ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
СЪВРЕМЕННИЯТ ТЕРОРИЗЪМ И РИСКОВЕТЕ И ЗАПЛАХИТЕ ЗА ОБЕКТИТЕ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА Печат
Автор Полковник о.р. Славчо Велков   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:04
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”


Полковник о.р. Славчо Велков, експерт по национална и международна сигурност и борба с тероризма, преподавател в СУ “СВ. Климент Охридски” и Нов български университет

През последните няколко години в света настъпиха драматични изменения. Встъпването на човечеството в новото хилядолетие е помрачено от постоянно нарастващата тенденция на разпространение на международния тероризъм.
продължава>
 
СЪТРУДНИЧЕСТВОТО М/У ДЪРЖАВНИЯ И ЧАСТИЯ СЕКТОР – НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ ЗА СИГУРНОСТ НА ИНФРАСТРУКТУРИТЕ Печат
Автор Йордан Начев   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:03
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”


Йордан Начев - съветник в НС и преподавател в НБУ

Съвременният тероризъм няма нищо общо с политическия тероризъм в края на ХІХ и началото на ХХ век. Сегашните негови характеристики го правят нова и нетрадиционна форма на съпротива. По скоро това са военни действия с ограничен параметър. Изследователите говорят за “малка” или, “градска” война” в която действията трябва да се провеждат със строго специфична стратегия и тактика. Необходими са също нови оръжия, понеже сблъсъците се провеждат в градски условия и това налага да се избягват невинните жертви.
продължава>
 
ОПАСНОСТТА ОТ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ И ОСНОВНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРИ ОРГАТИЗАЦИЯТА НА ЛЕТНИТЕ.. Печат
Автор Илко Шивачев   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:02

 ОПАСНОСТТА ОТ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ И ОСНОВНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРИ ОРГАТИЗАЦИЯТА НА ЛЕТНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ “АТИНА-2004”

ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”


Илко Шивачев – главен координатор на Комитета по българското участие в организацията и провеждането на летните Олимпийски игри “Атина-2004”
 

продължава>
 
ТЕРОРИЗМЪТ В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЗАПАДНИ БАЛКАНИ Печат
Автор Емил Асемиров   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:00
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

Емил Асемиров - политически анализатор

За да бъде пълна картината на съвременния международен тероризъм, трябва да разгледаме и неговите проявления в територии, намиращи се в непосредствена географска близост до нашата страна!
продължава>
 
ООН И НАТО СЪС ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА КОСОВО, НО БЕЗ МЕХАНИЗЪМ ЗА УМИРОТВОРЯВАНЕТО МУ Печат
Автор Д-р Ваня Янакиева   
Събота, 01 Май 2004 03:00
Проведените на 14.10.03 г. във Виена първи преговори след 1999 г. между Белград реално доказаха за пореден път , че принципите върху които се изгражда схемата за разрешаване на Косовският въпрос е основава на желанията на ЮНМИК , а не на реалните исторически, географски, малцинствени, икономически и политически характеристики на държавите учаснички в този процес. Независимо от изразеното задоволство на двете страни от срещата, фактически тя не се състоя.
продължава>
 
ПОЛИТИКАТА КЪМ МАЛЦИНСТВАТА В ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ Печат
Автор Фани Пиперкова   
Понеделник, 01 Март 2004 03:00
Няма съмнение, че положението на малцинствата в държавите от Западните Балкани се подобри паралелно с нормализиране на обстановката и мерките за демократизиране на страните. Изключение прави разбира се Косово с отношението към сръбското малцинство в него. Някои западноевропейски автори са склонни към повърхностни оценки и прибързани общи изводи за региона, чиято стабилност все пак е още много крехка.
продължава>
 
СЪРБИЯ ПРЕД ТРУДНО ПРЕДСКАЗУЕМИ ИЗБОРИ Печат
Автор Стефан Тенев   
Понеделник, 01 Декември 2003 03:00
Предстоящите на 28 декември парламентарни избори в Сърбия предизвикват известни опасения в чуждестранните наблюдатели. Има голяма доза на непредсказуемост, но на фона на протичащото преразпределение на политическото пространство е ясно само едно- тези избори ще дадат отговор за бъдещата ориентация на страната.
продължава>
 
ЕКСПЕРТИ ЗА КОСОВО Печат
Автор Експерт   
Вторник, 01 Юли 2003 03:00
Четири години след войната в Югославия и само седмици преди очаквания диалог между Белград и Прищина, експерти от различни страни, институти и организации коментират възможното решаване на основните проблеми, свързани с Косово.

Душан Янич, Шкелцен Малики, Адем Демачи, Бруно Шох, Мухамедин Кулаши
продължава>
 
ДИАЛОГЪТ БЕЛГРАД–ПРИЩИНА ЗАПОЧНА, НО ОПТИМИЗЪМ ЛИПСВА Печат
Автор Д-р Ваня Янакиева   
Четвъртък, 01 Май 2003 03:00
Състоялите се се неотдавна във Виена първи преговори след 1999 г. между Белград и Прищина под егидата на ООН доказаха за пореден път, че принципите, върху които се изгражда схемата за разрешаване на косовския въпрос, е основана на желанията на мисията на ООН в Косово (ЮНМИК), а не на реалните исторически, географски, малцинствени, икономически и политически характеристики на държавите участнички в този процес.
продължава>
 
АЛБАНИЯ: ПРЕД ИЗОСТРЯНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗМОЖНО ОТТЕГЛЯНЕ НА ПРЕМИЕРА Печат
Автор Петер Шуберт   
Събота, 01 Март 2003 03:00
Вероятно приемане на Албания в ЕС е далечно бъдеще и предполага значителен напредък при възприемането на европейските норми и принципи. В началото на 2003 г. имаше обнадеждаващи стъпки, които позволиха започването на преговори за стабилизиране и асоцииране.
продължава>
 
АГОНИЯТА НА МАКЕДОНИЯ ПО ПЪТЯ НА КОНФЕДЕРИРАНЕТО Печат
Автор Ваня Симеонова   
Сряда, 01 Януари 2003 03:00
След войната в Косово и превръщането му в самостоятелна държава в рамките на Сърбия, за всички професионалисти - балканисти беше ясно, че “албанският въпрос” ще се разширява към Македония. А след воените действия в Македония, вече не можеше да остават никакви съмнения, че албанците ще се готвят за продължителни дестабилизационни действия, които да доведат до обособяването им в самостоятелна административно-териториална единица , което и постигнаха частично със споразуменията от Охрид.
продължава>
 
ПКК ОБЯВИ ВЪОРЪЖЕНАТА БОРБА ЗА ПРИКЛЮЧИЛА Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Март 2002 03:02
Кюрдската работническа партия обяви за прикличила 15 годишната си въоръжена борба в Югоизточна Анатолия и заедно с това смени "компрометираното" си име. Риза Ердоган, говорител на организацията за Европа заяви в Брюксел, че от тук нататък ПКК ще се нарича Кюрдски конгрес за свобода и демокрация /КАДЕК/. Организацията ще се бори с мирни средства за повече права на кюрдите в Турция. Тя е единственият легитимен наследник на ПКК, подчертава Ердоган и има защо. Не всички са съгласни с тази политика, не всички искат и могат да забравят избитите кюрди, жени и деца, изравнените със земята села, измъчваните и избивани в турските затвори.
продължава>
 
ДЕЗИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА СЕ НАСОЧИ КЪМ БЪЛГАРИЯ Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Март 2002 03:01
Ако се проследи информационния поток, придружаващ войната срещу тероризма, ще се констатира, че предположения, слухове или новости, зад които прозира нечий интерес, които се посрещат с любопитсктво, често се пускат от неназовани или "поверителни" или пожелали анонимност източници, а журналистите играят ролята на посредник.
продължава>
 
БАЛКАНИТЕ СРЕЩУ ЕГОИЗМА НА ЕВРОПА Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Февруари 2002 03:01
В оценките на държавници и политици от Югоизточна Европа за ситуацията в региона се наблюдава едно все по-ясно разграничение: песимистични до драматични оценки на представителите на страните в преход и по-розови- на южните ни съседки. В същото време се открояват неизяснените позиции на страните от Западна Европа по нашия регион.
продължава>
 
EС ВИЖДА ГЪРЦИЯ В НОВА СВЕТЛИНА Печат
Автор Симеон Николов   
Вторник, 01 Януари 2002 03:03

по Материали на Хайнц Юрген Акст и Панос Казакос - обработил Симеон Николов

Оценките в ЕС за Гърция, която доскоро често дразнеше Брюксел с някои свои позиции, са еволюирали в положителна посока. Счита се, че тя се е развила вече в един стабилизиращ фактор. Причините за това според експерти на ЕС ка няколко:
продължава>
 
"БАЛКАНСКИЯТ СБЛЪСЪК" В ПРОТИВОРЕЧИЯТА МЕЖДУ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ... Печат
Автор Борис Живков   
Вторник, 01 Януари 2002 03:03

"БАЛКАНСКИЯТ СБЛЪСЪК" В ПРОТИВОРЕЧИЯТА МЕЖДУ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ В РЕГИОНА СЪЩЕСТВУВА ОПРЕДЕЛЕНА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ

Краят на Студената война предизвика нужда от определяне на нов подход при решаването на противоречията между Великите сили. Ако дотогава съперничеството им е намирало израз в противопоставянето между двата големи политически, военни, идеологически и икономически блока, то днес, при решаването на редица конфликти е налице съществуването на съществени противоречия между страните от НАТО. Така се стигна до все по-голямото размиване на различията между Русия и Северноатлантическия пакт. През последното десетилетие всичко, което се случи на Балканите е резултат именно от необходимостта всяка Велика сила да преосмисли интересите и идеите си, свързани с бъдещето на полуострова.

продължава>
 
ПАКТЪТ ЗА СТАБИЛНОСТ: РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ ИЛИ УДОБНО ИЗВИНЕНИЕ? Печат
Автор Стефан Ралчев   
Вторник, 01 Януари 2002 03:02

Решението за стабилност в региона е ускорено приемане на балканските страни в Европейския съюз

След случилото се на 11 септември тази година в Ню Йорк въпросът за сигурността заема все по-важно място в дневния ред на правителства и международни организации. Балканските страни или, както обичат да ги наричат "евфемистично" на Запад - страните от Югоизточна Европа, не правят изключение.

продължава>
 
УНМИК В КОСОВО НЕ СЪЗДАВА МОДЕЛ Печат
Автор Андреас Витковски   
Вторник, 01 Януари 2002 03:00
Две години след изграждането на преходното административно управление на ООН и провеждането на местни избори /октомври 2000 г./ и общи избори /ноември 2001 г./ в Косово, действително е време за оценка на стратегията на УНМИК. Анализаторите от западноевропейските страни, които се опитват вече да правят подобни оценки, вероятно за да оправдаят положените усилия преувеличават съществено постигнатите резултати, премълчават действителни и сериозни проблеми и в крайна сметка отклоняват вниманието от основни нерешени въпроси, предизвикани от външна намеса. Нещо повече, особено след терорстичните актове в САЩ от 11. 09.2000 г се търси отговор на въпроса "Може ли Косово да бъде модел?", който да бъде прилаган и другаде по света.
продължава>
 
ИНТЕРВЮ СЪС ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НА СЪРБИЯ МАРКО ЙАКШИЧ Печат
Автор Никола Живкович   
Сряда, 01 Август 2001 03:01
УНМИК иска да залъже световната общественост, че в Косово е създадено вече едно мултиетническо общество, което не отговаря на истината. Косово никога до сега в историята не е било така моноетническо, както под управлението на ООН. Днес 95% са албанци. Това е ясно поражение за УНМИК и за НАТО.
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ -ГЕРМАНИЯ - ВОЕННО СЪТРУДНИЧЕСТВО - ЗАЩО НАМЕСВАТ МАКЕДОНИЯ Печат
Автор Стефан Ночев   
Неделя, 01 Юли 2001 03:01
Военното сътрудничество между Германия и България винаги е било на по-високо ниво от това с много други страни. След промените именно по линия на военното сътрудничество бе преодолян вакуума, създаден в двустранните отношения, когато България остави посолството си дълго време без посланик /1990-1991/, а тогавашният президент Ж. Желев посети Германия едва след почти всички останали европейски държави.
продължава>
 
ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОТО И НЕИЗВЕСТНОТО В МАКЕДОНИЯ Печат
Автор Елена Николова   
Петък, 01 Юни 2001 03:02
Операцията "Необходима жътва" беше единствено възможния ход на НАТО пред опасността от разрастване на въоръжените сблъсъци и преминаването им в гражданска война. Затова критиките, че тя била обречена на неуспех, дори и да са правилни в голяма степен по отношение на ефективността на операцията, не са приемливи изцяло.
продължава>
 
ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ, УПРАВЛЕНИЕ И РАЗРЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТИ В РЕГИОНА НА ЧЕРНО МОРЕ Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Юни 2001 03:01
Регионът на Черно море е една от най-неспокойните области в света. Конфликтите в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия, Нагорно-Карабах, Чечня, а така също на Балканите, още не са разрешени. Повечето от конфликтите в региона са от етническо и политическо естество с тенденция за по-нататъшна политизация.
продължава>
 
ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА В ТУРЦИЯ ПРОДЪЛЖАВА, ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРЕДСТОИ Печат
Автор Симеон Николов   
Вторник, 01 Май 2001 03:02
Редуващите се противоречиви оценки "Турция в криза", "Турция си отдъхва" предизвикват към един по-комплексен и реалистичен анализ, чийто краен извод е: "Турция е в трайна криза с непредвидими икономически и политически последици".
продължава>
 
КОСОВО И МАКЕДОНИЯ - ДВЕТЕ СТРАНИ НА МЕДАЛА Печат
Автор Златин Тръпков   
Вторник, 01 Май 2001 03:01
Вече няколко месеца Македония не слиза от първите страници на средствата за масово осведомяване. Младата република е във фокуса на вниманието на Европейския съюз и НАТО, на САЩ и Руската федерация, на правителствата и обществеността на нейните съседи. Въоръжените сблъсъци и преговорите за примирие се редуват един след друг, без да доведат до трайно решение на конфликта между етническите албанци и славянското население в тази страна. По едни или други причини, позициите на легитимните политически сили в Скопие са различни и се променят под въздействие на международните пратеници и събитията на бойното поле. Взаимоотношенията между македонското правителство и посредниците също следват подобна синосуида - от надежда и сътрудничество, до открито отхвърляне на усилията им и размяна на взаимни обвинения.
продължава>
 
СРЕЩАТА В ПРИЗРЕН Печат
Автор Д-р Ваня Янакиева   
Неделя, 01 Април 2001 03:01
Европейската общественост и най-вече Балканските държави се разтревожиха от срещата в Призрен и подписването на документ от лидерите на легалните албански партии ДПА и ПДП - Арбен Джафери и Имер Имери и политическия шеф на Армията за национално освобождение /АНО/ Алия Ахмети. Тази среща има дълбок символичен характер и носи в себе си продължението на събитието от преди повече от 120 години в разработването на основните принципи за създаването на Албанската държава, което става едва след около 35 години, но не постига заложените в Призненската лига цели.
продължава>
 
ЗА МАКЕДОНИЯ, КОСОВО И НАШАТА СИГУРНОСТ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:02
Трудно може да се каже нещо повече от онова, което предложи анализът "Подводните камъни в оценките на ситуацията на Запад от границата ни" в миналия брой на настоящото издание. Пренебрегването на някои от основните тези в горния материал и появилите се през последните две седмици противоречия в изявления на политици у нас и в чужбина по ставащото в Македония, налага отново да се върнем към темата.
продължава>
 
ИНТЕРВЮ С МЛАДЕН ВАСИЛЕВ МАНОИЛОВ Печат
Автор Стоян Никифоров   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:01

Интервю с Младен Василев Маноилов, екстрадиран от Цариброд, изгонен от сръбските власти на 05 05 т.г.

Без вина виновен. Между надеждата за повече демокрация и човешки права, разочарованието и мизерията. Българите в Цариброд все още се страхуват. Рушат надгробните камъни с български надписи.Недоволство от СДС. Къде са книгите на екс-депутата Вълканов? Българите повече няма да търпят асимилацията. А ако в Цариброд стане като в Прешево и Буяновац, как ще реагирате господа български дипломати?

продължава>
 
"ПОДВОДНИТЕ КАМЪНИ" В ОЦЕНКИТЕ НА СИТУАЦИЯТА НАЗАПАД ОТ ГРАНИЦАТА НИ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:05
Германският генерал от запаса Клаус Науман още в средата на миналата година, анализирайки последствията от намесата на НАТО в Югославия, прогнозира: "Следващият конфликт предстои". По-скромни наши анализатори предупреждаваха още през ноември 2000 година, че предстоят стъпки с цел въвличане на Македония в конфликт. Всъщност, нещата се развиват съвсем закономерно, съобразно предначертания и съобщен ни още през 1994 година сценарий, когато американски представители поканиха в София военни експерти и политолози от всички балкански страни и сондираха мнение каква би била реакцията ни при такова развитие на събитията.
продължава>
 
ИСТИНСКОТО ПОСЛАНИЕ ОТ СРЕЩАТА В СКОПИЕ Печат
Автор Илия Петровски   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:04
Според традиционната дипломация бе съвсем логично срещата на високо равнище на държавните и правителствени ръководители от Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, проведена в Скопие, да излъчи основно и общо послание към района, Европа и света. Но впечатлението, което се създаде след края на форума, е, че излъчените послания са много повече или поне толкова, колкото бяха участниците - осем пълноправни и един наблюдател.
продължава>
 
МАЛЦИНСТВАТА В СТРАНИТЕ ОТ ЮИЕ - МОСТ ИЛИ ИЗТОЧНИК НА ПРОБЛЕМИ Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:03
След промените в края на 80-те и началото на 90-те години сред новите предизвикателства пред сигурността на едно от първите места се поставят малцинствените, етнически, религиозни и други въпроси. Те еволюират във фактор от първостепенно значение. Затова не случайно, както в “Стратегията за националната сигурност на САЩ за XXI век “, приета в Конгреса през януари тази година, така и в изменената с указ на и.д.президента на РФ Вл. Путин “Концепция за национална сигурност на Руската федерация” се отделя място на възникването на вътрешни кризи и етнически прочиствания; лансиране на върховенството на отделна религиозна, културна, расова или етническа група, заплашващи регионалната стабилност и интересите на други страни.
продължава>
 
ПОЗИЦИЯ НА БДД ПО КОНФЛИКТА В МАКЕДОНИЯ Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:02

Анализ и предложения за позиция по външнополитическите аспекти, разработени от работна група по Югоизточна Европа към БДД 

продължава>
 
БЪЛГАРО - ТУРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НЕ ОСТАНАХА БЕЗПРОБЛЕМНИ Печат
Автор Елена Николова   
Понеделник, 01 Януари 2001 13:00
Един от основните проблеми на ЮИЕ се крие в наличието на премного история в сравнително ограниченото демократично пространство на региона. Главно поради това и след промяната през 1989 г. противоречията на България със съседните й страни се преодоляват бавно и трудно. Едва през лятото на 1996 година например бе стартирана нова форма на всестранно сътрудничество в ЮИЕ за укрепване на мира и стабилността на всички страни от региона, вземаща предвид новите условия и изисквания, както на регионално, така и на европейско ниво. Едва 8 години след промените бе решен спора с Турция по статута на устието на река Резовска. Но освен историята, бавният процес на отстраняване на противоречията на Балканите се дължи и на различния етап на узряване на демокрацията и на развитие на икономиката в отделните държави. Погрешно се смята, че когато говорим за изоставане се имат предвид винаги новите демокрации /изключваме режима на Милошевич/. Напротив, известни и уважавани турски учени подчертават през 1999 г.: "В България днес има много повече демокрация, отколкото в Турция". При това те не визират само Кюрдския проблем.
продължава>
 
АЛБАНСКИЯТ ВЪПРОС - СПЕКУЛАЦИИ СЪС СКРИТИ ЦЕЛИ Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 01 Януари 2001 03:02
Събитията в Югославия, включително Косово, както и в Албания и Македония изтласкват на преден план Албанския въпрос и актуализират споровете за възможността от създаване на Велика Албания. За това допринасят емисари като например американският историк по Югоизточна Европа Gale Stockes от Rice University, който прелетя океана за да обясни в Берлин, как биха се разрешили конфликтите, като се прокарат нови държавни граници на Балканите по етнически признак. За съжаление, научни работници като Щефан Троебст - Германия, се заеха да аргументират тезата, защо нямало никакво основание да се опасяваме от Велика Албания. Внушаваните аргументи са опасни, защото зад фасадата на успокоението всъщност проправят път на по-нататъшно раздробяване на държавните формирования и утвърждаване на албанските претенции за общо албанско пространство, обхващащо няколко съседни държави. А е известна ислямската постановка, че няма значение, чия е територията, живеят ли там мюсюлмани, те имат права над нея.
продължава>
 
«НачалоПредишна1234567СледващаКрай»

Страница 7 от 7