ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
ДЕФИЦИТЪТ НА ДЪРЖАВНИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ПРЕЗ ПРЕХОДА Печат
Автор Проф. Чавдар Николов   
Сряда, 10 Август 2011 15:47
Исторически продължителната приемственост в развитието на едно общество прави нацията. Така разлика между обществени и национални интереси все пак има, макар тя да е тънка и, заради припокриването и наслагването им, често даже пренебрежима. Първите, обществените интереси, са по принцип по-скоро текущи, конкретно времеви, свързани с дадена, отделна епоха. Докато националните интереси обхващат също вековния мащаб и дълготрайните геополитическите измерения, както и многоаспектната през годините последователност в държавността и в социалния напредък.
продължава>
 
НОВО ВРЕМЕ – НОВА ТУРЦИЯ Печат
Автор Пламен Иванов   
Понеделник, 25 Юли 2011 18:01

Десетилетието на 11 септември 2001 г.: накъде завива нашата съседка? Ще пусне ли ислямизмът още по-дълбоки корени?  Терористичното нападение през септември 2011 г. срещу САЩ отключи нова епоха на глобално разделение с последствия, засегнали целия ислямски свят. Както никога преди, засилен ислямски елемент е осезателен и в нашата съседка. От десет години Турция избира ново управление и сякаш променя облика си.

продължава>
 
КРИМСКИЯТ ВЕКТОР НА ТУРСКАТА ГЕОПОЛИТИКА Печат
Автор Кънчо Ангелов   
Сряда, 15 Юни 2011 16:22
Както е известно, разпадането на Съветската империя през 1991, ерозията на руската хегемония в Черно море и появата, в резултат от това, на определен „геостратегически вакуум” в региона, превърнаха Турция и Украйна (като двете най-силни държави в Черноморската зона) в геополитически антагонисти. Този факт беше адекватно осъзнат от Анкара (за разлика от Киев) още в началото на 90-те. Разчитайки, че плановете и, в общи линии, съвпадат с геополитическата стратегия на Запада (и най-вече на САЩ) и опирайки се на статута си негов „стратегически партньор” в НАТО, както и на специално разработената за целта доктрина за „тюрко-ислямския синтез”, Турция успешно използва мощния подем на етнорелигиозния национализъм на изповядващите исляма тюркски народности от постсъветското пространство, както и стремежа на някои от новите независими държави да се дистанцират от Москва, за реализацията на собствените си геополитически цели.
продължава>
 
ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАТОРСКА МИСИЯ НА ЛЕВИЦАТА Печат
Автор Проф. Чавдар Николов   
Вторник, 05 Април 2011 09:56
Общественото мнение в България бе многогодишно промивано и моделирано. Това ставаше чрез масирано лансиране на антидържавни и антисоциални вулгарно ултраконсервативни идеи. За целта неолибералните т.нар. тинк танкове никога не са страдали от недостиг на външно финансиране и впоследствие - от вътрешна олигархична подкрепа. Като резултат те успяха да окупират публичното пространство, продължавайки да се представят за независими анализатори и изразители на гражданското мнение. А това, че са единствени, практически безалтернативни по масмедиите, включително държавните, говори много за качеството на демокрацията у нас, или по-точно, което е много тревожно, за липсата на адекватно качество.
продължава>
 
ДЯНКОВАТА НЕОЛИБЕРАЛНА МИСТИФИКАЦИЯ Е АНТИНАЦИОНАЛНА Печат
Автор Проф. Чавдар Николов   
Вторник, 05 Април 2011 09:55
В българското публично пространство достатъчно често се случват неща, можещи да послужат за нагледна и поучителна илюстрация на схващанията на Зигмунд Фройд. Външно  никого невпечатляващи мъжлета, избивайки комплекси, се стремят да привлекат общественото внимание, включително, силно подозирам, това на нежния пол, с екстравагантни идеи и ексцентрични реализации.
Естествено, външно всички не можем да изглеждаме като Ален Делон или Брад Пит, да речем, пък и това би било пределно скучно. Но трагедията в тукашни условия е, че на неистово кресливо напъващите се да изпъкват с “оригинално мислене и неординарни решения” не им е дадено даже нещожно зрънце от духовния потенциал на Наполеон, Хегел, Андерсен, Ван Гог, Фернандел или на който и да е било друг, от “по-обикновените” или от “най-големите грозници”. В частност, икономическите коментатори, обичайно абонирани у нас за телевизионна трибуна, в строго съответствние с външните си незабележими природни дадености интелектуално задължително се разполагат в периметъра “неолиберален фанатик – обикновен неолиберален идиот”.
продължава>
 
ИСЛЯМСКИ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ И РИСКОВЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ Печат
Автор д-р Богдана Тодорова   
Вторник, 11 Януари 2011 03:00
В края на 2010 г. В Центъра  за изследвания по националната сигурност и отбрана в БАН се проведе семинар на тема „ Религиите и националната сигурност” в присъствието на тесен кръг от експерти от научната сфера и такива с богат опит в държавното ръководство.  Сред поканените беше и главния редактор на изданието ни „Експерт–БДД”. Предлагаме Ви един от най–интересните и тревожни доклади за влиянието на радикалния ислям. Поради „реформата” в БАН скоро вече няма да разполагаме с експертизата на такива автори. Не е известно държавата да е предприела нещо срещу посочените опасности за националната сигурност. /бел. Ред.”Експерт”/
продължава>
 
ON RESULTS OF THE FIRST INTERNATIONAL CONGRESS «INTEGRATION AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN ... Печат
Автор Експерт   
Събота, 18 Декември 2010 14:16
On results of the First International Congress «Integration and Sustainable Development in the Black Sea Region»

On December 5, 2010, the First International Congress “Integration and Sustainable Development in the Black Sea Region” was closed. It took place in Marina Cape complex, not far from the city of Burgas, Bulgaria and was organized by «Black Sea Organization for Integration and Sustainable Development» .
Delegates from government and non-government organizations, from business, from diplomatic missions of Russia, Bulgaria, Belorussia, Romania, Moldova and Greece came to the Congress to discuss the economical and ecological situation in the region and ways to deal with the problems the region is facing today.
The congress brought together about 150 delegates including the Head of Department of Greek Ministry of Economy and Finance Mrs. Olga Dritsa-Doschori, Head of Trade Representation of the Russian Federation in Bulgaria Mr. Igor Ilingin, Consul General of the Russian Federation in Varna Mr. Yuri Soloviev, CEO and Chairman of the Management Board of «Trans-Balkan Pipeline B.V.» company Mr. Vladislav Emelyanov.
продължава>
 
БЯЛАТА КНИГА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ... Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 10 Октомври 2010 21:31
БЯЛАТА КНИГА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НЕ МОЖЕ ДА Е БЯЛА ЛЯСТОВИЦА БЕЗ РАВНИС ПО ЕВРОПА
Появата на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили след цели осем години /предишната бе публикувана през 2002 година/ безспорно трябва да бъде приветствана като правилна стъпка на МО. Подобни прегледи на проблемите на отбраната и въоръжените сили в една демократична държава би трябвало да се правят на 3 или 4 години. Опитът на другите държави показва, че те имат основно за цел да запознаят обществеността с проблемите в сектора, тоест да допринесат за неговата прозрачност. Българският й вариант обаче е преекспониран, като е наричан “програмен” и “стратегически” документ. Вярно е, че той неизбежно носи някои характеристики от стратегическо значение, но не е и не може да бъде нито програмен, нито стратегически, две понятия впрочем, които взаимно се изключват. За това си има други документи, които се разработват на базата на Стратегия за национална сигуност- това са военната стратегия, военна доктрина,    планове за  модернизация на въоръжените сили и т.н. Една Бяла книга трябва да лобира пред политиите и да убеди данъкоплатеца, че парите му ще се изразходват правилно, както и да формира обществено мнение в подкрепа на международните ни ангажименти в сферата на сигурността.
продължава>
 
ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО КАТО ДЪЛГОСРОЧНА СТРАТЕГИЯ Печат
Автор Проф. д-р Чавдар Николов   
Неделя, 10 Октомври 2010 21:30
През последните години станахме свидетели на двукратно, официално от българска страна, определяне на срокове за въвеждане на еврото като национална валута у нас. Първият беше 2010 година, а вторият, все още неотмененият, е 2012 -2013 година.
Не е случаен обаче фактът, че и двата срока се оказаха напълно нереалистични, за което могат да се изтъкнат две основни групи причини, така да се каже „вътрешни” и „външни”. Първите са свързани с обективните показатели на стопанското ни развитие, а вторите магат да се нарекат по-скоро „оценъчни”, отразяващи възприятията на европейските институции за състоянието и перспективите на България като икономика и общество.
продължава>
 
РЕФОРМИРАНЕ НА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКОТО И ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ Печат
Автор Георги Минев   
Четвъртък, 08 Юли 2010 22:54
РЕФОРМИРАНЕ  НА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКОТО И ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ –
СМИСЪЛА И МЯСТОТО МУ В СИСТЕМАТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

През последните няколко седмици темата за обединяването на външнополитическото и военното стратегическо разузнаване за пореден път зае доста широко място в публичното пространство. Интересът към нея от страна на журналистите и на специалистите в тази област е разбираем. Разузнаването е един от основните инструменти в ръцете на държавното ръководство за гарантиране на националната сигурност и интересите на страната, при това в дългосрочен план, а не само за определен период от време. Въпросът обаче е защо се дискутират азбучни истини по темата разузнаване и защо именно сега общественото внимание е ангажирано толкова активно и почти ежедневно с тази тема, при наличието на много по-значими за всички граждани и за страната проблеми. Краткият анализ на дискусията по този въпрос показва някои интересни неща.
продължава>
 
В КОЙ ПРОЕКТ ЗА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА СЕ ГОТВИ ДА УЧАСТВА БЪЛГАРИЯ? Печат
Автор Красимир Георгиев   
Четвъртък, 08 Юли 2010 22:52
Както е известно, основното препятствие пред подписването на новия Договор за стратегическите настъпателни оръжия (т.нар. СНВ-2) между САЩ и Русия, станал факт на 8 април, беше въпросът за новата американска система за противоракетна отбрана (ПРО). Именно той стана причина преговорите по договора да се проточат няколко месеца, като в крайна сметка и двете страни признават, че дори и след подписването му между тях продължават да съществуват сериозни разногласия по отношение на ПРО.
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ – ЕНЕРГИЕН ЛИДЕР, ИЛИ ЕНЕРГИЙНА „ЧЕРНА ДУПКА” НА БАЛКАНИТЕ? Печат
Автор Румен Минчев   
Понеделник, 03 Май 2010 21:19
В по-ранните години на родния „преход”, когато стана ясно, че българският индустриален потенциал, на практика, вече не съществува, а частното ни земеделско стопанство едва ли е способно да се пребори успешно с агресивната конкуренция на производителите от съседните държави, беше лансирана тезата, че занапред България ще се развива най-вече като „регионален транспортен, комуникационен и енергиен център на Балканите”. По отношение на транспортните ни амбиции, днешното състояние и реалните перспективи за развитието и модернизирането на шосейната и железопътната мрежа на страната (на фона на стореното през последните двайсетина години от повечето съседи) не само не оправдават надеждите за превръщането ни в ключов транспортен възел, но и правят съвсем реална заплахата България да се окаже „своеобразен транспортно дефицитен остров, инфраструктурен анклав от завършен автархичен тип” (мрачнато прогноза е на доц. Атанас Дерменджиев от Великотърновския университет ).
продължава>
 
"ДА ПРЕГЪРНЕМ ТУРЦИТЕ И ДА ДЪРЖИМ ТУРЦИЯ НА ДИСТАНЦИЯ” - КАНДИДАТА ЗА ЕС ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ГЕРМАНИЯ Печат
Автор Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Берлин   
Понеделник, 03 Май 2010 21:16
Посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в Турция в края на март 2010 година е само повод за анализиране на шансовете на Турция за пълноправно членство в ЕС. Наистина този спор тече отдавна, дори и от преди започването на преговорите през 2004 година, но политическите тенденции, които наблюдаваме днес, очертават нови моменти и изтласкват този спор вероятно в нова фаза.

продължава>
 
ПРОМЕНИТЕ В НАТО И ЕС НАЛАГАТ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОЕКТА НА СТРАТЕГИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ... Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 08 Март 2010 13:00

ПРОМЕНИТЕ В НАТО И ЕС НАЛАГАТ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОЕКТА НА  СТРАТЕГИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЧАСТТА МУ „ВОЕННА СИГУРНОСТ”
Доклад на Симеон Николов на кръгла маса на 18. 02. 2010 г. в София на тема “Стратегия за сигурност- предизвикателства и перспективи”

Моментът в който  търсим параметрите на военната сигурност в една Стратегия е във времеви период, когато не е искристализирала новата Концеция за сигурност на НАТО, тя пък се формира преди да имаме яснота по изхода от войната в Афганистан, който ще има голямо значение за Алианса и световната сигурност. Същевременно този момент съвпада с влизането в сила от 01 декември 2009 г. на Договора от Лисабон, който доразвива Общата политика по сигурност и отбрана на ЕС и дава нови възможности. Естествено, че тези събития и тенденции ще дадат отражение в нашия проект за Стратегия за сигурност. 

продължава>
 
КОСОВО- БУРЕ С БАРУТ ИЛИ УСПЕШНА МЛАДА ДЕМОКРАЦИЯ Печат
Автор Мария Спасова   
Понеделник, 08 Март 2010 12:00
В оценката на директора на Националното разузнаване на САЩ Денис Блеър пред Комисията за разузнаване на Сената от 02 февруари 2010 г, че Балканите са основната заплаха за ЕС и че Босна и Херцеговина и Косово са потенциаялните огнища в региона, всъщност няма нищо ново. По-скоро конкретизацията на сроковете, тоест, че събитията през 2010 г. на Балканите ще са истинските предизвикателства за ЕС, привлича повече вниманието. Денис Блеър не отива обаче по-нататък и не назовава какви ще бъдат тези събития. Освен това, към Косово и Босна и Херцеговина би трябвало да прибавим и други райони с нарастващо напрежение- изострянето на отношенията с албанците в Македония и засилването на националистическите изявления във Войводина.
продължава>
 
ЕНЕРГЕТИКА – ЕФЕКТИВНОСТ ЧРЕЗ БАЛАНС Печат
Автор Симеон Николов   
Вторник, 10 Ноември 2009 14:32
Тези дни един партньор от Германия изрази съмнение, че изявленията на новите министри на финансите и на икономиката, енергетиката и туризма на България по отношение бъдещето на АЕЦ Белене и газопроводите почиват на конкретни резултати от задълбочен анализ и оценка. Естествен е интересът към проблематиката, предвид на това, че тя предопределя геополитическата тежест на държавата през следващите десетилетия, поради което влиятелни конкурентни фирми са готови да заделят десетки милиони за лобиране с цел разчистване на бъдещ перспективен пазар, а чужди разузнавателни служби – да правят своите анализи относно бъдещи баланси  на силите в региона. Безспорно е, че въпросите на енергетиката са въпроси на националната сигурност и на сигурността на международните организации, чиите членове сме. За това НАТО включи в програмата на срещата си на върха в Букурещ темата “Енергийна сигурност”, а ЕС разработи милиардни проекти и конкретни директиви. Но тъй като сред аргументите на нашите нови министри най-често се повтарят въпросите  за цената и целесъобразността на продължаване на проектите във време на криза, нека да видим
продължава>
 
ПОЛЗИ И НЕГАТИВИ ОТ СЪВМЕСТНИТЕ РУСКО-БЪЛГАРСКИ ПРОЕКТИ Печат
Автор Експерт   
Вторник, 10 Ноември 2009 14:05

Интервю на Наталия Петрова с  г-н Симеон Николов,
Директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения
за руското списанието за международна информация и анализи “БИЗНЕС-КОНТАКТИ”, ноември 2009 г.

 Г-н Николов, каква е конкретната икономическа изгода от съвместните проекти, която очаква България и до колко различни са очакванията от предишното и новото правителство на страната? Какво ще получи и какво ще загуби България с всеки от тях?

продължава>
 
БУКУРЕЩ И БИТКАТА ЗА МОЛДОВА Печат
Автор Минчо Станкулов   
Вторник, 23 Юни 2009 07:10

На фона на неуспешните опити на опозицията да провокира (през април т.г.) бунтове и безредици в Молдова за да оспори резултатите от парламентарните избори в страната, дълбоко учудване предизвиква крайно пасивното и нееднозначно поведение на Европейския съюз. Всъщност, фактът че Брюксел още от самото начало на опита за осъществяване на поредната „цветна революция” в постсъветското пространство, не можа да формулира достатъчно ясна позиция свидетелства, че събитията в Молдова са се оказали крайно неприятен и неочакван урок за лидерите на ЕС. В същото време, Съюзът продължава да прилага двойни стандарти, като вместо еднозначно да осъди насилието, провокирано от опозицията, и използваните от нея методи, се опитва да засили натиска си върху правителството в Кишинеу да прояви „хуманно отношение” към участниците и организаторите на безредиците и да постигне компромис с политическите си противници. Нещата допълнително се влошават заради практическата подкрепа на Брюксел за крайно неконструктивната линия на Букурещ спрямо Молдова.

продължава>
 
НАУЧНА И ИНОВАЦИОННА ПОЛИТИКА НА СТРАНАТА Печат
Автор Мария Спасова   
Вторник, 23 Юни 2009 07:05
През май 2009 г. Международната академия “Многостранна интегрирана личност” проведе интересна кръгла маса на тема “Научна и иновационна политика на страната”. Тя бе открита от председателя на Общото събрание на Международната академия  и екс-министър председател на Република България Димитър Попов. Модератор бе професор Божидар Фотев, дългогодишен старши правителствен съветник на Икономическата комисия за Европа на ООН и заместник председател на Академията. В обсъждането със свои научни съобщения и изказвания взеха участие професор Емил Константинов, професор Стефан Стефанов от немския факултет на МЕИ, професор Асен Ковачев от Нов български университет, ст.н.с Росица Чобанова, научен секретар на БАН, Зоя Дамянова, програмен директор на Фондацията “Приложни изследвания и комуникации” и много други.
продължава>
 
ПРОЕКТЪТ “НАБУКО” – ШАНСОВЕ И ПРЕПЯТСТВИЯ Печат
Автор Димчо Петракиев   
Петък, 24 Април 2009 03:00
Януарската газова криза императивно постави пред Европа въпроса за нейната енергийна сигурност и съживи дискусията за необходимостта от диверсификация на енергийните доставки за държавите от ЕС. Ключово място в тази дискусия заема проектът за газопровода „Набуко”, чиято реализация би трябвало да осигури на Европа по 31 млрд. куб. м природен газ годишно. Както е известно, става дума за тръбопровод с обща дължина 3300 км, по който ще се транзитира газ от източната граница на Турция до Австрия, през териториите на България, Румъния и Унгария. Проектът следва да се реализира от компанията Nabucco Gas Pipeline, учредена през 2004 във Виена, в която като акционери участват австрийската компания ОМV (а чрез нея и руският гигант Газпром, с който тя има смесено дружество за съвместно управление на газовия разпределителен център в Баумгартен), унгарската МОL, румънската Transgaz, турската BOTAS, българската Булгаргаз и германската RWE. Ориентировъчната му стойност е 7,9 млрд. евро.
продължава>
 
ДИНАМИЧЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ДИАЛОГ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ И ТРОЕН РЪСТ НА СТОКООБМЕНА Печат
Автор Експерт   
Събота, 07 Февруари 2009 21:15

Интервю с Посланика на Република България в Република Македония Михо Михов

продължава>
 
КОЛКО СА ВОДЕНИЧНИТЕ КАМЪНИ НА ВРАТА НИ? Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 07 Февруари 2009 05:00
    Широко разпространена практика в развитите държави е да се разработват възможни сценарий, а при военните- операционни анализи с компютърно подпомагани учения и симулации, са по-слабо застъпени у вас. Нещо характерно за всяка по-бедна и слабо развита държава. Нашите специалисти, които отскоро работят със и в съответните структури на НАТО и ЕС по разработването на концепции и експериментиране, най-добре знаят това.
продължава>
 
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ЦЕНТЪРА ЗА БАЛКАНСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ Печат
Автор Чавдар Минчев   
Събота, 07 Февруари 2009 03:00
Глобалните политически процеси през последното десетилетие превърнаха Балканите във възлов геополитически регион.
Задълбочаването на конфликтите в Централна Азия, продължаващото напрежение и нестабилност в Близкия Изток, както и цялостното развитие на отношенията между основните геополитически системи и най-вече развитието на военните и военно-разузнавателните средства и системи ще продължат да засилват ролята и значението на Черноморския регион и Балканите във военностратегически и, на тази основа, в политически и икономически аспект. Борбата не само за влияние, но и за реално присъствие на Балканите, ще се засилва, като не е изключено на моменти да приeма и по-остри форми.
продължава>
 
CURRENT CHALLENGES TO THE BULGARIAN NATIONAL SECURITY Печат
Автор Mihayl Naydenov   
Събота, 29 Ноември 2008 02:07
   The current in depth analysis of the risks and threats to the national security of the Republic of Bulgaria indicates that they, for the most part, coincide with those facing the NATO allies and the other EU member states, as the process of globalization increasingly stimulates the vulnerability and the unpredictability. Here it should be stated that even though the challenges are shared, the key to adequately tackle them lies first and foremost in their prioritization with regard to the exposure of Bulgaria to them. This will facilitate experts and policy makers in outlining and elaborating the most effective measures to adequately deal with them.
продължава>
 
АКТУАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД СИГУРНОСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Печат
Автор Михаил Найденов   
Събота, 29 Ноември 2008 02:05
Най-бързо застига онази опасност, която пренебрегват.
Публий Сир

Протичащата трансформация в сектора за отбрана е насочена към привеждането на отбранителните способности в съответствие с параметрите на средата за сигурност. Системата за отбрана трябва да бъде адекватна на съвременните предизвикателствата, за да може целият сектор за сигурност, интегрална част от който е отбраната, да работи ефективно за формирането на такава среда за сигурност, в която държавата да може да реализира в най-пълна степен своите интереси. За да бъде обаче успешно ръководен този процес, следва преди всичко да бъде правилно зададена неговата посока. Това може да стане при положение, че първо се даде отговор на въпроса какви са предизвикателствата, т.е. рисковете и заплахите пред сигурността. На тази база може да се разработи адекватната на съвременните условия стратегия за национална сигурност.
продължава>
 
RELATO: EL BANCO MUNDIAL – UNA MIRADA DIFERENTE HACIA LA PROSPERIDAD DEL BULGARO Печат
Автор Chavdar Nikolov   
Събота, 29 Ноември 2008 01:51
продължава>
 
СВЕТОВНАТА БАНКА – РАЗЛИЧНИЯ ПОГЛЕД КЪМ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРИНА Печат
Автор Доц. Чавдар Николов   
Събота, 29 Ноември 2008 01:49
Българският показател за 2007 година за брутен национален продукт на глава от населението, определен по паритетни курсове (РРР), възлиза на 11 180 „международни" долара.
По този начин българското равнище на благосъстояние съставлява 34,4% от това на страните участници в Еврозоната. Спрямо развитите ни съседи нашият показател е равен на 34,6% от този на Гърция, на 42,0% от този на Словения и на 74,3% от този на Република Хърватия.
продължава>
 
RELATO: EL MODELO INTEGRADO ES REMEDIO TAMBIЕN CONTRA EL DЕFICIT DE CONTROL CIVIL EN LA DEFENSA Печат
Автор Simeon Nikolov   
Събота, 29 Ноември 2008 01:45
продължава>
 
ЩАБЪТ НА ОТБРАНАТА ТРЯБВА ДА Е СЪРЦЕТО НА СИСТЕМАТА НА СТРАТЕГИЧЕСКО НИВО Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 29 Ноември 2008 01:43
 ЩАБЪТ НА ОТБРАНАТА  ТРЯБВА ДА Е СЪРЦЕТО НА СИСТЕМАТА НА СТРАТЕГИЧЕСКО НИВО
Интегрираният модел  е лек и срещу дефицитът на граждански контрол в отбраната

От досегашните коментари в медиите относно т.н. интегриран модел на Министерството на отбраната и проектозакона за отбраната и въоръжените сили се поражда съмнението, че само на единици експерти може би е ясно, какво е това интегриран модел и защо генералите толкова се съпротивяват на опитите за въвеждането му. Опростеното представяне на интегрирания модел само  като премахване на дублиращи структури, съкращения и обединения, създава погрешна представа за тази належаща промяна, по която България тотално изостава в НАТО и носи последствията от неефективна дейност, организационни и финансови проблеми в този  важен за държавата сектор.
продължава>
 
ОПИТЪТ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ В УТИЛИЗАЦИЯТА НА БОЕПРИПАСИ... Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 18 Септември 2008 03:00
ОПИТЪТ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ В УТИЛИЗАЦИЯТА НА БОЕПРИПАСИ И ПАРАЛЕЛИ С ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В ТАЗИ ОБЛАСТ

/Доклад на Международна конференция на тема “Утилизация и сигурност при трансформиране на въоръжените сили”, проведена на 05 и 06 август 2008 г. в Поморие/
 
    След разпадане на междублоковото противопоставяне и започналата трансформация на армиите, както в източно- така и в западноевропейските страни, голямо количество въоръжение, техника и боеприпаси станаха излишни. Оценката на риска от натрупването, състоянието и съхранението специално на  боепрписите не бе направен своевременно, но  в източноевропейските страни  общата картина бе по-тревожна, защото те нямаха модерни технологии за унищожаването им, а и самото съхранение бе на значително по-ниско ниво. Изложените по-долу  данни, на базата на които се правят някои изводи и оценки, нямат претенция за пълнота, но са достатъчни за да се очертаят тенденциите в подхода към решаване на проблемите, трудностите за преодоляване, допуснатите грешки.
продължава>
 
ВЪТРЕШНАТА СИГУРНОСТ И ДЪРЖАВНОСТ: ПРЕСТЪПЛЕНИЕ БЕЗ НАКАЗАНИЕ В БЪЛГАРИЯ Печат
Автор доц. д-р Татяна Дронзина   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:21
Този текст е посветен на отношението между вътрешна сигурност и държавност, последната разбирана като съществуването на силно и ефективно правителство и работещи легитимни институции, ползващи се с доверието и подкрепата на гражданите.
продължава>
 
ДОБРОТО УПРАВЛЕНИЕ:ОСНОВЕН ФАКТОР ЗА СИГУРНОСТТА НА ОБЩЕСТВОТО ПРЕЗ НОВИЯ ВЕК Печат
Автор Проф. д.п.н. Тодор Танев, СУ   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:19
Актуалният проблем в темата за сигурността у нас в началото на новия век е, че все още в значителна степен не е преодоляно линейното мислене за сигурността, характерно за миналия век с всички последици от това. Моделът на успешна и трайна стратегия за национална сигурност на сравнително малко общество през ХХІ век следва принципа за доброто управление. Теорията и най-новата практика в това отношение наблягат изрично върху стабилното развитие на администрацията, икономиката и гражданското общество. След това идва ред на темата за военната доктрина, полицейската практика или международните отношения.
продължава>
 
АКТИВИЗИРАНЕТО НА КРАЙНАТА ДЕСНИЦА Е ПО-ЗАБЕЛЕЖИМО В ИЗТОЧНА ЕВРОПА Печат
Автор Боян Чуков   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:04

След обявяването на независимостта на Косово една немалка част от политическите анализи си противоречаха един на друг. Някои твърдяха, че случаят е уникален и няма да окаже никакво влияние в света и региона, а други смятаха, че ще се породят определени процеси. Над 40 държави признаха независимостта на Прищина.
Косово успя да възбуди „националните проблеми” в Източна Европа - в Румъния, Словакия и Сърбия - унгарския въпрос, в Македония - албанския, в Унгария, Словакия и Румъния - циганския въпрос. Дали обаче повлия на цялостното развитие на Европа и най-вече на ЕС?

продължава>
 
КОСОВО СЛЕД НЕЗАВИСИМОСТТА – ОЧАКВАНА И НЕЖЕЛАНА Печат
Автор Емил Асемиров   
Вторник, 01 Април 2008 03:02
Мисленето на интелигентните хора трябва да изпреварва събитията, а не да се влачи след тях и да се опитва да ги асимилира с чувствително закъснение, като дори отрича фактите, политическите реалности, само защото те не се вместват в досегашните ни представи за света и в познати идеологически схеми. Отделянето на Косово от Сърбия е необратимо след 1999 г. Обявяването на независимост от местните албански власти, избрани след избори, признати за демократични от ЕС и САЩ, е логичен завършек на процеса на разпадане на Югославия и закономерна последица от всички политически процеси, разиграли се там през целия 20. век, а може би и преди това.
продължава>
 
ОТБРАНИТЕЛНАТА ПОЛИТИКА – ЗА СИГУРНОСТ, СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА Печат
Автор Експерт   
Вторник, 01 Април 2008 03:00
Среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа на 11.03.2008 г. В София

Срещата на министрите на отбраната от региона се проведе на 11.март 2008 г в НДК в София. Тя бе в рамките на българското председателство на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът се председателстваше от българският министър на отбраната Веселин Близнаков. Приветствие към участниците поднесе министър-председателят Сергей Станишев.
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ - 95 ГОДИНИ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА Печат
Автор подполк.о.р.инж. Благой Миленов   
Събота, 01 Декември 2007 03:02
ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО КРАЯ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ
продължава>
 
ПО НАШИЯ ДЖОБ ЛИ СА ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ НОВОСТИ ВЪВ ВЪОРЪЖЕНИЯТА Печат
Автор Експерт   
Събота, 01 Декември 2007 03:00
(интервю със Симеон Николов, заместник министър на отбраната)

С първите седем бойни бронирани машини, които закупуваме за българските контингенти, воннослужещите ще бъдат в значителна степен по-добре защитени, но едва ли можем да си позволим всички екстри, казва заместник-министърът на отбраната Симеон Николов.
продължава>
 
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО Печат
Автор Експерт   
Неделя, 01 Юли 2007 03:04
Управителният съвет на Българското Дипломатическо Дружество /БДД/ приветства приемането на Закона за дипломатическата служба от Народното събрание на Република България и специално благодари на всички политици и експерти, които през последните години подкрепяха и допринесоха за това днес той да стане факт.
продължава>
 
КИПЪРСКИЯТ ВЪПРОС ОСТАВА НЕРАЗРЕШИМ Печат
Автор Емил Асемиров   
Неделя, 01 Юли 2007 03:03
През последните месеци на 2006 г. и началото на 2007 г. Кипърският въпрос навлезе в нова фаза на своето развитие или по-точно в още по-голям блокаж на опитите за неговото разрешаване. Възелът се заплита оше повече, и неговото разплитане, а още повече разсичането му, се оказва все по-малко вероятно.
продължава>
 
ОПИТЪТ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В ОПЕРАЦИИ ПО ПОДДЪРЖАНЕ НА МИРА Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Юли 2007 03:02
/Доклад изнесен на междунаародната конференция “Политика на сигурност и отбранителна индустрия, проведена на 03 и 04 юли 2007 г. в Берлин/

Република България, подобно на други страни от НАТО и ЕС, интензивно трупа опит от участие в операции по поддържането на мира през последното десетилетие. Характерно за тези операции е, че се развиват в динамична среда, която се формира от съвременните рискове и предизвикателства пред сигурността от една странна, а от друга – в резултат на глобални и регионални процеси и тенденции, които рефлектират в нестабилност. В зависимост от мащаба и размаха на силите, пораждащи нестабилност, съответно и интензивността на операцията по поддържането на мира може да варира в широки граници: от такава по превенция на конфликт до мироналагане.
продължава>
 
THE BULGARIAN ARMED FORCES EXPERIENCE GAINED FROM PEACE SUPPORT OPERATIONS Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Юли 2007 03:00
/ Report of Simeon Nikolov, 4 th Handelsblatt Conference 3. and 4. Juli 2007, Berlin /

The Republic of Bulgaria, similarly to other NATO and EU countries, is intensively gaining experience from its participation in peace support operations during the last decade. A characteristic feature of these operations is that they develop within a dynamic environment, which is formed by the present time security risks and challenges on the one hand, and on the other hand, as a result of global and regional processes and trends that create instability. Depending on the size and scope of the forces causing instability, the intensity range of a peace support operation can widely vary: from conflict prevention to a peace enforcement operation.
продължава>
 
РОЛЯТА И МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО- БЪЛГАРСКИ ПРОЧИТ НА ПОСЛАНИЯТА ОТ РИГА Печат
Автор Георги Първанов   
Четвъртък, 01 Март 2007 03:00
С присъединяването си към Алианса през пролетта на 2004 г., България стана член на най-мощния и динамично развиващ се военно-политически съюз в света. За гарантирането на нашата национална сигурност страната ни днес има подкрепата на още 25 съюзници от Европа и Северна Америка, обединени от принципа на солидарността и споделящи общите евроатлантически ценности. Република България получи надеждни международни, юридически обвързващи, гаранции за националната си сигурност и над нея е разпънат образно казано “чадъра” на съюзническата солидарност. С членството си в НАТО България придоби възможност за равноправно участие в определянето на актуалния дневен ред на Алианса и в търсенето на решения на предизвикателствата в международната система за сигурност, които в съвременния свят все повече придобиват глобален характер.
продължава>
 
ПРИНОСЪТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА СИГУРНОСТТА НА БАЛКАНИТЕ Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:00
/ Встъпителен доклад на Конференцията „Балканите и сигурността-12/13 09 2006 г. София /

Балканите извървя ха своя тежък път към стабилизация, но все още някои политолози сочат този район като място с тлеещи проблеми. Въпреки че Балканите в момента са несравнимо по-сигурен регион, все още съществува, макар и минимална, но все пак потенциална възможност за ескалиране на напрежението в отделни райони от полуострова. Същевременно той се превръща в едно от най-важните предмостия на Европа за възможности и влияние в съседни региони - Близкия и Средния изток, Кавказкия регион, Североафриканския и др. Събитията в тях могат да имат пряко отражение върху нашия регион и върху Европейския континент.
Друга особеност е, че за първи път в историята във всички балкански страни се утвърдиха демократични режими, което несъмнено е гаранция за европейското им бъдеще и шанс за ефективното ни сътрудничество.
продължава>
 
СПОРАЗУМЕНИЕТО СЪС САЩ Е ТВЪРДЕ СКРОМЕН ПРИНОС В КОЛЕКТИВНАТА СИГУРНОСТ Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:10
Американски бази няма да има в България. Погрешната терминология, използвана от политици, държавници и журналисти наложи в общественото мнение една неверна картина на Споразумението между САЩ и България за сътрудничество в областта на отбраната още в етапа на неговата подготовка, което създаде трудности на управляващите. Това свидетелства за отсъствие на добра нформационна политика, базирана на научни основи, на планиране и прогнозиране на политическите действия.
продължава>
 
СЪСТОЯНИЕ НА ГРАЖДАНСКО-ВОЕННИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ОТРАЖЕНИЕТО ИМ ВЪРХУ ПРОЦЕСА НА.... Печат
Автор Илия Налбантов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:09

СЪСТОЯНИЕ НА ГРАЖДАНСКО-ВОЕННИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ОТРАЖЕНИЕТО ИМ ВЪРХУ ПРОЦЕСА НА ФОРМИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ОТБРАНИТЕЛНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Българската общественост винаги е проявявала особена чувствителност към въпросите на армията и мястото на военните в обществения и политически живот. Тази чувствителност намери своето пряко отражение при определянето на мястото на военните в условията на демократизация и прехода на страната ни от планова към либерална икономика.

продължава>
 
КОСОВО СЕ НУЖДАЕ ОТ СТАБИЛНОСТ Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:08
/Изказване на заместник-министъра на отбраната на Република България Симеон Николов пред кръгла маса “Косово и регионалната стабилност”, организирана от Българското дипломатическо дружество и Дипломатическия институт на МВнР, София, ЦВК, 25 март 2006 г./
продължава>
 
ТЕЗИ И ВЪПРОСИ ЗА БЪДЕЩИЯ СТАТУТ НА КОСОВО Печат
Автор Емил Асемиров   
Понеделник, 01 Май 2006 03:07
Поради липсата на време ще изложа само тези и въпроси без разгъната аргументация.
Косовският проблем е част от нежеланото османско наследство на Балканите, подобно на някои проблеми в Босна и на други места в региона. Кралска Сърбия и Югославия и комунистическият режим задълбочиха този проблем, изведоха го до нови и неподозирани висоти, но нито комунизмът, нито Югославия са неговата първопричина. Нещо повече, ако не бяха живели в комунистическа Югославия, косовските албанци нямаше да създадат своя интелигенция и свой национален елит, такива каквито са те през 80-те и 90-те години на 20. век, когато оглавяват борбата за независимо Косово.
продължава>
 
ВАРИАНТИ ЗА БЪДЕЩИЯ СТАТУТ НА КОСОВО Печат
Автор Михаил Найденов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:06
Седем години след началото на 78-дневната военна интервенция на НАТО в бившата Съюзна Република Югославия, която спря етническото прочистване на албанците от Косово и която доведе до установяването на международно гражданско и военно присъствие в областта (резолюция 1244 на Съвета за сигурност, 10.06.1999 г.) въпросът за статута на Косово остава нерешен. Равносметката от постигнатото с усилията на международната общност в Косово към 24 март 2006 г. не е позитивна, въпреки че има елементи, които дават надежда за оптимизъм.
продължава>
 
ИЗКАЗВАНИЯ НА УЧАСТНИЦИ В КРЪГЛАТА МАСА ЗА КОСОВО - ЧАСТ 3 Печат
Автор Велизар Енчев   
Понеделник, 01 Май 2006 03:05
Съществуват поне три работни програми за Косово, за които в последно време се говори открито. Първата е на Белград, който готви така нар. невъзможна формула – повече антономия, но по-малко от независимост. Вторият работен вариант - напълно изградена държавна общност, с международни гаранции. Колкото и да е изненадващо, неотдавна тази опция беше подкрепена от бившия британски външен министър Дъглас Хърт.
продължава>
 
ИЗКАЗВАНИЯ НА УЧАСТНИЦИ В КРЪГЛАТА МАСА ЗА КОСОВО - ЧАСТ 2 Печат
Автор Георги Коритаров   
Понеделник, 01 Май 2006 03:04
От една страна проблемът “Косово” е проблем на съвременния европейски проект, доколкото Косово ще бъде по някакъв начин част от този общоевропейски проект или по някъкъв начин ще продължи да бъде източник на конфликти. Но в еднаква степен Косово е наистина проблем на бивша Югославия. В това се състои и неговата двойнственост.
продължава>
 
«НачалоПредишна123456СледващаКрай»

Страница 5 от 6