Анкети

Необходима ли ни е Външнополитическа стратегия
 

Кой е онлайн

В момента има 22 посетителя в сайта
Българо–руски акценти на Третата българска държава
Автор Експерт   
Четвъртък, 24 Декември 2015 22:03

Българо–руски акценти на Третата българска държава

Анелия Димова

 

На 21 декември 2015 г. в големия салон на БАН беше представена книгата на професор д.и.н. Нина Дюлгелова „Българо–руски акценти на Третата българска държава”. Присъстваха дипломати, представители на академичната общност, инситтути на БАН, Военна академия, университетски преподаватели, ръководители на неправителствени организации и др.

продължава>
 
Турция прави сериозни стратегически грешки
Автор Експерт   
Сряда, 23 Декември 2015 15:03

Турция прави сериозни стратегически грешки

Интервю на Емил Спахийски със Симеон Николов, гл.редактор на „Експерт” за вестник „Труд”, 22. 12. 2015 г.

Вече се виждат контурите на бъдещото преразпределение на Близкия Изток

продължава>
 
Западът трябва да изработи нова стратегия за борбата с ДАЕШ
Автор Експерт   
Сряда, 23 Декември 2015 14:56

 

Западът трябва да изработи нова стратегия за борбата с ДАЕШ

Интервю на Кристиела Симеонова със Симеон Николов, гл.редактор на „Експерт” за вестник Дума, 21. 12. 2015 г

 

Най–големият проблем, който генерира днешните кризи, е нарушаването на международно–правните норми, които са градени с десетилетия.

Истинските мотиви на сирийската опозиция са да наложи ислямистския си модел.

Целите на САЩ и Русия изглеждат съвместими, защото ИД се превърна в първостепенна заmлаха.

продължава>
 
Ирина Бокова и предизвикателството моралната съвест на човечеството
Автор Експерт   
Сряда, 16 Декември 2015 09:04

Ирина Бокова и предизвикателството моралната съвест на човечеството

Жоржета Пехлванова*

Ще си позволя да изтъкна някои факти, позиции и мнения на световни лидери, политици и медии за Ирина Бокова. Защото за най-високия дипломатически пост в света, за който кандидатства, те са безспорен атестат. Дипломацията е сложна професия. Когато влезеш в нея, или я напускаш веднага, или оставаш завинаги в нея. Ирина е във висшата дипломация. И би било престъпление, ако тези, които сме нейни колеги не я подкрепим единодушно. Стратегията й, която тя изгради на международен ръководител е перфектна. Тя почива на умението й да балансира при търсене на решения и да убеждава в правота си и противниците, базирайки се на международното и човешко право. Познавайки нейния стил и отдаденост на каузата за мира и правдата, за свободата на личността, на борбата й против разрушенията на цивилизациите и за опазване на световните културни достижения, в нашето съвремие Ирина Бокова е шансът на Организацията на Обединените Народи.

продължава>
 
Недостатъчна чувствителност към рисковете от война и вземаните решения
Автор Експерт   
Сряда, 09 Декември 2015 23:29

Недостатъчна  чувствителност към рисковете  от война и вземаните решения

Симеон Николов

 

Не за първи път в международни организации се вземат важни решения, в чието формиране би трябвало да има принос и българската страна, но както преди, така и след това няма дори експертна реакция на целесъобразността и последствията от тези решения. Докато в други страни те се подлагат предварително на обсъждане, а разработки на различни институти и центрове  стават част от решенията. Друг е въпросът, че по–пробивни и влиятелни се оказват понякога такива с крайни и опасни предложения.

продължава>
 
Високите залози в Сирия пречат за бързо излизане от кризата
Автор Експерт   
Неделя, 06 Декември 2015 23:14

Високите залози в Сирия пречат за бързо излизане от кризата

Симеон Николов за агенция БГНЕС, 04 12 2015 г.

 

Намаляването на напрежението между Русия и Турция, възникнало след  свалянето на  руски самолет в близост на сирийско–турската граница не може да стане нито така бързо, нито много лесно. Въпреки всеобщото мнение за прецизно подготвена провокация, нелогичните промени в аргументите на президента Ердоган и редуващите се негови емоционални и по–умерени изявления, издават раздразнение от това, че целите му не бяха напълно постигнати. Вместо очакваната антируска кампания, пробив на идеята му за „зона забранена за полети” в Сирия и сериозно предупреждение към Русия,  турската страна получи  остри критики, срив на доверието към нея и видима изолация на международната сцена. Реакциите на основните турски партньори обаче,  не бяха достатъчно категорични. Западът не си призна, че е виновен за създаденото в Турция чувство на безнаказаност.

продължава>
 
Турция: изгодното "лошо момче". Излизането от руско–турския конфликт страда от дефицит на мъдрост
Автор Експерт   
Неделя, 06 Декември 2015 23:06

Турция: изгодното "лошо момче". Излизането от руско–турския конфликт страда от дефицит на мъдрост

Симеон Николов за списание Life.bg


Колкото повече дни ни отдалечават от момента на сваления руски самолет с ракета въздух–въздух от турски F-16 край сирийската граница, толкова по–драстично се откроява разликата между абсурдността на случилото се и възможните значителни последствия за сигурността в регионален и дори глобален план. Между тях останаха наивни аргументи и нагло поведение от едната страна, емоционални реакции и демонстрации от другата, но достатъчни за да разпалят потенциала на мащабен конфликт. Ако останаха висящи въпроси, то те  не са „как” и „защо” се случи очевидната провокация, а по–скоро имаше ли външен подстрекател и пресметнати ли бяха от Анкара рисковете и ефекта от предварително поставените цели.

продължава>
 
Добросъседство с Турция? Няма нищо по-хубаво, но не за сметка на България
Автор Експерт   
Четвъртък, 03 Декември 2015 14:33

Добросъседство с Турция? Няма нищо по-хубаво, но  не за сметка на България

Посланк Любомир Шопов

Българската общественост реагира удивително бързо на труда на теоретика и практика на "неоосманизма" проф. Ахмет Давутоглу. Той дълги години бе министър на външните работи. Сега е министър-председател на Турция. Книгата му "Стратегическа дълбочина", с подзаглавие "Мястото на Турция в международните отношения" бе публикувана  през април 2001 г.  По същество в нея са развити философията и практическите мерки,които Турция трябва да предприеме,за да се превърне в държава-лидер, в регионална и световна сила. Има глобални направления-САЩ, ЕС, Русия, Китай. Както и регионални-Балканите, Близкия изток, Кавказ. Президентът Реджеп Ердоган разкрива замисъла с няколко думи- "Трябва да отидем там,където са били дедите ни....Движи ни духът,който е бил в основата на Османската империя."  Приоритетите на новата външна политика на Турция са:нула проблеми със съседите, многоизмеримост и нов дипломатически език.

продължава>
 
Пряка изгода от турско–руския сблъсък има „Ислямска държава”
Автор Експерт   
Понеделник, 30 Ноември 2015 21:31

 

Пряка изгода от турско–руския сблъсък има „Ислямска държава”

Интервю на Емил Спахийски със Симеон Николов за вестник „Труд”, 28 11 2015 г.


Изглежда сме свидетели на най–сериозното напрежение в Близкияь Изток след свалянето на руския самолет от турските ВВС. Как разчитате събитието г–н Николов?

Сложната ситуация в Сирия предполагаше рискови събития като свалянето на руския боен самолет на 24 ноември на границата между турската област Хатай и сирийската Латакия, но досега бяха избегнати такива поне между САЩ и Русия и Франция и Русия, благодарение на координацията между тях.  Поради фокусирането на медиите върху атентатите в Париж и последствията от тях обаче,  като че ли ни убегна задкулисието на събитията там, които в известна степен могат да обяснят част от причинте за случилото се.

продължава>
 
Седем риска за сигурността от унгарска гледна точка
Автор Експерт   
Неделя, 22 Ноември 2015 13:03

Седем риска за сигурността от унгарска гледна точка

Таня Джоева

На 19 ноември Българско дипломатическо дружество организира среща с Н.Пр. Андраш Клайн, извънреден и пълномощен посланик на Унгария. Темата на лекцията му бе „Актуалната външна политика на Унгария в сферата на сигурността и унгарско–българските отношения”. По разбираеми причини обаче, акцентът бе поставен на тревожните въпроси свързани с бежанската криза, сигурността и политката на ЕС.

продължава>
 
Ислямска държава проведе военна операция
Автор Експерт   
Неделя, 22 Ноември 2015 12:50

 

Ислямска държава проведе военна операция

Симеон Николов, гл. редактор на „expert-bdd“, специално за сп. LIFE.bg


След като отшумяха дните на поднасяне на искрени съболезнования от хората за жертвите в Париж и декларативни изявления на политиците, трябва да признаем, че остана чувството за повтарящи се позиции и тези, отсъствие на признание за провалена антитерористична стратегия и ясна визия за промяна. Многопосочните, понякога взаимоизключващи се  оценки и предложения свидетелстват по–скоро за обърканост и немощ, за това, че не са разбрани особеностите на Ислямска държава /ИД/, целите, които си постави с жестокия удар в сърцето на Европа, а ние не си взехме поуки от последния атентат, когато имаше оценки, изводи, дори прогнози, че такъв и то по-мащабен, неизбежно ще последва. Затова не е добър сигнал, когато политиците посрещат с „изненада” всеки нов атентат, а екпертите в същото време все по–често се питат, а има ли смисъл да предупреждават, да препоръчват и разясняват.

продължава>
 
Участниците в КСНС при Президента ни дължат още много обяснения
Автор Експерт   
Сряда, 11 Ноември 2015 13:37

Участниците в КСНС при Президента ни дължат още много обяснения

Симеон Николов


Заседанието на КСНС при президента безспорно беше належащо, но определеното му закъснение /съгасно Закона се провежда 1 път на 3 месеца, а последните  2 тримесечия нямаше такъв/ дава основание на критиците на президента за известнви забележки.

продължава>
 
«НачалоПредишна41424344454647484950СледващаКрай»

Страница 43 от 63