дишат във врата в надпреварата коя от двете да бъде най-голямата политическа група в следващия Европейски парламент сочат последните прогнози на PollWatch 2014 от 19 март т.г.

продължава>
 
Прогнози и електорални нагласи сто дни преди изборите за Европарламент - май 2014 г. според PollWatch2014 Печат
Автор Експерт   
Събота, 22 Февруари 2014 19:46

Прогнози и електорални нагласи сто дни преди изборите за Европарламент - май 2014 г. според PollWatch2014

Жоржета Пехливанова

ПЕС, групата на социалистите, която заема политическото пространство в Европарламента в център – ляво, се очертава да бъде новата най-голяма политическа формация в следващия Европейски парламент, измествайки ЕНП, която е водещата в сегашния европарламент. Това е първото изследване и прогноза на PollWatch2014. ٭/

продължава>
 
Какво получихме, какво загубихме и какви са перспективите ни след 6 г. членство в ЕС Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 10 Февруари 2014 12:14

Какво получихме, какво загубихме и какви са перспективите ни след 6 г. членство в ЕС

Христо Проданов٭/

Членството на България в ЕС дойде след геополитическия разпад на бившата социалистическа система. В новите условия България с експортно ориентираната си икономика не можеше да се изолира, а трябваше да се включи в нов геополитически и геоикономически формат. Новоформиращите се партии започнаха да търсят нова външна легитимация от водещите партии на ЕС и обявиха по един или друг начин, че са за „път към Европа“. Независимо от острите различия между тях, по въпроса за включването на България в Евросъюза имаше много широк консенсус. На страните членки, както и на самите лидери на ЕС, беше необходимо време да осъзнаят, че разширяването на общността няма алтернатива, че то трябва да се превърне в стратегически приоритет.

продължава>
 
След евровота: «Да излезем от съперническата игра». Борбата за най–важните постове в ЕС Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 03 Февруари 2014 06:28

След евровота: «Да излезем от съперническата игра». Борбата за най–важните  постове в ЕС

Жоржета Пехливанова

Богатата политическа кариера на белгиеца Херман Ван Ромпой е свързана с Християн-демократическата и фламандска партия, в която членува от 1975 г. и чийто председател е в годините 1988 - 1993. Ромпой влиза в белгийското правителството като вице-премиер и министър на бюджета 1993 - 1999 г., след това е председател на Камарата на представителите на Белгия (2007 – 2008) и министър-председател на Белгия - декември 2008 - ноември 2009 г. На среща на високо равнище на Европейския съюз на 19 ноември 2009 г. белгийският премиер Ромпой е избран за Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и председател на Европейския съвет, съгласно Лисабонския договор. На тази длъжност той е от 1 януари 2010 г. и ще остане на нея до края на 2014г.

продължава>
 
Подмяна на понятия и неточни сравнения водят до действия в политиката Печат
Автор Експерт   
Вторник, 28 Януари 2014 14:36

Подмяна на понятия и неточни сравнения водят до действия в политиката

Любомир Кючюков ٭/

В своята статия във в. "Труд" "Имиграцията приликите между Великобритания и България" посланик Джонатан Алън прави паралел между настроенията спрямо сирийците в България и спрямо българите в Обединеното кралство.

продължава>
 
Битката за председател на ЕК– на ръба да избухне политически скандал Печат
Автор Експерт   
Сряда, 22 Януари 2014 13:17

Битката за председател на ЕК – на ръба да избухне политически скандал

Жоржета Пехливанова

В началото на януари 2014г. писах : “В Третата политическа фамилия в Европарламента, тази на Алианса на либерали и демократи за Европа (ALDE), също няма яснота по кандидатурите: дуелът между белгиеца Ги Верхофстадт, министър-председател на Белгия от 1999 до 2008 и финландеца еврокомисар Оли Рен заплашва да разцепи формацията. За модератор в дуела е привлечен и друг кандидат - премиерът на Нидерландия Марк Рут, зад който стои Кристиан Линднер, председател на Германската Либерал-демократична партия, който ще се опита да излезе от този конфликт от сега до 1 февруари, когато е датата на конгреса на АЛДЕ.”

продължава>
 
Национализмът надига глава– въпросът е как да противодействаме у нас и в Европа Печат
Автор Експерт   
Неделя, 12 Януари 2014 14:08

Национализмът надига глава– въпросът е как да противодействаме у нас и в Европа

Зорница Илиева


Една от интригите на днешния ден не само у нас безспорно е въпросът за разрастващия се национализъм. Дебатите по тази тема стават все по-актуални и се водят на всички нива. Особено след проведената във Виена среща, на която се е обсъждало създаването на съюз, "който да върне Европа обратно на правия път". В срещата са участвали Френският национален фронт, италианската Северна лига, "Шведски демократи", белгийската "Фламандски интерес" и словашката Национална партия. Не стои настрана и австрийската Партия на свободата, а преди това бе и "историческият съюз" между Френския национален фронт и холандската Партия на свободата. Говори се за предстоящи преговори и с Партията на независимостта на Великобритания.
Европейските избори не са далеч, месец май, и подготовката е започнала с пълни сили.

продължава>
 
“Не-то” на Меркел или кой ще бъде председател на Европейската комисия? Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 06 Януари 2014 16:47

“Не-то” на Меркел или кой ще бъде председател на Европейската комисия?

Жоржета Пехливанова ٭/


Един от най-важните и оспорвани постове в Европейския съюз е този на председателя на Европейската комисия. Този пост предизвиква голямо политическо напрежение в състезанието сред най-висшите европейски управници. В политическия крос, след изборите - май 2014г., се стягат да участват бивши и настоящи премиери, едните - станали известни с уместно и далновидно управление, а други - с не чак толкова успешно управление начело на национални правителства, но всички с големите амбиции и лобита, за да се докажат на европейския високоотговорен пост. Известно е, че се овакантяват европейски лидерски позиции не само за нов председател на Европейската комисия, но и позициите на председателя на Европейския съвет и на Върховния представител на Европейския съюз за външна политика, тъй като Херман Ван Ромпой и Катрин Аштън също се оттеглят.

продължава>
 
Bulgaria’s first seven years in the EU Печат
Автор Експерт   
Петък, 03 Януари 2014 17:56

Bulgaria’s first seven years in the EU

Posted by Georgi Gotev on 03/01/14

On 1 January Bulgaria has marked its first seven years of EU membership. There is a saying in Bulgarian about the first seven years of a human being: “either you have them or you don’t”. Either during your first seven years you have learned something that will make a man out of you, or you will be a burden to society.

продължава>
 
Четири причини да не се бърза с евроинтеграция на Грузия Печат
Автор Експерт   
Вторник, 10 Декември 2013 11:02


Четири причини да не се бърза с евроинтеграция на Грузия

Стоян Кирилов*

Въпреки че на провелата се в края на ноември 2013 среща на върха на участниците в програмата "Източно партньорство" Грузия подписа споразумение за асоциация с ЕС, мнозина европейски експерти смятат, че по отношение на тази страна са налице редица моменти, които могат сериозно да забавят процеса на нейната евроинтеграция. По-долу ще се спра на четири от тях, които ми се струват достатъчно сериозен аргумент да не се бърза с превръщането на Грузия в пълноправен член на Съюза.

продължава>
 
Случващото се в Украйна - провал на демокрацията или на брюкселските "еврократи"? Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 09 Декември 2013 20:36

Случващото се в Украйна - провал на демокрацията или на брюкселските "еврократи"?

Стефан Маринов*

Преди няколко дни известният полски политолог и директор на Европейския център за геополитически анализ Матеуш Пискорски заяви: "Вече можем да смятаме Проекта за Източното партньорство на ЕС, който стартира през 2008, за приключил. При това той приключва не просто с поражение, а - ако искаме да сме честни, с пълен провал".

Според Пискорски, "подобен резултат изглеждаше предопределен, защото от самото начало никой от инициаторите на Източното партньорство не отчиташе руския фактор, който има огромно политическо, икономическо и социокултурно влияние върху всички, без изключение, участници в проекта. В резултат от това "европейският проект" за създаването на санитарен кордон около Русия, който всъщност беше изцяло планиран от САЩ, се провали".

продължава>
 
Хуманност да, но до тавана на нашите икономически възможности и при гаранции за националната сигурност Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 28 Октомври 2013 14:40

Хуманност да, но до тавана на нашите икономически възможности и при гаранции за националната сигурност

Симеон Николов

Ще извлечем ли поуки от нашата неподготвеност за бежанската вълна, която ни изненада?

Въпросът, защо не бяхме подготвени и изненада ли ни бежанската вълна наистина изисква задълбочен анализ, въпреки че на някои им се струва, че това не помага за решаване на конкретните проблеми днес и утре. Отговорът е комплексен и сложен. Истина е, че разузнавателните служби са предупреждавали за нарастване на такава вълна имигранти. Но за кой ли път трябва да кажем, че докато ползвателите на такава информация не се научат да я четат и използват, само реформи в разузнаването няма да помогнат.

продължава>
 
"Източното партньорство" се превръща във все по-тежко и безмислено бреме за ЕС Печат
Автор Експерт   
Събота, 21 Септември 2013 05:46

"Източното партньорство" се превръща във все по-тежко и безмислено бреме за ЕС

Петър Григоров*

В навечерието на срещата на върха на участниците в програмата "Източно партньорство" на Европейския съюз (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна), която ще се проведе във Вилнюс през ноември 2013, нараства броят на коментарите, чиито автори посочват, че "Източното партньорство" се превръща във все по-тежко финансово бреме за Съюза. В същото време брюкселските "еврократи" продължават да публикуват оптимистични доклади за усвоените от участниците в програмата европейски средства, деликатно пропускайки да споменат за реалните резултати от въпросните финансови "вливания". Всъщност, истината е, че с тяхна помощ определени среди в ръководството на ЕС си купуват съгласието на участниците в "Източно партньорство" да продължат сляпо да следват указанията им.

продължава>
 
Симеон Николов: Решението на ЕС за „Хизбулла” е резултат на натиск на Израел, САЩ и Великобритания Печат
Автор Експерт   
Вторник, 23 Юли 2013 12:08

Симеон Николов: Решението на ЕС за „Хизбулла” е резултат на натиск на Израел, САЩ и Великобритания

Агенция Фокус, 23 07 2013 г.

 

Директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с решението на Европейския съюз да включи военното крило на „Хизбулла” в списъка с терористичните организации.

продължава>
 
Общата европейска енергийна политика – приоритети и целеви показатели Печат
Автор Експерт   
Неделя, 30 Юни 2013 09:28

Общата европейска енергийна политика – приоритети и целеви показатели

Иван Желязков, Тодор Трифонов

Общата европейска енергийна политика е насочена към решаването на ред предизвикателства, които са идентифицирани от страните членки като съществено важни за развитието на ЕС. В европейските документи са посочени многобройни негативни за Общността факти и процеси, изискващи намирането на стратегически решения, които се обединяват в няколко проблемни области:

продължава>
 
Акценти в най–новите стратегически анализи за бъдещето на Европа Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 08 Април 2013 13:13

 

Акценти в най–новите стратегически анализи за бъдещето на Европа

Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Берлин

 

В края на 2012 и първото тримесечие на 2013 година се забелязва тенденция към по–задълбочени стратегически анализи по въпроси, които ще предопределят бъдещето на Европа през следващите години и десетилетия. Това намира изражение в различни политически и иинституционални инициативи. Определянето на общите насоки на развитие като част от общата картина е важно и за България, върху която те неизбежно ще се отразят, както и за търсенето на свое място и изработване на българските външнополитически  позиции.

продължава>
 
Какви са причините, чия е вината и защо са такива реакциите на провала „Шенген” Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 11 Март 2013 10:23

Какви са причините, чия е вината и защо са такива реакциите  на провала „Шенген"

Симеон Николов

 

Отлагането на решението за приемане на България и Румъния в Шенген на срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС не беше изненада, защото имаше поредица от предупреждения от ключови фигури в Европа, а и последният доклад за напредък беше доста суров. Анализът на причините за това обаче, съвсем не се налага от абсолютно циничното и неморално обяснение на премиера и министъра на вътрешните работи за вина на протестиращите! То не заслужава и внимание, освен като обида към интелекта на българите и към партньорите ни в Европа, които виждат в ставащото у нас проява на демократични процеси, а не причини за изолирането ни от Шенген.

продължава>
 
Първа среща ЕС –Общност на държавите от Латинска Америка и Карибите. Елитът на Европа с интереси в региона Печат
Автор Експерт   
Събота, 02 Февруари 2013 13:59

Първа среща ЕС –Общност на държавите от Латинска Америка и Карибите. Елитът на Европа с интереси в региона

Жоржета Пехливанова٭

На 26-27 януари 2013 г. в Сантяго, Чили, се проведе Първата среща Европейски съюз – Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите (ОДЛАК). България бе представена от външния министър Николай Младенов, който маркира присъствието си на “семейната снимка на двете общности” и използва форума, за да замине след откриването му за Вашингтон. /София в края на февруари е домакин на Шестото заседание на Международната работна група по санкциите срещу Сирия/. За разлика от България, нашите съседи участваха на ниво президенти и премиери. Румънският президент Траян Бъсеску след двустранни срещи по време на форума, замина за Перу на официална визита. Сръбският президент Томислав Николич и хърватският премиер Зоран Миланович проведоха на ниво срещи и преговори, въпреки че още не са в ЕС. А къде останахме ние?

продължава>
 
Франсоа Оланд – полъх на промяната в Европа Печат
Автор Жоржета Пехливанова   
Петък, 13 Юли 2012 10:26

С нов президент-социалист, Франсоа Оланд, Франция празнува историческата дата 14 юли 1789 г., отбелязвайки 223 години от превземането на Бастилията, символ на Френската революция.

продължава>
 
В ЕС – коренните реформи са неизбежни. В България– управляващите нямат визия за европейското ни бъде Печат
Автор Проф. Чавдар Николов   
Понеделник, 09 Юли 2012 11:14

 

Примитивизмът, както изглежда, е заразен в български условия. Слабата компетентност и безкултурието на управляващите по естествен начин се прехвърлят към медиите и се образува затворен кръг. Нещо като соцреализма навремето, за който се казваше, че е подмазване на началството в достъпна нему форма.
Въпросните базови дадености, отнесени към европейската интеграция на страната ни, спомагат за формирането на твърде гротескна картина.

продължава>
 
Камерън към Меркел: „Моля, не ми давайте за пример българите!“ Печат
Автор Дейвид Камерън   
Петък, 06 Януари 2012 15:42
Дейвид Камерън / назаем от Бъзикилийкс /www. neverojatno.wordpress.com/

В интервю за ВВС, британският премиер се обърна към германският канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля , не ми давайте за пример българите!“. Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист, защо не е подкрепил договора за спасяването еврото. По долу предаваме пълният отговор на Дейвид Камерън, тъй като той засяга много аспекти от живота в България и Европа, като цяло:
продължава>
 
КАПАНЪТ, В КОЙТО ЕВРОПА СЕ ВКАРА Печат
Автор Професор Чавдар Николов   
Вторник, 13 Декември 2011 17:41
Еврото бе спасено. (Въпреки че слуховете за близката му смърт бяха силно масмедийно преувеличени.) Но каква бе договорената за спасяването цена, ще покаже още близкото бъдеще. Прогнозите, за съжаление, не са оптимистични. Цената няма начин да не бъде много солидна и ще трябва да я плащат години наред обикновените хора. Опасенията от масови недоволства в Европа, изказани от американски източници, никак не са безпочвени.
продължава>
 
„ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ” Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 28 Ноември 2011 14:31
 Редакция на „expert-bdd.com”

През ноември 2011 г. се появи книгата на Валентин Катранджиев „Външната политика на Европейския съюз”, Военно издателство, която веднага привлече вниманието още преди първите й две официални представяния.
продължава>
 
И ПРЕЗ ОКТОМВРИ НЯМА ДА НИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН Печат
Автор Таня Величкова   
Петък, 23 Септември 2011 14:31

Интервю на  Таня Величкова със Симеон Николов за програма „Хоризонт” на БНР, 23.09.2011 г.

 

Свидетели сме на най–лошия вариант, от очакваните, защото дори и компромисното предложение на Полша за поетапно приемане в Шенген , първо чрез въздушните и морски граници, а от средата на  следващата година– и сухопътните, не  удовлетвори страните, които отхвърлят кандидатурите на България и Румъния. Озовахме се в матова ситуация, когато вече е късно да се реагира.

продължава>
 
“МАКИАВЕЛИ В БРЮКСЕЛ. ИЗКУСТВОТО НА ЛОБИРАНЕ В ЕС” Печат
Автор Експерт   
Неделя, 10 Октомври 2010 21:39
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА РИНУС ВАН СХЕНДЕЛЕН В СОФИЯ

Дипломатическият институт към Министъра на външните работи и Националната асоциация на общинските служители организираха в НДК в София представяне на книгата на холандския професор Ринус ван Схенделен “Макиавели в Брюксел. Изкуството на лобиране в ЕС”, на което авторът изнесе своя лекция. Идеята за издаване на книгата е на председателя на Националната асоциация на общините Валентин Лазаров, но тъй като това е третото й издание, а първите две са в Чехия, зад полезната инициатива стои нашия бивш посланик в Прага и бивш директор на Дипломатическия институт  доцент д-р Здравко Попов, който е автор и на предговора към книгата.
продължава>
 
ДЕБАТИТЕ ЗА ИСЛЯМА КАТАЛИЗИРАХА МНОГОПОСОЧНИ ПРОЦЕСИ Печат
Автор Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Берлин   
Неделя, 10 Октомври 2010 20:40
От дистанцията само на два месеца от появата на книгата на напусналия вече германски банкер Тило Сарацин “Германия се самоунищожава“ се наблюдават  много насоки, в които противопоставянето на привърженици и опоненти катализираха реакции и действия, заслужаващи анализ. Информациите за тезите на автора и предизвиканите дискусии достигнаха почти всички европейски страни, което ни спестява необходимостта от тяхното излагане тук. Анализът ни  пък  “Ислямът в Европа- проблеми, политики и сигурност”, публикуван  през ноември 2009 г. в настоящото електронно издание “Експерт” дава подробна информация за проблемите, които всъщност са предизвикали появата на книгата на Сарацин и последвалата вълна от спорове, призиви, обвинения, обяснения, предложения. Същественото е обаче, че те разкриват дълбочината на заболявания, изискващи сериозно лечение, ако не искаме  да обхванат целия европейски организъм. Освен това, в коментарите има много допирни точки и с актуални  в България въпроси, като “за или против часове по религия в училищата”, “интеграцията на ромите”, “толерантността към различните”, „радикализация и секти”, “конфликтите и държавата” и др.
продължава>
 
ОБЩАТА ПОЛИТИКА ЗА СИГУРНОСТ И ОТБРАНА НА ЕС И ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 08 Юли 2010 22:56

Доклад на Симеон Николов  на среща-дискусия на тема “Приоритетите на външната политика на България в контекста на
Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС” на 18 юни 2010 г. , хотел “Радисън”

Влезлият в сила през декември 2009 г. Лисабонски договор би трябвало чрез задълбочени реформи да укрепи и засили външната политика и политиката за сигурност на Европейския съюз. Първите анализи на новостите, които въвежда Договора обаче, водят до по-умерени оценки, а в отделни случаи от някои изследователи и до песимистични такива. Затова е изключително важно  на база познаване на  особеностите и специфичните моменти да се намира вярното и точно обяснение на ставащото и очакваното в ЕС, да се отчитат възможносите за отстояване на националните интереси, за присъедиянаване или отказ от участие в определени инициативи, за финансирането на мисии и операции и причините за успехите и неуспехите на същите,  за заемане на позиции в новите органи и ползите от участието в тях.

продължава>
 
ИМИГРАЦИЯ И ТЕРОРИЗЪМ Печат
Автор Бойко Вълчев   
Понеделник, 03 Май 2010 21:36
През ХХІ в. тероризмът измести междудържавните конфликти като водеща заплаха за сигурността на развитите държави. Атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. и последвалата война с тероризма концентрираха вниманието на обществеността и на специалистите не само върху терористични организации като Ал-Кайда, но и върху връзката между имиграция и тероризъм.
продължава>
 
„ИЗТОЧНО ПАРТНЬОРСТВО” НА ЕДНА ГОДИНА - ШАНС ИЛИ РИСК Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 03 Май 2010 21:21
На 07 май 2010 г. се навърши една година от приемането на документа, даващ живот на новата инициатива на ЕС “Източно партньорство”, обект на което станаха 6 страни- Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Идеята води началото си от 2008 година и по-точно от  Германия, предложена през декември 2008 г. и приета от ЕК през март 2009 г. На 07 май в Прага присъстваха още представителите на Египет, Казахстан, Турция, Туркменистан и Узбекистан, както и наблюдатели от САЩ, Русия, Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.  Към предвидените 250 милиона евро ЕК прибави допълнително още 350 млн, с което финансирането на инициативата за периода до 2013 г. възлезе общо на 600 млн евро.
продължава>
 
МЮСЮЛМАНИТЕ В ЕВРОПА- ПРОБЛЕМИ, ПОЛИТИКИ И СИГУРНОСТ Печат
Автор Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Берлин   
Вторник, 10 Ноември 2009 13:41
През последното десетилетие изключително бързо нарастна броят на имигрантите в Евопа, което впечатлява не само с динамиката си на процес, но и с широтата и дълбочината на възникващите проблеми в страните-членки на ЕС и предизвикателствата към съответни политики и мерки. В комплекса от много разнообразни характеристики на това явление се очертаха нови тенденции, които предполагат по-задълбоченото им изследване и търсене на решения. Така  нареченият  “проблем с чужденците” за много европейски държави  всъщност се оказа в голяма степен мюсюлмански.
продължава>
 
РЕФОРМИРАНЕ НА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА НА ЕС Печат
Автор д-р Валентин Катранджиев   
Петък, 24 Април 2009 03:00
Външна политика и дипломация

    Преди да пристъпим към същностния анализ на структурите и механизмите на външнополитическата система на ЕС е важно от методологична гледна точка да изясним съотношението между понятията външна политика и дипломация. Повечето експерти и професионални дипломати поставят знак на равенство между тях. Въпреки, че тези базисни в областта на международните отношения категории до голяма степен се застъпват, между тях съществува тънка разлика. Вътрешната и външната политика определят основната рамка за функционирането на една държава. Външната политика е тази, чрез която държавното ръководство се стреми да осигури максимално благоприятна външна среда за вътрешно държавен просперитет и развитие. Тя го постига чрез структурите и инструментите на дипломацията. Дипломацията е основен инструмент /наред с политиката, икономиката и културата/ на външната политика. В същото време тя е и институционална рамка - външнополитическо ведомство и мрежа от дипломатически мисии – за осъществяване целите на външната политика.
продължава>
 
OPTIMIZATION OF FOREIGN POLICY SYSTEM OF THE EUROPEAN UNION Печат
Автор Valentin Katrandjiev   
Петък, 24 Април 2009 03:00
The European Union stands as an odd formation in the international system. It is neither a super-state nor a classical example of intergovernmental organization. Started as a relatively modest regional organization in the 1950s, the Union has gradually emerged as a highly successful integration community project encompassing 27 European countries so far and unified by common political, economic, cultural and other values. Today, the Union comes as the largest trade bloc, major currency holder, significant development aid provider, crisis manager.
продължава>
 
ИРЛАНДИЯ ОТВОРИ КОЛОВОЗА ЗА ЕВРОПА НА ДВЕ СКОРОСТИ Печат
Автор Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Берлин   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:25
Черният петък” на 13 юни 2008 година донесе много горчилка и разочарование за болшенството европейци. Ирландско малцинство от по-малко от 3 милиона души показа червен картон на 500 милиона европейци в началото на Европейското първенство по футбол. Страната, която преди  30 години влезе в Съюза като пепеляшка, а днес е една от най-богатите в Европа, която усвои 40 милиарда от Брюксел, днес сложи прът в колелата на благодетеля си. Ирландците казаха “не” с пълни джобове. Логично е да се появи упрека за неблагодарност. Но Ирландия нямаше друг подход, освен провеждане на референдум, защото това е изискване на конституцията й. В други европейски държави това не можеше да се случи, защото бащите на основопалагащия закон- конституцията очевидно са подходили много по-мъдро. Действително, по такъв комплексен и сложен въпрос като Лисабонския договор, не може да се провежда референдум. Друг е въпросът, че ако такъв беше проведен и в други европейски страни, резултатът може би нямаше да е по-различен. Но над това си заслужава да поразсъждаваме по-нататък.
продължава>
 
ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕС Е ИКОНОМИЧЕСКИ НЕПРИЕМЛИВО Печат
Автор доц. д-р Чавдар Николов   
Вторник, 01 Април 2008 03:00
Приемането или неприемането на Турция в ЕС безспорно още дълго ще раздвоява европейското обществено мнение, както на политиците, така и на анализаторите. Въпросът далеч не е само в това къде следва да бъдат прокарани границите на Обединена Европа и дали Евросъюзът териториално би трябвало да прекрачва в Азия, или напротив - да се въздържи от такова разширение. Или дали е негова работа да въвежда светското начало, да налага демократични закони, институции, свободи и човешки права по европейски образец и да изисква съответното им изграждане и спазване в мюсюлманския свят.
продължава>
 
ОФСЕТНА ПОЛИТИКА - МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА... Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 01 Декември 2007 03:02
ОФСЕТНА ПОЛИТИКА - МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
/Доклад на Международната конференция на Атлантическия Клуб в България
“Развитие на офсетната политика в България”/
27-29 ноември 2007 г., Централен военен клуб, София
Симеон Николов, заместник министър на отбраната
продължава>
 
ЗАЩИТА НА КРИТИЧНАТА ИНФРАСТРУКТУРА В НАЦИОНАЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И... Печат
Автор Проф. дтн Стефан Хаджитодоров   
Събота, 01 Декември 2007 03:00

 ЗАЩИТА НА КРИТИЧНАТА ИНФРАСТРУКТУРА В НАЦИОНАЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НОРМАТВНИТЕ АКТОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКЯ СЪЮЗ

Този доклад е разработен въз основа на договор между “ЕЛЕКТРОН ПРОГРЕС” АД и Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО-БАН), сключен на 18 юли 2007г. Договорът е елемент от изпълнението на обществена поръчка на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА) с предмет: “Разработване на методологии за създаване на планове за защита при бедствия и система за оценка на критичната инфраструктура на общинско ниво”.

Докладът е разработен от екип на ЦИНСО-БАН с ръководител проф. дтн Стефан Хаджитодоров в периода юли – август 2007г. в тясно сътрудничество с екипа на “ЕЛЕКТРОН ПРОГРЕС” АД. Докладът е подготвен на базата на проучване и анализ на нормативната уредба, съществуващите изисквания, европейски стандарти и научни изследвания в сферата на оценка на критичната инфраструктура.

При разработването на доклада са използвани и резултатите от интердисциплинарното изследване на ЦИНСО-БАН на тема: “Методика за моделиране, анализ на критичната инфраструктура, идентифициране на взаимозависимости, оценка на уязвимости и риск и за планиране на способности за защита”, което бе осъществено през 2005г. по Работната програма на Научно-координационния съвет към Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи – Министерски съвет.

продължава>
 
ЕС ОТНОВО ПОКАЗА СВОЯТА ЖИЗНЕНА СИЛА Печат
Автор Боян Чуков   
Неделя, 01 Юли 2007 03:00
След много премеждия на 23 юни сутринта в Брюксел канцлерът на председателстващата ЕС Германия Ангела Меркел заяви-„Ние постигнахме това, което искахме. Необходима бе добра воля, но това бе непросто”. Лидерите на страните членки на ЕС приеха проекта за нов европейски договор, който да замени отхвърлената конституция на френския и холански референдуми през 2005 г.
продължава>
 
ОФСЕТНАТА ПОЛИТИКА КАТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРИ РЕАЛИЗИРАНЕ НА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Март 2007 03:00
ТЕНДЕНЦИИ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРАКТИКИ И МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ
Връзката между политка и индустрия и в частност военна индустрия получи нови характеристики след края на студената война. Не можем да не признаем обаче, че това стана на фона на два изключително важни факта: развитие в мир, гарантиран от една колективна система за сигурност и определен жизнен стандарт, осигурен от участие в една свободна и либерална икономическа система. Проблемите обаче във взаимовръзката политика-военна индустрия придобиват по-голяма острота, предвид на тенденциите към разместване на баланса на силите в света зад хоризонта на 2015- 2020 годна и вероятността за намаляване на водещата роля на Западния свят, а в частност и на втори план- опитите на Европа поне да намали дори и с малко технологичното си изоставане от САЩ. А при разработване на въпросите на трансформацията във военната сфера не може да не се вземат предвид глобалните фактори, които най-вероятно ще формират облика на човечеството дори и след по-дълъг период от посочения, например след 30-50 години, като ръста на населението, изчерпването и сериозното нарушаване на природните ресурси и околната среда, икономическите условия, при които ще изпълняват своите задачи бъдещите военни продукти. Особено съществен и важен остава научно-техническият прогрес, който и сега е водещ фактор. Във връзка с бързото му развитие се наблюдава постоянно съкращаване на жизнения цикъл /морално остаряване/ на всяко следващо поколение от един и същ тип въоръжение и бойна техника. Възнква напълно естествено противоречие между съкращаването на срока на живот и увеличаването на срока на създаване на нови съвременни образци. Друг фактор, който трябва да се има предвид, е нарастването на сложността и особено на цената на новото въоръжение и недостатъчните национални ресурси, поради което е необходимо засилването на военно-икономическите връзки.
продължава>
 
“ПРИНОСЪТ НА БЪЛГАРИЯ КАТО БЪДЕЩ ЧЛЕН НА ЕС” Печат
Автор Експерт   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:04
ПОДИУМНА ДИСКУСИЯ БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО В БОН, ГЕРМАНИЯ

Бон. 25 септември 2006 г.
продължава>
 
ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕД ПРАГА НА ЧЛЕНСТВОТО В ЕС - РЕЗЮМЕ Печат
Автор доц. д-р Чавдар Николов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:03
След като към края на ХХ век България загуби близо 40% от БВП, икономиката започна да отбелязва растеж, който през последните години е между 4% и 6% годишно.
продължава>
 
DIE WIRTSCHAFT BULGARIENS AN DER SCHWELLE DER EU-MITGLIEDSCHAFT Печат
Автор доц. д-р Чавдар Николов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:02
Assoc. Prof. Ph. Dr. Tschavdar Nikolov
(Dekan der Wirtschaftsfakultaet an der Suedwest Universitaet “Neofit Rilski” in Blagoevgrad, Bulgarien, Mitglied der Bulgarischen diplomatischen Gesellschaft und der Nationalen Assoziation fuer internationale Beziehungen)

Seit der Jahrhundertwende, nachdem Bulgarien fast 40% seines Bruttoinlandsproduktes in der Transitionskrise verloren hat, begann seine Wirtschaft beschleunigend zu wachsen. In den letzten Jahren betraegt das Wachstum sogar zwischen 4 und fast 6%. Die wichtigsten dafuer verantwortlichen Faktoren sind meines Erachtens folgende.
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ- СТАБЛИЗИРАЩ ФАКТОР В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА - РЕЗЮМЕ Печат
Автор Проф. Еньо Савов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:01
Още в началото на 90-те години на ХХ век България ясно дефинира външнополитическите си приоритети: присъединяване към евроатлантическите институции и активна дейност за гарантиране на стабилността на региона на Балканите и в света.
продължава>
 
BULGARIEN – EIN STABILITATSFAKTOR IN SUDOSTEUROPA Печат
Автор Проф. Еньо Савов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:00
BULGARIEN – EIN STABILITÄTSFAKTOR IN SÜDOSTEUROPA
Prof. Dr. Enyo Savov
продължава>
 
НА ЕС Е НЕОБХОДИМА СИЛНА ПОЛИТИКА НА СИГУРНОСТ И ОТБРАНА Печат
Автор Елена Николова - Наш постоянен кореспондент в Берлин   
Понеделник, 01 Май 2006 03:00
В анализите на заплахите пред Европа често не се обръща внимание на тенденцията за усложняването им и най-вече на взаимовръзките между тях. Погрешно е да се счита, че фактори на сигурността с корени извън територията на стария континенти не могат да повлияят на европейската сигурност. Глобализацията създава предпоставките такива заплахи да се превръщат от далечна в непосредствена реалност. Затова само условно бихме могли да групираме заплахите пред Европа в глобални предизвикателства и ключови за Европа заплахи. Зависимостта от енергийни източници е глобално предизвикателство, но много бързо може да се превърне в непосредствено такова за Европа. Ключовите за сигурността на Европа заплахи пък са разпространението на оръжията за масово поразяване, тероризма, регионалните конфликти, организираната престъпност.
продължава>
 
АСПЕКТИ НА СИГУРНОСТТА, ПОД ВЛИЯНИЕТО НА КРИЗАТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Януари 2006 03:02
Две от основните измерения на настоящата криза в ЕС – приемането на конституция и разширяването на Съюза на Изток- безспорно ще оказват в известна степен влияние на проблемите по сигурността както в краткосрочен, така и в средносрочен план.
  Независимо от първоначалния провал на приемането на конституцията на ЕС в две от страните-членки, много заложени в нея проекти обаче са в ход, защото имаше и има разбиране, че са наложителни. Това са: Европейската агенция по основните права /във Виена/, Европейската служба по външна политика, Европейската космическа програма, Европейската агенция по отбраната, Общата политика за сигурност и отбрана, Общата политика спрямо търсещите политическо убежище, Европейска прокуратура, политико-военни структури, изпращането на контингенти в Босна, Македония и Конго, Европейската агенция за граничен контрол и др.
продължава>
 
СИЛИТЕ ЗА ОТГОВОР НА НАТО И МНОГОНАЦИОВАЛНИТЕ ТАКТИЧЕСКИ БОЙНИ ГРУПИ НА ЕС... Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Януари 2006 03:00
 СИЛИТЕ ЗА ОТГОВОР НА НАТО И МНОГОНАЦИОВАЛНИТЕ ТАКТИЧЕСКИ БОЙНИ ГРУПИ НА ЕС – ДУБЛИРАНЕ НА СИЛИТЕ ИЛИ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВОЕННИТЕ СПОСОБНОСТИ
/Изказване на Берлинската конференция по отбранителната политика в рамките на Конгреса по Европейската отбранa/
продължава>
 
DAS ERWEITERTE EUROPA UND DER STELLENWERT DER KULTUR Печат
Автор Elena Nikolova - Freie Universitat Berlin   
Петък, 01 Юли 2005 03:00
/Разширена Европа и мястото на културата, Елена Николова /

Einleitung

Die Gestaltung der erweiterten Union ist freilich eine außerordentliche Herausforderung und wird auf vielfältige Weise die nationalen und regionalen Kulturlandschaften beeinflussen. Der „Kultur als Türöffner“(Günter Verheugen) kommt dabei eine wichtige Bedeutung zu. Mit dem Beitritt der zehn Mitgliedstaaten am 1. Mai 2004 und mit der Einigung über die Europäische Verfassung am 18. Juni 2004 in Brüssel fand eine wichtige Weichenlegung für das zukünftige Zusammenleben der Union statt. Europa erhält damit eine neue, wenngleich noch nicht endgültige Gestalt. Mit der Wahl des neuen Europäischen Parlaments im Juni 2004 gehört die Trennung Europas in „Ost“ und „West“ der Vergangenheit an. Die „Neuschöpfung der europäischen Völkerfamilie“ ( Rede v. Winston Churchill, Zürich 1946), die Winston Churchill im Jahr 1946 in der Zürcher Rede an die akademische Jugend gefordert hatte, ist nach Jahrzehnten der Spaltung Wirklichkeit geworden. Mit der Reform der europäischen Institutionen und ihrer Rechtsetzungs- und Entscheidungsverfahren, verbunden mit einer verbesserten Abgrenzung der Aufgaben zwischen der Europäischen Union und ihren Mitgliedstaaten, werden auch die kulturellen Belange eine neue Gewichtung erhalten.
продължава>
 
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ПРЕД СЪДБОНОСНИ ПРОМЕНИ Печат
Автор Елена Николова - Наш постоянен кореспондент в Берлин   
Неделя, 01 Май 2005 03:03
Проблемите на ЕС на настоящия етап се очертават в три пресичащи се кръга:
- такива във вътрешността на ЕС /договор за конституция, разширяване, бюджет 2007-1013 г., правни въпроси и др./;
- противоречия с други световни сили и организации /със САЩ, екология, търговски войни и др./
- и трудности в общата политика в трети региони /ембарго спрямо Китай, Близкия Изток и др/.
продължава>
 
ВПЕЧАТЛЯВАЩА ЕВОЛЮЦИЯ В ПОДХОДА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ КЪМ СИГУРНОСТТА Печат
Автор Петър Попчев   
Неделя, 01 Май 2005 03:02
Транснационалната организирана престъпност в днешно време може да бъде канал и е типичен пример за това къде може да се смесят външната, и то стратегическа, заплаха с вътрешната. Доскоро каналите за наркотрафик се смятаха като част от така да се каже тъмната страна на всяко демократично общество, но едва ли не търпима страна. И факт е, че и най-организираните, и най-демократичните страни в продължение на години, на десетки години, са проникнати от ефективни канали за внос на дрога. От това се издържат стотици и хиляди хора по дългите пътища от Централна Азия до Западна Европа през България или през Румъния, или през Полша.
продължава>
 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 4 от 6