ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
Закъсня ли президентът или се размина със задълженията си Печат
Автор Експерт   
Петък, 08 Ноември 2013 14:13

ЗАКЪСНЯ ЛИ ПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИ СЕ РАЗМИНА СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ

Очаквания от заседанието на КСНС. Терористичната заплаха нараства

Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

«Консултативният съвет за национална сигурност се занимава със стратегически, а не с оперативни въпроси.» Това бе един от аргументите в защита на тезата, че президентът Плевнелиев не смята за необходимо да го свиква, преди «правителството да си е свършило работата» и дълго време не искаше да го прави, дори в нарушение на задължението за провеждането му най–малко веднъж на три месеца. Обявената тема за предстоящото на 20 ноември т.г. заседание обаче смущава още повече. Първо с дългата си и обтекаема формулировка и второ– с очевидното фокусиране върху констатации и «предприети» вече мерки:

продължава>
 
Да имаме очи за всичко, което се случва на Балканите Печат
Автор Експерт   
Неделя, 27 Октомври 2013 12:36

Да имаме очи за всичко, което се случва на Балканите

Зорница Илиева

От посещението на сръбския президент Томислав Николич в София научихме преди всичко, че Чърчил не е единственият на този свят, който е преминал от единия на другия полюс в политиката на страната си и е останал верен на принципа, че интересите на народ и държава стоят над всичко. Че след война, в която мислиш, че си дал всичко, че и повече, можеш да кажеш, че "не даваме територията и народа си". Че след разрушения, човешки жертви и унили погледи поради разпад на федерация и загуба на Косово, можеш търпеливо да изчакаш деня, в който спокойно да заявяваш, че Сърбия гледа и на Изток, и на Запад, точно както едно време, по Титово време, и това да не предизвиква геополитически или регионални сътресения.

продължава>
 
Турция губи външнополитически позиции, а пакетът демократчини реформи разочарова Печат
Автор Експерт   
Сряда, 09 Октомври 2013 20:11

Турция губи външнополитически позиции, а пакетът демократчини реформи разочарова

Зорница Илиева

След като световната дипломация, водена в сирийския случай от Русия и САЩ, зае водещите позиции в геополитиката при търсенето на изход от кървавия конфликт в тази близкоизточна страна, някои държави като Турция изпаднаха сякаш в ситуация на поредица от грешни външнополитически ходове. Поне такива са изводите на редица западни анализатори. Амбициите за водеща роля в Близкия изток и налагане на собствения модел за управление чрез съчетаване на светска власт под егидата на мюсюлманската религия явно вече не са на дневен ред.

продължава>
 
Турция се превъща в притегателна точка за радикалните ислямисти Печат
Автор Експерт   
Събота, 05 Октомври 2013 09:05

Турция се превъща в притегателна точка за радикалните ислямисти

Минчо Воденичаров*

През последните години Анкара се превърна в един от основните вдъхновители и спонсори на салафитските и други радикални групировки, чиито активисти се сражават в почти всички "горещи точки" на планетата.

продължава>
 
"Не оставяйте Балканите сами на себе си,това ще ги изолира завинаги" Печат
Автор Експерт   
Сряда, 04 Септември 2013 19:28

"Не оставяйте Балканите сами на себе си,това ще ги изолира завинаги"

Зорница Илиева

Ако е изкушен и се позамисли, човек няма как да не стигне до извода, че българската външна политика силно наподобява по някакъв начин европейската - прекалено големи компромиси, твърде малко крачки, тук-там някой и друг популист на висок държавен връх и първосигнални реакции, ден за ден, когато дадени събития изненадват, уж.

продължава>
 
Посещението на лидера на ДСИ Али Ахмети в България имаше по–широк регионален контекст Печат
Автор Експерт   
Вторник, 30 Юли 2013 14:29

Посещението на лидера на ДСИ Али Ахмети в България имаше по–широк регионален контекст

Зорница Илиева


Дали на Балканите съществува по-сложен въпрос от македонския? На 9 юли една загадъчна визита у нас на висш политик от западната ни съседка не само припомни колко многопластови са игрите и интересите в региона, но и произведе, някак между другото, новина от международна значимост. Тя е, че посредникът на ООН по въпроса за името на Македония - Матю Нимиц, предлага на Атина и Скопие компромисния вариант "Горна република Македония".

продължава>
 
Избледняват ли Балканите на политическата карта на света? Печат
Автор Експерт   
Неделя, 16 Юни 2013 21:20

Избледняват ли Балканите на политическата карта на света?

(Проба за преосмисляне перспективите пред Югоизточна Европа)

Проф. д-р Динко Динков

Географският район, който повече от два века е обозначаван с понятието „Балкани”, е една от люлките на човешката цивилизация и дълго време е играл ключова роля в историческия процес. Тук оставят трайна следа културите на елини, траки, илири, даки. Те са градивна сила в Римската империя. Неслучайно нейната източна част се оказва много по-жизнена и просъществува във времето много по-дълго от всички други „велики” и „свещени” останки. Всъщност, Византия става бастиона на християнството. В Средновековието е мощно присъствието на славянските държавни образования, сред които доминира империята на българите. В тази част на света става плодотворно съприкосновение и триене между различни религии и култури.

продължава>
 
Балканите в 21 век– българският поглед Печат
Автор Експерт   
Неделя, 16 Юни 2013 21:10

БАЛКАНИТЕ В XXI ВЕК – БЪЛГАРСКИЯТ ПОГЛЕД


На 27 февруари 2013 г. от 10:00 до 13:30 ч. В Университета за национално и световно стопанство се проведе Конференцията „Балканите в ХХI век– българският поглед”, организирано от УНСС, Института по икономика и международни отношения, Българско дипломатическо дружество и Асоциацията за международни отношения.

 

продължава>
 
Днешна България е врящо гърне способно най-неочаквано да изхвърли похлупака - политическата класа Печат
Автор Експерт   
Събота, 15 Юни 2013 14:20

Днешна България е врящо гърне способно най-неочаквано да изхвърли похлупака - политическата класа

Професор Чавдар Николов

Икономика сама за себе си, извън обществото, в някакво "нейно си" самостоятелно време и пространство, както и такава без време и пространство, не съществува. Налице е сложно единство, амалгама от детерминирани исторически консенсуси и противоречия, заплетен възел от зависимости и интереси, съвпадащи, но и включително взаимоизключващи се, и затова задължително подлежащи на подходящо държавническо насочване и регулиране. Целта е те перманентно да се поддържат в динамично състояние на баланс и социално приемливо възпроизводство.
Следвайки същата логика, значи не може да има неутрални експерти, най-често публично титулувани като технократи.

продължава>
 
Поуките от събитията в Турция и възможните сценарии на развитие и рискове Печат
Автор Експерт   
Петък, 07 Юни 2013 05:13

Поуките от събитията в Турция и възможните сценарии на развитие и рискове

Симеон Николов /Интервюта в Нова българска телевизия и в телевизия България Он Еър на 04 06 2013/

Поведението на един държавник е от огромна важност, включително и за сигурността и бъдещето на страната му. Не че натрупаното напрежение в турското общество нямаше да избухне, но точно в този момент ескалирането на протестите можеше и да не се случи, ако премиерът Реджеп Ердоган с поведението и хапливия си език не бе ги ускорил и дори пренасочил в политическа плоскост. В резултат на това независимо, че са изминали само 7 дни и че не се очертава края им, вече е ясно, че ще влязат в историята, защото ще променят страната в една или друга степен.

продължава>
 
Шистовият газ – за и против Печат
Автор Експерт   
Сряда, 05 Юни 2013 19:05

 

Шистовият газ– за и против


Новият министър на околната среда Искра Михайлова разбуни отново духовете по въпроса за проучване за наличие на шистов газ в България. Внимателният прочит всъщност показва, че тя се застъпва за екооценка след която да се отговаря с «да» или «не» за даден проект. Освен това очевидно ясно съзнава, че малката ни и гъсто населена територия, както и ниските подпочвени води правят малко вероятно да се стигне до съгласие по този оспорван въпрос. Забраната бе въведена от предишния парламент под натиск от протести в цялата страна, след като стана ясно, че предишното правителство е на път да разреши на американската компания „Шеврон“ да проучва за залежи на шистов газ край Нови Пазар. След това изявление последваха протести във Варна. Българските природозащитници подкрепиха протестите на румънските си съмишленици срещу допускане на Шеврон в Румъния.

продължава>
 
Десет риска от втория ешалон за новите управляващи Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 30 Май 2013 17:02

Десет риска от втория ешалон за новите управляващи

Симеон Николов

Освен фундаменталните рискове за новото правителство, произтичащи от сринатите държавност и икономика, или от съотношението на силите в парламента, които са предмет на коментари от политическите анализатори, има и редица други от чисто практическо естество.

продължава>
 
България в сянката на Александър Македонски – Втора и Трета част Печат
Автор Експерт   
Сряда, 08 Май 2013 16:51

България в сянката на Александър Македонски – Втора и Трета част

Посланик Христо Тепавичаров ٭

Историческо за общата съпротива на българи и албанци срещу сръбския геноцид, на който е било подложено коренното население, ще остане Дебърското въстание. И днес албанците в границите на Македония предпочитат своите български съседи и са готови отново да водят борба срещу сърбоманите, управляващи Република Македония.

Тези настроения са исторически, те няма да отслабват, а ще нарастват. Претенциите за самостоятелност и обособяване на албанците в Македония са по отношение на Сърбия и нейните наемници в управлението на страна, а не срещу българското население. Иван Николов * съобщава за лозунг, издигнат на футболен мач между албански отбори на стадион в Македония. Лозунгът бил написан на английски - „българите са създадени от бога, а македонците - от Тито”. Едва ли смисълът и потенциалът на това послание се нуждаят от превод.

продължава>
 
ПЪТЕВОДИТЕЛ на българския Избирател за извънредните избори на 12 май 2013 год. Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 29 Април 2013 12:01

 

ПЪТЕВОДИТЕЛ

на българския Избирател за извънредните избори на 12 май 2013 год.

 

продължава>
 
България в сянката на Александър Македонски Печат
Автор Експерт   
Сряда, 17 Април 2013 11:54

 

България в сянката на Александър Македонски

Посланик Христо Тепавичаров٭

На 9 януари 2013 година, действащият тогава председател на Министерския съвет Бойко Борисов, след среща с ректори на някои вузове и председателя на БАН, Стефан Воденичаров, и преди първото за годината заседание на Министерския съвет, заяви следното: “Възложили сме на БАН, тъй като имат три института, по точката “Добросъседство с Македония” да ни развият един материал какво да разбираме и когато отиваме да гласуваме в Брюксел и да се изказваме с президента и другите длъжностни лица, да имаме това, което са ни подготвили от БАН”!!!

продължава>
 
Въпрос на време е Сърбия да признае Косово, което ще замрази един конфликт с последствия Печат
Автор Експерт   
Неделя, 07 Април 2013 21:03

Въпрос на време е Сърбия да признае Косово, което ще замрази един конфликт с последствия

Посланик Марко Марков٭/

Последният рунд от поредицата разговори между Белград и Прищина при посредничеството на Европейския съюз завърши на 2 април очаквано безуспешно. В София няма усещането, че трудната битка, обвързана от ЕС и САЩ с признаване независимостта на Косово, по значимост надхвърля рамките на постюгославското пространство. Просто се чака кога и под каква форма Сърбия ще признае самопровъзгласилата се независима държава, а много по-малко кога съседката ни ще встъпи в преговори за присъединяване към Евросъюза. Може би защото влизането на Хърватия в ЕС очерта начало на продължителна пауза в активността на ЕС към по-нататъшно разширяване. А и с приемането на новия член на Евросъюза като че ли се изчерпа интересът към Югоизточна Европа на основната движеща сила в него Германия.

продължава>
 
Регионалното сътрудничество в НАТО и ЕС на Балканите – предизвикателства и възможности Печат
Автор Експерт   
Вторник, 19 Март 2013 16:17

Регионалното сътрудничество в НАТО и ЕС на Балканите – предизвикателства и възможности

Симеон Николов٭/

/Доклад на конференцията „Балканите в ХХI век – българският поглед”, 27. 02.2013 г./

Регионалното сътрудничество винаги е било разглеждано като важен елемент от процесите на стабилизиране и асоцииране към европейските и евроатлантически структури, като мотор, който е тласкал напред тези процеси и затова е било и все още, въпреки новите предизвикатетва, е обща цел на страните от региона.

През последните няколко години обаче, има тенденции към   промяна на  обстановката, които се отразяват на това сътрудничество и от които започнаха да произтичат много въпросителни.

 

продължава>
 
Шефове на чужди служби за истината на прехода – ние продължаваме да разкриваме разузнавачите си Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 18 Март 2013 11:52

Шефове на чужди служби за истината на прехода – ние продължаваме да разкриваме разузнавачите си

Симеон Николов

На проведената миналата година  в Берлин последна конференция от поредицата такива от 2004 до 2012 г. за развитието на разузнавателните служби в Европа, озаглавена  „Всемогъщата тайна служба–една реликва на миналото?”, шефовете им от Изток и Запад споделят своите спомени за прехода непосредствено след демократичните промени. Поставените в докладите въпроси показват колко далеч и колко по–сериозна е тяхната дискусия от ставащото и публикуваното в България.

продължава>
 
Националната сигурност и политическата криза в България Печат
Автор Експерт   
Неделя, 03 Март 2013 11:18

Националната сигурност  и политическата криза в България

Интревю на Анелия Димова със Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

– Г–н Николов, настоящото развитие на обстановката в България крие ли рискове за нациналната сигурност?

– Националната сигурност е комплексно понятие, което включва както външна и вътрешна сигурност, макар че глобалните тенденции размиха границите между тях, така и отбранителна сигурност, икономическа и финансова стабилност, енергийна сигурност и т.н. Грешат онези, които се опитваха да омаловажат ставащото в България с обяснението, че в една демократична държава няма нищо по–нормално от оставка на правителството и нови избори. Да, по принцип е така. Но динамично изменящата се ситуация в страната е резултат на системно неизпълнение на закъснялата и приета едва през ноември 2011 г. Стратегия за национална сигурност. В нея дори се съдържа предупреждение за това, което става днес: в точка 57 е записано, че „съществен конфликтен потенциал съдържа социалната несигурност и рязко изразената социална диференциация.”

продължава>
 
Повече отговорност, единство и прозрачност в преговорите с Македония Печат
Автор Експерт   
Вторник, 26 Февруари 2013 07:38

Повече отговорност, единство и прозрачност в преговорите с Македония

Зорница Илиева

"С документ приятелство не се прави, прави се с действия", не за първи път казва министърът на външните работи на Македония Никола Попоски. От него и от македонската преса научаваме, че вече има три заседания на работните групи от двете съседни страни, които уточняват взаимните претенции за подписване на Договор за добросъседство. Документът може би ще се основава на декларация за добросъседство от 1999 година, може би този път ще се ратифицира и може би ще се спазва.

продължава>
 
Пропусната бе възможност за изработване на национална позиция по Македония. Но винаги съществува втори шанс Печат
Автор Експерт   
Петък, 11 Януари 2013 23:30


Пропусната бе възможност за изработване на национална позиция по Македония. Но винаги съществува втори шанс
Посланик Марко Марков▪/

От средата на миналата година се забелязва постепенна градация в говоренето по „македонската тема”. Началото бе поставено  с посещението на г-н Бойко Борисов в Атина, а кулминацията дойде след отложената в Брюксел дата за започване на преговорния процес за присъединяване на Република Македония към Европейския съюз. Темата се третираше успоредно и в София, и в Скопие. Край Вардара тя бе просто обогатена с българското „вето” и гарнирана с „изкуството” на филма „Трето полувреме”, но запази и дори засили злостния си антибългаризъм, на който сме свидетели от над шест десетилетия.

продължава>
 
Криза в разузнаването? Не, кризата е в политическия елит и сбърканите му закони! Печат
Автор Експерт   
Събота, 22 Декември 2012 18:22

Криза в разузнаването? Не, кризата е в политическия елит и сбърканите му закони!

Симеон Николов

За пореден път политици внесоха предложения за промени в Закона за досиетата и отново се разгоряха остри спорове за тяхната целесъобразност. Да се премахне ли в параграф 12, член 3 текста защитаващ досега началниците от сектор и отдел нагоре след 1991 година, тоест на действащи разузнавачи на ръководни длъжности. И отново и почти единственият аргумент е, че това ще нанесе жесток удар върху разузнавателните служби и ще се рискува както живота на офицерите, така и на техните семейства и на източниците на информация– чужди граждани в страни, в които за сътрудничество с чуждо разузнаване има тежки и дори смъртни наказания.

 

продължава>
 
В Института по Балканистика дреме едно съкровище от познания Печат
Автор Експерт   
Събота, 15 Декември 2012 22:59

В Института по Балканистика дреме едно съкровище от познания

Симеон Николов

През годините на прехода стана рядкост появата на сборници от научни публикации, поради което представянето на книгата „Балканите през първото десетилетие на 21 век” е наистина едно събитие. На 14.12.2012 год. залата на Представителството на Европейската комисия в България на „Московска” № 9 беше препълнена от историци, политолози, дипломати, представители на неправителствени организации, студенти, дошли да се срещнат с ръководството на Института по Балканистика и 15–те автори на сборника със забележителния обем от 453 страници.

продължава>
 
НАРЪЧНИК в помощ на обществената дискусия по предмета на предстоящия референдум Печат
Автор Експерт   
Вторник, 04 Декември 2012 20:45

НАРЪЧНИК

в помощ на обществената дискусия по предмета на предстоящия референдум

Симеон Николов

Аргументи „За” развитието на ядрената енергетика и изграждане на нова АЕЦ / АЕЦ „Белене”/ и против фалшификациите на фактите

40 въпроси и много отговори

 

продължава>
 
"Червените линии”– конкретен принос на министър Младенов в българското "шикалкавене" по македонския въпрос Печат
Автор Експерт   
Сряда, 28 Ноември 2012 20:19

"Червените линии”–  конкретен принос на министър Младенов  в българското "шикалкавене"  по македонския въпрос

Македонизмът може да оцелява единствено подхранвайки се с антибългаризъм.

Любчо Трохаров

Обявяваните от официална София напоследък публично намерения за приемане на "принципен документ" и налагане на "червени линии" в отношенията с Р. Македония, както и лансираната идея - двете страни "да оставят историята на историците, а политиците да гледат в бъдещето"" са ненавременни и недалновидни.

продължава>
 
Не може да има два майчини езика в една национална българска държава Печат
Автор Експерт   
Събота, 24 Ноември 2012 22:50

Не може да има два майчини езика в една национална българска държава

Христо Тепавичаров ٭

Все по-често напоследък в Народното събрание, а и извън него, се разиграва обиден за всички загинали и оцелели в борбата срещу турското робство спектакъл. Разиграва се по сценарий, при който като на покер залог са достойнството, националното самочувствие и вярата на българина. „Необходим е нов общ прочит на историята по отношение на Балканската война, ... това е ... война за етническо прочистване и ...различни вариации на възродителен процес”, заяви между другото в Кърджали на 4 ноември т.г. лидерът на ДПС Ахмед Доган. Без съмнение г-н Доган има предвид езика, на който трябва да се чете и изучава българската история.

продължава>
 
Зад „ултиматумите” на Турция се крият дълбоки проблеми и интереси Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 05 Ноември 2012 14:56

Зад „ултиматумите” на Турция се крият дълбоки проблеми и интереси

Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Германия

 

Двудневното посещение на турския премиер Тайъп Ердоган в Германия по силата на медийните внушения остави впечатлението, че е използвано за отправяне за първи път на най–ясния и остър  ултиматум: Ако Турция не бъде приета до 2023 година в ЕС, то Европа ще я загуби. /През 2023 година  ще бъде отбялазана 100 годишнината от основаването на Република Турция от Кемал Ататюрк./ На този ултиматум, разпалил отново споровете „за” и „против” приемането на Турция в ЕС, беше придадено едва ли не историческо значение. В действителност обаче, това не е така и случващото се изисква един по–дълбок прочит, който ще покаже, че Ердоган не бе дошъл за да заплашва, а да настоява за съдействие и помощ, както и да се бори за  бъдещото геополитическо позициониране на страната си.

 

продължава>
 
Започва осъзнаването на необходимостта от цялостно преосмисляне и промяна в политиката ни към Македония. Печат
Автор Проф. Чавдар Николов   
Петък, 31 Август 2012 10:40

Българският отговор на македонското оруелианство трябва да прозвучи най-сетне категорично. "Историографията" в Република Македония достигна през последните дни и месеци поредните високи върхове на абсурдизма.

Гоце Делчев се бил чувствал българин, защото нямало кой да му каже, че е македонец, заяви с апломб тамошен академик. Интересно как точно стои положението да речем с Иван Михайлов, за когото македонизмът бе съвременност, и защо аджеба той твърдо заяви на Кеворк Кеворкян в култовото си интервю по БНТ през 90-те години на миналия век, че македонците са българи?

продължава>
 
Груба политическа грешка: Поставят знак за равенство между неправителствена организация и държава Печат
Автор Доцент Мария Пиргова   
Петък, 27 Юли 2012 14:23

Терористичният акт на 18 юли в Бургас шокира общественото мнение не само с ужаса и кръвта. Разтърсващ е и новият начин, по който той постави един стар въпрос: способно ли е българското общество след 2001 г. да сведе до минимум опасностите, свързани с тероризма?

продължава>
 
Опасявам се от активизация на полицейщината вместо истински мерки за антитерористична борба Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 21 Юли 2012 00:00

Защо в България се случи терористичен акт?

- Първо, трябва да си дадем сметка, че в Близкия Изток започна сериозен сблъсък между шиити и сунити, в който САЩ се намесиха на едната страна. Дълбоко се съмнявам, че ние, като международна общност, трябваше да взимаме страна. Логично е, като хора, които защитаваме демократични принципи, да помогнем на тези страни да намерят своя демократичен път за развитие, но не и да заемаме нечия страна.

продължава>
 
Терористичният акт на летището в Бургас е пробив в националната сигурност на страната Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 20 Юли 2012 07:20

Фокус: Г-н Николов, имало ли е предпоставки да се очаква в България подобен атентат като този в Бургас?
Симеон Николов: Да, за това беше предупреждавано още преди две-три години. Искам да напомня например австрийския експерт Фридрих Щайнхойзлер, който в труда си „Европа – цел на терора” в края на 2011 г. предупреди, че в Полша, България, Румъния и Чехия се създават нови ислямски терористични клетки. Подобно предупреждение направи и експертът по тероризма и автор на такава литература Юрген Елзесер в книгата си „Как Джихадът дойде в Европа” като посочи действащи активни терористични организации на Балканите – три в Турция, две в Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина и други. Това не беше изненада, защото още, когато имаше еуфорични коментари за ликвидирането на Осама бин Ладен, нашият Център за стратегически изследвания на базата на наши колеги в Западна Европа направихме коренно различен извод като казахме, че със смъртта на един възрастен човек - Осама бин Ладен не може да се говори за край на тероризма, защото той се намира във възход. Още тогава експертите в Европа оценяваха, че в момента има 10 000 активни терористи, които във всеки момент са готови да ударят. От тогава нещата се развиха така, както ние прогнозирахме и известна роля за това изигра така наречената Арабска пролет, защото тя даде възможност на терористичните организации да се активизират в някои страни в Северна Африка, Близкия изток, където дори заеха силни позиции и форми на агресивност както в Либия. Увеличи се техният личен състав. Навремето говорихме за 10 000-20 000, сега само в Северна Африка са 20 000 членове на терористични организации. Така че тероризмът е във възход. Предупреждение за това имаше. Имаше не само предупреждение за активизиране на терористичната дейност в огнището й в Европа и на Балканите, а ние тогава в нашето изследване посочихме точно уязвимите обекти в България, които могат да бъдат ударени от терористи. Там са посочени летище Варна и летище Бургас. Друг е въпросът, че в България за съжаление досега подценявахме силно терористичната заплаха и това, което ще се промени след този терористичен акт е, че ще се вземат мерки, но лошото в нашата страна е, че ние винаги вземаме мерки след като колата се обърне.

 

продължава>
 
Терористите от Бургас имат база в България Печат
Автор майор Стефан Стефанов   
Четвъртък, 19 Юли 2012 14:30

 

Ако в България има митична фигура от тихия антитерористичен фронт, това е безспорно майор Стефан Стефанов, първият шеф на ЦСБОП. Преди да стигне до БОП-аджиите е командир на разузнавателен взвод в армията, след това е 23 години в кариерата - началник на 11 и 17 отдел за борба с международния тероризъм във Второ главно, заместник-началник по-късно на НСО...Въобще уникален специалист, учил занаят едновременно и в КГБ, и в полицейската академия в Луизиана.
В последните 15-ина години обаче Стефанов изчезна от полезрението на всички, трудно бе дори в Гугъл да му хванеш дирите. Затова Sofiautre.bg реши да го потърси точно сега. Тази вечер всякакви политици се опитваха да ръсят акъл за атентата в Сарафово, докато ние ви предлага специалистът, институцията Стефан Стефанов. Едно интервю, което всички трябва да прочетат. Особено онези, от които зависи разплитането на терористичния фитил, запалил бомбите в Сарафово.

продължава>
 
Утилизация на боеприпаси – български „патент” Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 09 Юли 2012 11:04

Разбираеми са реакциите на обществото при зачестилите през последните години взривове на излишни боеприпаси, съхранявани или предадени за утилизация на частни фирми от МО. Емоциите и възмущението се ограничават до търсене на "човешка грешка", "корупционна схема", "пряк виновник", но твърде къса се оказва паметта за корените и развитието на проблемите през годините, за натрупванията, които в крайна сметка са довели до трагични инциденти.

продължава>
 
Раздаваме геополитически потенциал и изгоди като погача на задушница– за Бог да прости България Печат
Автор Еню Димитров   
Сряда, 20 Юни 2012 03:17

Еню Димитров٭

В дните преди и след празника на българската култура, приключи „турско–катарската сага”, разиграна на наша сцена и с наше, макар и формално участие. Турция проведе блестящо подготвена отпреди геополитическа атака. Тя придаде на лансираните по време на тристранните разговори проекти за скоростен път Русе–Свиленград и на язовира на река Тунджа, форма едва ли не на много желани и изгодни за нас инвестиции.

продължава>
 
Решение ли е една „Велика Албания”? Печат
Автор Доц. д–р Йордан Величков   
Събота, 02 Юни 2012 20:03

Решение ли е една „Велика Албания”?

Доц. д–р Йордан Величков٭

Томове хартия са изписани за „великите” Гърция, Румъния и Сърбия. Вярно е, че след Балканските и Първата световна война тези държави увеличиха своите тиротории в голяма степен за сметка на български земи. Въпреки това обаче, нито една от тях не стана „велика”. Те просто успяха да се оформят в европейски държави със скромни възможности на международната сцена.

продължава>
 
"Албанска или арабска пролет" в Македония ? Инструмент за сплашване–скрива истинските играчи, но под Печат
Автор Зорница Илиева   
Събота, 12 Май 2012 12:46

"Албанска или арабска пролет" в Македония ? Инструмент за сплашване–скрива истинските играчи, но подкопава сигурността

Зорница Илиева

Изборите на 6 май във Франция, Гърция и Сърбия ни накараха да загърбим за ден-два събитията в Македония, но резултатите от тези избори няма как да не се отразят на случващото се и в тази наша съседка. Просто защото отношенията й с Гърция са в замръзнало положение заради спора с името й, а това е препятствие по пътя й към Европа.

продължава>
 
Опит за създаване на „Макартизъм” в побългарен вариант Печат
Автор Ген.-майор о.з.Чавдар Калайджиев   
Четвъртък, 03 Май 2012 21:55

Опит за създаване на „Макартизъм” в побългарен вариант

Ген.-майор о.з.Чавдар Калайджиев ٭/

Замъчила се планината и родила мишка

Фолклор

Неотдавна Комисията по досиетата издаде обемист сборник с документи, озаглавен „Военното разузнаване през комунизма”. Въпреки крайно ограничения тираж, успяхме да се запознаем със съдържащите се в него документи.

продължава>
 
КАКВО ПРЕДСТОИ ДА НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ ПО РУМЪНСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ В ЧЕРНО МОРЕ Печат
Автор Христо Тепавичаров   
Събота, 28 Април 2012 15:45

КАКВО ПРЕДСТОИ ДА НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ ПО РУМЪНСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ В ЧЕРНО МОРЕ

Христо Тепавичаров

От всичко, изписано по повод изявленията на външния министър на Румъния Кристиян Дяконеску, на тема неприключени преговори за 17 кв. км извън териториалните граници на двете страни в Черно море, така и не стана ясно какви претенции има Румъния.

продължава>
 
Каква ли ще е реакцията ни, ако в Македония гръмне етническата бомба? Печат
Автор Зорница Илиева   
Вторник, 24 Април 2012 14:09

Каква ли ще е реакцията ни, ако в Македония гръмне етническата бомба?

Зорница Илиева

Убийството на петима рибари край Скопие в навечерието на Великден не само нажежи още повече етническото напрежение, отприщвайки протести и сблъсъци и със силите на реда в Македония, но и пак повдигна въпроса за стабилността на държавата, която в 21-вата година след обявяването на независимостта си и разпада на СфРЮ продължава отчаяно да търси своята идентичност.

 

продължава>
 
БАЛКАНСКИТЕ ЕВРОПЕИЗМИ - ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА Печат
Автор Валентин Вацев, доктор по философия   
Вторник, 03 Април 2012 13:27

БАЛКАНСКИТЕ ЕВРОПЕИЗМИ - ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Валентин Вацев, доктор по философия

Доклад, изнесен на международна кръгла маса на тема „Русия и Балканите: минало и перспективи” проведена в белградския център „Сава” на 14 и 15 март 2012 година.

продължава>
 
На гости в съседа– кой води хорото Печат
Автор Еню Димитров   
Вторник, 20 Март 2012 13:42

На гости в съседа– кой води хорото

Еню Димитров

Предстои важно събитие в българо-турските отношения - съвместно заседание между правителствата на двете страни. Такива заседания се провеждат между стратегически партньори, определили се сами като такива, но не конюнктурно, а с пълно съзнание и със смислени трайни действия преди това в тази посока.

продължава>
 
Открито писмо Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 15 Март 2012 00:09

Открито писмо

до държавното ръководство и Европейския съюз

за Възродителния процес в навечерието на срещата Бойко Борисов-Ердоган.

 

На пресконференция на 15. март 2012 година бе даден старта на  кампания в подкрепа на Откритото писмо от неправителствени организации и обществено значими личности, съдържащо анализ на т.н. възродителен процес по повод декларацията на Народното събрание от 11. 01. 2012 година, в която бяха вснесени по недопустим начин понятията „етническо прочистване” и „асимилация на мюсюлманско малцинство”. Писмото беше представено от  акад. Георги Марков, Костадин Костадинов - зам. председател на ВМРО и Петко Колев - председател на ТАНГРА ТанНакРа Общобългарска фондация.

продължава>
 
"Aferim be kerata" /Браво бе рогоносчета/ Печат
Автор Еню Димитров   
Понеделник, 12 Март 2012 21:06

"Aferim be kerata" /Браво бе рогоносчета/

Еню Димитров٭

На 11 януари 2012 година Народното събрание на Република България гласува Декларация, в която се съдържат неверни, пресилени, срамни и опасни, с далечен прицел и непредвидими последици твърдения, че в началото на 90-те години на ХХ век е извършено "Етническо прочистване" и "депортация" на етнически турци извън пределите на страната.

продължава>
 
Необходима е дипломатическа мъдрост, умение за преговори и визия за страната за следващите десетилет Печат
Автор Зорница Илиева   
Петък, 09 Март 2012 14:08
Въпреки липсата на обществен ентусиазъм сред населението на ЕС за ново разширение на съюза, въпреки все по-големия скептицизъм на сърбите към същия този съюз, въпреки нерешените трудни въпроси със съседи като Косово Сърбия получи статут на кандидат-член за ЕС и може да започне преговори за членство, което в най-добрия случай ще се реализира в края на десетилетието.
продължава>
 
С ръка на сърцето за Македония Печат
Автор Зорница Илиева   
Вторник, 21 Февруари 2012 16:09
В суматохата около т. нар. арабски революции последвалите промени там и идващите на власт повсеместно чрез избори ислямистки партии в този регион все по-отчетливото дрънкане на оръжие около Иран и, Израел, Балканите сякаш останаха в периферията на световните събития
продължава>
 
Ще преодолеем ли историческата и геополитическа инерция? Печат
Автор Валентин Стоянов   
Събота, 31 Декември 2011 16:51
Погълнати от рутината на модерното ежедневие, често губим поглед върху дългосрочните тенденции, които определят развитието на България и националната идея през вековете. Оттук произтичат и много от проблемите на съвременната ни държавност, както и неспособността (или нежеланието ни) да погледнем дори няколко десетилетия напред в опит да разберем какво развитие ни предстои.
продължава>
 
Подходът ни към Македония и Сърбия трябва да е различен Печат
Автор Валентин Стоянов   
Четвъртък, 29 Декември 2011 18:10
Една от темите, които често се дискутират в патриотичните среди, е тази за отношението на България към стремежа на Република Македония и на Сърбия за членство в Европейския съюз. За съжаление, този въпрос не е намерил сериозна гласност сред широката българска общественост, както и сред политическата ни „класа”. Същевременно обаче страната ни заема позиции, които по-скоро не са в съответствие с националния интерес, и всичко това се случва без сериозни дебати.
продължава>
 
ТУРСКО–ФРЕНСКИЯТ ПАСИАНС ЗА АРМЕНСКЯ ГЕНОЦИД Печат
Автор Бойко Маринков   
Вторник, 27 Декември 2011 15:49

Във времето на най-интензивното коледно пазаруване сградата на Френското национално събрание / Palais Bourbon / се оказа обкръжено от мощна демонстрация на турски граждани с националните флагове на двете страни и предизвикателни лозунги. Точно в 14.00 ч. на 22 декември в залата на долната камара на Републиката и в присъствието на 45 от избраните 577 депутати, започна дискусията върху законопроекта на г-жа Валери Боайе от Съюза на народното движение на президента Никола Саркози. 

продължава>
 
НЕОБХОДИМИ СА ДЪРЖАВНИЦИ С УСЕТ ЗА ТЕНДЕНЦИИТЕ Печат
Автор ристо Генчев   
Понеделник, 12 Декември 2011 22:13
Оценки на известния геополитик и урбанист арх. Христо Генчев в интервю за списанеие „България Македония” бр. 4–5 от 2011 година /със съкращения/

За процесите в света с геополитическо отражение– рухването на кулите в Ню Йорк, световната финансово–икономическа  криза, събитията в арабския свят:
– Според мен тече процес на обезправяване на народите, т.е. превръщане на демокрацията в процедура, във формалности, свеждане на демокрацията само до институциите, които я предстанвляват. Обезправяването на хората, отнемането на възможността по някакъв начин да заявяват своята воля, своето желание, даже нещо по–лошо да формулират възглед.
продължава>
 
ДРУЖБА „РОДИНА” Печат
Автор Експерт   
Петък, 21 Октомври 2011 20:00
Кратка извадка от сборник с документи –Дружба „Родина” – Спомени за бъдещето

            Предлагаме ви една кратка информация за труда на наши учени от БАН, СУ „Климент Охридски” и Центъра за изследване на българите в обем от 509 страници,  разкриващ невероятната история на патриоти и възрожденци по дух, които в периода 1937–1947 г. са извършвали истинска апостолска дейност. Един имам сваля феса, заявява, че е българин  и тръгва из селата да проповядва българщината. Първата българка сваля фереджето си и държи пламенна реч. Химнът на организацията им Дружба „Родина”, приет през 1938 г. е „Мила Родино”, станал след 1964 г. химна на България. Държавата приема Закон, с който десетки хиляди българомохамедани сменят имената си
продължава>
 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 4 от 6