ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА В ТУРЦИЯ ПРОДЪЛЖАВА, ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРЕДСТОИ Печат
Автор Симеон Николов   
Вторник, 01 Май 2001 03:02
Редуващите се противоречиви оценки "Турция в криза", "Турция си отдъхва" предизвикват към един по-комплексен и реалистичен анализ, чийто краен извод е: "Турция е в трайна криза с непредвидими икономически и политически последици".
продължава>
 
КОСОВО И МАКЕДОНИЯ - ДВЕТЕ СТРАНИ НА МЕДАЛА Печат
Автор Златин Тръпков   
Вторник, 01 Май 2001 03:01
Вече няколко месеца Македония не слиза от първите страници на средствата за масово осведомяване. Младата република е във фокуса на вниманието на Европейския съюз и НАТО, на САЩ и Руската федерация, на правителствата и обществеността на нейните съседи. Въоръжените сблъсъци и преговорите за примирие се редуват един след друг, без да доведат до трайно решение на конфликта между етническите албанци и славянското население в тази страна. По едни или други причини, позициите на легитимните политически сили в Скопие са различни и се променят под въздействие на международните пратеници и събитията на бойното поле. Взаимоотношенията между македонското правителство и посредниците също следват подобна синосуида - от надежда и сътрудничество, до открито отхвърляне на усилията им и размяна на взаимни обвинения.
продължава>
 
СРЕЩАТА В ПРИЗРЕН Печат
Автор Д-р Ваня Янакиева   
Неделя, 01 Април 2001 03:01
Европейската общественост и най-вече Балканските държави се разтревожиха от срещата в Призрен и подписването на документ от лидерите на легалните албански партии ДПА и ПДП - Арбен Джафери и Имер Имери и политическия шеф на Армията за национално освобождение /АНО/ Алия Ахмети. Тази среща има дълбок символичен характер и носи в себе си продължението на събитието от преди повече от 120 години в разработването на основните принципи за създаването на Албанската държава, което става едва след около 35 години, но не постига заложените в Призненската лига цели.
продължава>
 
ЗА МАКЕДОНИЯ, КОСОВО И НАШАТА СИГУРНОСТ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:02
Трудно може да се каже нещо повече от онова, което предложи анализът "Подводните камъни в оценките на ситуацията на Запад от границата ни" в миналия брой на настоящото издание. Пренебрегването на някои от основните тези в горния материал и появилите се през последните две седмици противоречия в изявления на политици у нас и в чужбина по ставащото в Македония, налага отново да се върнем към темата.
продължава>
 
ИНТЕРВЮ С МЛАДЕН ВАСИЛЕВ МАНОИЛОВ Печат
Автор Стоян Никифоров   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:01

Интервю с Младен Василев Маноилов, екстрадиран от Цариброд, изгонен от сръбските власти на 05 05 т.г.

Без вина виновен. Между надеждата за повече демокрация и човешки права, разочарованието и мизерията. Българите в Цариброд все още се страхуват. Рушат надгробните камъни с български надписи.Недоволство от СДС. Къде са книгите на екс-депутата Вълканов? Българите повече няма да търпят асимилацията. А ако в Цариброд стане като в Прешево и Буяновац, как ще реагирате господа български дипломати?

продължава>
 
"ПОДВОДНИТЕ КАМЪНИ" В ОЦЕНКИТЕ НА СИТУАЦИЯТА НАЗАПАД ОТ ГРАНИЦАТА НИ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:05
Германският генерал от запаса Клаус Науман още в средата на миналата година, анализирайки последствията от намесата на НАТО в Югославия, прогнозира: "Следващият конфликт предстои". По-скромни наши анализатори предупреждаваха още през ноември 2000 година, че предстоят стъпки с цел въвличане на Македония в конфликт. Всъщност, нещата се развиват съвсем закономерно, съобразно предначертания и съобщен ни още през 1994 година сценарий, когато американски представители поканиха в София военни експерти и политолози от всички балкански страни и сондираха мнение каква би била реакцията ни при такова развитие на събитията.
продължава>
 
ИСТИНСКОТО ПОСЛАНИЕ ОТ СРЕЩАТА В СКОПИЕ Печат
Автор Илия Петровски   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:04
Според традиционната дипломация бе съвсем логично срещата на високо равнище на държавните и правителствени ръководители от Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, проведена в Скопие, да излъчи основно и общо послание към района, Европа и света. Но впечатлението, което се създаде след края на форума, е, че излъчените послания са много повече или поне толкова, колкото бяха участниците - осем пълноправни и един наблюдател.
продължава>
 
МАЛЦИНСТВАТА В СТРАНИТЕ ОТ ЮИЕ - МОСТ ИЛИ ИЗТОЧНИК НА ПРОБЛЕМИ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:03
След промените в края на 80-те и началото на 90-те години сред новите предизвикателства пред сигурността на едно от първите места се поставят малцинствените, етнически, религиозни и други въпроси. Те еволюират във фактор от първостепенно значение. Затова не случайно, както в “Стратегията за националната сигурност на САЩ за XXI век “, приета в Конгреса през януари тази година, така и в изменената с указ на и.д.президента на РФ Вл. Путин “Концепция за национална сигурност на Руската федерация” се отделя място на възникването на вътрешни кризи и етнически прочиствания; лансиране на върховенството на отделна религиозна, културна, расова или етническа група, заплашващи регионалната стабилност и интересите на други страни.
продължава>
 
ПОЗИЦИЯ НА БДД ПО КОНФЛИКТА В МАКЕДОНИЯ Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:02

Анализ и предложения за позиция по външнополитическите аспекти, разработени от работна група по Югоизточна Европа към БДД 

продължава>
 
БЪЛГАРО - ТУРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НЕ ОСТАНАХА БЕЗПРОБЛЕМНИ Печат
Автор Елена Николова   
Понеделник, 01 Януари 2001 13:00
Един от основните проблеми на ЮИЕ се крие в наличието на премного история в сравнително ограниченото демократично пространство на региона. Главно поради това и след промяната през 1989 г. противоречията на България със съседните й страни се преодоляват бавно и трудно. Едва през лятото на 1996 година например бе стартирана нова форма на всестранно сътрудничество в ЮИЕ за укрепване на мира и стабилността на всички страни от региона, вземаща предвид новите условия и изисквания, както на регионално, така и на европейско ниво. Едва 8 години след промените бе решен спора с Турция по статута на устието на река Резовска. Но освен историята, бавният процес на отстраняване на противоречията на Балканите се дължи и на различния етап на узряване на демокрацията и на развитие на икономиката в отделните държави. Погрешно се смята, че когато говорим за изоставане се имат предвид винаги новите демокрации /изключваме режима на Милошевич/. Напротив, известни и уважавани турски учени подчертават през 1999 г.: "В България днес има много повече демокрация, отколкото в Турция". При това те не визират само Кюрдския проблем.
продължава>
 
АЛБАНСКИЯТ ВЪПРОС - СПЕКУЛАЦИИ СЪС СКРИТИ ЦЕЛИ Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 01 Януари 2001 03:02
Събитията в Югославия, включително Косово, както и в Албания и Македония изтласкват на преден план Албанския въпрос и актуализират споровете за възможността от създаване на Велика Албания. За това допринасят емисари като например американският историк по Югоизточна Европа Gale Stockes от Rice University, който прелетя океана за да обясни в Берлин, как биха се разрешили конфликтите, като се прокарат нови държавни граници на Балканите по етнически признак. За съжаление, научни работници като Щефан Троебст - Германия, се заеха да аргументират тезата, защо нямало никакво основание да се опасяваме от Велика Албания. Внушаваните аргументи са опасни, защото зад фасадата на успокоението всъщност проправят път на по-нататъшно раздробяване на държавните формирования и утвърждаване на албанските претенции за общо албанско пространство, обхващащо няколко съседни държави. А е известна ислямската постановка, че няма значение, чия е територията, живеят ли там мюсюлмани, те имат права над нея.
продължава>
 
«НачалоПредишна1234567СледващаКрай»

Страница 7 от 7