Автори
Симеон Николов Печат

Симеон Николов Главен редактор на изданието “Експерт-БДД”, създадено по негова идея.
Директор на Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.
Член на Управителния съвет на Българско дипломатическо дружество. Заместник министър на отбраната 2005-2008 г. Главен експерт по международна политика и сигурност при Президента Георги Първанов- 2003-2005 г. Дългогодишен стаж в МВнР- два мандата зад граница /Германия/, а последните 5 години – до 2001– съветник в дирекция “Координация и анализи”. Награден знак на МО за съществен принос и заслуги към отбраната на страната. Отличие на МВР "Медал Провъсъдие Свобода и Сигурност 2007". Член на Атлантическия клуб и носител на златната значка на същия. Кавалер на ордена на Короната на Кралство Белгия; Има над 250 публикации в български и чужди издания. Автор на 1 и съавтор на 4 книги. Участвал в международни и национални конференции със свои доклади. Изнасял е лекции. В продължение на 7 години е редактор на вестник за българите в чужбина. Има две висши образования, владее 2 чужди езика. Женен, с едно дете.
E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
Боян Чуков Печат
Боян Чуков Роден на 25.07.1952 г. Завършил е Висше образование  - специалност „Радио и телевизия”. Специализирал е  в Института за политически науки, Париж. Работи като заместник председател на Съюза за стопанска инициатива. Бил е журналист на свободна практика, главен редактор на в. „Балкански диалог"; частен предприемач - ООД; Секретар в българското посолство във Франция и Испания. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски езици.
 
Димитър Костов Печат
Image Дипломат от кариерата с над 30 години стаж. Бил е трети секретар и член на делегацията на Конференцията по разоръжаване в Женева, втори секретар в постоянното представителство в Ню Йорк, зам. постоянен представител с ранг посланик в същото представителство, началник управление "ООН и разоръжаване" в МВнР, постоянен представител в Женева и в Ню Йорк, зам.-председател на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС) и председател на Социалния комитет, зам.-председател на Специалния комитет по неупотреба на сила, председател на Комисията на ООН по разоръжаване.
 
Емил Асемиров Печат
ImageЕмил Асемиров е политически анализатор и писател. Издал е книгите „Пристрастен наблюдател”, 2002 г. – сборник статии и анализи, и „Османлия”, 2006 г. –  роман за османския възход и още 15 разказа.
Настоящата статия ще бъде включена в третата му книга „Есета за съвременността”, която предстои да излезе в близките месеци. Публикувал е около 40 статии по политически въпроси. Член е на Българското дипломатическо дружество от 2004 г. и на Българското дружество за ООН от 2006 г..
 
Илия Налбантов Печат
Image От 1999 година е експерт в областта на политиката за сигурност и отбрана в централната администрация на Министерството на отбраната. От 1979 до 1999 г. е офицер от въоръжените сили на Република България. Ръководител на ведомствената експертна група, разработила Политическата рамка на Стратегическия преглед на отбраната – 2003 г.
Завършил е четиригодишен курс на НВУ „Васил Левски” и двугодишен курс на ВА „Г.С. Раковски”. Специализирал в Европейския център за изследвания на сигурността "Джордж Маршал” – Германия
Публикации в научни издания и периодичния печат по проблемите на политиката за сигурност и отбрана, гражданско-военните отношения и реформата в системата за обучение на офицерски кадри за въоръжените сили.
 
Проф. Евгений Гиндев Печат
Проф. Евгений Гиндев Професор Евгени Гиндев е роден през 1936 г. в София. Завършил е три военни училища и Военната академия "Г.С.Раковски", инженер, полковник. Бил е заместник директор и директор на институт към БАН. Чете лекции в генерал-щабния факултет на ВА, в Техническия университет, УНСС и др. Има над 150 научни трудове.Член на Атлантическия клуб, Българското дипломатическо дружество, Националната асоцияция за международни отношения и др.
 
Радослав Деянов Печат

Радослав Деянов Д–р ист. н. Радослав Деянов
Дипломат от кариерата (пълномощен министър от МВнР, 1975 г. - 2013 г.) с близо 40‑годишен стаж. Завършил е СУ „Климент Охридски“ и дипломатическа школа в АОНСУ. Специализирал многостранна дипломация по международната сигурност и разоръжаването в ООН (Женева, Виена, Ню Йорк и Бостън). Има мандати в Женева, Ню Йорк, Хага и Виена. Бил е президент на Конференцията по разоръжаването в Женева. Избиран е на ръководни постове в органите за вземане на решения като постоянен представител в Подготвителната комисия за ОЗХО (Хага, 1993 г. - 1997 г.) и на няколко конференции на ООН. Ръководил е група от независими външнополитически експерти, разработила основите на първата концепция за национална сигурност на демократична България (1990 г.).Бил е международен служител на ръководни позиции в две международни организации от системата на ООН (Хага и Виена; 1997 г. - 2013 г.). В момента е независим консултант в „RAD Consulting“, асоцииран член на ИИМО.

 
Д-р Ваня Янакиева Печат
Специалист по Западните Балкани. Дългогодишен научен работник на Института за съвременни социални теории. По-късно /през 90-те години/ е експерт в Министерството на отбраната, управление “Международно сътрудничество” по въпросите на Западните Балкани. Има редица научни публикации в научни списания, сборници и книги. Публикува статии в български списания и вестници. Участва в редица конференции по проблемите на Балканите. Владее албански, ползва английски и руски езици. Омъжена, с едно дете.
Email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 
Елена Николова Печат

Елена НиколоваПостоянен кореспондент на изданието “Експерт-БДД” в Берлин. Завършила е специалност “Международни отношения” в УНСС и «Политология» в Свободния университет в Берлин. Участник в първата европейска конференция “Новите лидери на 21 век”. Член на международната организация “Млади европейци”. Има стаж в германския Бундестаг, работила е за немски фирми. Работи за “Експерт-БДД” от самото му създаване. Има публикации в български списания и вестници. Владее немски и английски.
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
Жоржета Пехливанова Печат

Жоржета ПехливановаКариерата й като дипломат преминава в МВнР и в мисиите ни в Испания и Аржентина. Владее и ползва няколко езици. Издала е книгите:“По вълните на дипломацията” с мото “Там, където има един българин – има България”, 2000 г. “Политическо ветрило” или “дипломацията – там, където се разместват пластовете в политиката”, 2002г.  Двете книги са включени в новата Осемтомна “История на българите”, том 4 - “Българска дипломация”, 2003г.<br>Автор е на монографии и изследвания по външната политика на България, по международните отношения,  както и на статии и разработки по тази проблематика в България и чужбина. Специален акцент  заслужават политическите й анализи, както и  политическите портрети на новите латиноамерикански президенти - бразилския Лула да Силва и аржентинския Нестор Киршнер,  на Френския президент “Жак Ширак – асът на Европа”, на руския президент “Феноменът Путин”  и др.
E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
Огнян Гърков Печат
Огнян Гърков Огнян Гърков, д-р по история, бивш посланик в Чешката република
 
Доц. д-р Чавдар Николов Печат
Доц. д-р Чавдар НиколовДекан на Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград. \r\nЧавдар Николов е роден през 1954 година в София. Завършил е УНСС, а след това докоторат в Хумболтовия университет в Берлин. Автор е на пет публицистични книги за българския преход, на два учебника по финанси и един – по европейска интеграция. Член е на Съвета по евроатлантическа интеграция при Президента на Републиката. Член е и на Българско дипломатическо дружество. \r\n
E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.